Stojan Jovanović se molio Bogu, a onda su počela da se događaju čuda: U ovoj kući je rođen Vasilije Ostroški (FOTO)

Iz straha da im sina jedinca Turci ne odvedu u janjičare, uprkos neizmernoj ljubavi, roditelji Petar i Ana su dali Stojana u Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Zavali

Selo Mrkonjići nalazi se na istočnoj strani Popovog polja na putu Trebinje – Ljubinje – Mostar. U ovom selu se 28. decembra 1610. godine rodio Stojan Jovanović.

Verovatno vam mnogo ne znači i ako vam kažem da su mu roditelji bili majka Anastasija i otac Petar Jovanović.

Stojan je kršten u Crkvi Svetog Nikole u blizini rodne kuće. Odrastao je uz bogobojažljive i smerne roditelje koji su bili izuzetno dobri ljudi. Kako nakon njega više nisu imali dece, smatrali su ga svojim najvećim blagom, a Stojan je to zaista i bio.

U tadašnjim teškim vremenima, kada su oskudica i neimaština bile svakodnevnica, Stojan je bio svedok majčinog dobročinstva brema bližnjima, naročito prema siromašnima.

Predanje kaže da je Stojan bio veoma pobožan i da su ga krasile sve vrline koje jedan čovek može da ima, posećivao je crkvu svakodnevno i živeo uz molitvu. Kažu da nikada nije učestvovao u narodnim veseljima, niti se”hvatao” u kolo kraj crkve.

Iz straha da im sina jedinca Turci ne odvedu u janjičare, uprkos neizmernoj ljubavi, roditelji Petar i Ana su dali Stojana u Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Zavali. Tako je Stojan Jovanović kao dečak, od približno 11 godina, oko 1662. godine, postao manastirski đak.

Nakon nekoliko godina provedenih u Zavali, Stojan je nastavio iskušeništvo u manastiru Tvrdoš.

Ne zna se pouzdano ali se računa da se Stojan Jovanović zamonašio i dobio ime Vasilije negde između 1630. i 1635. godine, što znači da je tada imao oko 25 godina.

Sveti Vasilije je nakon Tvrdoša i prigradskog manastira kod Onogošta prešao u manastir Ostrog u Crnoj Gori. Duboko prožet duhom i tradicijama pravoslavnog monaštva,služio je Bogu i narodu.

Sveti Vasilije Ostroški upokojio se u svojoj keliji, koja se tom času obasjala nebeskom svetlošću.

U Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija, na temeljima kuće Jovanovića, podignut je hram Svetom Vasiliju Ostroškom. Nalazi se na desnoj strani puta kada se dolazi iz pravca Trebinja.

Na levoj strani puta je Hram Svetog Nikolaja u kome je svetitelj kršten. Pored se nalazi groblje u kome počiva i Sveta Ana, majka Svetog Vasilija.

Na praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca, 12. maja selo Mrkonjići pohodi veliki broj vernika, koji dolaze da se pomole svecu.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji