Južna Srbija

Južna Srbija (201)

Sedamnaestogodišnji Petar N. iz Gračaca kod Vrnjačke Banje sahranjen je po podne na lokalnom groblju u prisustvu više stotina rođaka, prijatelja i povrh svega drugova iz škole, vršnjaka.

Mimohod kraj odra nastradalog dečaka u saobraćajnoj nesreći kada su sa drugom A.G.(16) iz Kraljeva, sleteli motociklom u jarak posle krivine na nizbrdici i obojica poginuli, započeo je prehodne večeri dolaskom više desetina drugova iz škole, rodnog i okolnih sela, do duboko u noć.

 

Kraj doma mladića sjatilo se čitavo selo i okolina, došli su prijatelji iz više gradova Srbije, Republike Srpske. Na licima svih prisutnih ogledala se tuga i bol za dečakom prerano izgubljenim.

 

Opelu pred kućom Nenadovića prisutvovalo je više stotina ljudi, mlado i staro.

- Nenadovići su vredni, marljivi, iskreni i čestiti ljudi, po čemu ih svi znaju i daleko od našeg sela. Imali su troje dece, pored nastradlog Petra i mlađeg Pavla i Anđelku. Deca su povukla na roditelje, radna i vredna od malena. Petar je bio najstariji, najveseliji i najomiljeniji, pogotovu kdo svog dede Zorana. Ova nesreća ih je pokosila kao grom iz vedra neba. Razorila im sav napredak ali moraju da dignu glavu zbog ostale dece iako u srcu Petra nikada neće prežaliti, kaže rođaka M.N.

 

Na opelu kraj odra pred kućom dva sveštenika. Neka Bog prihvati našeg dečaka Petra i mestu svetlom i cvetnom, nebesku carskom, naglasio je sveštenik, pokazujući sa odra motociklističku kacigu i opominjajući više desetima okuoljenih mladih da se čuvaju u saobraćaju jer im je Petrova žrtva snažno i dovoljno upozorenje.

 

Roditelji Petrovi, Nenad i Danka, zanemeli od tuge. Nenad po opelu prilazi belom kovčegu nemog pogleda, grli ga i tapše ali reči ne izlaze. Ljubi krst i nemo se povlači stalno gledajući u zemlju.

Majki Danki lice raskvašeno od suza koje se nekontrolisano, sve vreme, slivaju iz očiju pocrvenelih od plača. Grli beli posmrtni odar sina Petra i gorko nariče.

 

Pevanje sveštenika nadjačava vrisak baka i rođaka koje kroz suze Bogu nude svoj život za Petrov.

 

Deda Petrov Zoran pokušava da stvari dovede na svoje mesto,dočekuje prijatelje,grle ga,a on žmrkće kroz suze lijući ih za svojim unukom prvencem koji mu je bio najveći mezimac.

 

U trenutku kada pogrebna povorka kreće iz roditeljskog doma, lelek nadjačava zaglušujuća buka motocikala desetine bajkera koji su se iz okoline Vrnjačke Banje i Kraljeva, okupili da odaju poslednju počast svog mladom prijatelju nastradalom na motociklu koji je takoreći do juče popravljao motocikle, nesvršeni automehaničar Srednjotehničke škole u Trsteniku.

Koliko je bola i tuge bilo u Gračacu potvrđuje i povremeno kolabiranje ojadjenih zbog kojih je morala d ainterveniše i medicinska ekipa Hiten pomoći iz Vrnjačke Banje.

 

Uz još jedno opelo na groblju beli kovčeg sa telom dečaka Petra položen je u večnu kuću, gde su prve grudve zemlje da mu bude laka ubacili sestrica Anđelka i brat Pavle.

Slavomir Davidović (65) iz Knežice poslednjih godinu dana nije podizao penziju da bi porodici ostavio novac za njegovu večnu kuću

 

Dva penzionera iz Petrovca na Mlavi digla su ruku na sebe u razmaku od svega sedam dana! Slavomir Davidović (65) iz sela Knežice obesio se 2. marta u dvorištu pored iznajmljenog stana jer je teško izlazio na kraj s depresijom. Samo nedelju dana ranije, u toj opštini se obesio i Radomir Milenković (65), pošto mu je u bolnici saopšteno da će mu odseći nogu.

Slavomir Davidović, devizni penzioner iz Švajcarske, oduzeo je sebi život u rodnom Petrovcu na Mlavi ispred stana u kojem je živeo kao podstanar. Kako saznajemo, Slavomir je kobnog jutra oko 9 sati izašao na terasu i jedan kraj kanapa vezao za drvo bora, dok je drugi stavio oko vrata i skočio. Njegovo telo je pronašao komšija tri sata kasnije dok je prolazio pored „Mlavinog magacina“ u Petrovcu na Mlavi.

 

Meštani navode da se Slavomir na taj potez odlučio jer je navodno bio u lošim odnosima sa porodicom i bio je nezadovoljan životom. Međutim, njegov sin Goran nam je kratko poručio da se njegov otac borio sa depresijom.

 

- Ne bih da komentarišem priče meštana. Moj otac je imao probleme s depresijom. Jedan dan bi se osećao dobro, a drugi dan loše... Eto… Jeste, obesio se tako što je sa terase vezao kanap o drvo - kratko nam je rekao utučeni Goran Davidović.

 

Kako smo saznali, pronađeno je i Slavomirovo oproštajno pismo, u kojem je istakao da se na taj čin odlučio jer je bio nezadovoljan životom.

 

- Izvinjavam se što sam ovo uradio! Učinio sam ovo jer sam uvek ja za sve kriv. Poslednjih godinu dana nisam podizao penziju, ostavljam te pare porodici za trošak oko sahrane - naveo je u oproštajnom pismu.

 

Komšinica iz Knežice kaže da je Slavomir bio dobar čovek i da joj nije jasno zašto je digao ruku na sebe.

 

- Dugo je radio u Švajcarskoj, dolazio je u Srbiju i Knežicu samo na leto. Međutim, kada se penzionisao, došao je ovde za stalno. Iznajmio je stan u Petrovcu na Mlavi i tamo živeo. Bio je fenomenalan, veoma dobar i svi su ga voleli. Imao je jednog sina, Gorana, i svi su zaista fini. Nisam znala da je Slavomir bio u depresiji - rekla nam je komšinica.

 

Podsetimo, nedelju dana pre Davidovića, samoubistvo je izvršio i Radomir Milenković zvani Dunja iz sela Veliko Laole kod Petrovca na Mlavi. Kako smo saznali od njegovog sina Danijela, njegov otac, dugogodišnji dijabetičar, digao je ruku na sebe kada su mu lekari saopštili da moraju da mu odseku nogu.

 

Sin i brat ga ispratili na večni počinak

 

Slavomir je sahranjen na lokalnom groblju u Knežici, kod Petrovca na Mlavi.

 

- Prijatelji i rođaci su se oprostili od njega 5. marta u kapeli u Petrovcu. Sahrani su prisustvovali njegov sin Goran, kao i rođeni brat Živorad. Pošto je izvršio samoubistvo, sve je obavljeno bez popa - navodi jedna prijateljica porodice.

Na groblju Orlovača održava se opelo tragično stradaloj Maji Đorđević i njenom četvorogodišnjem sinu Mihailu koje je prošle srede ubio Majin bivši suprug Marko Nikolić. 

Za majku i sina objavljena je zajednička umrlica, na kojoj je i objavljeno da će danas biti sahranjeni na groblju Orlovača. 

Podsetimo, Marko Nikolić je u sredu dovezao sina Mihaila na banjičko groblje, gde ga je prvo naterao da popije veliku količinu sedativa, a zatim je počeo da ga davi. Nakon toga je polusvesnog mališana dovezao do socijalne službe u Rakovici, gde ih je čekala njegova bivša supruga i majka deteta Maja Đorđević.

Ona je videla da nešto nije u redu sa Mihailom, pa je pokušala da otme dete iz Markovog naručja. Otac - monstrum je tad svom silinom tresnuo dete o pod, izvadio nož i Maji zadao oko 50 uboda u vrat. U svom krvavom piru ubica je povredio i tri osobe koje su pokušale da pomognu nesrećnoj ženi, a savladali su ga komunalni policajci koji su slučajno naišli u tom trenutku. 

Sinoć se rasušija ko bure pa se danas naduja ko da je s ose spaja. A možda to i nije istina. Možda se samo utepujemo ko mače od tavan.

 

Da li ste razumeli išta iz prethodnih rečenica? Ako niste, onda verovatno niste iz Leskovca, jer biste ovakva poređenja sigurno čuli od svojih baka i deka.

 

Vodeći se idejom da su narodne izreke iz ovog kraja južne Srbije važna leksička i etno građa koja treba da se sačuva od zaborava, dr Danijela Kostadinović, profesorka Uporedne književnosti na Departmanu za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu, naučno je obradila narodna poređenja iz leskovačkog govora.

– Većina poređenja se mogu čuti isključivo u Leskovcu, ali neka od njih se koriste i u Nišu i na jugu Srbije. Mnoga od tih poređenja sam čula još u detinjstvu jer sam poreklom iz Leskovca. Deo građe sam sama prikupila kroz razgovor sa ljudima, a deo sam preuzela iz objavljenih knjiga Tihomira Đorđevića i Sergija Dimitrijevića ˗ objašnjava ona.

 

 

Prema njenim rečima, poređenja mogu biti prava i suprotna, mogu imati doslovno i preneseno značenje, mogu opisivati osobine ljudi, njihov fizički izgled, neku radnju i slično.

 

Evo nekih od poređenja čije je značenje teško razumeti:

 

1. Vezali smo se za Leskovac ko kuče za sidžimku.

 

Značenje: Inertni smo, ne idemo nigde.

 

Objašnjenje: Sidžimka je konopac; u doslovnom značenju ˗ vezali smo se za Leskovac kao pas za konopac.

 

2. Goji se ko zmija na trn.

 

Značenje: Kaže se za mršavog čoveka ili ženu.

 

Objašnjenje: U pitanju je suprotno poređenje.

 

3. Žmije ko konj na prazno jasle.

 

Značenje: Onaj koji je pospan ili po ceo dan ništa ne radi. Slično značenje ima i Žmije ko mačka ispod nakladeno kube, a ondosi se na onog koji se izležava, lenstvuje.

 

4. Zbraja se ko terajež.

 

Značenje: Kaže se za ciciju. U doslovnom značenju “skupio se kao jež”.

 

5. Izdiza se ko v`ška u šiju.

 

Značenje: Onaj koji se pravi važan, koji se hvali.

 

6. Mazna ko nevesta pred prvo spanje.

 

Značenje: Lukava žena

 

7. Naduja se ko da je s ose spaja.

 

Značenje: Onaj koji je od ranog jutra mrzovoljan.

 

8. Požurija ko željka preko ugar.

 

Značenje: Onaj koji je spor, koji nigde ne žuri.

 

Objašnjenje: željka je kornjača (suprotno poređenje)

 

9. Rasušija se ko bure.

 

Značenje: Onaj koji mnogo pije.

 

10 Trese se ko kučka od suvi bes.

 

Značenje: Nervozna ženska osoba

 

11. Utepuje se ko mače od tavan.

 

Značenje: Onoj koji govori gluposti.

12. Širi se ko dživdžan u dud.

 

Značenje: onaj ko se pravi važan ili ko se hvali

 

Objašnjenje: dživdžan je vrabac

 

Većina poređenja ima humornu notu, šaljivi, ređe ironični, pogrdni ili pežorativni karakter sa namerom da se neko uistinu i uvredi. Evo takvih 7:

 

1. – Icepi ga ko pop sarmu na zadušnicu.

 

(poređenje sa primesama crnog humora; kaže se za onog ko je dobro i brzo obavio posao)

 

2. Leglo ko mrtvak u sanduk.

 

(poređenje sa primesama crnog humora; kaže se kad nešto dođe na svoje mesto)

 

3. Prati me sreća ko kuče tojaga.

 

(suprotno poređenje; odnosi se na pomanjkanje životne sreće)

 

4. Pun sam s pare ko žaba z dlaku.

 

(suprotno poređenje; odnosi se na nedostatak novčanih sredstava)

 

5. Razvijen ko dživdžan u kolenca.

 

(suprotno poređenje; kaže se za onog ko je nerazvijen, neugledan)

 

6. Udarili ga ko dživu od kaldrmu.

 

(dživa je slina; kaže se za onog kog su udarili, pretukli)

 

7. Utrpuje se ko gra na Božić.

 

(gra je pasulj; kaže se za onog ko je nametljiv)

 

A tu su i često lascivna, “bezobrazna” poređenja, mnogima najsmešnija:

1. – Dreme ko muva na mokra m..a.

 

(kaže se za onog ko lenstvuje, za neradnika)

 

2. – Klati se ko m..a u kosidbu.

 

(kaže se za onog ko se gega pri hodu ili za onog ko sporo obavlja posao)

 

3. – Kljuje me ko svraka mrzlo g…o.

 

(kaže se za onog ko zanoveta, zvoca)

 

4. – Muva se ko m..a kroz cepene gaće.

 

(kaže se za onog ko je snalažljiv, prepreden)

 

5. – Firaje ko zelje u d..e.

 

(firaje znači raste, napreduje; suprotno poređenje; kaže se kad nekom stvari u životu ili na poslu krenu naopako, kad nema napretka)

6. – Vatija se ko siroma za patku.

 

(kaže se za onog ko uzalud radi)

Policija u Vranju traga za meštaninom Marjanom Stamenković (47) zbog sumnje da je preksinoć ubio Saru Asanović (27)‚ bivšu misicu šarma na festivalu "Karanfil devojče". Stamenković se tereti da je Saru ubio na benzinskoj pumpi u ovom gradu dok je s drugim muškarcem sedela za stolom.

Ubica je oko 18.00 sati u Saru ispalio šest hitaca iz pištolja, a sigurnosne kamere su sve snimile.

Devojka je podlegla povredama na licu mesta. Građani Vranja šokirani su, jer se ubistvo dogodilo na prometnom mestu u ranim večernjim satima.

O motivima se u istrazi još uvek samo nagađa, a prve pretpostavke pokazuju da je u pitanju zločin iz strasti.

Prema nezvaničnim saznanjima, Marjan Stamenković (47) je zbog ubistva proveo 12 godina u zatvoru. Zločinac koji je u nesrećnu devojku ispalio više hitaca već je ležao 12 godina robije zbog ubistva na groblju, a nakon što je izašao iz zatvora, napao je devojku na autobuskoj stanici. Sa robije je izašao u januaru. Sara je u Vranju postala poznata nakon što je 2013. dobila titutu mis šarma i nagradu publike na festivalu "Karanfil devojče".

KRENULA STRANPUTICOM

- Sara je posle toga bila nekoliko godina član jedne modne agencije, ali je krenula stranputicom. Bila je mnogo lepa, imala je latinsku lepotu. Međutim, navukla se na drogu i alkohol, pa više nije mogla da radi za modnu agenciju. Navodno ima i brak iza sebe sa nekim Turčinom. Bila je jedno vreme i u Nemačkoj - kaže izvor jednog beogradskog medija.

Sara je bila druželjubiva devojka koju su svi poznavali, te se na mestu zločina okupio veliki broj mladih ljudi. Kako se mogu čuti, svi su joj zamerali pogrešan izbor partnera. Ispred porodične kuće Asanovića, u 23. ulici u Vranju, prekjuče su bila parkirana kola Hitne medicinske pomoći.

POLICIJA ISPRED KUĆE

Sarin otac je rekao da je devojka imala psihičke probleme i da je on kucao na vrata policije, centra za socijalni rad i drugih institucija, ali da mu niko nije pomogao, te da je sada kasno za bilo kakve priče.

Komšije o devojci imaju samo reči hvale, a jedna rođaka je ispričala da su porodični odnosi bili narušeni, jer je devojka živela malo s roditeljima, malo s bakom u Gornjoj čaršiji. Sara ima i brata koji godinama živi u inostranstvu.

Jake policijske snage juče su opkolile kuću osumnjičenog.

On je stanovao u jednoj sobi, a kako nam je ispričao gazda kuće, bio je redovan platiša i nije pravio nikakvih problema. Policija poziva građane da se, ukoliko imaju bilo kakva saznanja i informacije o osumnjičenom muškarcu sa fotografije, odmah jave u najbližu policijsku stanicu ili na brojeve telefona 192 i 017/401-585.

Na  pumpi u Vranju u blizini glavne Autobuske stanice večeras se dogodilo ubistvo, potvrđeno je Kuriru u Višem javnom tužilaštvu. Sara A. (27). upucana je kada je nepoznato lice ušlo u objekat na pumpi gde je devojka sedela i izvršilo ubistvo sa više metaka.

Devojka je podlegla povredama na licu mesta. Policija je blokirala grad. Intenzivno se traga za počiniocem. Uviđaj se obavlja na licu mesta.

Motiv ubistva najverovatnije je lične prirode, u pitanju su partnerski odnosi. Kako Kurir saznaje devojka je na benzinskoj pumpi u objektu sedela sa još jednim licem kada je nepoznato lice ušlo i izvršilo ubistvo sa više metaka. Ubistvo se dogodilo večeras oko 18 sati .

Policija intenzivno traga za počiniocem i radi na rasvetljavanju svih okolnosti u vezi sa slučajem. Policijske patrole su blokirale sve saobraćajnice u Vranju i izlaze iz ovog grada.

Nadamo se da će brzo biti otkriven počinilac s obzirom da je objekat pod video nadzorom, napominju iz Višeg javnog tužilaštva. Prema poslednjim informacijama, policija za sada ima indicija ko bi mogao biti izvršilac, navode iz Tužilaštva.

Reč je o mladoj i lepoj devojci poznatoj u gradu, koja se, kažu, bavila manekenstvom u jednom periodu.

Ivana J. (34) pronađena je mrtva u ponedeljak rano ujutro, u selu Leće, kod Medveđe, pored puta, a preminula je od posledica smrzavanja usled navodne prekomerne alkoholisanosti zbog koje je pala u sneg, dok se kretala ka kući.

Inače, Ivana je iz tri veze imala troje dece, koja, međutim, nisu živela s njom.

- Stariji dečak i devojčica su u tinejdžerskom uzrastu, dok joj je najmlađu devojčicu staru oko pet godina pre oko godinu dana oduzeo Centar za socijalni rad jer majka o njoj nije brinula na adekvatan način budući da je često bila pijana i nije umela čak ni o sebi da se valjano stara. Najstariji dečak je u hraniteljskoj porodici u Medveđi, dok je srednja devojčica kod bake po ocu i njenog drugog muža već godinama. O njoj se baka sa svojim suprugom stara mnogo lepo i stalno se borila da joj je Ivana ne oduzme, kao što joj je pretila kad god je bila pijana - rekla je jedna stanovnica Medveđe koja je Ivanu poznavala od njenog detinjstva.

Ona kaže da je Ivana imala udatu sestru i majku, koja se pre više godina preudala u selo u okolini Medveđe nakon što se ubio njen suprug Ivanin otac.

- Zla sudbina i nesreća prate tu porodicu. Ivana je bila mnogo lepo dete, kao što su i njena deca danas. Sve troje dece je dobila sa različitim muškarcima, s kojima je pijančila. Baka po majci joj je bila medicinska sestra, a Ivanin otac je u mladosti bio policajac u Beogradu. Posle se vratio u selo i radio u fabrici špriceva, ali se ubio. Majka joj se posle preudala, a onda se udala i Ivanina sestra, nego je i nju muž ostavio zbog druge, pa se opet udala i ona - kaže upućena meštanka.

Ona ističe da je Ivana često išla po putu nekontrolisano i da je više puta pukom srećom izbegla da pogine.

- Pričao mi je jedan vozač kamiona da pre nekog vremena umalo nije zgazio Ivanu i da je jedva ukočio kad je video raširenu na putu, mrtvu pijanu. Sad je pala usred noći i po mrazu dok se vraćala kući u rudarsku koloniju i tu je zaspala i smrzla se. Kad su je našli, više joj pomoći nije bilo. Inače je živela sama i vrlo teško otkad je umro tu jedan čovek u selu s kojim je bila u vezi i davao joj pare - zaključuje komšinica pokojnice.

Nema ničeg sumnjivog u Ivaninoj smrti jer je preminula je od posledica smrzavanja, rekli su u policiji, dok su iz nadležnog tužilaštva otkrili da je njeno telo predato porodici zbog sahrane, koja je juče obavljena na seoskom groblju.

Crkva Svetog Uspenja presvete Bogorodice u blizini Krupnja krije legende još iz perioda srednjovekovne srpske države, a predanja i misterije koje se vekovima unazad prepričavaju u vezi sa njenim podizanjem, kao i događajima koji su se zbili u njenoj unutrašnjosti i dalje šokiraju javnost. Istoričar Mladen Stefanović objašnjava poreklo legendi koje se dovode u vezu sa njenim nastankom, ali i priče obavijene velom misterije.

Ova crkva nalazi se oko kilometar severno iznad Krupnja, pored starog groblja, danas na granici sela Lipenovića i grada Krupnja. Mesto gde se crkva nalazi zove se Dobri Potok po istoimenom selu u kom se crkva nalazila po turskom popisu iz 1528. godine. Tokom vremena, ime Dobri Potok se izbrisalo jer je dominiralo ime sela Lipenovića.

- Crkva Svetog Uspenja presvete Bogorodice je prva krupanjska crkva, jer je u samom Krupnju u vreme Dubrovčana postojala katolička crkva Svetog Petra, a za vreme Turaka džamija. Jedino mesto sklonjeno zbog istorijskih prilika bilo je Dobri Potok. Tako su Krupnjani ovde sagradili crkvu, a do nje osnovali i svoje prvo groblje - objašnjava istoričar Mladen Stefanović.

- Crkva u Dobrom potoku je prvo trebalo da bude podignuta jugo-istočno od Krupnja, gde je obeleženo mesto za njenu gradnju, tako što je upaljeno kandilo. Međutim, u noći uoči otpočinjanja radova na njenoj izgradnji, svi znaci neimarstva su bili uništeni, a kandilo je nestalo sa oltarskog mesta. Ujutru su neimari počeli da tragaju za objašnjenjima, i posle pola časa hoda, našli su goruće kandilo na mestu gde je oltar današnje dobropotočke crkve. Verovalo se da je ovo samo Božije delo, a da su kandilo preneli anđeli na takozvano Bogo-određeno mesto. Zato što je mesto bilo u potoku i dobro zaklonjeno crkva je nazvana "Dobro-potočka" - kaže Stefanović.

On je objasnio i šta se događalo sa materijalom korišćenim za njenu gradnju.

- Prema predanju pojedinih seljaka, ova crkva je trebalo da se podigne u selu Banjevcu - preko puta sela Lipenovića, na jednom uzvišenju, a još su Nemanjići počeli da je grade. Prvo je donet prestoni kamen za žrtvenik, ali je on za jednu noć odatle odnet zajedno sa čirakom i svećom na mesto gde se crkva nalazi i danas. To se dogodilo i sa ostalim materijalom i sve što se danju donosilo u Banjevac, preko noći ga je nešto premeštalo u Lipenović. Gde je ovaj materijal nošen niko nije znao, a narod je sa zebnjom pratio ovo čudo, ali niko nije smeo noću da ostane i da pronađe objašnjenje. To je trajalo nekoliko dana, dok jednog dana neki čobani nisu naišli na prestoni kamen, sveću i litar vina. Svi su se složili da je ovo Božije proviđenje naredilo da hram - dom molitve bude u Dobrom Potoku - govori istoričar, spominjući i priču nešto novijeg porekla o problemima koji su se događali u toku podizanja ove crkve.

Da tu nije kraj misterijama koje su se ispredale oko podizanja ove crkve, svedoči i priča o ljudskoj ruci koja je pronađena u njenoj unutrašnjosti.

- Kada su tridesetih godina obnavljali crkvu menjao se i ikonostas u crkvi Dobri Potok. Kada su crkvenjak i pojac podigli i poslednju gredu ikonostasa koja je ležala do poda, ugledali su na podu ispod same grede ljudsku ruku - mošti. Šaka je bila potpuno suva sa kožom, a okupljeni su bili zaprepašćeni prizorom. Odlučili su da ruku sahrane, odmah tu u groblju. Ali kad su crkvenjak i pojac došli svojim kućama, u toku noći je nešto počelo da ih davi, u obliku nečije ruke, a glas iz dubine im je navodno vikao: "Vratite me gde mi je mesto". Celu noć oka nisu sklopili, pa kad je svanulo, otrčali su kod sveštenika u Krupanj da mu sve ispričaju i da mu saopšte da se boje da neće živi dočekati noć. Na njihovo iznenađenje, sveštenik je iskusio iste more, pa su svi zajedno odlučili da je ponovo iskopaju, prekade, i da je polože ispod časnog prestola u oltar crkve. Više im se nije ništa desilo, a mošti su i danas danju na istom mestu - prepričava Stefanović.

Verovali ili ne u pomenuta predanja, priče koje se prepričavaju u vezi sa podizanjem crkve Svetog Uspenja presvete Bogorodice, kao i događajima koji su se zbivali u njenoj okolini čine deo bogatog narodnog života i nematerijalnog kulturnog nasleđa lokalne zajednice.

Procureo je snimak sinoćnjeg ubistva Nikole Zečevića- Zeke (38) iz Kragujevca.

Na snimku koji je objavio Ucentar vidi se kako ubica sa fantomkom prati Zečevića pritčava mu iza leđa i ispaljuje u njega kišu metkova.

Dok je žrtva na zemlji na očigled nekoliko prolaznikaispaljuje još jedan hitac u vrat i praktično overava žrtvu.

Ispostaviće se da je taj metak bio smrtonosan. Posle ubistva trči iz pravca odakle je došao, dok je na zemlji ostalo nepomično telo.

Zečević je u tom trenutku još uvek bio živ, ali je preminuo na putu ka bolnici.

Da podsetimo biznismen i žestok momak iz kriminalnog miljea, Nikola Zečević (37) ubijen je u petak nasred ulice u centru Kragujevca. U njega je ispaljeno više hitaca, a kako se saznaje od izvora iz istrage.

Njegova tetka tvrdi da ga je napadač sačekao ispred zgrade i ustrelio po povratku iz pekare.

Izvori kažu da su u Kragujevac stigli i pripadnici Uprave kriminalističke policije koji će raditi na slučaju. Tužilaštvo intenzivno radi na prikupljenim dokazima. Zečević je preminuo nakod dolaska Hitne pomoći na lice mesta

Jednostavan odlazak do prodavnice za jednu građanku Priboja pretvorio se u doživaljaj koji će još dugo pamtiti. Jer, nakon što se parkirala ispred marketa u starom delu grada, kad se vratila na to mesto dočekao ju je neprijatan prizor – izduvane prednje gume i nemogućnost da pokrene svoj auto.

„Parkirala sam se ispred prodavnice i otišla da otpratim kćerku od devet godina u školu i kad sam se vratila da uđem u market, videla sam izduvane gume. Sa zadnje strane postavljena je paleta koju ja sama nisam mogla da pomerim. Taj prostor i inače služi da se mušterije parkiraju i nisam zauzela prostor koji nije za to predviđen. Na parkingu nije bilo gužve, a kombi vozila su mogla nesmetano da vrše istovar. Problem je očigledno bio što nisam odmah ušla u prodavnicu, već otišla do škole. Ostala sam potpuno zatečena, jer ja sama tu ništa nisam mogla da uradim, ruke su mi bile potpuno vezane“, ispričala je za RINU, Sanja Penezić iz Priboja.


Kad je zaposlene upitala šta se desilo, oni su joj rekli da se obrati vlasniku trgovinskog objekta, što je ona i učinila.

„Potvrdio mi je da je on to uradio i da to nije prvi put da učini nešto slično ako se neko parkira na prostor ispred objekta, a da nije ušao u market. Bila sam potpuno bespomoćna sa detetom, koje je moglo da bude u opasnosti da smo krenuli. Pozvala sam policiju, jer ova situacija ne bi trebalo da prođe tek tako. Razumem da vlasnik želi taj parking samo za one koji kupuju u marketu, ali svakako nije način da jednoj ženi koja je u tom trenutku sama sa detetom izduvate gume“, rekla je Sanja.

Vlasnik tvrdi: Automobil bio na parkingu tri sata

Predstavnici prodavnice rekli su međutim za portal Priboj online da je auto bio parkiran više sati, i da je zbog toga nastao problem:

“Automobil je na parkingu bio tri sata. Što smo utvrdili uvidom u snimke sigurnosnih kamera. Roba je došla za istovar, vlasnik automobila nije pronađen, a na magistralnom putu je nastao saobraćajni kolaps od dostavnih vozila. Roba je kisla napolju. Gume su izduvane zbog opomene, a ne isečene. Vozač kamiona je hteo da ih naduva ali vlasnica nije dozvolila”.

Strana 1 od 15

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji