KRAJIŠNICI POTUKLI HRVATSKU 2. BRIGADU PRVOG DANA OLUJE! Borci Vojske Krajine nisu hteli da beže, ovo je BITKA ZA PETRINJU!

Dana 4. avgusta pre tačno 26 godine Hrvatska vojska započela je dugopripremanu ofanzivu na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu iz više pravaca.

Artiljerijsko raketni udari sinhronizovano su izvedeni na sledeće gradove: Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac, Udbinu, Vojnić, Glinu i Petrinju. Meta napada su bili kako vojni tako i civilni objekti.

Operacija Oluja predstavljala je završnu etapu vojnih dejstava na prostoru Republike Srpske Krajine. Rezultat te operacije je progon više od 250.000 Srba koji su se u koloni povukli preko četiri koridora prvo u Republiku Srpsku, pa onda i u Srbiju. Malobrojno stanovništvo koje se nije evakuisalo postalo je predmet odmazde i brutalnih zločina počinjenih nad njima.

Iako se često spominje da Vojska RSK nije pružila skoro nikakv otpor ispostavilo se dato nije bilo baš tačno i da je itekako bilo individualnih herojskih primera pružanja otpora Hrvatskoj vojsci. O jednom slučaju se baš ne govori preterano ni sa srpske, ali ni sa hrvatske strane. Doduše Hrvati nerado o njemu govore jer je samo u jednom danu stradalo 90 pripadnika Druge gardijske brigade "Gromovi", na Operativnom pravcu Sever, a hitna zamena komandnog kadra na hrvatskoj strani sprečila je stopiranje čitave operacije.

Tog 4. avgusta 1995. Hrvatska vojska krenula je na svim pravcima u napad. U sektorima Jug i Zapad nije bilo većeg prolema. Međutim, problem koji se javio bio je u Sektoru Sever.

Tog jutra par sati po otpočinjanu Oluje nastao je debakl za Hrvatsku vojsku. U sudaru sa 31. pešadijskom brigadom SVK najobučenija i premljena jednica HV koju je Zagreb označio kao elitnu doživela je debakl. Banijce "oluja" baš i nije iznenadila.

"Zamisao od početka bila je da 57. brigada krene kroz šumu. Istog trenutka naleteli su na minsko polje. U prvim minutama oluje poginuli su komandant brigade i komadant bataljona. To je bila rezervna brigada. Znate šta je to bilo šok. Brigada je bila piramidalno formirana i ako pogine komandnt koga vojska ceni, onda je to veliki šok" , kaže general Miljavac u jednoj emiji HRT na tu temu.

"Naš plan za Petrinju nije bio nikad da se dirketno ide na grad, već da se on okruži sa istoka i zapada i da se na taj način snage u Petrinji okruže i kasnije u daljem toku borbu likvidiraju", kaže general Stipetić, koji je dan kasnije preuzeo komandu na sektoru Severe.

Oficiri Hrvatske vojske dodaju da je najveći problem bila velika koncentracija snaga SVK na Baniji gde se branio 39 banijski korpus sa Korpsuom specijalnih snaga, deo protioklopnog bataljona.

" Moja 125. brigada u stratu je imala u 5 mrtivh i 14 ranjenih. Kažem podređenima kreni dalje i saniraj gubitke. Sazanjem posle sat vremena da Predrag Matanović, komandant 2. bataljona 2. gardijske brigade je poginuo, a njegova brigada ima gubitke. Stali smo gde jesmo, dalje nismo mogli napred", dodao je general Luka Džanko čije snage su se nalazile istočno od Petrinje na Savi a trebali su da prodru prema Kozarskoj Dubici.

O tome što se tačno događalo na tom delu terena prvog dana Oluje, ni dan danas se ne zna. Jedino što se zna da oklop HV je bio kanalisan. Četiri tenka su bila pogođena u prvim minutama. U prvim trenucima poginuo je koandant gardijskog bataljona i 18 vojnika, 101. brihada je imala sedam poginulih vojnika i dva komandira voda, a stradao je i komandant voda za protivoklopnu borbu.

U borbama za grad, hrvatska vojska bila je prisiljena na povlačenje

Tog 4. avgusta u ponoć, tadašnji načelnik Glavnog štaba general Zvonimir Červenko, zvao je telefonom generala Petra Stipetića, tadašnjeg komandanta Sektora Istok, da iz Slavonije hitno dođe u Zagreb, kome je rugog dana Oluje, naređeno da preuzme komandovanje Banijom od generala Ivana Basarca i komandovanje celim Sektorom sever (pod koji spadaju i Basarčevo Zborno područje (Korpusna teritorija) Zagreb, ali i ZP Bjelovar.

"Zamolio sam ga da se ne meša u komandovanje. Pustio sam ga da bude u svojoj kancelariji, a ja sam uzeo neki sobičak sa strane. Nakon brifinga s generalima, naredio sam prestrukturiranje snaga i da u pet sati ujutro cela linija fronta je krenula u ofenzivu... U sedam sati ušli smo u Petrinju, u 12 sati u Kostajnicu, a produžili smo operacije prema Glini u koju smo ušli uveče i dalje prema Žirovcu i Dvoru na Uni", priča Stipetić.

Nastupanje HV ka Dvoru na Uni, ometao je jak otpor domicilne 33. pešadijske brigade SVK. Brigada je pružila otpor i snagama 5. Korpusa ABiH, koje su takođe pokušavale da uđu u ovaj gradić. Tokom dana brigada se izvlači prema Novom Gradu u Republici Srpskoj, a u Dvor na Uni pristižu civili sa Korduna i delovi 13. pešadijske brigade SVK. Jedinice HV sukobile su se sa 13. brigadom SVK u centru Dvora na Uni. Nakon noćne borbe hrvatske snage odbačene su na periferiju mesta i u selo Zamlača, jer im manevar i prestrojavanje snaga u gradu nije bilo moguće. Uz to su srpske snage s okolnih brda držale pod vatrom prilazni put iz Kostajnice.

Tokom borbi trajalo je izvlačenje civila. Kolonu izbeglica kod Žirovca na kraće je vreme presekao 5. Korpus ABiH. Nakon deblokade nastavljeno je izvlačenje civila i vojnika preko mosta na Uni.

U kasnim noćnim časovima, pod zaštitom mraka preko mosta na reci Sani u Novom Gradu izvučeni su tenkovi M-84, koji su nastavili dalje prema Banja Luci samohodno.

– 8. avgust 1995.: Borbe oko Dvora na Uni nastavljene su sve do 9. avgusta kasno u noć. Kolone civila nastavile su sa izvlačenjem preko teritorije Republike Srpske.

Iznad naselja Ograde u Novom Gradu u 17.45 časova preleteo je MiG-21bis ev. br. 102, koji je dejstvovao po železničkom mostu salvama nevođenih raketa, ali je promašio most. Avion je nastavi dalji let u pravcu Prijedora.

Nije bilo dejstava hrvatskih aviona po železničkoj stanici u Novom Gradu, jer nije bilo vojnih meta na stanici.

Dva aviona su dejstvovali po civilnoj koloni u selu Svodna, gde su pored uništenih nekoliko civilnih motornih vozila, ispaljene rakete pogodile i zgradu u centru sela, s leve strane magistralnog puta Novi Grad- Prijedor-Banja Luka. U tom trenutku na magistrali nije bilo vojnih meta.

Ovaj događaj snimila je francuska TV Antena 5. Uz TV snimak ostao je i zapis indijskog pripadnika UNPROFOR-a majora Rite Lepeša da su avioni MiG-21 sa hrvatskim oznakama, koji su sa aerodroma Pleso uzleteli osam minuta ranije, i stupili u dejstvo u 18:43 časova po koloni izbeglica .

Kasno u noć 9. avgusta preostale izbeglice i delovi SVK koji su učestvovali u borbama kod Dvora na Uni, prešli su most na Uni u Republiku Srpsku.

U jutarnjim časovima 10. avgusta, inžinjerija VRS digla je u vazduh most na Uni između Dvora i Novog Grada.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

maj 27, 2021 338

CECA JE NEKAD BILA CRVENOKOSA, OBJAVLJENA STARA SLIKA – MNOGI KAŽU DA NE LIČI NA SEBE: Kratke šiške, mršavo lice – POGLEDAJTE ZUBE

in Paparazzo
Popularna folk pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović danas važi za jednu od najvećih, a…
maj 06, 2021 464

KO JE RAKA DILINGER KOME SU KAVČANI UBILI SINA: Stanišić bio blizak Arkanov prijatelj, a telo njegovog potomka spržili kiselinom

in Kriminal
Istražni organi u Crnoj Gori sumnjaju da su članovi kavačkog klana, na čelu sa vođama…
jan 30, 2021 1142

ISTORIJA ZEMUNSKOG KLANA: 'Rani radovi' Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića! Nije baš sve kao u seriji KLAN (FOTO)

in Kriminal
Uspon zemunskog klana u jednu od najmoćnijih kriminalnih organizacija imao je svoju…
sep 03, 2021 768

Šaolinski monah ušao u ring protiv profesionalnog boksera, a onda je na 0:20 uradio nešto nakon čega je cijela dvorana ZANIJEMILA!

in Ostali sportovi
Za obične ljude, čak i najslabiji udarac u lice dovoljno je bolan, no ne i za šaolinskog…
maj 16, 2021 2028

Dušanu su se na televiziji smejali što je siromašan, a sada se saznala njegova tužna priča: Slušao sam kako mi se cela zemlja ruga, a sada sam se OŽENIO iako nemam para

in Društvo
Teška životna priča Dušana iz šou – programa ‘Ljubav je na selu’ pogodila je mnoge…
jan 23, 2021 1188

OVO JE ĆERKA MILORADA DODIKA Crnokosa lepotica se prvi put javno pojavila kad joj je otac bio u bolnici, a onda ga je dočekala pesmom Baje Malog Knindže

in Balkan
Ćerka predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Gorica Dodik,…
jun 05, 2021 372

KO JE VIOLINISTA JOCA KOJI JE TEŠKO POVREĐEN U SAOBRAĆAJKI Svirao je na Džejevoj sahrani, a potiče iz legendarne porodice muzičara

in Zapadna Srbija
Jovan Vasić Piromanac (15) iz Obrenovca, koji je jutros teško povređen u saobraćajnoj…
feb 18, 2021 629

Matematička mozgalica: Kako glasi tačan rezultat?

in Žena
Testovi poput ovog uvek nam privuku pažnju i vrlo često unesu zabunu na društvene mreže.…
apr 06, 2021 988

“Baba prolupala!” Nakon što je Lidija Vukićević ŠOKIRALA izjavom o Danijeli društvene mreže su se USIJALE

in Paparazzo
Poznata srpska glumica Lidija Vukićević oglasila se povodom skandala koji ovih dana…
maj 27, 2021 515

NISMO USPELI DA SPREČIMO SINOVLJEVU SMRT: Majka Mirka (18) koji je pronađen mrtav neutešna: ZAKASNILI SMO, SADA JE SVE NEBITNO!

in Istočna Srbija
Mirko R. (18), iz Negotina, koji je nestao je 24. maja, uveče pronađen je juče ujutru…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji