MIT O ZLATKU BAGARIĆU: Kako je ubijen hrvatski Arkan, kum Ljube Zemunca!

Prijateljstvo Ljube Zemunca i Bagarića, kasnije krunisano kumstvom, prekinuto je ubistvom Magaša pred sudom u Frankfurtu. Bagarić je nakon početka rata došao u Zagreb i ubrzo postao najdominantniji lik na hrvatskoj kriminalnoj sceni

Nekada smo delili državu i sve što uz to ide. Voleli smo iste pesme, imali jedno more, navijali za naše fudbalere, košarkaše, rukometaše i ostale sportiste. Bodrili naše pevače na Evroviziji. Kažu lingvisti da delimo i jezik, ali to danas više nije toliko popularno.

Naravno, postoje mnoge stvari koje ne delimo Hrvati i mi, ali nažalost, kriminal nije jedna od njih. Kriminalci su nam zapanjujuće slični. Počev od vizuelnog utiska iliti dojma, preko načina rada i izražene sklonosti da se po pitanju saradnje na ovom obrtničkom polju nacionalnost ne postavlja kao primarno pitanje. Tako je bilo od početka, tj. od 70-ih godina prošlog veka, kada su se i njihovi i naši delatnici na ovom polju obreli širom Zapadne Evrope. Nisu se libili da sarađuju, štaviše rođena su tada mnoga prijateljstva koja čak ni rat nije promenio. Takvo je bilo prijateljstvo Ljubomira Magaša, zvanog Ljuba Zemunac, i Zlatka Bagarića.

Ovo prijateljstvo, kasnije krunisano kumstvom, prekinuto je ubistvom Magaša pred zemaljskim sudom u Frankfurtu. Bagarić je nakon početka rata došao u Zagreb i ubrzo postao najdominantniji lik na hrvatskoj kriminalnoj sceni. A njihova kriminalna scena baš se ni po čemu ne može razlikovati od naše. Sve je isto osim imena. Na sličan način su se i svodili računi u tim njihovim poslovima. Asfalt je asfalt, i podjednako je bio vruć tih devedesetih u Zagrebu i u Beogradu.

Niz likvidacija započeo je u Zagrebu u oktobru 1991, kada je ubijen Niko Mioč. Za ubistvo su sumnjičili Zorana Petrovića Ivicu, a za podsticanje Miljenka Žaju Krojfa, koji je s Miočem svojevremeno držao piceriju “Koza Nostra” u Trnovčici.

Zoran Petrović u međuvremenu je preminuo, a protiv Krojfa se i dalje vodi postupak na zagrebačkom sudu. Novinarka Jasna Babić u svojoj knjizi “Zagrebačka mafija” navodi kako je Mioča u stvari ubio Zlatko Bagarić, “kralj kocke”. Bagarić se pred početak rata vratio iz Nemačke. Kao kum ubijenog šefa mafije u Frankfurtu Ljube Zemunca, imao je reputaciju opakog kriminalca. Dane i noći provodio je po zagrebačkim kockarnicama, a živeo je hotelu “Interkontinental”. Pratili su ga Zoran Petrović Ivica i Miljenko Žaja Krojf. Doslovce je “drmao” gradom, a novac koji je dobio na kocki i reketu hteo je da investira u nekretnine. Bagariću niko ništa nije mogao.

“Bagarić je bio elegantan gospodin, koji je bio najgori kad se smejao. Bio je prijatan sagovornik, svestan svoje snage i spoznaje da mu niko ne može ništa. Obožavao je da bejzbol palicom tuče svoje krupijee u kazinu ‘Tifani’ kada bi nešto zabrljali”, kažu svedoci tih događaja.

Takvim potezima Bagarić je gradio imidž opakog momka spremnog na sve. Bio je uzor i idol nadolazećim kriminalcima. Istovremeno, svoje kriminalno carstvo gradio je i “kralj poker aparata” Vjeko Sliško. Prema legendama iz podzemlja, prvi sukob između njih dvojice izbio je 1993. nakon partije kockarske igre barbuta u kockarnici “Kis” u zagrebačkoj Dubravi. Dobro upućeni izvor kaže: “Kockalo se dva dana i tri noći. Na kraju je Bagarić izgubio pozamašnu svotu novca i tu su se on i Vjeko Sliško zakačili. Sukob se rasplamsao u prolivanje krvi i niz do danas nerešenih likvidacija. Damir Kovačić Šerif jednom prilikom je ranio Vjeku Sliška, navodno jer je divljao u lokalu. U februaru 1993. godine Šerif je izrešetan ispred svoje kuće…”

Ispred kuće je ubijen i Mladen Šiškić, prijatelj Vjeke Sliška, i to hicem iz snajpera u septembru 1995. Šiškićev brat Zdravko je ubio u februaru 1997. Ivana Mirka Krpelnika nakon svađe oko novca od preprodaje automobila. Na putu do bolnice izdahnuo je na rukama prijatelja Ivana Šakote. Samo četiri meseca posle ispred zagrebačkog kafića “Kvak” hicem iz snajpera ubijen je i Šakota. S njim je tada u društvu bio i Špejtim Tači. Njega su mesec dana posle izrešetali na raskrsnici Selske i Zagorske ulice u Zagrebu…

U avgustu 1997. u Kozari Boku iz automobila u pokretu izrešetan je Mijat Vrdoljak. Njega su sumnjičili za ubistvo Damira Kovačića Šerifa. Isti mesec likvidiran je i Omer Zahirović u svojoj kuću u Dubravi. Nagađalo se da je motiv ubistva to što je Zahirović početkom 90-ih bacio bombu u kockarnicu “Džoker”, čiji je vlasnik bio Bagarić. Zoran Petrović Ivica tada je bio ranjen, pa se pričalo da on neposredno ili posredno stoji iza likvidacije.

U improviziranom noćnom klubu u prostorijama Fudbalskog kluba Dubrava u julu 1998. skončao je i Zlatko Bagarić. Pred policajcima ga je ubio Lazar Rodić, jedan od trojice braće Rodić, Hrvata sa Kosova iz čuvenog sela Janjevo, inače vlasnika kafane. Kako je ubijen hrvatski Arkan, tek je nedavno saznala hrvatska javnost.

“Bagarića, koji je došao s društvom, nisam ni prepoznao. Odjednom je ustao i počeo da boksuje. Pevač je prolazio pored njega i on je pokušao da lupa po njemu. Rekao sam mu da pusti čoveka jer je imao saobraćajnu nesreću. Prišao mi je i pitao: ‘Hoćeš i ti da probaš? ‘ ‘Pa, ne bih’, odgovorio sam mu”, prisetio se na rekonstrukciji ubistva Vinko Rodić Bingula.

Bagarić je nastavio sa iživljavanjem. “Sedeo sam za stolom. Stalno me je udarao rukom po licu. Lazar je došao i rekao: ‘Neće tebe niko tući u tvojoj kući.’ Onda je Bagarić nasrnuo na brata”, ispričao je Zoran Rodić.

Držao mu je pištolj na čelu i terao ga da mu peva. No, Bagarić se nije smirio ni pred policajcima koji su stigli kasnije, a Lazar je višesatno maltretiranje okončao ispalivši mu više hitaca u glavu.

“Kroz otvor iza šanka ugledao sam kako Bagarić drži pištolj naslonjen na čelo brata Zorana terajući ga da mu peva. Kroz ceo lokal ga je vukao držeći ga za kosu”, rekao je jednom Lazar Rodić, koji je potom pokušao smiriti situaciju. Kada je Bagarića pitao zašto to radi, ovaj je počeo da ga udara šakama po glavi. “Spustio sam ruke niz telo da ne dođe do nečega. On me je i dalje tukao šakama, tukao i tukao. Padao sam i dizao se. U jednom momentu latio se pištolja. Uhvatio sam ga s obe ruke da ne poteže oružje. U guranju smo zapeli za cveće i on se otrgnuo udarivši me pištoljem po glavi”, pričao je Lazar Rodić.

Mislilo se da će Bagarić skončati u nekoj spektakularnoj likvidaciji u prestižnom hotelu ili kockarnici. Filmsko ubistvo u kome profi likvidator neće ostaviti tragove. Umesto toga, skončao je na asfaltu ispred birtije u kojoj trešte narodnjaci.

U tom trenutku došla je i policija: “Prvi sam ušao unutra i ugledao krvlju oblivenog Lazara Rodića i Bagarića, koji ga je pištoljem lupao po glavi. Gurao mu je cev pištolja u usta. Povikao sam: ‘Policija! ‘ Bagarić je pištolj koji je tada bio uperen i prema meni lagano stavio za pojas”, ispričao je policajac tokom rekonstrukcije Bagarićevog ubistva istražnom sudiji Radovanu Ortinskom. Nakon što je policija izvela Bagarića iz lokala, za njim je krenuo krvavi Lazar Rodić, koji je izašao sa automatskom puškom u rukama.

“Došao sam na ulazna vrata i čuo vređanje. Moj brat Roko svađao se s Bagarićem i j…o mu mater. On mu je uzvraćao. Bagarić se otrgnuo policiji i krenuo na nas. S vrata sam pokušao da repetiram Agrama i da pucan u njega”, ispričao je Lazar Rodić.

Naoružani Bagarić oteo se policajcu i pokušao je pobeći. “Preskočio sam neki auto, sustigao ga i udario. Bagarić je pao na glavu između auta. Dok je ležao, ugledao sam pištolj pored njega. Uzeo sam ga i izbliza mu pet do sedam puta pucao u glavu. Tada mi je prišao policajac i predao sam mu pištolj. Nisam mogao da verujem šta se dogodilo. Bilo je to kao noćna mora. Usta su mi se osušila. Policajca sam pitao mogu li popiti vode. On je samo slegnuo ramenima, i to mi je bio znak odobravanja. Ušao sam u lokal, a neko mi je dovikivao da ne perem ruke”, rekao je Lazar Rodić, osuđen na tri godine zatvora.

Mislilo se da će Bagarić skončati u nekoj spektakularnoj likvidaciji u prestižnom hotelu ili kockarnici. Filmsko ubistvo u kome profi likvidator neće ostaviti tragove. Umesto toga, skončao je na asfaltu ispred birtije u kojoj trešte narodnjaci.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji