Koji se tačno porez ukida u Srbiji: Šta to znači za radnike, a šta za poslodavce

Smanjivanje poreza na zarade je mera za koju se očekuje da stimuliše mlade da se uključe u privredni sistem ali i poslodavce da daju veće plate. Dodatno, umanjenje će značiti malim i tek osnovanim firmama

U Srbiji će biti ukinuta obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, za mlađe od 40 godina. Reč je o ekstra porezu koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka. Preciznije, 2,7 miliona dinara ili oko 22.881 evro.

Sagovornici ažu da je dobra, stimulativna mera i da je ohrabrujuće što se više govori o smanjenju poreza na zarade.

Kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, osim te stavke, usvojiće se i trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70% na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.

Ovo je protumačeno kao dodatni motiv za poslodavce, ali i prilika da mladi više zarade.

Šta misle poslodavci?

- Dobra je mera i rekao bih da više odgovara malim nego velikim firmama. Stimulativno je za novoosnovane firme. One koji tek osnivaju svoje biznise. To je zapravo podsticanje samozapošljavanja - kaže za Telegraf Biznis Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca.

Za državu bi bilo efikasnije, kaže nam, da se smanje ukupni porezi i doprinosi na zarade celoj privredi umesto što se opterećenje umanjuje samo za pojedine kategorije radnika.

Zajedno, ovo bi trebalo da bude korpus mera za zapošljavanje mladih i stručnima da ne budu preterano oporezovani za ono što zarađuju. Dodaje da procenat od 70 odsto treba pomeriti dodatno.

- S druge strane, mera podrazumeva tri godine rada kod jednog poslodavca, a za te tri godine poslodavac ne može da otpušta, što je slična mera kao kod korona minimalca. Međutim, velikim poslodavcima ovo može da bude izazov, jer ne bi mogao da otpušta čak ni iz opravdanog razloga (ukoliko radnik ne ispuni svoje radne obaveze) - navodi nam Drobnjaković.

Ukazuje da poslodavci potenciraju da se smanji porez već godinama i da je dobro što se sada priča o smanjenju poreza i doprinosa na zarade.

- Smanjivanjem poreza mnogi koji su u nelegalnim tokovima dobijaju motivaciju da se vrate u legalno poslovanje. Niko ne želi da posluje na ivici zakona. Voleo bih i da zaživi progresivno oporezivanje, što bi rešilo dosta toga - navodi nam on.

Govoreći o drugoj meri, naš sagovornik dodaje da je ona naročito važna za nova preduzeća koja su u povoju, poput startapa. To bi dalje trebalo da doprinese većem zapošljavanju, pre svega mladih ljudi.

Mera se tumači kao odskočna daska za mlade da se uključe u privredni sistem i dobiju bolje zarade. Veliko olakšanje i stimulans biće i najavljeno ukidanje obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina. Ono će se odraziti pre svega na zaposlene u IT sektoru, koji često imaju natprosečne zarade i vrlo lako dolaze do cenzusa kada se plaća ovaj porez, smatraju u Uniji.

Kako se računa?

Dohodak za oporezivanje utvrđuje se kao razlika između godišnjeg zbira prihoda koji su predmet oporezivanja godišnjim porezom na dohodak građana uvećanog za iznos koji se poreskom obvezniku isplati po osnovu povraćaja doprinosa u prošloj godini.

Poresku osnovicu za plaćanje ovog poreza predstavlja oporeziv dohodak i onaj ko ovaj porez mora da plati ima pravo na lične odbitke, i to 40 odsto od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, što iznosi 363.907 dinara.

Pravo na odbitak poreski obveznik ima i za izdržavanog člana porodice od 15 odsto od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, što iznosi 136.465 dinara.

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto od dohotka za oporezivanje.

Godišnji porez na dohodak građana prijavljuje se nadležnoj Poreskoj upravi, u mestu poslovanja i obavljanja delatnosti, najkasnije do 15. maja tekuće godine. Poreska prijava se prijavljiuje i predaje u elektronskom ili papirnom obliku, na propisanoj poreskoj prijavi PPDG-2R.

Ukoliko se predaje elektronski, obveznik mora imati elektronski potpis.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

mar 28, 2021 580

HAOS NA UTAKMICI U BEOGRADU - SVI SE TUKLI! Pesničenje igrača, uprava, redara! Jednom fudbaleru slomljena ruka?! (VIDEO)

in Fudbal
Ceo fudbalski svet gledao je okršaj Srbije i Portugala, video ispad Kristijana Ronalda na…
apr 11, 2021 2022

ŠTA SE DESILO SA ISAKOM KOJI JE PREKO NOĆI OSVOJIO SVE U ZVEZDAMA GRANDA? Đorđe David priznao zbog čega kandidata niko nije VIDEO!

in Takmičenja
Pevač Isak Šabanović, napravio je totalnu pometnju kada se pojavio na sceni popularnog…
apr 15, 2021 1018

Crnogorka je najlepša fudbalerka na svetu: I prezime joj ide uz lepotu, jer je Nikolina cakana!

in Fudbal
Na Balkanu postoji jedna fudbalerka koja svojom lepotom i atraktivnošću može da stane…
mar 06, 2021 758

SAHRANJENA TEODORA KAĆANSKI: Bobo naša, odlaziš kod majke Radmile

in Vojvodina
Teodora Kaćanski (30) iz Novog Sada sahranjena juče na groblju u Sremskim Karlovcima…
mar 27, 2021 977

TUGA! Poznati glumac preminuo od koronavirusa

in Društvo
Glumac, albanskog porekla, preminuo je u Državnoj bolnici u Skoplju gde se i lečio od…
maj 31, 2021 330

ŠOK! I ON DISKVALIFIKOVAN IZ ZVEZDA GRANDA! Ivan Rajić odbio da potpiše ugovor od 9 godina i poslao JASNU poruku svima

in Takmičenja
Ivan Rajić, učesnik "Zvezda Granda", diskvalifikovan je iz ovog takmičenja jer nije…
maj 06, 2021 410

OTKRILI TAMNU STRANU RADA U NEMAČKOJ: Ustaju sat posle ponoći i rade do 18 časova, plata kasni 2 meseca, radnici često i plaču

in Planeta
Desetine hiljada radnika iz istočne Evrope radi u mesnoj industriji u Nemačkoj. Pratili…
jan 22, 2021 1834

Ko je čovek od kog je Novak kupio ATP turnir za Beograd? Milijarder sa 35toro dece, kum Brene i Bobe.....

in Novak Đoković
Vest da će Beograd imati ATP turnir ove godine oduševila je ljubitelje tenisa u Srbiji, a…
jun 20, 2021 360

ŠOK NA POČETKU IGRE ISTINE! Đedović upitao Jelenu Batos da li je Ša OTAC njenog drugog deteta! Muk u Beloj kući! /VIDEO/

in Rijaliti
Nakon što se emisija "Nominacije" završila, a Dragana Mitrović i Filip Car izglasani za…
jan 27, 2021 1201

KAO DA JE JUČE BILO, VIDIŠ DETE U KOVČEGU, GRLIŠ GA, A ON HLADAN KAO BETON: 2 godine od ubistva studenta Miloša, porodica neutešna

in Beograd
Goran Mileusnić vraća film na 27. januar 2019. godine kada je u Ulici Dimitrija Tucovića…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji