Ovo je najnovija "fora" za krađu u srpskim marketima

Trgovci se žale da se u supermarketima koji imaju opciju samoposluživanja suočavaju sa sve učestalijim problemom lažiranja nalepnice sa vage, pa su neki uveli i merenje namirnica na kasi.

Lopovi sada bez muke kupe 300 grama pistaća, a plate pet puta manje. Ovo najbolje funkcioniše u marketima koji kupcima dozvoljavaju da sami sipaju i mere hranu, pa lopovi često sipaju manju količinu, izmere i zalepe nalepnicu sa cenom na kesu, a zatim dodaju još - ponekad i duplo više.

"To nam je u poslednje vreme najveći problem, najviše na voću i povrću. Na primer stave u kesu dvepomorandže, izmere to i stave cenu, a onda dodaju još kilogram. Za pomorandže to i nije ogromna razlika u ceni, ali za neke skuplje namirnice predstavlja veliki problem. Jedino rešenje je da neko od kolega stalno stoji i meri, što je često neizvodljivo", pričaju iz jednog lanca supermarketa.

Zbog toga su u mnogim supermarketima uvedene vage tik pored kase, gde proveravaju gramažu izmerenih proizvoda, ali lopovi su se snašli i u takvim radnjama. Pošto ne mogu da lažiraju gramažu, oni lažiraju sam proizvod.

Ako ne mogu na kvantitet, mogu na kvalitet

Tako mogu da kupe kilogram najskupljih grčkih maslina, čija je cena oko 1000 dinara, a da plate kilogram najjeftinijih domaćih maslina po tri puta manjoj ceni. Podjednako su rizične i razne žitarice, musli, pa tako lopovi neretko kucaju da su uzeli običan musli, a zapravo je kesa puna muslija sa kandiranim voćem i čokoladnim kockama, koji je i najskuplji.

"Svašta im pada na pamet, dešava se i da prepakuju hranu. Mi smo u jednom objektu imali slučaj čoveka koji je dolazio sa svojim papirom za meso. Kupi kod nas meso, pa ga prepakuje u papir druge mesare koji je poneo sa sobom, a ovaj iz radnje zgužva i baci. Posle na kasi samo kaže da je to uzeo u mesari pored i ne plati", jadaju se trgovci.

Ne prođe dan, a da prodavci ne budu suočeni sa nekom krađom, a čak i kada uhvate počinioca na delu, najčešće mu ne mogu ništa, jer zakon nalaže da pokušaj sitne krađe (roba vrednosti ispod 5.000 dinara) nije kažnjiv.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji