OTKRIVEN ULAZ U PAKAO: Otkrivena vrata podzemnog sveta, prvi čovek spreman da prođe kroz njih

Put u pakao popločan je mermerom, a ne samo dobrim namerama…

U vreme Antičke Grčke i Starog Rima bogovi su bili u toj meri deo svakodnevnog života, da su mogli da vam ukradu ćerku ili ljubavnicu, da vam pomognu da pobedite u ratu ili izleče neku bolest. Neki legendarni heroji čak su posetili carstvo boga podzemnog sveta, grčkog Hada, odnosno rimskog Plutona.

Ali gde bi trebalo otići da bi smo ušli u podzemni svet? Planina Olimp je bila važno mesto na grčkoj teritoriji. Postojalo je verovanje da biste mogli da posetite kuću bogova ukoliko se popnete dovoljno visoko.

A ako odete na drugu stranu, aktivna geologija Mediterana, njegovi brojni vulkani i nekoliko sumporovitih otvora u Zemlji obećavaju ulaz u podzemni svet.

Italijanski arheolozi koji rade na grčko - rimskom nalazištu grada Hijerapolisa u Turskoj, sada su na pragu otkrića potencijalnog ulaza u podzemni svet. Putnici koji su prolazili ovim područjem, dolazili su u Hijerapolis da se okupaju i pomole u hramu Plutona koji je bio sagrađen na pećini, tačno iznad podzemnog termalnog izvora.

Praćenjem staze kroz stari hram, tim sa Univerziteta iz Salenta koji predvodi Frančesko D'Andria, otkrio je ulaz u pećinu. Da bi ovaj ulaz mogao predstavljati mitska vrata pakla potvrđuje i urezana posveta Plutonu iznad vrata pećine.

Antički geograf Strabo, koji je beležio utiske sa svojih putovanja po Maloj Aziji, u poslednjim godinama stare ere, spominjao je jedinstvene proporcije ovog ulaza, govoreći da je u pitanju „otvor dovoljno veliki da propusti čoveka, posle koga sledi ponor u velike dubine“. Pisao je dalje da je „prostor ispunjen parom, toliko gustom da je dno teško razaznati. Životinje koje uđu odmah umiru. Čak i bikovi koji se tu nađu, padaju i pronađeni su mrtvi. Vrapci koji bi uleteli, takođe su umirali.“


Ovo područje ispunjeno zanimljivim prirodnim fenomenima, moglo je lako da asocira na realni ulaz u pakao, što su vešto koristili i sveštenici Plutonovog hrama kako bi dokazali svoju moć. Oni su naime, uspevali da uđu u pukotinu i vrate se živi, verovatno zadržavajući dah i poznajući rupe gde se nalazi bezbedan vazduh u pećini, dok su ptice koje su letele blizu bile otrovane.

Tokom modernih iskopavanja, mrtve ptice su bile znak timu arheologa da su zaista pronašli “vrata pakla”. Buduća istraživanja će biti usmerena na gornji deo terena gde naučnici očekuju da pronađu masivni hram posvećen Plutonu.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji