Samo dvoje je preživelo: 110 srpskih mladića je hrabro krenulo u poslednju borbu na Košarama i zaustavilo DESET PUTA brojnijeg neprijatelja!

Bitka je neprekidno trajala 67 dana, tokom kojih se po srpskoj vojsci tuklo sa svih strana, ali OVK nije uspeo da dublje prodre na Kosmet

- U glavi mi je stalno jedan detalj. Negde iznad Mališeva sreli smo vojnu jedinicu, stali su tu da se pregrupišu. Jedan vojnik, plavokos, prljav, namazan vojničkim bojama, seda na oružje koje su vukli i stavlja pored sebe kasetofon. Ubacuje kasetu sa trubačima dok gore bundaju avioni, okreće se ka meni, diže tri prsta i kaže: "Sve je ovo za Srbiju". Svi su tako razmišljali, niko se nije pitao zbog čega je tamo, znali su, branila se Srbija - priča Milovan Drecun, danas poslanik, a te 1999. godine jedini novinar koji je izveštavao o nadljudskoj borbi srpske vojske pred daleko nadmoćnijim eprijateljem na Košarama.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. rano ujutru, oko 1.500 pripadnika OVK je uz podršku albanske artiljerije i NATO avijacije napalo rejon karaule Košarena frontu širine nekoliko kilometara.

U tom trenutku Košare je branilo samo 110 mahom golobradih mladića, od oko 19-20 godina, na redovnom služenju vojnog roka, a jedan deo njih je tek proslavio punoletstvo.

Bitka je neprekidno trajala 67 dana, tokom kojih se po srpskoj vojsci tuklo svim raspoloživim sredstvima, i iako je na kraju OVK zauzeo karaulu, nije uspeo dublje da prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

- Bilo je izuzetno dramatično, borbe su bile teške i žestoke, napadi brutalni i krvavi. Šuma je bila toliko gusta da neprijatelja niste mogli da uočite ni kada vam se približi na deset metara. NATO je konstantno bombardovao , artiljerija je tukla dan i noć, teroristi pretili - priseća se Drecun za Srpski Telegraf.

Kako kažu mnogi stručnjaci, najveći problem je bio što se karaula nalazi na takvom položaju, da je neodbranjiva.

Drecun smatra takođe da je ova bitka bila presudna za ishod rata na Kosovu 1999. godine.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji