Print this page

POSLEDNJA SMRTNA KAZNA U SRBIJI Ubio pa silovao Ivanu (6), streljan je u Somboru na Dan zaljubljenih

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size

Monstruozno ubistvo koje se u nedelju dogodilo u okolini Zaječara podiglo je građane Srbije na noge, pa su rešili da pokrenu peticiju za vraćanje smrtne kazne.

Vladica Rajković je silovao, a zatim i brutalno ubio trogodišnju devojčicu Anđelu. Ovaj zverski zločin bio je inicijalna kapisla da se građani pobune i zahtevaju najveću moguću kaznu. Ipak, jedino što vlada može da uradi jeste da uvede doživotnu robiju.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 1992. godine i to na Dan zaljubljenih 14. februara. Tada je u Somboru streljan Johan Drozdek zbog toga što je ubio, a zatim i silovao šestogodišnju Ivanu Salijević iz Karavukova.

Tragedija, kakvu ovo mesto nadomak vojvođanskih Odžaka, dotad nije doživelo, dogodila se kada je Drozdek, ne bi li se osvetio njenom ocu, devojčicu odvezao na biciklu njenog oca do seoskog groblja, gde ju je prvo ubio, a potom silovao.

Ubio pa silovao zbog bicikla?!

U sudnici Okružnog suda u Somboru, Drozdek nije poricao zločin. Govoreći o motivu, naveo je da se jako naljutio što mu “Džemo” nije dao bicikl, i da u besu nije znao šta radi. Ispričao je da ga je “nervirala mala kada je, počela da plače i sve glasnije moli da je vrati kući”.

- Kajem se, nije trebalo da je ubijem - rekao je sudiji Drozdek.

Smrtna kazna ukinuta je 2002. godine, a građani sada zahtevaju njeno ponovno vraćanje zbog istog zločina koje se dogodilo u okolini Zaječara.