Kako je dolijala srpska porodica Korleone: Jedna pogrešna odluka od pre skupo koštala novosadskog narko-bosa (FOTO)

Radoslav Cvijović Cviko (63), saradnik Kosmajca i Čumeta, organizator kriminalne narko-grupe koja je trgovala kokainom širom Evrope, uhapšen u je policijskoj akciji koja se spremala mesecima. Da li je jedna pogrešna odluka od pre dva meseca bila presudna za ovo hapšenje

Vest o dvosatnoj blokadi jednog dela Novog Sada svojevremeno je odjeknula je Srbijom poput bombe. Tek kada je akcija završena, javnost je saznala o čemu je zapravo reč, i da se radi o najvećoj akciji srpske policije i specijalaca u poslednjih nekoliko godina.

Pripadnici policije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Bezbednosno – informativne agencije, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i policijom i tužilaštvom Republike Češke, uhapsili u Pragu i Novom Sadu organizovanu kriminalnu grupu koja se sumnjiči za trgovinu kokainom.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Uhapšeni su: Radoslav Cvijović Cviko (63) iz Novog Sada, državljanin Crne Gore, njegov zet Slavko Pavlov (40), poznati trener koji živi u nemačkom gradu Ulm i sin Branislav Cvijović (39) iz Novog Sada, kao i Josip Capik (59), državljanin Srbije i Mađarske i Branislav Bikić (45) državljanin Srbije i Češke.

Prema pisanju srpskih medija, srpska porodica Korleone dolijala je zbog jedne pogrešne odluke donete pre dva meseca. Tome prethodi čitava istorija narko-biznisa, ali da krenemo ispočetka.

Prijateljstvo sa Čumetom i Kosmajcem

Radoslav Cvijović Cviko osumnjičen da je šef međunarodne narko-bande, bio je blizak saradnik Ljubiše Buhe Čumeta i dobar prijatelj kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca.

Policija je pretresla veliki broj objekata koji su njegovom vlasništvu  i vlasništvu njegove porodice u Srbiji, a u Novom Sadu i Češkoj nađeno je oko osam kilograma kokaina, 110.000 evra i zaplenjeno im je  nekoliko automobila marke "porše panamera", "audi A8", "mercedes" i druga vozila manje vrednosti.

Cviko je održavao bliske prijateljske odnose sa Branislavom Branom Mićunovićem i Rajkom Rajanom Lučićem sa kojim deli vlasništvo nad nekim nekretninama u Novom Sadu. Sa Lučićem i sada pokojnim Ratkom Buturovićem - Batom Kankanom došao je u Novi Sad pre četvrt veka. Svojevremeno im je sastajalište bilo poznati kafić i kockarnica na novosadskom Bulevaru oslobođenja, gde su se viđali skoro svaki dan.

Za razliku od svojih prijatelja Cvijović nikada nije voleo da se eksponira i pojavljuje u medijima.

Cvijović je u Srbiji hapšen 2009. godine u akciji "Morava". Tada u njegovoj kući nije nađena droga, već samo pištolj "zbrojevka" i 22 metka. Navodno je uhapšen kada je otvorio vrata policajcu  da bi mu ovaj uručio kovertu za "sudski poziv". Tadašnji ministar policije Milorad Veljović saopštio je da je u Novom Sadu uhapšen jak ogranak crnogorske dilerske mafije, a posebno je istakao ime Radoslava Cvijovića.

Postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u dužem vremenskom periodu nabavljala i distrubuirala kokain na teritorijama Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Nemačke, Slovačke i Češke i prodavala ga i u drugim evropskim zemljama.

Cvikov zet i sin su imali zaduženje da nadgledaju transport droge. Obično su kokain prenosili sa dva vozila, tako što je prvi automobil bio izvidnica, a u drugom su prenosili drogu.

Akcija je trajala nekoliko meseci, u saradnji srpske i češke policije otkriveno je da je ova grupa kokain unosila u Evropu preko luka u Holandiji i zatim ga distribuirala u Nemačku i Italiju.

Međutim pre oko dva meseca grupa je odlučila da kokain preusmeri iz Italije na Češku i Mađarsku, što se ispostavila kao pogrešna odluka po njih. Jedan od razloga je to što je u Italiji ova droga jeftinija. Na italijanskom tržištu kilogram košta oko 27.000, a u Češkoj 40.000 evra.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji