NORA, MILOŠ I LAZAR NAJTRAŽENIJI! Svake godine Srbija izveze naoružanje u vrednosti od oko 500 miliona dolara, a sa ovim zemljama najčešće sarađujemo

Kompanije srpske odbrambene industrije u prošloj godini izvezle su naoružanje u vrednosti od oko 500 miliona dolara, a najtraženiji od domaćih proizvoda na svetskom tržištu su samohodna haubica Nora B-52, borbena vozila Miloš i Lazar i raketni sistem „Tamnava“.

Koliko je odbrambena industrija značajna privredna grana u Srbiji pokazuje i podatak da je u preduzećima koji se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme radi oko 22.000 ljudi. S tim što kada se uzmu u obzir kooperanti i porodice zaposlenih može se reći da od ovog posla živi oko 100.000 ljudi, naglašavaju u Ministarstvu odbrane.

– Da ne spominjemo da je to ujedno novac koji doprinosi BDP-u i ekonomiji ove zemlje. Vođena samo sopstvenim interesima Srbija će nastaviti da proizvodi savremenu opremu i naoružanje i da ih izvozi svima koji imaju sve dozvole, a koji predviđaju domaće i međunarodno zakonodavstvo – naglašavaju u Ministarstvu odbrane.

Lazar više nije samo borbeno vozilo

Vojni analitičar Vlade Radulović otkriva za „Blic“ koji su najtraženiji domaći sistemi naoružanja u svetu.

– Nema dileme da je u poslednjih nekoliko godina izuzetno velika potražnja za pomenutom samohodnom top-haubicom NORA B-52 u kalibru 155 mm, kao i za našim borbenim oklopnim vozilima Miloš i Lazar. Naročito u poslednjem slučaju jer Lazar sa novim idejnim konceptima u pogledu vatrene moći polako izlazi iz kategorije borbenog oklopnog transportera i sve više dobija na borbenoj komponenti. Interesovanja i realizacija planova sa Turkmenistanom najbolje govore u prilog tome – ističe Radulović.

Kako kaže, izvozni adut naše odbrambene industrije su i artiljerijske granate i rakete, ali i samohodna višecevna artiljerija, naročito projekat Tamnava koji bi uskoro trebalo da pojača oružane snage još jedne zemlje članice EU, ali i NATO.

– Ne treba zaboraviti ni projekte zajedničke saradnje sa drugim zemljama, kao što je slučaj sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ono što bih posebno istakao jeste izvoz, odnosno transfer znanja i tehnologija pojedinim afričkim zemljama poput Alžira ili Egipta. Naročito ukoliko dođe do realizacije planova sa Egiptom, što će umnogome uticati na konačnu sumu prihoda za našu zemlju – apostrofira Radulović.

Naš sagovornik podseća da su Srbija i domaća odbrambena industrija u značajnoj meri nasledili tržišta na kojima je tradicionalno bila prisutna i bivša SFR Jugoslavija.

– Pre svega govorimo o regionu Bliskog istoka i tržištima Afrike i Azije, ali sa druge strane i zemlje članice NATO i EU kupuju naše proizvode i projekte. U prilog tome govori činjenica da su u poslednjih nešto više od deset godina minobacače iz naše zemlje nabavljali Kongo, Kamerun, Nigerija i Saudijska Arabija, samohodne top-haubice NORA B-52 sa borbenim oklopnim vozilima M-16 Miloš otišle su put jedne od članica EU – Kipra, a uz podršku borbenih oklopnih vozila M-11 i u Bangladeš i Keniju – naglašava Radulović.

Čak je i u segmentu ratnog vazduhoplovstva bilo određenih prodaja.

– Reč je o prodaji lakih, trenažnih aviona za osnovnu obuku Lasta-95 Iraku, a čak je i Sudan za potrebe svog ratnog vazduhoplovstva, istina od ovdašnjih aero-klubova, kupio polovne letelice Utva-75. Dakle spisak je dug, izvozili smo i Zalivskim zemljama vučne haubice i višecevne lansere, afričkim i vučne topove D-30, Kambodži i Pakistanu polovne tenkove T-55 – podvlači Radulović.

S druge strane, Na Zapad odlazi naša municija različitog kalibra po čemu je nadaleko poznat i priznat užički „Prvi partizan“.

– U Americi se izuzetno visoko kotira sportski i lovački program kompanije „Zastava Oružje“. Naravno, ne treba zaboraviti i na izuzetan izvozni potencijal i realizovane ugovore Milana Blagojevića iz Lučana, pre svega u pogledu baruta i barutnih punjenja, zatim „Prve Iskre“ iz Bariča, valjevskog „Krušika“, „Slobode“ iz Čačka, „Prve petoletke“ iz Trstenika ili recimo „Teleoptik Žiroskopa“ koji ima izuzetnu liniju pre svega savrenenih termovizijskih nišana i optoelektronike, kao i „Jumko“ iz Vranja sa programom zaštitno-balističke opreme – apostrofira Radulović.

Najznačajniji kupci domaćeg naoružanja i vojne opreme su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kipar, SAD, Bugarska i Saudijska Arabija.

– Iako ukupni prihodi variraju od godine do godine, onu su u poslednjem periodu između 400 i 500 miliona dolara, što je značajan i višestruk rast u odnosu na neke ranije periode. Ipak treba naglasiti da je ovde reč o realizovanim ugovorima, a da postoje i oni koji čekaju svoju realizaciju, pa su otuda projekcije da će prihodi preći cifru od 600 miliona dolara u jednoj kalendarskoj godini. Zbog toga se ne kriju naše ambicije i planovi da u perspektivi, kako bude dodatno jačao sektor domaće odbrambene industrije, Srbija pređe čuvenu milijardu izvoza – zaključuje Radulović.

Avionska nesreća u Grčkoj u kojoj je poginulo osmoro ljudi kada se 16. jula u blizini Kavale srušio teretni avion An-12 sa 11,5 tona srpske municije namenjene Bangladešu, otvorila je brojna pitanja.

Pre svega, kako se proizvodi fabrika domaće industrije prodaju i na koji način se formiraju cene. U Ministarstvu odbrane uveravaju da se cene formiraju po tržišnim uslovima i da borba za njihovu prodaju na tržištu je svakodnevna.

– Na tržištima gde fabrike mogu da ih prodaju direktno one ih i prodaju direktno, tamo gde ne mogu, prilagođavaju se, jer svakako nastoje da prodaju što više svojih proizvoda. To da li će inostrani kupci angažovati posredničke firme u ovom poslu odluka je na koju Srbija ne može da utiče. Ono što je za nas važno jeste da naše fabrike robu prodaju po svojim cenama, kao i da je angažovanje posredničke firme nešto što plaća inostrani kupac i ne predstavlja trošak niti za fabrike, niti ukupno za Srbiju – podvlače u Ministarstvu odbrane.

Kako kažu, Srbija će ostati pouzdan partner svim međunarodnim subjektima pridržavajući se najviših standarda i poštujući sve norme domaćeg i međunarodnog zakonodavstva u trgovini vojnom opremom i naoružanjem.

Da u svetu vlada veliko interesovanje za srpskim naoružanjem potvrdio je i predsednik Aleksandar Vučić.

– Svi su zainteresovani za naše oružje. Ceo svet samo traži oružje i onda imamo stručnjake ovde koji se pitaju zašto prodajemo oružje. Ne razumem pitanje. Pa, da bismo bolje živeli, da bismo imali veće plate i penzije. Svakome ko je dozvoljeni „end juzer“ ćemo prodati oružje – kazao je Vučić.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji