BEBICA SE NAGUTALA KRVI, NJE VIŠE NEMA: Porodica vaspitačice Danijele Kosić iz Negotina traži istinu o smrti preminule porodilje

SAŠA Kosić (49), suprug trećerotke Danijele (41), vaspitačice iz Negotina, tragično preminule u Nišu 7. oktobra, traži da se utvrdi istina o smrti ove mlade žene koja je u negotinsku bolnicu primljena bez ikakvih problema 6. oktobra, a dan kasnije nakon porođaja u kojem je rodila ćerku Evangelinu preminula na intenzivnoj nezi GAK-a Niš.

- Nezamislivo mi je da zdrava žena koja je na nogama otišla na porođaj tako ode. Zahtevam da se utvrdi šta se dogodilo. Ne upirem prstom ni u koga, samo hoću da znam zašto je preminula, zašto nam je ćerka sada u kritičnom stanju i na aparatima, a ako postoji odgovornost da se krivac najstrože kazni – očajan je Kosić.

Danijela je 6. oktobra došla na zakazani prijem na odeljenje ginekologije i akušerstva negotinskog Zdravstvenog centra u kojem se porađala i prva dva puta.

- U ponedeljak je išla da kupi neke stvari za bebu, pa meni poklon za rođendan i namirnice za tortu, a u utorak sam je odvezao u 8 ujutru u bolnicu. Čuli smo se popodne oko pola četiri i rekla mi da joj donesem nešto da pojede jer su je preskočili za ručak. Odneo sam joj pljeskavicu. Izašla je ispred ulaznih vrata ginekologije sa stalkom i nekom infuzijom. Sve je delovalo normalno, dobro je izgledala, nije se žalila ni na šta. Oko pola sedam su me zvali iz bolnice da mi kažu da beba nije u redu i da dođem da je vidim i potpišem za transport – kaže Saša.

U Zdravstvenom centru u Negotinu ističu da je Danijela primljena u bolnicu sa sumnjom na “visoko prsnuće vodenjaka u 40. nedelji željene trudnoće zbog porođaja”. Međutim, tokom popodneva je imala “krizu svesti, sličnu epileptičnoj krizi” zbog čega je pozvan neurolog, a ona upućena na carski rez. Prilikom operacije na kojoj su bila čak četiri ginekologa, dva hirurga, urolog, tri anesteziologa i dva pedijatra, konstantovan je krvav sadržaj u trbušnoj duplji i dve rupture na materici.

- Lekari su  uložili sve napore da spasu pacijentkinju. Kada je započet carski rez, uočili su da žena već krvari i da ima rupture materice. Odmah su izvadili bebu, kao i matericu, a zatim je ušili. Nakon toga joj je pritisak bio vrlo nizak i, uprkos lekovima, nije došlo do boljitka, pa je poslata u KC Niš. Tokom operacije je dobila tri transfuzije krvi i dve plazme u Negotinu, a u putu do Niša i četvrtu transfuziju – saznajemo od dr Vidosave Paunović Barbulović, v.d. direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Danijela je u Niš, međutim stigla sa nemerljivom tenzijom, slabo pipljivim pulsom, bez svesti, intubirana, širokih zenica koje ne reaguju na svetlost.

- Ona je u Nišu primila deset kesa krvi i plazme prilikom operacije. Tamo su je nakon višečasovne operacije zatvorili i priključili na aparate. Poslednji put sam je video na intenzivnoj nezi na aparatima oko 13 časova. Preminula je popodne – priča nam Saša Kosić.

Porodici je data preliminarna otpusna lista, ali rezultate obdukcije nisu dobili, kažu njih će najpre dobiti bolnica u kojoj je Danijela preminula.

- Hoću da znam šta se desilo, da li su učinjene neke greške, da li je u pitanju neka aljkavost, možda nedovoljna opremljenost bolnice za tako nešto, to hoćemo da znamo. Bebica je na aparatima u Tiršovoj, kritično je, videće se uskoro hoće li moći samostalno da diše, nagutala se valjda krvi, ostala i bez kiseonika i baš zbog toga hoću da znam istinu – kategoričan je Saša Kosić.

- Doktor Boban Istatkov, koji je vodio njenju trudnoću i koji je trebalo da je porodi nije bio prisutan. Zvanično, bio je u ambulanti zbog drugog slučaja, a nezvanično sam saznao da je bio na nekom svadbenom ručku. Porođaj se zakomplikovao i Danijeli je pukla materica, pa je hitno prebačena u operacionu salu. Intervencija je trajala do 10 časova 7. oktobra, kada su je navodno stabilizovali i odlučili da je hitno prebace u KC Niš. Meni niko ništa nije pričao. Stalno su mi govorili da je stabilno iako je do tada dobila već šest boca krvi - tvrdi očajni suprug.

Preminula usled unutrašnjeg krvarenja

- Prema otpusnoj listi, tokom operacije u Negotinu zasekli su deo trbušne aorte i debelog creva, pa je Danijela preminula usled masovnog unutrašnjeg krvarenja. Niška bolnica je tražila obdukciju, ali ja nemam prava da vidim rezultate dok se ne pokrene zvaničan sudski postupak, koji ću podneti protiv ZC Negotin - naglašava Saša, pokušavajući da zadrži suze.

Danijela i njen suprug imaju dvoje dece, sina od 21 i ćerku od 12 godina. Novorođenčetu su planirali da daju ime Evangelina.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji