SKANDAL: Profesor zabranio đacima da se krste!

Siniša Vukadinović, nastavnik geografije, učenici prvog razreda koja se prekrstila pošto je čula crkvena zvona rekao da treba da se stidi i da mu se na času više ne pojavljuje.

- Profesor Siniša Vukadinović, koji mojoj ćerki predaje geografiju u Desetoj beogradskoj gimnaziji „Mihajlo Pupin“, poludeo je kad se ona prekrstila na njegovom času. Moje dete je preživelo užasnu traumu.

Ovo je za Kurir ispričala majka devojčice koja pohađa Desetu beogradsku gimnaziju, ali iz straha da njeno dete ne bude ugroženo, zamolila je da ne otkrijemo njen identitet. Naime, njena ćerka, koja ide u prvi razred ove gimnazije, prekrstila se na Vukadinovićevom času pošto je čula crkvena zvona. Kad je profesor video šta je uradila, kaže majka devojčice, počeo je da viče na nju i da joj preti.

- Urlao je iz sveg glasa. Rekao je da ne želi da ikada više na njegovom času vidi da se neko krsti. Govorio joj je da treba da je bude sramota kad može da se krsti i ceo čas je pričao o tome. Moja ćerka je hrišćanka i tako je vaspitana, ne mogu da verujem da je problem to što se prekrstila kad je čula zvona - kaže majka.

Kad smo pozvali profesora Sinišu Vukadinovića, on je rekao da jeste tako reagovao i da ima dobre razloge za to.

- Kad je zazvonilo zvono na crkvi, devojčica se prekrstila i ja sam joj rekao da to ne treba da radi. Religija je nešto što je privatno i na času ne treba da se krsti. Ja sam pravoslavac, ali današnja omladina banalizuje religiju. Postalo je popularno da se đaci krste pre odgovaranja ili kad na pun sat čuju crkvena zvona. Crkva i država su po ustavu odvojene, a škola je državna institucija. Pitao sam ih kako bi reagovali kad bi neki učenik musliman hteo u vreme molitve tokom časa da se klanja - kaže Vukadinović.

Pozvali smo direktorku Desete beogradske gimnazije Nadeždu Mahović, a ona nam je rekla da profesor Vukadinović jeste burno reagovao kad se devojčica prekrstila na njegovom času.

- Profesor jeste to rekao, ali samo zato što misli da deca ne bi trebalo da na času iskazuju svoja religijska osećanja - kaže direktorka Mahović.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji