Kuće gotove za 3 dana, kvadrat 900 € i bolje su od zidanih: Zašto sada region samo o njima priča?

Montažni objekti adut za obnovu. Imaju pamet, proizvodnju i kadar, tvrde nadležni

Modularna gradnja, od montažnih kuća do stambenih kontejnera, drvene kuće, nove ili obnovljene, betonski blokovi, sendvič paneli, samo su neke od brojnih opcija suvremene gradnje koje mogu biti povoljnije od klasične zidane gradnje, a čija bi primena doprinela tome da obnova razrušene Banije bude brža i kvalitetna, a objekti sigurni od budućih potresa. I to ne važi samo za Hrvatsku.

Hrvatska za sve to ima domaću pamet, proizvodnju i kadrove, ali i inovacije koje jamče visoku energetsku efikasnost, i to po znatno nižim cenama od klasične zidane gradnje koja je sporija i zavisna od brojnih faktorima, od nedostatka radnika do vremenskih uslova.

Poslovni dnevnik navodi da su to i potvrdili vodeći hrvatski građevinski stručnjaci i vlasnici kompanija koje imaju dugogodišnju praksu u gradnji ovakvih objekata.

Nakon sastanka u tamošnjoj Vladi, Horvat je otkrio da su predstavljena dva pristupa, model koji zagovara klasični, zidani oblik gradnje, dok je druga perspektiva montažna, s betonskim, čelično-rešetkastim i drvenim konstrukcijama. Obe varijante predstavljaju trajno rešenje. Rezultat bi mogao biti da u dve godine bude obnovljeno tri hiljade kuća.

Pojašnjavaju i kako ta gradnja ublažava problem nedostatka građevinskih radnika, skraćuje vreme izgradnje, a samim tim i troškove.

Doduše, ograničenje za taj sistem gradnje predstavlja infrastruktura, jer se radi o teškom teretu koji dolazi na velikim kamionima. Stoga se i zagovara kombinacija sistema i modela gradnje, prema mogućnostima.

Iako se ovih dana spominju kao privremena rešenja za smeštaj stradalih u potresu, u regionu se još uvek premalo zna da su stambeni kontejneri jedna od jednako kvalitetnih opcija za trajno stanovanje ili javne objekte. Kad se urede i opreme, na tim kućama se ne vidi da su od kontejnera, a njima nijedan potres ne može ništa, ističu proizvođači.

Takva kuća gotova je za tri - četiri dana, a cena je sa celom opremom od od 900 do 1100 evra po kvadratu, za razliku od klasiče gradnje koja ide od 1500 do 2000 evra

Tamođnje firme tvrde da interesovanje za tim stambenim kontejnerima raste i među domaćim investitorima, mnogi ih kupuju za vikendice, a u poslednje vreme i za smešajne objekte u turizmu.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji