OVAKO JE SAHRANJEN ČUVENI KRALJ CIGANA: Šund i kič od sahrane kakav do sada nije viđen! Stakleni poklopac, lampioni u boji, klima uređaj u sanduku!

Preko jedne zgrade bio je raširen ogromni transparent sa njegovim likom. “Mnogo je vodio računa o svojoj romskoj zajednici i pomagao ljudima. Izvršio je integraciju Roma u rumunsko društvo, slao je članove zajednice u školu”, priča njegov rođak Jon Rudaru.

Ćoaba, star 58 godina, koji se 1997. godine samoproklamovao "kraljem Cigana u celom svetu", primljen je u teškom stanju u utorak u bolnicu u Antaliji, gradu na jugu Turske, gde je bio na odmoru. 

Ćoaba, koji se oženio sa 14 godina, udao je 2003. godine svoju 12-godišnju ćerku Anu Mariju (Maria) za mladog Roma starijeg tri godine od nje. To je izazvalo kritike, tako da je Ćoaba obećao da će se boriti protiv venčavanja Roma u periodu adolescencije, čak i njihovog detinjstva, što je veoma rasprostranjena tradicija među tom zajednicom. Ćoaba je, između ostalog, podsticao romske porodice da izađu iz začaranog kruga siromaštva šaljući decu u škole, dok je stopa školovanja u okviru romske zajednice niža od nacionalnog proseka. 

Predsednik Trajan Basesku (Traian Basescu), koji je sa Choabom godinama prisustvovao raznim romskim proslavama, izrazio je saučešće porodici Ćoabe i romskoj manjini, preneli su francuski mediji.

Pre sahrane njegov stariji sin Dorin je krunisan za “međunarodnog kralja Roma”, i tako ga nasledio na čelu najveće romske zajednice u Evropi, dok je sam Ćoaba 1997. godine nasledio svog oca koji je za vreme holokausta bio deportovan u Sovjetski Savez.

Romski sociolog Ćiprijan Nekula opisuje Ćoabu kao umerenog vođu i posrednika koji je koristio svoju propovedaonicu za prenošenje mnogih poruka, tražeći od Roma da ne prose po ulicama, da čekaju da napune 16 godina pa da tek onda stupaju u brak i da traže veća prava kao manjina.

“Kad bih ga pozdravio sa ‘ljubim ruke vaše veličanstvo’”, priča Nekula, “on bi mi odgovorio ‘dosta s tim glupostima’”.

Ćoaba je postao čuven po tome što je, kad je video kako njegova 12-godišnja ćerka beži iz crkve sa svog venčanja kako ne bi postala dete-mlada, postao aktivista za obrazovanje romskih devojčiaca i počeo da se zalaže da devojčice ne treba da se udaje pre nego što navrše 16 godina. Doduše, njegoa Ana-Marija se vratila nekoliko minuta kasnije i obavila svoju dužnost i udala se za čoveka koga joj je odabrao otac.

Na njega i njegovu politku veliki uticaj ke imala njegova supruga Marica, kojom se oženio kad su oboje imali 14 godina, i sa kojom je dobio četvoro dece.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji