Južna Srbija

Južna Srbija (239)

Jovana je bila volonter u nevladinoj organizaciji "Posle kiše", u okviru koje je pomagala je pri resocijalizaciji i ostvarivanju prava bivših osuđenika

Dvadesetogodišnja Kragujevčanka Jovana Đ. odlučila je da Đurđevdan provede sa prijateljima na Gružanskom jezeru. Njihov izlet pretvorio se u tragediju kada su pali sa daske na kojoj su se nalazili, a Jovana se utopila. Ronioci Žandarmerije juče su pronašli njeno telo.

Jovana je bila volonter u nevladinoj organizaciji “Posle kiše”. U okviru njihovog programa pomagala je pri resocijalizaciji i ostvarivanju prava bivših osuđenika.

Oni su se oprostili od nje putem svoje Fejsbuk stranice i istakli da je uvek bila spremna na to da pomogne i doprinese bezbednosti svog grada, kao i da je bila izuzetno društveno odgovorna i ponos celog grada.

“Veliko postovanje za ovu devojčicu. Bila je naš volenter i uvek spremna da uz udruženje doprinese bezbednosti grada. Tolika odgovornost od jedne devojčice prema svom gradu je prevelika. Počivaj u miru, dobro dete. Mi ćemo uvek da te pamtimo. Video sam te pre neki dan, rekli su naš volenter, srce mi plače, suze nam idu. Ti si ponos svoga grada, ti si ponos Kragujevca”, napisali su.

Podsećamo, Jovana je u četvrtak provodila dan sa prijataljima na Gružanskom jezeru. Vozili su se gumenim čamcem, a onda su ona i drugarica prešle na dasku za surfovanje na kojoj je bio njen drug Nikola. Nešto kasnije, sa daske su pali u vodu. Iako se Nikola svim snagama trudio da je spasi jer nije bila dobar plivač, bilo je bezuspešno.

Dva dana se tragalo za njenim telom. Najpre su u potragu krenuli članovi ribočuvarske službe, da bi danas oko 12.30 ronioci žandarmerije njeno telo izvukli u blizini mesta na kom je nestala pod vodom.

Daju mi hleb dobri ljudi, ponekad – priča Ruža

Ruža Kačarević (91), starica iz Klinovca kod Bujanovca , po kiši je u utorak molila prolaznike po centru Vranja za koji dinar, kako bi uspela da sakupi za autobusku kartu i osam baterija od „Volt ipo“.

Jedva da gleda, oči joj prekrila, kako kaže neka paučina, pa je bila kod ovdašnjih lekara da je pregledaju. – Isekoše mi struju, nemam svetlo, pa tražim kude se kupuje ovo što se stavlja u onoj kutiče, pa svetli. Domaćin mi umre, a ni decu nemam. Živim, ete takoj, jedem perca od kromid što opešim, nešto što naberem ispred kuću, travke. Daju mi hleb dobri ljudi, ponekad – priča Ruža.

Baka Ruža stidljivo pita prolaznike da joj kažu gde se kupuju baterije, ne znajući kako se ustvari zovu. Držala je neke kineske u ruci, ulepljene tečnošću koja je iz njih iscurila. Vranjanci, ljudi s dušom i osetljivi na ljudsku muku, kupili su i poklonili baka Ruži nekoliko kompleta baterija, dobila je koji dinar i za kartu do Klinovca, i hleb. Jedan stari kišobran, našao se u njenoj ruci da je zaštiti od kiše, poklon takođe od onih koji su imali više sreće u životu.

Ostala je baka Ruža da mili glavnom ulicom u Vranju, u staroj futi, vunenim čarapama i tuđim patikama, blagosiljajući one kroz koje ju je Bog tog jutra pogledao. Istog tog jutra institucije države Srbije, republičke i lokalne, bile su na doručku, kao i obično, ne vodeći računa o svojim građanima.

Prilikom fizičkog obračuna, I. L. je nožem ubo E. M. u predelu grudi, nanevši mu povrede srčane maramice. Nakon toga se udaljio u nepoznatom pravcu, a policija od tada traga za njim

Novopazarska policija intenzivno traga za I.L. (39) iz ovog grada zbog sumnje da je u tuči nakon udesa nožem teško povredio sugrađanina E.M. (29).

Do prepirke, koja je prerasla u svađu i tuču, došlo je u utorak popodne, u Ulici Stefana Nemanje, nakon sudara motocikla, kojim je upravljao E. M. i automobila za čijim je volanom bio I.L, a koji su se kretali u istom smeru.

Prilikom fizičkog obračuna, I. L. je nožem ubo E. M. u predelu grudi, nanevši mu povrede srčane maramice. Nakon toga se udaljio u nepoznatom pravcu, a policija od tada traga za njim.

Povređeni E. M. je sanitetom prebačen do Opšte bolnice, a nakon ukazane pomoći prebačen je u Klinički centar Srbije, gde je operisan.

Prema nezvaničnim informacijama, njegovo zdravstveno stanje je teško i priključen je na respirator.

Inače, povređeni E.M je 2010. godine, kao srednjoškolac, nožem ubio vršnjaka Nedžada Osmanovića (18), učenika Škole za dizajn tekstila i kože.

Viši sud u Novom Pazaru osudio ga je na 12 godina zatvora, ali je nakon žalbe Apelacioni sud u Kragujevcu tu presudu preinačio na 10 godina.

U zatvoru je, zbog amnestije, proveo sedam i po godina.

Njena vedrina, osmeh i druželjubivost svima će nam nedostajati. Naše iskreno saučešće izjavljeno je porodici

U prigradskom naselju Višnjak u Kragujevcu prošle noći desila se teška tragedija. U dvorištu kuće u ovom naselju pronađena je mrtva petnaestogodišnja A.S.

Prema informacijama iz istrage, nesrećna devojčica obesila se u dvorištu porodične kuće, a pronašli su je majka i brat.

Odmah su obavestili Hitnu pomoć koja je ubrzo stigla. Lekari su pokušali reanimaciju, ali, nažalost, nije joj bilo spasa.

U ovom naselju tuga i neverica. Ispred porodične kuće okupili se najbliži, niko nije imao snage da bilo šta kaže o teškoj nesreći koja ih je zadesila. Komšije koje znaju ovu porodicu su u neverici.

– Strašno, još ne mogu da poverujem da se to desilo. Bila je divno dete, koliko znamo, dobar đak. Kakva li je to sila koje tako dobro dete uze?! – kao za sebe, priča jedna komšinica.

Komšije kažu da je reč o dobroj i vrednoj porodici.

Tragično preminula devojčica živela je u kući sa bakom, majkom, starijim bratom i mlađom sestricom. Otac im je na privremenom radu u Italiji.

– Koliko znamo, nisu imali materijalnih problema, ni u čemu nisu oskudevali. Niko još ne može da poveruje da se desila tako teška tragedija, ništa na to nije ukazivalo – govore žitelji ovog naselja koji dobro poznaju porodicu.

Devojčica je pohađala osmi razred Osnovne škole “Dragiša Mihailović” u ovom naselju.

Direktor škole Dalibor Tvrdišić, povodom ovog tragičnog događaja održao je konferenciju za novinare.

– Danas je veoma tužan dan u OŠ “Dragiša Mihailović“. Obavešteni smo da je učenica osmog razreda naše škole iznenada preminula. Njena vedrina, osmeh i druželjubivost svima će nam nedostajati. Naše iskreno saučešće izjavljeno je porodici. Ovaj tragičan događaj veoma je potresao naše učenike i nastavnike – navedeno je u saopštenju škole.

Direktor je rekao da je redovno pohađala nastavu, bila dobar đak, pozitivna, omiljena u odeljenju. Dodao je da je polagala probni završni ispit i pokazala dobre rezultate. Ništa, kaže on, nije ukazivalo na tragičan ishod.

Devojčica (15) izvršila je noćas samoubistvo vešanjem u porodičnoj kući u Vinjište.

Kako se saznaje,  Hitna pomoć primila je poziv nekoliko minuta pre ponoći, ekipe je brzo izašla na teren, reanimirali su maloletnu devojčicu, ali je bilo prekasno i lekari su mogli samo da konstatuju smrt, piše Nova.rs. 

O samoubistvu maloletne osobe obaveštena je policija i istražni organi koji su izašli na teren.

U Višem javnom tužilaštvu (VJT), izjavili su da je na mestu tragedije obavljen uviđaj i da na telu devojčice nije bilo tragova niti sumnje o nasilnoj smrti, tako da nije izdat nalog za obdukciju.

Prema podacima VJT nesrećnu devojčicu pronašli su brat i majka, koji su pozvali Hitnu pomoć. Motivi zbog kojih je maloletna devojčica izvršila samoubistvo za sada nisu poznati.

U subotu je u Kosjeriću došlo do stravičnog incidenta kada je, nakon jedne fudbalske utakmice, više osoba nasrnulo na sveštenika i golmana Blagoja Gavrilovića iz sela Ražana kod Kosjerića i njegovu suprugu, naočigled njihove maloletne dece.

Kako se saznaje, sve se odigralo nakon fubalske utakmice na kojoj su igrali fudbalski klubovi Crnokosa i Zableće, dok su u automobilu u neposrednoj blizini stadiona bila sveštenikova deca uzrasta 3 i 6 godina.

Mališani su čekali majku koja je svratila u obližnji lokal i trubili su, što je razjarilo goste kafane u neposrednoj blizini.

-Izašli su i krenuli su ka kolima, a onda su psovali decu pokazujući im genitalije, srednji prst i slične gadosti. Utom je naišao i otac Blagoje, a pristigla je i njegova supruga. Izgledalo je kao da je jedan od gostiju kafane odustao kad je video o čemu se radi i da je u pitanju porodica sveštenika- priča za Novu.rs jedan od očevidaca ovog događaja.

Razmenili su nekoliko reči, a očevidac koji nije želeo da mu otkrivamo ime, kazao je da im je sveštenik rekao da nije u redu to što rade, jer su deca u automobilu. Tada su nasrnuli na njega.

-Jedan ga je uhvatio za vrat, držali su ga tako neko vreme dok su mu vređali suprugu pošto im je ona kazala da ga ostave na miru. On je ponavljao da ne želi sukob, a onda je jedan od tih batinaša šutnuo popadiju u grudi- priča nam očevidac za pomenuti portal.

Jedna žena, koja je takođe prisustvovala incidentu, odmah je pozvala pomoć videvši da situacija postaje ozbiljna.

Sveštenika su tada već oborili na zemlju, a sve to naočigled njihove dece koja su sedela u kolima.

-Nesrećna žena je legla preko njega s namerom da ih nekako zaustavi i da im ne dozvoli da ga udaraju. Bilo je strašno, posebno što su sve gledala deca koja će sasvim sigurno imati traume još dugo- priča izvor.

Jedan od učesnika napada je ostavio svoj telefon na licu mesta, priča on, a mobilni je, zajedno sa ličnom kartom koja se nalazila u maski, predat policiji.

Sinoć je u Nišu izbio veliki požar, a čak 10 porodica ostalo je bez domova. Plamen je buknuo kod Slobodanke Ćirić, komšinice koja godinama skuplja neke kartonske kutije i loži peć plastičnim flašama, kažu oni koji su prošle noći ostali bez svega.

Nišlije se već organizuju da kroz humanitarne akcije pomognu koliko mogu unesrećenim ljudima, a gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da Grad traži trajno rešenje za smeštaj stanara, jer na staru lokaciju ne mogu da se vrate.

Vesna Stojanović, kojoj je kuća izgorela, kaže za "Nacionalni dnevnik" kako joj je "ceo život" izgoreo, a dok je govorila za medije na samo nekoliko metara od nje - srušio se deo krova u plamenu.

Zapalilo se... Ceo život nam je tu... - kaže Vesna Stojanović, a dok je govorila za "Nacionalni dnevnik" deo krova se srušio na samo nekoliko metara od nje, nakon čega je ona počela da beži.

Vatrogasci su se s plamenom borili do kasno u noć, a oni koji su živeli u ovim barakama, nisu imali vremena da iznesu bilo šta iz svojih domova.

Ja sam ostala bez ičega! Slike, nameštaj, garderoba... - govori Danijela Stanković.

Jutro nakon požara, prizori su jezivi. Jedna od žena uspela je do svega da sačuva samo dve fotografije, reč je o Suzani Stanković koja kroz suze priča da nije uspela da sačuva uspomene koje ima od sina.

Barem nešto da sačuvam. Nisam mogla uspomene od sina da uzmem... Samo mi je to ostalo - priča Suzana Stanković.

Više o svemu u prilogu "Nacionalnog dnevnika".

U nedelju uveče u Požarevcu se dogodila teška nesreća u kojoj je život izgubio petogodišnji A.B. iz Kostolca, pošto ga je „mercedes karavanom“ pregazio S.M. (24) iz Klenovnika.

Jedan od komšija svojim vozilom odmah je prevezao teško povređeno dete do Hitne pomoći, ali njemu nije bilo spasa i pored maksimalnog zalaganja lekara.

Policija je ubrzo zaštitnom trakom ogradila mesto nesreće, a vozača auta odvela na saslušanje.

Nesreća se dogodila u LJubičevskoj ulici, oko 18 sati, tokom proslave punoletstva dečakovog ujaka Kristijana Kočića, koga smo zatekli na mestu nesreće.

- Vozač je pristigao autom sa svojom devojkom, a mojom drugaricom, jer su bili gosti na mojoj proslavi. Kad se zaustavio, ja sam mu rekao da se parkira malo dalje i on je dao pun gas i krenuo unazad. Nismo ni slutili da se iza nalazi sin moje sestre od strica i u trenutku je došlo do ove strašne tragedije – rekao je  vidno potreseni Kristijan.

Na mestu nesreće, u blizini njegovog dvorišta, u kome je postavljen šator za proslavu, videla se velika lokva krvi, koju je uskoro baka nastradalog dečaka prekrila peskom.

Prema nezvaničnim informacijama, vozač automobila nije bio pod dejstvom alkohola.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Požarevac, vozač auta je uhapšen zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. NJemu je određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden osnovnom javnom tužiocu.

A. B. (5) poginuo je sinoć na proslavi punoletstva svog ujaka u Požarevcu, kada ga je kolima udario gost Stefan M. (24) koji se parkirao.

Podsetimo, dečak se igrao na ulici, kada je Stefan M. krenuo, da po nalogu domaćina parkira kola. On najverovatnije nije video dete i udario ga je zadnjim delom "mercedesa". Mališana je komšija koji je video nesreću prebacio u bolnicu, ali je on posle reanimacije preminuo.

Porodica stradalog dečačića celog dana se opraštala na Fejsbuku od tragično poginulog dečaka.

- Anđele moj, neka te anđeli čuvaju. Voli te baka - napisala je Daliborka B, baka po ocu malog Aleksandra.

Kako je Kristian Kočić, ujak deteta ispričao, Stefan M. je na proslavu došao sa devojkom koja je inače drugarica porodice Kočić.

- Sin moje sestre od strica se igrao na ulici, Stefan ga nije video. Dao je gas i krenuo u rikverc da se parkira i udario dete - ispričao je za medije Kočić.

Beživotno telo Lazara Ljubisavljevića (19) iz Vranja pronađeno je u petak ujutru u šumarku u blizini Gimnazije Svetozar Marković u surduličkom naselju Belo Polje.

Prvi nalazi istrage ukazuju da je mladić izvršio samoubistvo, a tačan uzrok pokazaće obdukcija. U njegovoj blizini pronađeno je dosta praznih kutija od lekova. Za mladićem se tragalo nekoliko dana.

-Lazar se vratio iz Beograda u Vranje jer je želeo negde da pripada. Hteo je da uspostavi dobru vezu sa porodicom, ali izgleda da mu to, nažalost, nije pošlo za rukom- kaže Lazareva najbolja drugarica za Blic.

Ona navodi da je Lazar bio "napaćena duša" koja je želela negde da pripada i dodala da je Lazar odlučio da se vrati u Vranje nakon što je pušten iz Doma za decu bez roditeljskog staranja, kao i da je želeo da uspostavi dobru vezu sa porodicom, ali izgleda da mu to, nažalost, nije pošlo za rukom.

-U principu glavni problem je što je potraga za njim trajala danima i svi su bili sigurni 'ma radio je on to i pre vratiće se'. Nažalost niko ne beži večno. Uvek na kraju bude stravičan ishod kao što je, nažalost, ovaj- kaže drugarica i dodaje da misli da bi mladić bio pronađen živ da mnogi nisu bili sigurni u to da je on samo pobegao i da će se vratiti.

Njegova prijateljica navodi da ne zna kako je i zašto Lazar završio u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Beogradu.

Telo Lazara Ljubisavljević je pronađeno oko 800 metara udaljenosti od poljoprivredne škole "Josif Pančić" u blizini Surdulice oko 08.30 časova, u nedostupnom delu parcele uraslom u trnju. U džepu nesrećnog mladića pronađeni su recepti za lekove na njegovo ime.

-Na telu mladića nema tragova nasilne smrti- rekli su u lokalnoj policijskoj stanici, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju biće izvršena obdukcija tela, na osnovu koje će se utvrditi tačan uzrok smrti devetnaestogodišnjeg mladića.

Strana 1 od 18

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

maj 06, 2021 346

"APAČI" SE JOŠ UVEK PLAŠE SRBIJE: Zašto je američki helikopter prošao tako neslavno tokom NATO agresije?

in Društvo
Rat iz vazduha nad SR Jugoslavijom 1999. godine proizveo je mnoge kontroverze, a jedna od…
maj 06, 2021 266

PIJAN I DROGIRAN MALOLETNIK IZAZVAO UDES U KOM JE STRADAO BOKSER (19): Uzeo očev auto i krenuo u SMRTONOSNU VOŽNJU sa drugarima!

in Istočna Srbija
Policija će podneti krivičnu prijavu protiv L. G. (17) zbog sumnje da je izazvao udes u…
maj 07, 2021 161

FEJSBUK PREVARANTI: Obećavali posao u Nemačkoj, uzeli pare i nestali

in Evropa
Na desetine prevarenih čekalo je u nedelju, na više lokacija u Srbiji, autobus iz…
maj 08, 2021 126

SVEKRVA MI JE REKLA DA JE IME MOG DETETA ODVRATNO: Očajna majka kaže da joj se sinu svi smeju, a muž misli da ona BAŠ PRETERUJE!

in Žena
Biranje imena za dete uopšte nije jednostavno jer roditelji obično gledaju da se to ime…
maj 07, 2021 168

Ovo je BOKSER koji je izboden u Novom Sadu: Rodom je iz Crne Gore, a evo kojim POSLOM se bavi (FOTO)

in Kriminal
Bokser koji je juče ranjen u Novom Sadu, između Fruškogorske i Resavske ulice na Limanu…
maj 07, 2021 142

OVO JE STUDENT BOJAN (20) KOGA JE NA VAGONU UBILO 25.000 VOLTI: Otac skrhan od bola nema snage ni da govori IZGUBIO SAM SVE (FOTO)

in Vojvodina
Student Bojan A. (20) nastradao je jutros oko 3.30 minuta na železničkoj stanici u Rumi…
maj 09, 2021 187

11 ZNAKOVA DA VAM JE TIJELO PREPUNO ŠEĆER, SITUACIJA JE ALARMANTNA: Ukoliko primijetite, ODMAH LJEKARU

in Lepota i zdravlje
Većina ljudi živi u velikoj zabludi kada je u pitanju povišen nivo šećera u krvi. Naime,…
maj 10, 2021 628

KUNEM TI SE U DVOJE DECE, NAĆI ĆU TE KAD IZAĐEM! Nakon sukoba, Kristijan se uneo Mini u facu i ZAPRETIO JOJ: Ona se SLEDILA! VIDEO

in Rijaliti
Mina Vrbaški je ležala na garnituri i gledala seriju, kada joj je prišao Kristijan…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji