PAO VISOKI POLICIJSKI FUNKCIONER: Špijun CIA otkriven u MUP Srbije!

Operativci Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u saradnji sa kolegama iz MUP Srbije priveli su pre dve godine visokog funkcionera Uprave kriminalističke policije (UKP).

On je osumnjičen da je službenicima CIA, koji su na službi u ambasadi SAD u Beogradu, odavao poverljive informacije iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako kažu naši dobro obavešteni izvori, ovaj policijski funkcioner sumnjiči se da je Amerikance redovno izveštavao o aktivnostima u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim promenma, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu.

- Te prikupljene informacije prenosio je u direktnom kontaktu sa operativcima CIA. Dakle, reč je o klasičnom obaveštajnom radu, a osumnjičeni je već duže vreme bio pod prismotrom - prenosi nam naš izvor.

Naš sagovornik tvrdi da postoje osnovane sumnje da su još neki državljani Srbije upleteni u ovaj agenturni lanac i da kontraobaveštajne aktivnosti neće završiti samo na ovom slučaju. Takođe, proveravaju se kontakti i sa drugim obaveštajnim službama, ne samo sa američkom, a uskoro se mogu očekivati nova privođenja.

Ovo je za kratko vreme bila druga akcija otkrivanja osoba koje je u Srbiji vrbovala neka strana obaveštajna služba. Početkom septembra te 2016. godine operativci BIA uhapsili su državljanina Srbije Čedu Čolovića, koga je vrbovala hrvatska vojna obaveštajna služba. On je priznao krivicu i nagodio se sa tužilaštvom na tri godine zatvora.

Naše bezbednosne službe razotkrile su imena, pa čak i brojeve telfona hrvatskih operativaca koji su vrbovali i održavali kontakt sa Čolovićem. Napravljeni su tajni snimci, koji su u posedu BIA, koji potvrđuju kontakte Čolovića sa obaveštajcima iz Centra Sigurnosno-obaveštajne agencije Zadar (odeljenje Šibenik).

Prema operativnim podacima obaveštajnih agencija Srbije u našoj zemlji treutno "vršlja" između 100 i 150 agenata, koji za potrebe svojih zemalja svakodnevno, javno ili tajno, prikupljaju informacije. Od 20 najjačih obaveštajnih agencija, koliko ih je aktivno u Srbiji, "najagresivnije" su nemačka (BND), engleska (MI 6), kao i agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji