SUVERENI VELIKI ZAPOVEDNIK MASONSKE LOŽE: Miki Manojlović izazvao puč i postao vođa masona

Glumac Miki Manojlović predstavlja jednog od najznačajnijih pripadnika masonske lože u Srbiji. Vojislav Šešelj je, svojevremeno, kao slobodne zidare prozivao Slobodana Vuksanovića, Dušana Zabunovića, Dragoljuba Mićunovića, Vladislava Jovanovića, Vladimira Cvetkovića, Dragana Nikolića, Dragana Bjelogrlića, Branislava Lečića i Mikija Manojlovića. 

Glumac Predrag Miki Manojlović, mason od 1998. godine, prvo je bio član Velike nacionalne lože Srbije i nosilac trećeg stepena masonskog reda. Potom je, 2003, postao član Regularne velike lože Srbije, u koju je prešao zajedno s Goranom Svilanovićem i Zdravkom Hiberom. Kod regularaca je bio zamenik velikog majstora i komander Vrhovnog saveta. 

Danas, ova glumačka legenda je "suvereni veliki zapovednik 33. i poslednjeg reda drevnog i prihvaćenog škotskog reda Slobodnih zidara Srbije". U publikaciji masonske lože "Zenit", pored fotografije u uniformi slobodnih zidara nalazi se i autorski tekst Mikija Manojlovića, koji je potpisan i kao "suvereni veliki zapovednik", u kom on govori o značaju srpskih masona, njihovom obnovljenom hramu i odličnim odnosima s ložama drugih zemalja. Kako je stigao do Vrhovnog zapovednika? Nezadovoljan što nije postao veliki majstor, Miki Manojlović je izazvao puč u regularnoj masonskoj loži. Bio je suspendovan u decembru sa još 150 članova, pa je u prostorijama kluba „Dositej Obradović“ na beogradskom pristaništu formirao svoju privatnu ložu. 

Razlog za sukobe je, navodno, bio način prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju masonskog hrama. Negde u isto vreme, s velikim majstorom lože u sukob je došao i bivši funkcioner LDP-a Nenad Prokić. Prokić je po sličnoj recepturi kao sa Čedomirom Jovanovićem, raskrstio i s velikim majstorom masonske lože. Poslao je pismo u kojem ga je optužio za samovolju, da zasniva doušničku mrežu i da se gnuša straha i ćutanja u takozvanom slobodnom bratstvu. Srbi ne mogu da se slože ni u masoneriji. 


Gostujući u emisiji "Nedeljom u dva", Hrvatski voditelj Aleksandar Stanković nije odoleo da ne pita proslavljenog glumca da li je tačno da je mason

"A da nisam mason, zar bih ja bio u vašoj emisiji?", upitao je Manojlović i zbunio Stankovića.

Masona u Regularnoj velikoj loži Srbije ima preko hiljadu, dok se prema procenama u ostale četiri lože okuplja još oko dve hiljade slobodnih zidara. Oko pedeset njih je “raspoređeno” u pokrajinskoj i republičkoj izvršnoj vlasti. Ilustracije radi, interesantno je da je po dolasku Ivana Tasovca za ministra kulture, njegov “brat” iz lože Igor Jovičić, koji je ranije bio u ministarstvu odbrane, ove jeseni imenovan za sekretara u ministarstvu.  Masonerija je u proteklih dvadesetak godina, od obnove rada na prostorima bivše Jugoslavije, doživela nekoliko velikih raskola, i to je najveći interni problem za njenu ideju.

Veliko ujedinjenje bilo je spremano 2008. godine, ali je propalo jer, kako nam kaže jedan mason, Srbi ne mogu da se slože ni u masoneriji. Ono što je manje poznato jeste da se veliki broj masona nalazi i direktno u Crkvi, kao i da je vladika Nikolaj bio jedan od poznatijih masona koji se zbog toga zalagao čak i za ujedinjenje s Anglikanskom crkvom. 

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji