KAKO SU TITOVI POKLONI OD ZLATA PRETOPLJENI U BUGARSKOJ: Uigranom šemom nestajale brojne muzejske dragocenosti Srbije

Dozivotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je sa brojnih putovanja donosio razne dragocenosti koji se danas čuvaju u muzejima. Uprkos svemu, jedan deo poklona misteriozno je nestajao tokom godina, a samo retkim pljačkama se ušlo u trag.

Međutim iako su se pojedine pljačke razotkrile, predmeti koji su pokradeni nikad neće biti vraćeni. Razlog tome je što su mnogi od tih predmeta najćešće izliveni od plemenitih metala. Kada pljačkaši ukradu vredne predmete, oni se najčešće rešavaju dokaza tako što iz pretope u nekoj od zlatara. Sa druge strane postoji i crno tržište umetnina i retkih dragocenosti, ali je pristup "običnim lopovima" tamo zabranjen. Kradljivci zato pribegavaju saradnji sa zlatarama koje rade sa robom sa crnog tržišta, a radi se o dobro organizovanom "poslu".

Pre pet godina, u decembru 2016. godine iz muzeja Jugoslavije nestali su zlatni predmeti, a istraga je urodlila plodom i slučaj je razrešen.

Reč je je samo jednom od otkrivenih slučaja, a na stotine je predmeta neprocenjive vrednosti misteriozno nestajalo iz Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja Ras ili muzeja Jugoslavije. 

Slučaj poslužavnika i čaše iz 2016. godine imao je sudski epilog, policija je uhapsila kradljivca, inače čuvara koji je obezbeđivao muzej, koji je kasnije zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela teške krađe i na kraju je osuđen.

Radi se o poslužavniku i časi sa likom Hajle Selasija koje je Broz dobio na poklon davne 1968. godine.

Prema priznanju čuvara on je iz Muzeja Jugoslavije ukradene dragocenosti preneo u Bugarsku, gde je našao specijalizovanog zlatara koji radi sa robom sa crnog tržišta. Ovaj zlatar otkupljuje i prerađuje ukradenu robu, a sudbina Titovih poklona je bila da budu pretopljeni u prstenje i narukvice.

Na osnovu ovog slučaja istražitelji su otkrili jedan od puteva koji koriste lopovi koji godinama kradu dragocenosti iz muzeja. Put sigurno nije jedini, ali je veoma dobro "utaban". Kako se ispostavilo se radi o dobro organizovanoj i uigranoj šemi.

Pripadnik obezbeđenja koji je opljačkao Muzej Jugoslavije odslužio je zatvorsku kaznu, a nakon toga je preminuo, nezvanično od predoziranja narkoticima, piše Mondo.

Prema rečima ministarke Maje Gojković u decembru 2016. ukradeno je više ličnih predmeta koji su pripadali Tutu, kao i poslužavnik i čaša s likom etiopskog vladara. Firma u kojoj je radio čuvar na poslovima obezbeđenja, morala je da plati 3,2 miliona dinara odštete.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji