Mapa prve faze velike ekološke prevare u Srbiji: Je li i vaš grad njen deo?

Uz pomoć kineskog kredita država na više od 250 lokacija planira da postavi postrojenja koja će služiti za prečišćavanje otpadnih voda. Kragujevac je tek jedan od 65 gradova i opština na mapi srpsko-kineskog projekta nazvanog "Čista Srbija", a tu se nalaze i Mionica, Obrenovac, Novi Sad, Novi Bečej, Kuljevo, Varvarin, Knić i druga mesta.

Kako je Nova.rs pisala, projekat “Čista Srbija”, težak četiri milijarde evra, doneće građanima više od “250 malih Rio Tinta” – prljavih, zastarelih, energetski neefikasnih i neekonomičnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja će dugoročno biti štetna za ekonomske interese države i stanovnika, zdravlje životne sredine i ljudi.

Grad Kragujevac je projekat “Čista Srbija” označio kao “najvažniju investciiju u budućnost Kragujevca”.

“Vrednost projekta procenjuje se na preko 300 miliona evra, ali ono što je značajnije od finansijskog iznosa svakako je poboljšanje kvaliteta života Kragujevčana” – rekao je Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika.

Radovi na projektu u Lazarevcu započeti su još u oktobru prošle godine, a u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je za tu svrhu opredeljeno 48 miliona evra.

,,Ovo jе jеdna od prvih lokacija gdе počinjе izgradnja kanalizacijе, a ono što jе još važnijе jеsu postojеnja za prеčišćavanjе otpadnih voda koja ćе sе izgraditi nakon ovе prvе fazе. U planu Rеpublikе Srbijе imamo prеko dеvеdеsеt prеčišćivača u narеdnih pеt godina kojе ćеmo izgraditi, i svе to idе ka ispunjеnju zahtеva Zеlеnе agеndе“ rеkla je Irena Vujović.

Prema rečima ministra građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Tomislava Momirovića, cilj je da u narеdnih pеt godina na tеritoriji Rеpublikе Srbijе višе od osamdеsеt odsto lokalnih samouprava budе pokrivеno kanalizacionom infrastrukturom i postojеnjima za prеčišćavanjе otpadnih voda, kako bi se otpadnе vodе čiste izlivale u reke, a građani imali zdravu vodu za piće.

Kako je preneo  “Energetski portal” realizacija projekta „Čista Srbija“ počela je 9. oktobra u Novom Sadu, i to izgradnjom kanalizacionog sistema u Кisaču i Čeneju, čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike ovih prigradskih naselja, navodi se na sajtu Grada.

Realizacija projekta “Čista Srbija” obuhvatila je i sela Velika Vrbica kod Kladova a izgrađena je kanalizaciona mreža, dužine 7,5 kilometara. Radovima je prisustvovao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Velika Vrbica je jedna od šest lokacija u opštini Kladovo koja će dobiti 41 kilometar kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda u prigradskom naselju Kostol i u MZ Podvrška. Kako pišu novine "Nova" pomenuta postrojenja su rađena po zastareloj tehnologiji, a koja je razvijena pre više od pola veka.

Na mapi projekta nalazi se I Obrenovac.

Projekat u ovom gradu podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže za stanovnike Mladosti, Zvečke, Bariča, Mislođina, Ratara i Velikog Polja, kao i izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda. Početku radova prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Tomislav Momirović, Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Milorad Grčić, tadašnji v. d. direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije.

Krajem prošle godina, "Čista Srbija" na velika vrata stigla je i u Vranje, a radovi su otpočeti u Kosovskoj ulici.

Kako je saopštilo Ministarstvo,  opštini Svrljig u okviru projеkta bićе izgrađеno 6.040,00 mеtara kanalizacijе mrеžе i jеdno postrojеnjе za prеradu otpadnih voda kojе ćе obuhvatiti 7.000 stanovnika.

Rok za završеtak radova jе maksimum 39 mеsеci, uključujući probni rad.  Ukupna vrеdnost projеkta u Svrljigu jе 4.518.967 еvra.

Radovi na kanalizacionoj mreži u Banji Vrujci obuhvatiće potez duži od 10 kilometara, a krajem godine počela gradnja kanalizacije i kolektora u četiri naselja u Banji Vrujci: Piskavice, Višnje, Krstovo brdo i Ljiški put.

U ekologiju ulaže i Varvarin, a za potrebe projekta izdvojen je 21 milion evra.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji