KOSI TRAVU I ČEKA SLOBODU: Evo šta u zatvoru radi "Ludi zoljaš" Željko Tojaga, učesnik u pokušaju atentata Đinđića

Željko Tojaga zvani Žmigi (46), bivši pripadnik „crvenih beretki”, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod „Kombank arene“ 21. februara 2003. godine, kosi travu u požarevačkom zatvoru „Zabela“.

Ovaj „doktoru za zolju“, kako su ga zvali u Jedinici za specijalne operacije, trebalo bi da izađe na slobodu krajem ove godine, jer je odležao dve trećine kazne

- Tojaga je već duže vremena slobodnjak. On izlazi kući redovno za vikende kako bi video suprugu Adrijanu i dvoje dece. Ovaj status je dobio zbog dobrog vladanja, pa ima pravo na slobodno kretanje u zatvoru i odlazak kući, za razliku od svojih kolega, koji izdržavaju kaznu u strogo čuvanom delu sedmog paviljona, u kojem su smeštene „beretke“ - navodi naš sagovornik.

Jedno vreme je kontrolisao vodu u ovom kazamatu, ali se ne libi, kaže naš izvor, da se prihvati bilo kakvog fizičkog posla.

- Naučio je sve da radi, iako je rođen u Crikvenici, u Hrvatskoj, a vrlo brzo je prešao u „beretke”. Pre tri godine je izdržao dve trećine kazne, pa je imao pravo da traži uslovno puštanje na slobodu. On je redovno pisao i sada piše žalbe za uslovno puštanje na slobodu, ali ne verujemo da će da izađe pre isteka cele kazne - dodaje izvor

Tojagu je presudom Specijalnog suda za organizovani kriminal od 23. maja 2007. godine veće sudije Nate Mesarović osudilo na 30 godina zatvora, ali je krajem 2008. Vrhovni sud prepolovio kaznu. U obrazloženju odluke je navedeno da je procenjeno da je Tojaga učestvovao samo u jednoj radnji izvršenja krivičnog dela (pokušaj ubistva Đinđića kod tadašnje hale „Limes” u Novom Beogradu), kada je „‘zoljom‘ trebalo da sa Zvezdanom Jovanovićem Zvekijem (52) puca na premijera.

Međutim, od toga su odustali jer, kako je Jovanović rekao, „to bi bio masakr”.

Tojaga je na suđenju izjavio da nije učestvovao u atentatu na Đinđića, navodeći da od 16. do 21. februara 2003. nije ni „silazio s Kopaonika”. Na suđenju je pokazao i novinarsku fotografiju rekonstrukcije pokušaja ubistva premijera kod hale „Limes“, tvrdeći da „zoljom“ nije moguće gađati automobil u pokretu sa bočne strane.

On je nazvao lažnom izjavu Zvezdana Jovanovića zvanog Zveki, koji je osuđen na 40 godina zbog ubistva premijera, koji je izjavio da je Tojaga učestvovao u pokušaju ubistva.

Na suđenju je tražio da se suoči sa Zvezdanom Jovanovićem, kako bi dokazao da sa atentatom nema nikakve veze.

- Voleo bih da Zvezdan Jovanović Zveki, koji me je jedini doveo u vezu sa atentatom, i Dušan Krsmanović progovore i kažu istinu o ubistvu premijera, koja je suprotna njihovim izjavama iz istrage. Oni se brane ćutanjem, a ja sam zbog tih lažnih izjava 533 dana bez razloga u pritvoru - rekao je Tojaga na suđenju u septembru 2004.

- Oni sada ćute, a odgovorno tvrdim da sam, kao najbolji „zoljaš” u JSO, ubačen u celu priču jer je nekome u vreme vanrednog stanja to odgovaralo - izjavio je Tojaga tokom suđenja.

Tojaga je godinu dana štrajkovao, od marta 2003. do februara 2004. godine. Tada je naveo da „316 dana jede samo hleb“ i „da želi da dokaže da sa celim slučajem nema ništa”.

- Od 32 uhapšena pripadnika JSO pre mene, samo sam ja optužen, jer sam, eto, ludi „zoljaš” i ubica koji šeta po gradu sa otvorenom „zoljom”, dugom dva metra. Ne verujem u celu ovu priču jer je njima trebala jedna budala sa „zoljom” - ironično je na suđenju izjavio Tojaga.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji