Print this page

DIRLJIV GEST O KOME BRUJE I SVETSKI MEDIJI: Britanski vojnik spasao srpskog dečaka!

Stefan Savić je rođen s teškim deformitetom lica, nije mogao da diše niti da gleda. Vejn Ingram ga je upoznao na misiji u BiH i posvetio mu 13 godina da ga izleči

Stefan Savić (16) iz Bosne i Hercegovine rođen je s teškim deformitetom nosa, zbog čega nije mogao normalno ni da diše ni da vidi. Ali danas, zahvaljujući bivšem britanskom vojniku Vejnu Ingramu (46), konačno ima novi život.

Prirastao mu za srce

Naime, Ingram je 2003. godine bio u mirovnoj misiji u BiH, gde je za vreme redovne patrole upoznao tada trogodišnjeg dečaka s velikim fizičkim poremećajima.

Mali Stefan odmah mu je prirastao za srce i vojnik je obećao da će mu pomoći. Davno dato obećanje ispunio je u potpunosti. Tokom 13 godina Ingram je sakupio više od 165.000 evra za pet Stefanovih teških i komplikovanih operacija u bolnicama u Velikoj Britaniji, od kojih je završna bila u oktobru.

Ponosan

- Stefan je rođen s retkom facijalnim deformitetom, odnosno s „viškom“ kostiju umesto nosa. To je urušavalo njegovu lobanju i guralo oči toliko da je mališan jedva gledao. Čim sam upoznao malog Stefana, ali i njegove roditelja Miloša i Slavu, znao sam da moram nešto da učinim kako bih im pomogao - kaže za britanski Mejlonlajn Ingram, koji je i sam otac četvoro dece.

Poslednja Stefanova operacija u oktobru trajala je 12 sati i sada napokon može da počne normalan život.

- Osećam neverovatan ponos sada. Punih 13 godina sam se trudio, nisam odustajao i uspeo sam. Stefan i njegovi roditelji su sada moja porodica. Jedan od kolega koji je služio sa mnom u Bosni rekao mi je da ne može da veruje da sam se tolike godine bavio ovim. Ali ja sam dao obećanje, a kad nešto obećate, onda to morate i da ispunite - ističe Ingram.

Sve što mogu da kažem jeste jedno veliko hvala svim ljudima velikog srca koji su mi pomogli. Imao sam neverovatnu sreću što sam upoznao Ingrama. Sada nameravam da se posvetim muzici, sada više ne moram ni o čemu da brinem - kaže Stefan Savić.