DEDA SREĆKO (94) PREKRŠIO ZABRANU: U crkvu sam išao i za vreme rata i komunista, pa sam morao i sad!

aIako su ga ukućani molili da ne ide zbog korone, starina nikoga nije poslušao

Danima pred Vaskrs bilo je u kući Kovačevića ispod Zlatibora razgovora, ali oprezno sa dedom Srećkom (94), najstarijim u kući, o odlasku u crkvu na Vaskrs. Ukućani su pokušali da mu kažu da ove godine ne bi trebalo ići u crkvu zbog virusa, preporuka vlasti i doktora... - Ja u crkvu moram, postio sam, spremio se za pričest - rekao im je deda.

U nedelju, još sunce nije bilo ni izašlo kad se deda vratio iz crkve, niko u kući ne pamti da ga je video tako srećnog, podmlađenog... - Nikad srećniji u životu... Bio sam na liturgiji, pričestio se, pomolio se Bogu za sve u kući, da nas bog spase, da nam da zdravlja i života, berićeta, vratio se puna srca i pune duše - rekao je za Kurir telefonom deda Srećko.

Priznaje, bilo je malo strepnje da ga na putu do crkve ne sretne policija: - Otišao sam u četiri ujutru, pomrčina, poranio, dok milicija ne stupi na dužnost... U crkvi baš malo naroda, a opet dovoljno da se bogu pomolimo da nas sačuva i od ovog zla.

U svoje 94 godine zapamtio je, priča, mnogo teških godina, i vreme Drugog svetskog rata, i komuniste, ali ne pamti da je propustio da se pričesti za Vaskrs. - Teško je bivalo, ali se uvek postilo, i kad se na kukuruznom hlebu živelo, uvek se u crkvu išlo i uvek bogu molilo. Kome drugom ako ne njemu. Uvek kad je bilo teško, ja se okrenem ka istoku, pomenem boga i carstvo nebesko, Bogorodicu, krsnu slavu i svece i bude mi lakše. Tako i sad, jeste teško, ali bilo je i teže, pa smo preživeli, sve s božjom pomoći i nikako drugačije - kazao je deda Srećko.

U vreme korone deda pomalo čuva ovce po obroncima Zlatibora, prošeta po brdima, radne ponešto oko kuće... - Bogu hvala, kod nas u selu, u okolini, tog virusa nema. Ovu pošast shvatam samo kao božju kaznu. Opominje nas bog da smo mnogo zabrazdili, da treba da budemo bolji ljudi, da više vodimo računa o sebi i deci, porodici, da ne trčimo samo za parama. Ovo jeste opomena, ko shvati - shvati, ko ne shvati, ko zna da li će biti sledeće opomene - veli deda Srećko.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji