U NJEGOVOM RESTORANU SIMENDU SALETELI NAPADAČI: Od malena se družio sa mnogim poznatim momcima sa ulice. Mnogo je znao, zato je i naređeno kako mora da nestane

Jovan Simendić Simenda, još jedan iz plejade koja se naziva stara garda, blizak prijatelj Gorana Vukovića, Željka Ražnatovića i Đorđa Božovića Giške, ubijen je u svom restoranu "DŽuboks" u Ulici Vuka Karadžića (30. septembar 2000).
Po mnogo puta viđenom scenariju u Beogradu, 2000. godine, u strogom centru grada, u svom kafiću ubijen je Jovan Simendić, poznatiji po nadimku simenda. Za anjega su mnogi tvrdili da je važio za čoveka koji mnogo zna, jer je mnoge pokojnike lično poznavao i sa mnogima se družio, ali je isto tako bio bez ikakvog zatvorskog pedigrea, toliko bitnog za respekt i poštovanje na ulici.Pa ipak, Simenda je godinama gradio imidž poznatog čoveka, koji se ponajviše u životu družio sa voždovčanima... Iako nikada niko nije njegovo ime vezivao za pređašnje krvave događaje, važio je za izuzetno opreznog čoveka. Od malena družio se sa mnogim poznatim momcima sa ulice. Nije imao nikada harizmu vođe, ali je uvek bio tu, deo pojedinih ekipa koje su u svoja vremena uživala poštovanje i respekt. Vremenom njegovi stari prijatelji su ginuli, a on je ostajao kao nemi svedok mnogih teških vremena...

Samo oni stariji se prisećaju kada ga je Ranko Rubežić upucao u nogu, od čega su mu ostale trajne posledice. Bio je veliki prijatelj i sa Radojicom Nikčević. Mnogi tvrde kako je bio prvi koji je stigao na mesto ubistva svoga prijatelja... Dosta vremena je provodio u druženju sa Voždovčanima, još iz vremena Gorana Vukovića, pa su ga mnogi smatrali i delom njihove ekipe.

Bez obzira što se njegovo ime nikada nije spominjalo ni u jednom krvavom obračunu na beogradskom asfaltu, vodio je vrlo oprezan i proračunat život! I pored toga, vremenom njegovo ime je ipak u nekim krugovima dobijalo na značaju... Kretao se u samo svom društvu i po "proverenim" mestima! Pa ipak, svojevremeno je bio "na nišanu" čoveka koga je dobro poznavao. I to bez nekog posebnog razloga. Možda čak i zbog neke prepirke, verbalnog duela...

Svojevremeno, Bojan Petrović je uživao da ga "pecka" govoreći sve i svašta o njegovim dojučerašnjim prijaaaateljima. Simenda bi ga samo hladno gledao i odmereno odgovarao u stilu "nije baš tako i nisi baš u pravu..." Naravno, skoro uvek je bilo reči o njihovim tobožnjim zajedničkim prijateljima, koje su, istina ne zadugo, ali ipak nadživeli!Mnogi tvrde da se simenda nikome nije zamerio da bi mu radio o glavi! Iskustvo druženja na ulici bilo je za njega presudno da ne pogreši... Pa ipak, ubijen je u isplaniranom napadu, dok je sedeo u svom tek otvorenom kafiću! Činjenica da ga je ubica oslovio pre pucnjave sa "Jovo!", samo ukazuje da je verovatno ubistvo naručeno i da ga možda ubica i nije poznavao! Koji tren pre toga usledio je telefonski poziv, ali dok je stigao do slušalice za šankom, veza je namerno prekinuta... To je bila prva provera... Druga, oslovljavanje i odmah pucanje...

Nemanja Popović (37), osuđen je u Okružnom sudu na 13 godina zatvora zbog ubistva Jovana Simendića Simende (46), pripadnika stare garde beogradskih žestokih momaka, 29. septembra 2000. godine u kafiću „Džuboks“.
Međutim, Popović će u zatvoru provesti 15 godina jer mu sud izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina, pošto je pre dve godine već osuđen na 13 godina robije zbog učešća u ubistvu Vladimira Vojvodića Vojvode (23) i Damira Prkića, 1. novembra 1993. u Požeškoj ulici na Banovom brdu. Naime, u vreme izvršenja krivičnog dela, maksimalna kazna bila je 15 godina.


Sudija Marina Anđelković je izjavila da sud nije poverovao odbrani okrivljenog da u vreme Simendinog ubistva nije bio u Srbiji.
- Sud nije poverovao da ste bili u Milanu. Poklonili smo veru izjavama svedoka koji su vas prepoznali kao izvršioca. Motiv ubistva nismo utvrđivali, ali ga vi znate-obratila se sudija optuženom.
- Meni je sve jasno, ali vi ste u zabludi - uzvratio je Popović.
Inače, prepoznavanju u Okružnom zatvoru, u februaru 2006. Simendićev brat i jedan od nekadašnjih radnika kafića označili su Popovića kao čoveka koji je pucao u Simendića. Pričalo se da je pucao je iz dva „tetejca“, držeći ruke ukršteno.
Ubijeni Vojvodić slovio je za momka bliskog okruženju Željka Ražnatovića Arkana. Simendić se družio sa Goranom Vukovićem Majmunom, Đorđem Božovićem Giškom, ali i Ražnatovićem.
Popović je tokom suđenja za ubistvo Vojvodića i Prkića, koje je trajalo skoro dve godine, dva puta pokušao da pobegne iz beogradske Palate pravde.
Suđeno mu je odvojeno od saučesnika, Dejana Simića i Ivana Žunića, koji su osuđeni takođe na po 13 godina. Popović je sa Simićem i Žunićem 1. novembra 1993. u marketu „Ferum“ na Banovom brdu pucao u Vojvodića i Prkića. Od 16 ispaljenih metaka tri su završila u telu Vojvodića, a pet u Prkićevom. Utvrđeno je da je pucano iz „tetejca“ i dve „duge devetke“.
Popović je uhapšen u Italiji, po poternici koju je zbog ovog ubistva raspisao beogradski Okružni sud. Ekstradicioni pritvor mu je određen 4. maja 2004, a izručen je 9. novembra 2005, pošto je u Italiji odležao kaznu zbog tamošnjih nedela.
NJegov advokat Veljko Delibašić najavio je žalbu na presudu.

Prigovor
Delibašić je za svog branjenika zatražio oslobađajuću presudu, navodeći zašto se ne mogu prihvatiti svedočenja Avramovića i Milovana Simendića, brata ubijenog, ali i Slobodana Pažina, nekadašnjeg inspektora beogradske policije u međuvremenu osuđenog na sedam i po godina zatvora zbog, kako je ukazao advokat, podmetanja i nameštanja dokaza drugim ljudima kako bi zataškao zločine „zemunskog klana“.
Delibašić je prigovorio na način suđenja, jer sudija prethodno Simendiću nije dozvolila da advokatu odgovori na pitanje da li ima saznanja da li je pre događaja u „Džuboksu“ pokušano ubistvo njegovog brata.
- On je sam pominjao Sretka Kalinića, kao i da je pet puta pokušavano ubistvo njegovog brata, a kada je odbrana htela da pita i to razjasni, vi ste to uskratili. Kalinić je nesporno član „zemunskog klana“ (u odsustvu osuđen kao njihov „pucač“, prim. nov.) koji je hteo da ubije Simendića - rekao je Delibašić, koji je istakao i da nikada nije pronađeno oružje iz kojeg je ubistvo počinjeno.
Osvrćući se na svedočenje Simendića, advokat je ukazao da on nije očevidac događaja, kao i da je iskorišćen njegov bol zbog gubitka brata da mu bude „podmetnut Popović kao izvršilac“.
Za Avramovića, advokat je ukazao da mu je u policiji pokazana fotografija Popovića.

Podmetanje
- Zašto baš njegova? Neko je policiji morao to da sugeriše: bio je idealan pošto je godinama bio u bekstvu. Tu dolazimo do Pažina koji „otkriva“ Popovića. Iako je Pažin tvrdio da je po naređenju pretpostavljenih išao u Šilerovu (sedište pokojnog vođe klana Dušana Spasojevića, op. nov.) upravo su ga oni opovrgli navodeći da je išao iz drugih razloga.

Tamo je dobijao uputstva i posle podmetao dokaze - rekao je Delibašić.
Avramović je, kako je dalje rekao, načinom na koji je svedočio našao način da kod svojih poslodavaca poboljša svoj položaj, a bilo mu je lako da ukaže na Popovića jer je njegova fotografija prethodno bila po novinama. Elaborirajući ovo, i advokat i okrivljeni su ukazali da je zanimljivo „da četvoro svedoka koji su sedeli sa Simendićem u društvu nisu upamtili ubicu, a jeste jedan i to krajnje sumnjiv“.
Obojica su naveli i da nije bilo moguće da Popović, u to vreme tražen zbog dvostrukog ubistva, boravi u Beogradu u vreme kada je grad zbog demonstracija bio pun policije.
Pokojni Simendić družio se sa Goranom Vukovićem, Đorđem Božovićem, ali i Željkom Ražnatovićem. Iz sukoba sa, takođe pokojnim, Rankom Rubežićem „izašao“ je ranjen u nogu.

Optuženi je ukazao da bi sve bilo drugačije kada bi bio u mogućnosti da pozove za svedoke Italijane s kojima je boravio u Milanu, ali da naprosto nema novca da to iz zatvora organizuje.
- Simendić je bio u sukobu sa sada pokojnim Nemanjom Popadićem, čovekom strašne reputacije, koji je u Milanu čak bio oteo metro, dok je u Crnoj Gori sumnjičen za ubistvo Belog Raspopovića. Sasvim je moguće da je zbog istog imena i sličnog prezimena došlo do zabune - ponudio je Popović još jednu opciju za razmišljanje.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji