NEKRUNISANI VITEZ ULICE: On je BOS od koga su se tresli Sloba i Arkan, a bio je Kneletov IDOL

Kažu da je bio nekrunisani vitez ulice. U Nemačkoj je počeo kao deo klana Ljube Zemunca. Družio se sa Arkanom, a njegov pajtaš Goran Vuković da je veći vitez i od Željka Ražnatovića, koji je od Giške zazirao, piše Srpski Telegraf.

Goška je prvi put uhapšen u Briselu, zajedno sa Svetom Marašem, ali je ovaj poznati kockar uspeo da se izvuče.

Po dolasku na Voždovac Giška se upoznao sa Branislavom Matićem Belim, s kojim postaje nerazdvojan. Voleo je sport, boksovao je u Radničkom. Obožavao je i tenis, odatle potiče prijateljstvo sa Bobom Živojinovićem.

Giška je po povratku iz inostranstva ušao u politiku. On i Beli su kao rodoljubi ušli u SPO, a početkom rata i oformili "Srpsku gardu", čiji je glavni finansijer bio Branislav Matić. Sva događanja u zemljiu, naročito u demonstracijamaa 9. marta 1991. i uloga Giške i Belog u svemu tome probudili su gnev tadašnjeg režima Slobodana Miloševića.

Na sve je načine pritiskao Arkana da se reši Giške, ali se on tog posla nikada nije prihvatio.

Pokušaj otmice

Njegov drug Branislav Matić Beli, ubijen je na kućnom pragu 4. avgusta 1991. Ubice su na njega iz oružja ispalile oko 30 metaka iz neposredne blizine. Priča se da je atentator bio Naser Orić, odani Miloševićev čovek za prljave poslove. Pojedini su, kako bi Gišku sludeli i naterali ga na grešku, po Beogradu raširili priču da je upravo on ubio Belog zbog svađe oko para. Ubistvu Branislava Matića prethodila je neuspela otmica Đorđa 2. avgusta 1991. u hotelu "Slavija". Ubrzo nakon toga, rešio je da ode na ratište, jer, kako je sam govorio: "Neću da me ubiju ovde, pisaće novine da su ubili kriminalcva, idem da poginem u borbi za svoj narod".

Kobni Gospić

Poginuo je u mestu Gospić, u kome je garda bila smeštena. Giška je tog 15. septembra 1991, dan pre svog 36. rođendana. Više puta je napuštao zaklon tražeći pomoć. Kada se poslednji put našao na brisanom prostoru, pogođen je sa tri hica. Umro je na rukama svog sinovca, takođe borca "Srpske garde", Milovana Mićkovića.

-Otišao je da spasava narod Like u Gospiću, a ubila ga je izdajnička ruka Mladića i Miloševića. Ubijen je s leđa - govorila je Giškina majka Milena.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji