Devet godina nakon smrti male Teodore (5) stiglo novo veštačenje koje lekara oslobađa krivice (FOTO)

Ne tvrdim da bi moja ćerka ostala živa i da je urađena sva dijagnostika, ali bi mogućnost da preživi bila veća. Ovako, ona nije imala šansu jer ništa nije ni pokušano, a po novom veštačenju ispada da za to niko nije odgovoran

- Lekar je moju ćerku vratio kući, uz reči da je u pitanju viruščić, posle nekoliko sati je umrla zbog zavezivanja creva, a umesto kazne, devet godina od njene smrti pojavljuje se novo medicinsko veštačenje, koje lekara oslobađa krivice. Očajan sam. Mog deteta više nema, ali zaslužuje da se utvrdi istina i kazne odgovorni za njenu smrt.

Ovo su reči Saša Jovanović, oca petogodišnje Teodore, koja je umrla 30. septembra 2009. godine u valjevskoj bolnici. Ni devet godina nakon njene smrti, ovaj slučaj nije dobio sudski epilog, a Jovanovići sa strepnjom čekaju novo suđenje, jer novo veštačenje oslobađa krivice pedijatra valjevske bolnice Vladimira Rankovića.

Ovaj pedijatar je 2014. godine, koji je optužen za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, osuđen na minimalnu kaznu zatvora od godinu dana. Međutim, presudu suda u Valjevu je poništio Apelacioni sud, ne zbog visine kazne, već zbog "povrede prava na odbranu okrivljenog", pa je naloženo novo suđenje.

Otac preminule devojčice kaže da je novo ročište zakazano za 8. februar i da će sud sada imati potpuno novo veštačenje Sudsko-medicinskog odbora iz Novog Sada, koje lekara oslobađa krivce i koje je suprotno od mišljenja veštaka iz Beograda, čiji je stav bio da je u ovom slučaju došlo do lekarske greške.

-Radi se o veštačenju Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Novog Sada koji svoj zaključak daje u bukvalno dve rečenice: "Teodora Jovanović je preminula usled akutnog vulvulusa creva, posledične nekroze i gangrene creva. Komisija SMO smatra da nije bilo propusta od strane pedijatra, a imajući u vidu da je klinička slika akutnog vulvulusa kod Teodore bila atipična".

Ovo veštačenje pobija prvobitni nalaz veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Beograda, po kojem optuženi lekar nije prepoznao teško oboljenje i nije primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo sprečiti izumiranje creva i samotrovanje organizma – kaže Jovanović.

Otac Jovanovića sumnja u ovaj sudski proces, navodeći da je šokiran činjenicom što se sa mišljenjem veštaka iz Novog Sada složio i novi Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

-Prethodnom sastavu Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, po čijem mišljenju je postojala nedvosmislena odgovornost lekara, je u međuvremenu istekao mandat. Imam utisak da su samo čekali da starom SMO iz Beograda istekne mandat i da se u "priču" uvedu veštaci iz Novog Sada čiji je nalaz u korist optuženog - navodi Jovanović.

Otac preminule devojčice kaže da je potpuno nenormalno da na početku suđenja sud ima medicinsko veštačenje čiji je zaključak jasan, a da se onda skoro devet godina nakon smrti Teodore pojavljuje drugo veštačenje koje potpuno pobija prvo.

- Slučaj mog deteta nije usamljen u ovoj zemlji i jednostavno nije logično da su u svakoj od tih tragedija roditelji dece, preminule zbog nečije greške ili nemara, u zabludi, a lekari bezgrešni. Ni sam ne tvrdim da bi moja ćerka ostala živa i da je urađena sva dijagnostika, ali bi mogućnost da preživi bila veća. Ovako, ona nije imala šansu jer ništa nije ni pokušano, a po novom veštačenju ispada da za to niko nije odgovoran – ogorčen je Jovanović.

Optužnica valjevskog pedijatra tereti da je, prilikom prijema na dečje odeljenje Teodore Jovanović, "nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje njenog stanja, tako što sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je imao u vidu kliničku sliku deteta koje primljeno malaksalo, sa bolovima u trbuhu i povraćanjem".

U izveštaju sudskih veštaka Medicinskog fakulteta, kojima je istekao mandat, je navedeno da dr Ranković nije prepoznao teško oboljenje, niti primenio odgovarajuću dijagnostiku prema pravilima medicinske nauke, što je dovelo do pogoršanja stanja deteta.

Teodora Jovanović je umrla 30. septembra 2009. godine u valjevskoj bolnici. Te noći ju je pregledao pedijatar dr Vladimir Ranković zbog bolova u stomaku i vratio je kući, uz reči da je u pitanju "viruščić", a pri tome nije uradio nikakve analize krvi i urina. Posle nekoliko sati roditelji su devojčicu ponovo doveli u bolnicu, gde je umrla posle nekoliko sati zbog zavezivanja creva.

Nakon Teodorine smrti nijedno dete u Valjevu, koje se tokom noći javilo na pedijatriju zbog bolova u stomaku ili povraćanja, više nije vraćeno kući, već je zadržano na odeljenju bar do sledećeg jutra.a

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji