Gradić iz bajke je raj za turiste: Neverovatne kućice odolevaju vekovima, ovo su cene po noćenju

Kućica danas ima oko 1.000, i sve su tipske, a poznate su po belom kamenu i neobičnim krovovima

Turizam se polako otvara i ova 2021. bi trebalo da putnicima donese mnogo više avantura i uspomena s putovanja nego 2020. godina.

Jedna od hit destinacija i ovog leta, kao i mnogih prethodnih - mada mnogi ne znaju za nju, jeste Alberobelo, grad-zajednica u italijanskom regionu Apulija. Glavni grad ove regije je Bari.

Alberobelo je, inače, od 1996. na listi UNESCO-ve kulturne baštine, upravo zbog svojih neobičnih građevina. Kada posetite ovo magično mesto, biće vam jasno i zašto se toliko ceni. Zanimljivo je da ove kućice odolevaju vekovima, u svom manje-više izvornom izdanju, pre svega zbog socio-ekonomskih razloga.

Kućica danas ima oko 1.000, i sve su tipske, a poznate su po belom kamenu i neobičnim krovovima. Italijanski gradić, iako kao zaspao u prošlom vremenu, uspeo je da modernizuje jedan svoj deo kako bi namamio turiste.

Podeljen je na Rione Monti, popularnu turističku zonu, koja obiluje suvenirnicama i restoranima, a očuvan je i Rione Aia Piccola - najstariji deo Alberobela. Zašto vam sve ovo pišemo?

Zato što, zapravo, tzv. trullo kućice nisu samo za posmatranje, već možete odsesti u njima. Ako, pak, više volite hotel - postoji i on, a uređen je u sličnom stilu. Hotel Le Alcove nalazi se blizu glavnog gradskog trga, odnosno u glavnoj trgovačkoj ulici Case d'Amore.

Mnogi stručni magazini, koji se bave putovanjima, za Alberobelo kažu da je Grad iz bajke. Trullo kuće, zapravo, neodoljivo podsećaju i na hobitske, mada su iznad zemlje. Ali, suština je u specifičnom načinu gradnje.

Struktura je krečnjačka, bez maltera, krovovi su konusnog oblika, a ulice Alberobela uske - tipične italijanske. Možda vam smeštaj nije luks, kakav viđamo u poslednje vreme, ali upravo zbog autentičnog izgleda i druge tradicije - na ceni. Postoji mišljenje da su za ovaj kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci.

Italija je prošle godine pretrpela teške korona udarce, u svakom pogledu, ali bi ova godina mogla biti obećavajuća. Masovnija vakcinacija i tzv. kovid pasoši podstiču turizam, a ova evropska zemlja bila je jedna od najposećenijih pre pandemije.

Iako je danas u ponudi mnogo otmenih hotela, sa bazenom, SPA centrim i vrhunskom uslugom, ni ovakve destinacije ne "gube bitku". Mnoge turističke zemlje ovih dana pojačano nastoje da privuku turiste. U tom društvu su uz Hrvatsku, koja je pre nekoliko dana lansirala kampanju sa stranim turistima u glavnoj ulozi "Trust me, I''ve been there", još i Francuska, Grčka, Španija, Turska, Austrija...

Ipak, Italija ima posebno mesto u srcima svetskih putnika. Konkretno Alberobelo nudi potpuno drugačiji doživljaj. Turiste fasciniraju i karakteristični šiljci koji variraju po obliku. Osim toga, na nekim krovovima su belom bojom iscrtani različiti simboli, kao što je krst.

Koliko je noćenje?

U proseku 200 evra treba da izdvojite za trullo kućice. S druge strane, atraktivni, ali ruralni italijanski gradić nudi i luksuznije vile, mada je sve rađeno u sličnom stilu. Jedna noć u takvoj vili sa bazenom košta blizu 500 evra.

U jednoj većoj kućici može odsesti oko šestoro ljudi, a nude se i manje - sa jednom sobom, za četiri osobe, po ceni od 90-ak evra za noć.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji