NASILJE U TEHNIČKOJ ŠKOLI U MLADENOVCU: Sin policajca lupio šamar profesorki!

V. P. (17), učenik drugog razreda, iz čista mira je na času prišao Vesni Radić i svom snagom je udario. Ona se ukočila i zanemela od šoka

Učenik Tehničke škole u Mladenovcu V. P. (17) iz čista mira je na času svom snagom udario šamar profesorki Vesni Radić!

Incident se desio u sredu oko 17.30. Mladić je pobegao, a profesorka Radić i ostali đaci ostali su u šoku!

- Ušla sam u učionicu, nisam stigla ni da upišem čas kad mi je V. P., učenik drugog razreda, prišao i iz sve snage opalio šamar. Jako me je zabolelo. Sve se desilo u sekundi! Ukočila sam se od šoka i zanemela. Stajala sam kao kip, a on je izašao - priča profesorka.Ona kaže da je V. P. delovao „razjareno, besno i izuzetno agresivno“.

- Kad sam došla sebi, otišla sam kod pedagoga. Pozvali smo direktora škole, policiju i dečakove roditelje. Roditelji su i sami bili zatečeni. Izvinjavali su mi se zbog svega što se desilo - objašnjava Radićeva, koja je zatražila pomoć i u hitnoj službi zbog zujanja u desnom uhu i glavobolje:

- Glava me i sada boli. Nemam vidljive povrede, ali sam pod velikim stresom! Ne znam šta je uzrok ovakvom njegovom ponašanju. Dešavalo se i ranije da ometa nastavu, zbog čega sam ga prošle nedelje udaljila sa časa i poslala kod psihologa, ali ovako nešto - nikad! - kaže Radićeva.Direktorka Snežana Blagojević ističe da je nakon incidenta formiran tim za borbu protiv nasilja i da su obavešteni svi nadležni, od prosvetne inspekcije do policije.

- V. P. već ima dvojku iz vladanja zbog čestih izostanaka. Njegovi roditelji su nakon ovog slučaja podneli zahtev da se dete ispiše iz škole. U toku je postupak, pa ćemo videti šta će se desiti - navodi direktorka.

Od dečakovih roditelja juče nismo mogli da dobijemo komentar o ovom incidentu.

Kako nezvanično saznajemo, maloletni V. P., koji je sin lokalnog policajca, probleme je pravio i u osnovnoj školi, gde se tukao s vršnjacima. Pre šest meseci udario je i jednog policajca na dužnosti.

- Svi u odeljenju ga se plaše, stalno pravi probleme i ukoliko se nešto ne promeni, neki profesori su spremni da stupe u štrajk - kaže naš sagovornik iz škole.

U ovoj obrazovnoj ustanovi kažu da su dali sve od sebe da izađu u susret maloletnom izgredniku, ali i “da ga se ne plaše”.

- Mi smo najbliža škola, šta smo mogli? Zar da kažemo detetu "ne"? – kaže direktor škole Živorad Oketić.

Prema njegovom viđenju – "takav im je pos’o".

- Srećemo se mi i sa težim slučajevima. Ovakve škole ne upisuju neka mnogo fina deca - dodao je Oketić.

Još veće iznenađenje je što je odluka da se šesnaestogodišnjak prebaci u Sopot prošla kroz čitav proces za samo par dana. I da se skoro niko njoj nije protivio.

- Prvo smo imali sastanak tima za sprečavanje nasilja, pa razgovor sa roditeljima, pedagogom, pa ponovo sa timom. Prema našim prvim saznanjima, dete će da se promeni – obrazložio je Oketić.

Kolege nastavnici, međutim, šokirani su zbog skoro nikakvih kazna koje dobijaju učenici prilikom nasilja prema profesorima.

- Dok cela Srbija bruji o ovom incidentu i nezaštićenosti prosvetnih radnika, kolege iz Sopota pokazale su skandaloznu nesolidarnost – priča u neverici presednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

On se pita kakvu poruku šalje MŠ "Kosmaj".

- Da li to znači da taj mladi čovek treba da udari što više nastavnika. Bravo što si ga udario, bićeš nagrađen? – pita Antić.

On objašnjava da škole ne bi trebalo da izlaze u susret učenicima posle ovakvih incidenata.

- Jedno je kada primite učenika zbog promene mesta stanovanja, a drugo obrazloženje, zbog napada na profesora sigurno da treba da naiđe na zatvorena vrata. Direktoru je škola prazna, pa bi na ovaj način da popuni učionice. Sve sam mogao da očekujem, ali ovakav skandal je neverovatan, ne znam gde se mi to nalazimo – ističe on.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji