KAKO JE ZAVRŠIO ČOVEK KOGA SE DECENIJAMA PLAŠIO KRUŠEVAC: Kruševac, kalašnjikov i kokain!

Ko je bio Goran Obradovic Suša, kako je delovao njegov klan, s kim je sve saradivao i kako je završio covek koga se decenijama plašio ceo Kruševac

U subotu 27. septembra 2015. godine, u tri sata nocu, nedaleko od trga Kosturnica u Kruševcu, ispred ulaza u svoju zgradu izrešetan je Goran Obradovic, u gradu poznatiji kao Suša. Zbog Parade ponosa i prebijanja brata premijera Srbije sem u dnevniku "Alo" vest o ovom ubistvu nije se probila na naslovne strane. Medutim, Kruševljani su odmah prepoznali njen znacaj.

Suša se nalazio na celu najjace kriminalne grupe koja je godinama unazad švercovala drogu, zelenašila i bila ukljucena u oružane obracune i prebijanja gradana. Odsustvo interesovanja vlasti i regionalnih medija za dešavanja u unutrašnjosti bilo je najbolja zaštita za Sušu.

RANI DANI: Suša se procuo u podzemlju još kao vrlo mlad i kada je to bilo najopasnije. Devedes?tih godina Kruševcom je vladala ozloglašena Jotkina ekipa, koju je predvodio Zoran Jotic Jotka, ukljucena u reketiranje, ubistva i pranje novca, a koja je imala moc i van grada. Jotke su se svi plašili. Policajce je držao u šaci, sudije je potkupljivao ili zastrašivao bombama, a saradivao je sa funkcionerom JUL-a Nenadom Jovanovicem. Imucni Kruševljani su Jotki mesecno placali "zaštitu", iz straha da se njihovo ime ne nade na umrlici.

Banda je, medutim, imala konkurenciju u gradu. Dramatican dogadaj se odigrao sredinom februara 1995. godine, u diskoteci "Cikago" (u gradu poznatija kao "Rupa"). Tada se nekoliko Jotkinih saradnika potuklo sa Daliborom Filipovicem Dakijem, šefom druge kriminalne ekipe koja je švercovala drogu i njegovim ljudima. U tuci je na Dakijevoj strani ucestvovao i Suša, tada sedamnaestogodišnjak. Obracun su zaustavili policajci i rasterali umešane.

Daki i njegovi saradnici bili su ti koji su dobili batine. Odmah su otišli do šteka i pokupili pištolje, Suša je uzeo automatsku pušku, a poneli su i jednu sekiru i krenuli u osvetu. Jotkinog saradnika Miroljuba Mitrovica upucali su u gradu, ali je uspeo da preživi.

Posle toga, sukob ove dve bande se nastavio i žrtve su se nizale. Na kraju se Daki, koji je u kriminalnom ratu izgubio i clanove porodice, povukao i prepustio Jotki primat u gradu. U meduvremenu, Suša je dva puta hapšen tokom 1997. godine – jer je policija kod njega pronašla pištolj magnum, a i zato što je sa saradnicima opljackao nekoliko trafika u Jagodini, kao i radnju u Rekovcu. Ukrali su cigarete i zbog toga dobili po nekoliko meseci zatvora.

Policijska akcija "Sablja" 2003. godine pocistila je Jotkinu ekipu. Svi bitni clanovi grupe su dobili višegodišnje kazne zatvora zbog reketa, a Jotka i zato što je uspeo da korumpira sudiju Vrhovnog suda Srbije. U akciji razbijanja Jotkine ekipe istakao se nacelnik kruševacke policije Saša Vukadinovic, koji je kasnije postao direktor BIA. Suša je takode bio uhapšen u "Sablji", ali ubrzo je pušten jer nije bilo dokaza protiv njega. Daki se povukao, Jotke više nije bilo, pa je Suša lagano preuzeo tron u gradu.

LICE SA FEJSA: Iako su došla nova vremena, Suša nikada nije uspeo da se udalji od mentaliteta kriminalca iz devedesetih. Umesto da se pritaji, rešio je da ostane na ulici. Verovao je da vlast nad gradom i dalje mora da se održava strahom i nasiljem.

Cesto se vidao u centru Kruševca kako se "širi" sa svojom ekipom. Krupan, hrabar i jak, Suša je i licno ulazio u tuce. Ponekad je tokom dana paradirao gradom na terenskom vozilu (kvad) dok ga je u prstenu, poput obezbedenja, okruživalo nekoliko saradnika na skuterima. Neretko je prebijao ljude i price o tome su kružile po gradu. Svi su u Kruševcu znali ko je Suša i cime se bavi, a dogodilo mu se i da je nekoliko puta hapšen zbog besmislenih tuca.

Avgusta 2005, Suša je uputio niz pretnji jednom Nišliji koji je imao lokal u Kruševcu, zato što je kola ostavio na njegovom mestu za parkiranje: "Znaš li ti ko sam ja i s kim se kaciš p... jedna, hoceš li sve da porazbijam i lokal da ti upalim?" Istog meseca je otišao u kafe "Fleš" na proslavu decjeg rodendana, gde su sa drugarima slavila i njegova dva maloletna deteta, i tamo isprebijao jednog od roditelja. Zbog ova dva dela je bio osuden na devet meseci.

Medutim, dok je padao za ovakve "sitnice", Suša je ipak uspevao da se izvuce da ne bude osuden za krupnija krivicna dela, poput jednog oružanog obracuna. Nikada nije pao ni za drogu. Kruševacki policajci su uglavnom hapsili sitne dilere i klince koji su kod sebe imali po gram marihuane... Takode, ubistva su se redala po Kruševcu, cak su stradali i neki ugledni gradani – poput poznatog stomatologa Milutina Rokica – a policija je do danas na to ostala nema.

Frustracija u gradu zbog pasivnosti policije dovela je do toga da se i u Kruševcu napravi nešto poput cuvenog pokreta "Sveti Sava", koji je objavio imena lazarevackih dilera. Tako je i Sušinu ekipu zadesio slican šok – njihove slike su osvanule na socijalnoj mreži. Fejsbuk stranica "Dileri narkotika" objavila je slike i imenovala Sušu i clanove njegove ekipe, kao i druge lokalne kriminalce. Kako su Centru za istraživacko novinarstvo Srbije (CINS) rekli kreatori grupe, koji nisu hteli da se predstave imenom, u pitanju je grupa sastavljena od bivših narkomana, a podatke i fotografije o kriminalcima dobijali su od policajaca iz gradske policije.

PRIJATELJI SA KOSOVA: Važno prijateljstvo za Sušu je bilo sa cuvenim kontroverznim trgovcem naftom Zvonkom Veselinovicem, koga mediji opisuju kao jednog od vodecih Srba sa severa Kosova. Veselinovic je, kako je objavio "Insajder", 2003. uhapšen zbog preprodaje tri kilograma heroina, ali su optužbe pale na sudu. Suša je sa Veselinovicem ucestvovao u neredima na severu Kosova. Na snimku paljenja prelaza Jarinje sredinom 2011. godine objavljenom na Jutjubu, može se videti Suša – doduše zamaskiran – kako ucestvuje u haosu. Njegova kola su bila registrovana na Kosovsku Mitrovicu, a pred sudom u Kruševcu je koristio lažno sastavljane medicinske izveštaje sa Kosova, kojima se izvlacio da bude osuden za ozbiljna krivicna dela. Tako je osloboden optužbi da je 2002. godine pištoljem upucao jednog Beogradanina. Suša je na sud doneo izveštaj sa Urologije iz Kosovske Mitrovice kojim je dokazivao da je u trenutku pucnjave lecio bubrege u tamošnjoj bolnici. Iako su pale optužbe za nanošenje teških telesnih povreda, utvrdeno je da se Suša ne pojavljuje u evidenciji kosovske bolnice. Suša je na sudu priznao da mu je izveštaj lažno sastavio jedan prijatelj urolog iz Mitrovice i osuden je na pet meseci zatvora za podnošenje falsifikovane dokumentacije. Niko se nije zainteresovao da otkrije ko je taj urolog.

Kako su godine prolazile, Suša je izgubio kompas. Redovno se kockao i gubio novac po lokalnim slot klubovima. Koristio je i kokain. Njegovom stanju su verovatno doprinele i porodicne tragedije: decembra 2011. godine umrlo mu je dete staro svega 20 dana, koje je dobio u vanbracnoj zajednici.

DUGA LISTA: U noci 3. marta 2012. godine, pod uticajem alkohola i kokaina, Suša je otišao sa dvojicom prijatelja u kockarnicu "Olimp" u centru grada i seo za elektronski rulet. Kockali su se do sutradan po podne i izgubili 80.000 evra. Suša je tada "pukao" i rekao radnicima da mu vrate sav novac koji je izgubio – ili ce "najebati". Radnicu kockarnice je uhvatio i drmajuci je pitao: "Da li ti znaš koliko je 80.000 evra!?" Njegov saradnik Danijel Gmijovic Cafta je dobacivao: "Znate li vi ko je on, necete smeti da se slobodno šetate gradom, vratite pare." Zatim je Suša razvalio šank i došao do sefa, a njegov saradnik Vladimir Nikolic Ckalja je u sefu našao i pokupio 50.000 evra. Sva trojica su uhapšeni i optuženi za razbojništvo. Na sudenju se videlo koliki strah širi Suša. Radnici "Olimpa" su pred sudom povukli svoje izjave koje su dali policiji, a vlasnik kockarnice je Suši "oprostio" 50.000 evra i odustao od gonjenja. Ckalja i Cafta su u svojim odbranama pokušavali da krivicu prebace na sebe. Medutim, Suša je ipak osuden na cetiri i po godine zatvora, a saradnici na po tri. Suši se u to vreme rodio sin, te ga je sud pustio na slobodu da ceka odsluženje kazne.

Sušin blizak saradnik Dejan Streljic, zvani Deja Bosnac, takode je završio u zatvoru jer je pretio pištoljem kruševackom policajcu kojeg je zatekao u diskoteci "Trokadero" u Crnoj Gori. Uhapšen je i isporucen za Kruševac.

Sa druge strane, dok su Sušu stizali poroci, neki novi i deceniju mladi kriminalci su preuzimali delove kriminalnih poslova i ulazili u sukobe sa Sušinom ekipom. Takode su se i clanovi Jotkine ekipe, redom svi sem šefa, vratili u Kruševac. Uprkos tome, Suša nije mnogo pazio na svoju bezbednost i kretao se gradom cesto sam. Nastavio je da prebija i maltretira ljude šireci listu onih kojima se zamerio i koji bi, verovatno, želeli da ga vide mrtvog. Od kocke i "belog" nije odustao, a zatvorska kazna mu je visila nad glavom. Nije više delovao kao covek koji može da se održi na kriminalnom tronu grada.

Kada se taksijem vratio iz grada prošle subote u tri ujutru, ubijen je u sacekuši. Napadac ga je upucao pištoljem i overio u glavu. Kada je došla hitna pomoc, Suša je još pokazivao znake života, ali je ubrzo preminuo, u trideset sedmoj godini života. Desetine umrlica su nakon njegove smrti osvanule po novinama: sem clanova porodice, prijatelja i saradnika, Suši su poslednji pozdrav uputili Jotkina porodica, kao i Jotkini saradnici, ali i Nenad Opacic, cuveni kriminalac iz Novog Sada koji služi kaznu zbog šverca heroina.

Ostaje da se vidi hoce li policija uspeti da, na takode velikoj listi neprijatelja, otkrije ko je Suši skinuo krunu kriminalnog kralja Kruševca.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji