KAKO JE SRBIJA IZGUBILA IZLAZ NA MORE: 108. godina od Londonskog mirovnog ugovora! Sporazum koji je završio Prvi balkanski rat

U nedelju 30. maja 2021. godine navršilo se tačno 108 godina od potpisivanja Londonskog mirovnog ugovora 1913. kada se Otomanska imperija posle pet vekova konačno povukla sa Balkana, a Srbija, Grčka, Crna Gora i Bugarska proširile svoje teritorije, a odlukom velikih sila stvorena je i Albanija kao država.

Mirovni ugovor između balkanskih saveznika i poražene Turske potpisan je prema uslovima koje su utvrdile velike sile 30. maja 1913. u Londonu u palati Sen Džejms. Ovim ugovorom Turskoj je ostavljen uski teritorijalni pojas oko Carigrada jer se odrekla svih teritorija na Balkanskom poluostrvu zapadno od linije Enos – Midija. Grčka je dobila Krit i ostrva u Egejskom moru.Srbiji nije dozvoljeno da izađe na Jadransko more..

Ovim sporazumom, koji je posle Berlinskog mirovnog ugovora iz 1878. godine bio najznačajniji po tome jer je potpisivanjem Londonskog mirovnog ugovora bio okončan Prvi balkanski rat koji je počeo 8. oktobra 1912. godine iz koga su balkanske zemlje Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska koje su krenule u borbu za oslobođenje od Otomanske imperije izašle kao pobednice. Osvajanjem Albanije Srbija je u novijoj istoriji po prvi put dobila izlaz na more. 

Međutim ovom proširenju najviše se usprotivila Austro-Ugarska koja je aktivno učestvovala u stvaranju albanske države, da bi se Srbiji sprečio izlazak na more.

Takođe balkanskim saveznicama nije priznato pravo na odštetu. Londonskim ugovorom ostalo je neršeno pitanje Makedonije. Srbija je osporavala zahtev Bugarske da dobije veći deo Makedonije i zahtevala da se preispita ugovor potpisan s njom uoči rata, zbog toga sto Bugarska u ratu nije ispunila odredbe Vojne konvencije. Pošto je Bugarska to odbila, sukob izmedju nje i Srbije oko podele Makedonije postajao je sve neminovniji….

U Prvom Balkanskom ratu 1921. cilj Srbije bio je  “vraćanje istorijskih oblasti”, u sastav Srbije, odnosno osvajanje Kosovskog vilajeta, izlazak na Jadransko more i zauzimanje dela albanske obale, što je srpska vojska, predvođena kraljem Petrom I Karađorđevićem i uz podršku vodećih srpskih političara i intelektualaca tog vremena, osvojila veći deo Albanije i formirala Drački okrug.

Londonskim sporazumom Srbija je proširena i u njem sastav posle odlaska Osmanlija sa centralnog Balkana ušli su Novopazarski Sandžak, Kosovo i Metohija, kao i polovina Makedonije.

Međutim, odluka malih balkanskih zemalja nije baš naišla na odobrenje velikh sila posebno Austro Ugarske  koja se u Londonu otvoreno i bez skrivanja usprotivila jačanju Srbije, posle najnovijih teritorijalnih osvajanja. Velike svetske sile nisu žele da male balkanske države dobiju proširenje, nego da se održi status kvo, a ne da se menjaju granice na Balkanu.

Londonskim mirom zacrtane su bile nove granice između balkanskih saveznika s jedne, i otomanske države s druge strane, i uspostavljena je albanska država. Srbija je Londonskim ugovorom primorana da se povuče sa primorja buduće albanske države. To je u srpskoj javnosti bilo shvaćeno kao veliki neuspeh, jer je strateški cilj rata bio izalazak na more, koji je poništen upravo potpisivanjem ovog sporazuma. Glavna tekovina Londonskog ugovora iz maja 1913. - bila međunarodno priznata Albanija.

Međutim, Albanija je bila nezadovoljna dogovorom u Londonu na koji se i danas podjednako u nekim zapadnim zemljama i u samoj Tirani, ali i u Prištini gleda kao na “nepravednu odluku velikih sila da se albanski narod pocepa na dva dela”. Posle ove odluke kako na samom Balkanu tako i u Beču i Berlinu pojavili su se glasovi da novouspostavljene granice nisu ni  „prirodne“ ni „etničke“. Austrougarska je tražila za Albaniju Prizren i Peć, ali je posle protivljenja ruske strane ova teritorija, zajedno sa Debrom i Strugom, ipak predata Srbiji.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

mar 18, 2021 731

OVO JE 9 NAJGORIH NAČINA UMIRANJA: Bol i patnja su NEZAMISLIVI! Možda je NAJUŽASNIJA ona pod brojem 6!

in Žena
Smrtnost je veliki deo kulture u svakom društvu, a iako je deo svakodnevice postoji mnogo…
jun 09, 2021 306

UŽAS U KRAGUJEVCU: Julija na društvenim mrežama objavila da je udovica, pa dva dana kasnije izbola muža nožem!

in Južna Srbija
Julijana Rašitović (51) iz Kragujevca uhapšena je pod sumnjom da je izvršila krivično…
mar 27, 2021 1403

CEO BALKAN APLAUDIRA OVOM ĐAKU PRVAKU! Održao je LEKCIJU novinarki koja je ispala PRIMITIVNA (VIDEO)

in Balkan
Deca su shvatila zašto je masku potrebno nositi, održavati higijenu i distancu Nastava u…
jun 23, 2021 654

UŽAS U SUBOTICI: Vozaču (85) pozlilo tokom vožnje pa autom udario u semafor, stub pao na pešake, VIŠE POVREĐENIH, NAJTEŽE DEČAK

in Vojvodina
Danas oko 16,40 časova na raskrsnici kod Nove opštine dogodila se teška saobraćajna…
avg 25, 2021 1666

MRZIŠ SRBE, A HRANILI TE, BEDNIČE! Dizao tri prsta, a sada Hadžihafizbegović izmišlja kako mu je familija pobijena u Srebrenici! (FOTO)

in Balkan
Glumac Emir Hadžihafizbegović nedavno je gostovao na jednoj hrvatskoj televiziji gde je…
apr 17, 2021 426

MUŽ JE TANJI SAVIĆ UNIŠTIO ŽIVOT, A OVAKO SADA IZGLEDA! Nikad DEBLJI se veseli u kafani i LJUBI plavušu! (FOTO)

in Paparazzo
Tanjin suprug odlučio je da ofarba kosu u plavo, a provodio se na jednom veselju, te…
feb 18, 2021 563

TUČA U ZADRUZI! FRAN IH DOVEO DO LUDILA, A SANJA I PAULA SE ČUPALE ZA KOSU, SVI SU VRIŠTALI! (VIDEO)

in Rijaliti
One su nasrnule jedna na drugu, a obezbeđenje je ponovo moralo da reaguje. Razlog…
mar 27, 2021 821

POTRAGA ZAVRŠENA, NAŠLI SU GA U BRDIMA: U akciji korišćeni dronovi i psi tragači!

in Balkan
U akciji je učestvovalo preko devedeset gorskih spasilaca iz BiH i Hrvatske Savez gorskih…
apr 21, 2021 1010

OSTAVIO ZA SOBOM TROJE DECE IZ DVA BRAKA: Milan (50) je bio iskusan vozač motora, ali juče je asfalt bio hladan a SMRT BILA BRŽA

in Društvo
 Milan Opačić (50) iz Kikinde, podlegao je povredama u sanitetskom vozilu na putu za…
apr 24, 2021 538

POGLEDAJTE NJENU KOŽU, BRENA DOBILA STARAČKE PEGE PO CELOM TELU? Pevačicin trenutni izgled privukao je mnogo pažnje

in Paparazzo
Brena izgleda zanosno i odlično uprkos godinama, a njena figura iz mlađih dana nikada…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji