Balkan

Balkan (371)

Devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića lečili od upale pluća, a umro od sepse u KBC Split. Dva dana pre smrti, dete su dva puta iz Hitne u Metkoviću vraćali kući, a u ponedeljak je sa Hitne poslat pedijatru.

Dečak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. decembra jer je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je lekarka u petak pepisala antibiotik. Međutim, kako se dečakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedelju popodne odveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

 

Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovno doveo na Hitnu jer je dečaku bilo loše, a Hitna ga je ponovno poslala kući i rekla ocu neka odu u ponedeljak kod svog pedijatra.

Međuti to jutro njegova lekarka dr Rasema Bubica nije bila u smeni pa je otac dečaka odveo kod drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, ali im je  medicinska sestra poručila da je prevelika gužva i da ne može da ga primi. Dečaka je primila treća lekarka zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, kada je dečak  već bio  u jako teškom stanju.

 

"Kad je dečak došao u ordinaciju odmah sam videla da je dete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dete je jedva disalo, teturao je, nije mogao da održava ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnoj strani pluća nije se uopće čulo. Nije mogao  da govori. Nije mogao da otvori usta, grlo mu je bilo upaljeno i crveno, posumnjala sam odmah da se zbog upale razvija sepsa. Problem je što u Domu zdravlja ne možemo da uradimo brzu pretragu krv.

Ocu sam rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je ispod nas, da se započne reanimacija i da ga što pre preveze u KBC Split jer je svaka minuta bitna. Sa Hitne je posle sat i 20 minuta dete odveo helikopter u Split, ali bilo je kasno.

  

Jako mi je žao i kao lekar ne mogu da se pomirim s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedelje do ponedjeljka vodio kod 4 lekara, dva puta na Hitnu u nedelju, pa u ponedeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da je dete na kraju preminulo. Ni jednom mu za to vreme nisu vađeni laboratorijski nalazi.

Imao je grip koji obara leukocite i onda tu nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je strašno", ispričala je dr. Kaleb za Index.

Direktor Doma zdravlja Metković, Mihovilom Štimcem, rekao je da ne zna previše o ovom slučaju izašto nisu urađene pretrage.

 

"Žao nam je što se to dogodilo, ne znam detalje o tom slučaju, sve je išlo preko Hitne. Oni imaju svoj protokol, a ovde je bio najmanji deo na nama. Niko ne beži od odgovornosti, zdravstveni radnici moraju da prepoznaju kad se radi o teškom slučaju poput ovog. Problem je što kod nas laboratorija ne radi od subote popodne do ponedeljka ujutro,  ali ako je nešto ozbiljno onda se zove laboratorija", rekao je nam je ravnatelj Štimac.

Na pitanje zašto se onda nije pozvana laboratorija da se dečaku izvadi krv i urade pretrage, rekao je da ne zna.

Katica Rođak, majka četvoro dece koju je suprug Josip Rođak bacio sa prvog sprata kuće rekla je da je "dvoje dece ok, a dvoje kritično. Jedna ćerka će morati za Zagreb, a druga na operaciju oka. Sad sam u bolnici, kod dece sam".

Da podsetimo Josip Rođak rano jutros bacio je svoje četvoro dece sa prvog sprata kuće na Pagu. Deca, starosti od tri, pet, sedam i osam godina, bačena su sa šest metara visine. Dvoje dece je van životne opasnosti, dok su dve devojčice u teškom stanju. Sedmogodišnja devojčica je najteže povređena i ima  mnogobrojne povrede glave i grudnog koša i ona je u kritičnom stanju.

 

Katica Rođak je najpre je odbila da kaže šta je bio okidač za ovaj užasni zločin njenog supruga i dodala da to on treba da kaže. Međutim, ispričala je za Index šta se dogodilo jutros u kući.

 

"Bila sam u kući kad je bacao decu. Probudio me pre 6 sati. Pitao me da li spavam. Rekla sam da ne spavam. Onda sam se okrenula prema njemu, a kasnije sam se okrenula prema detetu", započela je Katica Rođak.

"Ja nisam shvatila da mi je odneo decu dok mi nije odneo stariju ćerku, onu što joj je unakazio oko. Kad sam videla da je nosi, mislila sam da je nosi u dnevni boravak. A on je obacio dole na beton", rekla nam je uznemirena majka.

"Onda sam otrčala dole. Bila sam u gaćama, bosa. Videla sam dete u lokvi krvi", rekla je Katica Rođak.

 

"Komšija je zvao hitnu i policiju. Ne znam gde je sad muž. Ne želim da čujem za njega, ne zanima me. Ne znam šta se događa sa njim", ispričala je Katica Rođak za Index.

Bernardo Maričević, vlasnik kuće u koji živi Porodica Rođak stanuje u prizemlju i bio je svedok jezivog zločina.

"Ja sam u prizemlju. Prvo sam mislio da bacaju veš kroz prozor", rekao je šokirani vlasnik kuće.

  

"Najpre je bacio tri devojčice, a onda i dečaka. Kad je bacio dečaka, ja sam već izašao napolje. Pao je kao vreća. Mali plače, plaču svi četvoro. Malenog je bacio preko devojčica koje su već ležale na zemlji pa nema toliko velike povrede", ispričao je Indexu Bernardo Maričević.

"K****n sine, šta si to napravio", vikala je njegova supruga kada je postala svesna šta se događa. Josip Rođak samo je prošao pokraj nje, spustio se u prizemlje kuće u Ulici bana Josipa Jelačića u Pagu, izašao napolje, seo u automobil i odvezao se u policiju.

Jablan V., očuh trinaestogodišnje J. S. iz Kisača priznao je da je više puta silovao devojčicu koja je zbog toga pobegla od kuće

Kako nezvanično saznajemo, on je u policiji navodno priznao da je silovao devojčicu, usvojenu ćerku njegove nevenčane supruge.

Klupko užasa počelo je da se odmotava pre nekoliko dana nakon što je trinaestogodišnjakinja više puta zvala policiju i ćutala, a potom pobegla od kuće. Policija je locirala odakle su dolazili pozivi i privela porodicu na informativni razgovor. Trinaestogodišnjakinja je tada ispričala da ju je Jablan V. dugogodišnji dečko njene usvojene majke više puta silovao. U strahu da će je majka grditi ona je nakon toga pobegla.

 

Policija je Jablana zadržala na ispitivanju, i on je, kako nezvanično saznajemo, priznao krivično delo.

Podsetimo, trinaestogodišnja devojčica iz Kisača pronađena je nakon dvodnevne policijske potrage kod jednog prijatelja u Budisavi nadomak Novog Sada. 

Nestanak devojčice u ponedeljak uveče prijavila je majka M. V. (48), koja je devojčicu usvojila još dok je bila beba, u periodu kada je bila u braku sa drugim muškarcem. Od njega se razvela kada je devojčica imala oko sedam godina i, prema rečima članova njegove porodice, od tada skoro da uopšte nisu u kontaktu.

- M. je sa ćerkom napustila bivšeg muža jer se ovaj navodno propio. Bilo je tu nekih svađa, ali ne i nasilja. Jednostavno, M. više nije htela da trpi njegova pijanstva i nije želela da ga njihova usvojena ćerka takvog gleda. Od tada je devojčica retko dolazila da vidi oca, a pogotovo u poslednje vreme. Nakon izvesnog vremena, kod njih se doselio J. koga je M. navodno upoznala preko Fejsbuka, a da li su bili u braku, to zaista ne znam - priča nam rođaka devojčicinog usvojitelja, u nadi da nisu istinite priče da joj je mala rođaka zlostavljana.

Komšinica porodice kaže da je bila zatečena vešću da je J. napastvovao pastorku, i dodaje da teško može da poveruje u to.

Banjalučka porodica Popović, starica Vukosava i njena ćerka Sanja brutalno su danas izbačene iz porodične kuće u kojoj su živele 50 godina i to na osnovu dokumentacije koja, kako će se naknadno ispostaviti, nije ni imala urednu overu, odnosno pečat.

Porodica sada ima osam dana žalbe o kojoj će odlučiti Okružni sud u Banjaluci, ali to nije odgodilo izvršenje odluke o deložaciji.

Advokat porodice Popović, Smiljana Moravac Babić izjavila je da u 24 godine advokature ne pamti sličan slučaj.

– Popovići su bukvalno izvučeni iz svoje kuće u kojoj su živeli 50 godina i to zbog navodnog duga od 7.000 maraka a kuća vredi 200.000 maraka. Sudski izvršilac je krio odluku suda koja nije imala ni pečata. Ovo danas je urađeno bez poštivanja osnovnih ljudskih prava, a pretili su mi i krivičnom prijavom – izjavila je advokat deložirane porodice.

Dodala je da je zbog načina na koji je obavljena deložacija i svega ostalog ostala u šoku.

-I dalje ne mogu da verujem da se sve ovo dogodilo danas. Majka i kćerka su molile na sve načine da se deložacija odgodi, govorila sam da imaju pravo na zaštitu, a ovo je ravno kriminalu – rekla je advokat porodice Popović.

Sanja Popović je za Srpskainfo izjavila da u porodičnoj kući žive 50 godina, te da su je uredno otplatili kada je bio otkup stanarskog prava.

– Tužio nas je Janko Trivić koji je izmislio dug od 7.000 maraka. Danas su došli sa dokumentima koji nisu overeni – izjavila je ogorčena Sanja Popović.

Priča iz 1997. godine, kada se dogodila, zbog monstruoznosti je šokirala sve koji su je čuli. Posebno zbog toga što je zločin počinio lekar koji je bio poznat u celom tom kraju. Zločin se desio u septembru 1997, a počinio ga je tadašnji direktor Doma zdravlja u Loparama Dragomir Kerović.

U to vreme je bio i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. On je oteo trudnu ženu s kojom je bio u vanbračnoj vezi, nasilno je uspavao i uradio joj abortus, a potom je ostavio, doslovno, u “nedođiji” da se snalazi kako ume.

Pošto se u blizini nalazila kasarna, devojku koja je tada imala 27 godina pronašli su vojnici i spasili joj život.

Tu bi se cela priča i završila da nije bilo pritiska ženskih nevladinih i međunarodnih organizacija. Proces Keroviću trajao je godinama. “Bosanski doktor Mengele“, kako su ga tada mediji prozvali, osuđen je tek 2004, na četiri i po godine zatvora

Odležao je robiju, a potom se bez problema vratio u profesiju i u politiku, ali i u rubrike crne hronike. Izazvao je dve saobraćajne nesreće u kojima je jedan čovek poginuo, a jedan ostao invalid. Zatim je 2015. oborio pešaka na pešačkom prelazu u Loparama i to pokušao da prikrije.

Međutim, vratimo se slučaju nesrećne devojke. Početkom rata sa porodicom iz Tuzle odlazi u Bijeljinu, da bi po njegovom završetku došla u Lopare gdje je radila kao konobarica. Tu upoznaje Kerovića, tada veoma uticajnu ličnost u tom kraju, te s njim stupa u vanbračnu vezu u kojoj ostaje u drugom stanju.

Kerović, koji je imao suprugu i decu, traži od devojke da abortira, što ona odbija nakon čega joj se život pretvara u pakao. U septembru 1997. godine Kerović, sa trojicom pomagača obučenih u policijske uniforme, otima djevojku i odvozi u Dom zdravlja u Loparama. Devojka, koja je tada bila u sedmom mesecu trudnoće, je oteta iz kuće u Bijeljini gde je živela sa roditeljima.

Kada su stigli u Lopare pod okriljem noći su ušli u Dom zdravlja. Tamo je Kerović, koji inače po struci nije ginekolog, devojku nasilno uspavao i faktički ubio dete koje je sukoro trebalo dase rodi. Posle toga devojku su iz automobila izbacili na jednoj livadi u selu Ljeljenča nadomak Bijeljine.

Svoje pomagače nagradio je sa 500 nemačkih maraka, što su to oni kasnije pred sudom i priznali. A pomagači su mu bili Milan Milovanović i Radoslav Popović. Njih dvojicu je Keroviću preporučio Živan Ilić iz Brčkog, te su sva trojica osuđeni.

Milovanović i Popović su osuđeni na po tri godine zatvora, dok je Ilić osuđen na jednu.

Delom je ovaj slučaj prekriven i velom misterije zbog nerazjašnjene smrti mladića Milana Kovačevića u porostorijama Doma zdravlja. On je pronađen u garaži, gde se navodno zaključao, upalio motor automobila i ugušio se. Bio je zaposlen u Domu zdravlja kao vozač.

Kovačević je bio Kerovićev rođak koji mu je pre izvršenja zločina dao policijsku motorolu. Upravo je ta motorola bila jedna od ključnih dokaza u slučaju protiv Kerovića i njegovih pomagača.

Da je smrt Kovačevića sumnjiva tvrdi i Bratislav Zdravković, bivši policajac, a danas privatni detektiv.

-S tim se mladićem desilo ono što inače dešava svima onima koji mnogo pričaju. Ptičice koje pevuše istinu završavaju u zatvorenom kavezu bez vazduha - slikovit je Zdravković.

Mnogi o zločinu nad devojkom i smrti Kovačevića ni danas ne vole da govore. Iako je prošlo od toga više od dvadeset godina. To potvrđuje Risto Radić, penzionisani načelnik i komandir PU Lopare.

– Mnogo njih strahuje od Kerovića. Malo je ljudi koji bi mu se suprotstavili. Poznajem ljude koji o ovome znaju koliko i ja, neko manje neko više, ali nisu bili spremni da to kažu - tvrdi Radić.

Nakon monstruoznog zločina koji je učinio, Keroviću nije ni na jedan dan oduzeta lekarska licenca. Vratio se u Dom zdravlja Lopare i tu radio sve do ove godine kada je, po novoj sistematizaciji, dobio otkaz kao tehnološki višak. Prema našim saznanjima, devojka koju je oteo sada živi u Americi gde je zasnovala porodicu.

Često je menjao i stranke. Bio je član SDS-a kada je ušao u politiku, 2016. je kao kandidat Srpske narodne stranke pobedio na lokalnim izborima i postao odbornik u SO Lopare. Da bi danas, kako tvrde upućeni, bio štićenik lokalnog SNSD.

Iako bez jednog oka, koje je izgubio u sumnjivim okolnostima, često na društvenim stranicama objavljuje fotografije i snimke svojih brzih vožnji po putevima u BiH.

Jecaji majke Biljane i sestre Dragane koje su u trenutku ostale bez sina i brata parale su zaglušujuću tišinu danas na Gradskom groblju u Laktašima na kojem je sahranjen Mladen Dulić (22).

„Bio si previše slab za ovaj surovi svijet, anđele naš“ Sahranjen Mladen Dulić (22), jecaji majke i sestre parali zaglušujuću tišinu .

Paljenjem svijeća i opelom na groblju su posljednji pozdrav mladiću dali porodica, prijatelji i mnogobrojni građani, javlja novinar Srpskainfo.

– Doći će mama kod tebe sine, ima mjesta – ponavljala je ožalošćena majka koja je ostala bez svog sina koji nije mogao izdržati neljudska ismijavanja na račun snimka koji je objavljen na društvenim mrežama.

– Bio si previše slab za ovaj surovi svijet, počivaj u miru anđele naš- stihovi su kojima su se od Mladena oprostili njegovi drugari i prijatelji.

Uhapšen i Dražen Kudra: Dvojica muškaraca na saslušanju zbog snimka na kojem se nalazi Mladen

Na sahrani je sestra Dragana pročitala pjesmu, na čije riječi niko nije mogao ostati ravnodušan.

– Putuj Mladene jer sa neba si i došao. Mirno spavaj brate moj – riječi su sestre koja se posljednji put oprostila od svoga brata.

Do saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo pevač Igor Nešić (29), frontmen grupe Smile, došlo je kada je "pasat" u kom su se nalazili povređeni Ivan Kardum (32) i Mate Perišić (35) prešao tri trake i direktno se zakucao u "suzuki vitaru" kojom je upravljao pevač.

Teška saobraćajna nesreća dogodila se noćas oko 00.45 u mestu Dugopolje u Hrvatskojm, kod skretanja za Konzumovo skladište, na delu puta sa tri trake. Od siline udarca "pasata", automobil kojim je upravljao pevač okrenuo se za 180 stepeni, a "pasat" se odbio i zaustavio se šezdesetak metara dalje.

Jedan od putnika "pasata" u bolnicu je prevezen u besvesnom stanju, dok je drugi odmah podvrgnut alko-testu kojim je utvrđeno da u krvi ima 0,90 promila alkohola. Još nije poznato koji od njih dvojice je upravljao automobilom kada je izgubio kontrolu i prešao tri trake.

Na licu mesta nisu uočeni tragovi kočenja, što ukazuje na to da je brzina "pasata" bila poprilično veća od dozvoljene, koja na toj deonici iznosi 50 kilometara na sat, piše Slobodna Dalmacija. U smeru u kom se kretao "suzuki" dozvoljena je brzina do 40 kilometara na čas, a prema prvim rezultatima istrage tragično stradali pevač nije znatno prekoračio brzinu.

Veštačenje koje sledi će utvrditi zbog čega je "pasat" prešao čak tri trake, a naloženo je i izuzimanje toksikoloških tragova od svih učesnika nesreće.

Kako su mediji ranije objavili, pevač Igor Nešić bio je frontmen splitskog benda Smile. Osim toga, bio je veliki zaljubljenik u konje, te se bavio i jahanjem. Od Nešića se na društvenim mrežama opraštaju brojni prijatelji i kolege.

"Sinoć nas je tragično napustio naš dragi i dobri kolega, pevač benda Smile Igor Nešić. Instruktor jahanja i istinski zaljubljenik u konje. Dragi naš kolega, sad pevaj i galopiraj beskrajnim nebeskim stazama i počivao u miru božjem. Obitelji iskreno saučešće. Drage kolege glazbenici i svi mi koji smo stalno po noći na putu, pazite kako vozite, polako i oprezno. RIP", objavili su njegovi kolege glazbenici na svojoj stranici na Facebooku.

Muškarac inicijala B. K. iz Bosanskog Novog osumnjičen je da je pucao na dvojicu radnika “Elektrokrajine” i polomio im kutiju s alatom kada su oni došli da mu isključe struju na poslovnom objektu zbog duga saopćeno je iz “Elektrokrajine”.

– Napad se desio kada su radnici Terenske jedinice Bosanski Novi, po standardnom nalogu Direkcije za tržišno snabdijevanje “Elektroprivrede RS”, došli da s mreže isključe brojilo poslovnog objekta dotičnog kupca zbog duga za neplaćenu električnu energiju –  navode iz “Elektrokrajine”.

Kako ističu iz “Elektrokrajine”, napadač je prema radnicima uperio oružje duge cijevi i iz neposredne blizine ispalio jedan hitac, te nogama šutirajući polomio kutiju s radnim alatom koji su koristili radnici.

– Kada je po drugi put repetirao oružje, radnici su otrčali u službeno vozilo i istim se udaljili. Odmah su pozvali policiju, koja je došla na lice mjesta, privela napadača i izvršila pretres imovine osumnjičenog – navode iz ove kompanije.

Uprava i kolektiv “Elektrokrajine” najoštrije su osudili brutalni napad i ugrožavanje života radnika, koji, kako navode, samo obavljaju svoj posao od kojeg prehranjuju porodice. Pozdravili su brzu reakciju policije koja je privela napadača.

Iz Policijske uprave Prijedor su naveli da su, nakon informacije da je B.K. iz Bosanskog Novog iz puške pucao u zrak, pretresli su objekat koji koristi, te su u pretresu oduzeti vojna puška s optičkim nišanom i okvirom sa šest metaka.

Na Drveniji u Sarajevu je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je povređen pešak mlađe dobi, koji je kako saznaje sajt Klix.ba životno ugrožen.

U nesreći je učestvovao automobil marke Porše, a svedoci kažu da je vozač išao neprilagođenom brzinom i udario dečaka koji je prelazio na pešačkom prelazu.

 

Očevici kažu da su vidjeli automobil koji velikom brzinom ide iz pravca Skenderije, a da je pešaka udario nakon što je naglo skrenuo kako bi obišao trolejbus koji se zaustavio na Drveniji. Vozač Poršea se zaustavio tek 20 metara posle pešačkog.

Iz operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kazali su da je do saobraćajne nesreće došlo oko 21 čas, u ulici Hamdije Kreševljakovića, te da je povređena jedna muška osoba.

Policija i Hitna pomoć su vrlo brzo stigli na mjesto nesreće, a povređeni dečak je prevezen na Kliniku urgentne medicine kako bi se utvrdio stepen povreda, no nažalost je, kako Klix.ba saznaje, životno ugrožen. Udarac je, kako ističu svedoci bio jak, ali navode da je dečak disao u momentu kada ga je hitna odvezla.

U ovoj ulici je obustavljen i saobraćaj.

Snimak njenog sina razgovora za posao postao je meta ismijavanja, nakon čega je odlučio da digne ruku na sebe

Čitav region oplakuje tragičnu smrt Mladena Dulića (22) koji je, kako se sumnja, digao ruku na sebe nakon što je ismijavan tokom razgovora za posao i tajno sniman, a taj snimak je potom završio na društvenim mrežama.

Njegova majka Biljana postavila je potresan status u petak na društvenim mrežama.

- Imati živu i zdravu decu, znači imati sve. Jer to je jedina sreća - napisala je majka.

Mladen Dulić sahranjen je danas u 13 sati na gradskom groblju u Laktašima, iza sebe ostavio je neutešne roditelje, sestru, rodbinu i prijatelje 

Strana 1 od 27

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji