ŠEF NAJMOĆNIJEG KRIMI KLANA U DANSKOJ: Hrvat Džimi The Boss nije nikada imao posao od dolaska u Dansku i na socijalnoj je pomoći 30 godina, a u trenutku hapšenja imao 22.000 doalra u džepu

Gimija Levakovića, Roma s hrvatskim pasošem, poznaje cela Danska. Osim što se redovno pojavljuje na naslovnicama danskih tabloida, o njemu je snimljen dvodelni dokumentarac. Reč je o šefu klana s oko 40 članova, osuđivanih kriminalaca, od kojih mnogi nikada nisu imali posao jer su se posvetili kriminalu, a bez obzira na sudske presude nastavili su da dobijaju socijalnu pomoć.

Džimi zahteva da ga zovu Džimi bos 007, a u Dansku se doselio pre 40-ak godina. Od tada on i njegova porodica pune crnu hroniku danskih medija. Džimi je početkom godine bio "zvezda" dvodelnog dokumentarnog filma na televizijskoj stanici TV2. Njegova porodica ima oko 40 članova: uz spomenute Đovanija i Milenu, tu su i Đango, Dolar, Alpaćino, Santino, Pepelka, Jura...

Osim što imaju više od 45 članova koji su u Dansku pristizali jedan za drugim od sredine 70-ih i ujedno počinili na danskom tlu gotovo hiljadu krivičnih dela, Levakovići svaki mesec primaju izdašnu socijalnu pomoću koja se broji u desetinama hiljada evra. Tamošnje službe izračunale su da su ih Levakovići, otkad su u Danskoj, koštali vrtoglavih 9 miliona evra - od socijale i zdravstva do boravka u zatvoru. No, nakon samopromocije glave porodice, takozvanog Gimija Bossa 007 u televizijskim emisijama i na društvenim mrežama, Danci su rešili da ih vrate u Hrvatsku.

Saga o nepopravljivom bosu Gimiju Levakoviću i borbi Danske da ga se reši time se nastavlja. Kap koja je prelila čašu i potez zbog kojeg je Levaković sigurno već gorko požalio tiče se njegovog ispada u gradiću Korser. Naime, Gimi se za vreme roštilja s jednom romskom porodicom jako napio, pa se posvađao s domaćinima preteći im pištoljem i urlajući da će pobiti celu njegovu porodicu. Kada je policija stigla, pronašla je svog starog poznanika, koji je osuđen 26 puta u manje od 20 godina.

Na njegova i vrata članova klana policajci, pišu danski mediji, u proseku pokucaju svakog drugog dana, a država je vrlo darežljiva sa socijalnom pomoći, zbog čega se Danci nerviraju ističući da je apsurdno da kriminalci žive na socijalnoj pomoći i tražeći da se napokon deportira. Gimi je bez obzira na sve u medijima blatio državu ističući da je za njegovo bavljenje kriminalom kriva država, a obećavao je da neće više kršiti zakon. Međutim, to obećanje je prekršio i Danska je, čini se, ujedinjena u želji da se on kazni. U slučaju deportacije mogao bi da završi u Hrvatskoj zbog svog pasoša, iako je hrvatska policija potvrdila da nema registrovanog državljanina s tim imenom.

Zloglasni gangster Džimi bos ponovno je završio iza rešetaka početkom maja iako je u spomenutom dokumentarcu nedvosmisleno najavio da izlazi iz kriminala. U petak 1. maja, piše list Ekstra Bladet, Džimi se u gradu Korseru gadno posvađao s drugim Romom, pa je poslao svoju 14-godišnju ćerku da mu donese pištolj! Obaška što je to "valter P-38", poznat i kao oružje koje su nosili nemački oficiri za vreme Drugog svetskog rata.

Naime, Džimi bos 007 je sa ćerkom i sinom (10) došao u Korser da pogleda stan za koji je bio zainteresovan, pa je odseo kod drugog Roma, imenovanog kao J.T. Počeli su da se nalivaju alkoholom, pa je pijani Džimi u jednom trenutku krenuo da urla da niko ne sme da mu dira ćerku inače će "poje*ati ceo Korser". Svađa s domaćinom eskalirala je do te mere da je Džimi zatražio od ćerke da mu iz njihove sobe donese pištolj. Na sreću, mala je odbila da ga posluša.

Koliko je situacija bila gadna govori činjenica da je domaćin u jednom trenutku pao na pod pokošen srčanim udarom, pa je pozvana hitna pomoć, koja ga je prevezla u bolnicu. Ali Džimi je nastavio da preti i urla, pa je ostatak društva pozvao policiju. Policija je pretražila stan i u sobi u kojoj su bili smešteni gosti. Džimi je sutra, kad se osvestio, tvrdio da taj pištolj u životu nije video, ali je ipak završio u zatvoru.

- E tad kad stigne socijala, uguramo novac u novčanike i onda ih ko fol izgubimo na ulici. Gledamo ljude koji ih pronađu i onda ih zaskačemo. Zabavljamo se, ali oni su pohlepni! Žele da uzmu ono što im ne pripada. Policajci mi svako malo govore: ‘Gimi, šefe, ti bi trebalo da budeš u zatvoru!’ A ja im na to velim: kakav zatvor?! Pa ja moram zarađivati novac da prehranim porodicu kojoj sam uzor i koja ima snove - priča Gimi koji je šest godina proveo u zatvoru i nema ni dana radnog staža, jer navodno boluje od panike i astme.

Dansku je zaprepastio podatak da Džimi bos nikada - ali baš nikada - nije imao posao i da otkad je došao u Dansku prima socijalnu pomoć, a u trenutku hapšenja imao je u džepu 22.000 američkih dolara! Novac je zaplenjen dok mu ne dokaže poreklo. Na sudu je tvrdio da je od tih para hteo da plati prve rate za stan u Korseru, ali od selidbe verovatno neće biti biti ništa ne samo zato što je Džimi bos završio u zatvoru, nego zato što su stanovnici četvrti Motalavej, gde se nalazi taj stan, pokrenuli potpisivanje peticije da mu se zabrani dolazak. Ne žele, kažu, kriminalca u naselju.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji