OVO JE BILA VOJSKA: Ponašanje oficira JNA kroz nastavni film kako treba da se ponašaju u javnosti

Film je snimljen pre više decenija, ali sadrži brojne praktične savete koji i dalje stoje, međutim, zbog načina na koji su objašnjeni, mladi ljudi danas umiru od smeha.

Polazeći od teze da je čovek u uniformi uočljiviji od ostalih građana, starešina mora u svakom trenutku da bude uredan, elegantan, pažljiv i kavaljer.

Kada je na ulici u rukama sme da nosi samo tašnu ili manji i uredno upakovan paket.

– Nošenje najlon kesa, makar bile sivo-maslinaste boje nije dozvoljeno, a možemo sresti starešine koje nose kese svih mogućih boja – kaže narator u filmu.

Dalje se objašnjava da je dozvoljeno svratiti do prodavnice da se nešto nabavi za kuću, ali samo kada se radi o sitnim stvarima. U filmu se napominje i da starešina ne sme da stavi ruke u džep.

– Obe ruke retko drže, ali jednu ruku često. Nađe se i neki koji izigrava Napoleona. Takođe, starešine ne smeju da puše na ulici, a izričito im je zabranjeno autostopiranje i to posebno kola strane registracije – kažu u filmu i napominju da standard omogućava starešinama da nabave automobil.

Narator napominje da je zavladala neka mladalačka kultura i moda i naglašava da vojnici moraju da joj de odupru. Zulufi mogu da budu najviše do polovine uha, brkovi do ivice usana, a kosa ne sme da pada na kragnu.

– Starešina je zapažen i kada nosi civilno odelo. Farmerke i bluza su praktičan su deo odeće, ali pojava protiv koje se borimo je kićenje odeće agresivnim oznakama poput stranih zastava i oznaka poput „komandos“, „rendžers“, „US army“ i slično – kaže narator.

Iako kažu, a ne postoje pisani propisi kako se briše nos i čačkaju zubi, u filmu se napominje da bi svako trebalo da zna šta je nedolično.

– Evidentna je pojava da pojedine starešine zloupotrebljavaju čačkalicu – kažu u filmu.

Pogledajte šta je sve predviđalo pristojno ponašanje na radnom mestu i u javnosti!

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji