Lepota i zdravlje

Lepota i zdravlje (230)

Rezultat je javno podelio na Tviteru.

Glumac Branislav Bane Trifunović dve nedelje nakon što je primio vakcinu protiv korona virusa uradio je test na antitela, a rezultat je javno podelio na Tviteru.

Bane je na pomenutoj društvenoj mreži otkrio da je brojka koju je pokazao rezultat prilično velika - 9660,5.

- Ako i dalje razmišljate... - napisao je glumac uz fotografiju rezultata testa na antitela.

Trifunović je zatim, u prepisci sa pratiocima, otkrio da je primio Fajzerovu vakcinu protiv korone.

Juče je objavljena ispovest jedne od žena koje tvrde da su zastrašujuće ožiljke i opekotine na licu dobile laserskim tretmanom u kozmetičkom salonu koji vodi O. M., da bi odmah potom na teren izašle inspekcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad kako bi prokontrolisale rad ovog salona na Senjaku, ali su naišle na zatvorena vrata.

Zanimljivo je da su, kako ga na društvenim mrežama već nazivaju, „salon iz pakla“ na internetu reklamirale pevačice Svetlana Ceca Ražnatović i njena ćerka Anastasija u društvu vlasnice.

U Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za rad potvrđeno je za Kurir da su njihovi, ali i inspektori Poreske uprave juče bili na terenu.

- Inspektor rada Odeljenja inspekcije rada u gradu Beogradu, sanitarni inspektor i inspektor terenske kontrole Poreske uprave pokušali su da izvrše nadzor u kozmetičkom salonu na Senjaku. Inspekcija rada je trebalo da utvrdi radno pravni status radno angažovanih lica u navedenom salonu. Inspektori su zatekli zaključan objekat - rečeno je za Kurir u Ministarstvu za rad.

- Nismo zatvorili salon, sve se normalno odvija i non-stop nas zovu klijentkinje, međutim, moji zaposleni i ja ne možemo psihički da funkcionišemo zbog torture koja se vrši sa jedne internet stranice. Ja sam majka maloletnog deteta i ne želim više da se provlačim kroz novine, a tužiću svakog ko me spomene imenom i prezimenom - kazale je O. M. za Kurir.

Prema rečima devojaka koje su imale problem sa ovim salonom, između ostalog, u stručnost O. M. ih je ubedilo i to što su lepe reči za nju imale Ceca i Anastasija. Na Jutjubu postoji snimak Ražnatovićeve zajedno s vlasnicom salona, gde poznata pevačica najavljuje edukaciju koju O. M. drži u jednom beogradskom hotelu, a na kojoj će polaznice imati priliku da se upoznaju sa najnovijim tehnikama brazilske maderoterapije.

- Svi vi koji želite da imate prelepo telo, javite se na edukaciju, ljubi vas vaša Ceca - izgovara jedna od najvećih balkanskih zvezda u klipu, dok je njena ćerka Anastasija na svoje storije na Instagramu takođe kačila reklamu ove edukacije, ali i radova O. M. na nosu, uz poruku da je „čarobnica“.

Anastasijin portparol Ljubomir Tozev je rekao da su ona i majka bile na tretmanu maderoterapije.

- Ceca i Anastasija nisu radile nikakve estetske zahvate u tom salonu, niti bilo kakvo spaljivanje kože na koje se sada žale pojedine devojke u medijima. Radile su samo maderoterapiju i to pre više od godinu dana, a u taj salon su otišle na preporuku prijateljice.

Jedan mladić se obratio doktoru za pomoć, nakon što se na njegovim leđima stvorila bubuljica. Doktor ju je presekao skalpelom, sve zabeležio kamerom, a ono što je iz nje izašlo, zgrozilo je ljude širom sveta.

Cista na gornjem delu leđa, ispod tetovaže, napravila je ovom momku velike probleme.

Pogledajte snimak:

Beli polumesec na našim noktima zove se lunula i igra bitnu ulogu u našem telu.

Naime, lunula je jako osetljiva, a neki stručnjaci kažu da njena veličina može ukazivati i na moguće bolesti.

Lunula na latinskom znači “mali mesec”, a zapravo je vidljivi deo korena nokta. Najbolje se vidi na palcu. Bela boja lunule je prividna jer peti bazalni sloj epiderma krije krvne stanice ispod nje, prenosi portal Bright Side.

Manjak i izostanak lunule mogu ukazivati sledeće:

Ako je nema na palcu može ukazivati na prisutnost psiholoških bolesti.

Ako je vrlo mala ili je nema uopšte na kažiprstu može ukazivati na probleme s crevima, gušteračom i jetrom, ali i s reproduktivnim sistemom kod žena.

Nepostojanje lunule na srednjem prstu ukazuje na probleme s krvnim pritiskom.

Mala ili nepostojeća lunula na domalom prstu može biti znak da patite od problema sa štitnom žlezdom.

Ako lunule nema na malom prstu to može značiti da su vam creva začepljena, piše Bright Side.

Počeću sa pitanjem : Da li ste znali da je taškentska medicina zasluženo vodeća medicina u bivšem SSSR-u ?

Tokom Drugog svetskog rata, u Taškentu je stvoren čitav cvet sovjetske naučne misli u medicini.

Povratak u proleće 2020. godine, na vrhu prvog talasa pandemije, oni su celom svetu objavili naučno ispravne i izuzetno korisne informacije o KOVIDU-19 :

VRLO JE VAŽNO DA SVI ZNAJU SVE !!! JER, OVO JE VELIKA I ZANIMLjIVA VEST !!!

Taškent, 21.03.2020. Shukhrat KHALILOV (kandidat medicinskih nauka) :

Glavna opasnost virusa KOVID-19 je ta što, pre svega, utiče na imuni sistem.

I tek tada, na drugom mestu, utiče na plućno tkivo.

Zaostajanje vremena između ova dva talasa napada upravo je ono što nazivamo „inkubacijskim periodom“.

Često koristimo reči poput "jakog" ili "slabog" imuniteta. Međutim, obični ljudi praktično uopšte ne znaju šta je to. Štaviše, većina lekara ima vrlo malo ideja o strukturi imunološkog sistema i funkcionalnosti njegovih pojedinačnih delova.

Zato, ovaj tekst je veoma težak za neupućenog čitaoca.

Pokušaću da objasnim mehanizam uticaja virusa KOVID -19 na ljudsko telo, na najjednostavniji i najpristupačniji način, u obliku teze.

80% celog imunološkog sistema koncentrisano je u sluzokožnom i submukoznom sloju tankog creva u obliku limfoidnog tkiva i njegovih akumulacija - Peierovih zakrpa.

Limfoidno tkivo stvara antitela (limfociti T-, B-, G-, itd.), kao i razne vrste imunoglobulina. Antitela, kroz limfni sistem, ulaze u donji deo kava vene, srce i nakon prolaska kroz plućnu cirkulaciju

ulaze u sistemsku cirkulaciju i šire se po celom telu. Na taj način se povećava imunitet tkiva, uključujući vlastiti imunitet plućnog tkiva.

KOVID -19, mešajući se sa hranom za vreme obroka, ulazi u creva i počinje da uništava limfoidno tkivo. Kao rezultat, zahvaćeno limfoidno tkivo prestaje da stvara limfocite i imunoglobuline.

Dakle, imuni sistem je uništen i, kao rezultat toga, imunitet tkiva u plućima je značajno i ozbiljno oslabljen. Od ovog trenutka, započinje drugi talas napada koronavirusa na već nezaštićeno plućno tkivo, što se manifestuje jakom pneumonijom (upalom pluća), koja završava smrću.

Trenutno su sve mere protiv epidemije usmerene na sprečavanje koronavirusa da uđe u pluća, što je u principu izuzetno skupo i praktično neefikasno.

A sve terapijske mere su usmerene samo na borbu protiv komplikacija, u obliku upale pluća.

Treba shvatiti da je KOVID-19 pretnja već dugi niz godina i decenija. Ono što danas imamo je samo prvi talas pandemije. I biće mnogo takvih talasa.

Istovremeno, sve preventivne i terapijske mere su usmerene na koronavirus lokalizovan u plućima, dok se ne vrši uticaj na crevni koronavirus.

Drugim rečima, "kolica su postavljena ispred konja". (Trojanski konj)

Postoje mnogi prirodni proizvodi koji nemaju samo baktericidna svojstva, već takođe direktno utiču i na viruse, ubijajući ih.

Najefikasniji u tom pogledu je BELI LUK !!!

Ako svakodnevno pijete 2/3 čaše vode sa belim lukom , tada on odmah ulazi u tanko crevo i počinje da ubija KOVID -19, odmah !!!

Ovim se postižu sledeći efekti :

-„UBIJENI “ KOVID-19 prestaje da uništava limfoidno tkivo tankog creva.

- Kao rezultat toga, limfoidno tkivo i dalje pravilno funkcioniše, tj. stvara antitela i imunoglobuline ;

- Oštećeni imuni sistem se brzo oporavlja i jača, što dovodi do značajnog povećanja imuniteta u plućnom tkivu.

- Tako nastaje nepobediva barijera za virus KOVID-19, za mikrobe (stafilokokus, itd.), kao i za gljivice, koji takođe predstavljaju značajnu opasnost u slučaju Koronavirusne pneumonije.

- Pod uticajem „VODE OD BELOG LUKA“ u tankom crevu se odvija vrlo zanimljiv lanac događaja.

- KOVID - 19 je tako oslabljen i "ubijen" "VODOM BELOG LUKA", koja nije ništa drugo nego prirodna vakcina, prirodno formirana unutar ljudskog tela.

Kao što znate, stvaranje veštačke vakcine zahteva super opremljenu i skupu laboratoriju i rad visoko kvalifikovanog osoblja. Rad na stvaranju veštačke vakcine traje 6-9 meseci, a industrijska proizvodnja je skupa i dugotrajna.

- Nakon uzimanja "vode belog luka", prirodna vakcina se formira u tankom crevu, za 30-40 minuta i to potpuno besplatno.

- Prirodna vakcina počinje aktivno da formira specifični imunitet protiv KOVIDA-19.

Stoga se lanac destruktivnih patoloških događaja u ljudskom telu, izazvan KOVIDOM-19, prekida i uništava na samom početku i nema nastavka.

Telo se tako na najprirodniji način, a ujedno na planirani način, bori i pobeđuje KOVID-19. Istovremeno, u potpunosti je isključen hitan i stresan način borbe tela, i organizam ima vremena da se pripremi i da planira borbu protiv virusa. Kao rezultat, nastala epidemija prestaje za nekoliko dana.

Uzimanje "vode belog luka", kao anti-epidemiološki protokol, može se primeniti u toku jednog dana u celoj zemlji, među celokupnim stanovništvom.

Osnovni patogeni morfološki supstrat će u potpunosti nestati za jedan ili dva dana.

NAČIN PRIPREME „VODE SA BELIM LUKOM“ krajnje je jednostavan :

1. Jedan (1) oguljeni češanj belog luka se prereže na pola u poprečnom smeru, stavi se u čajnik od porcelana i napuni vodom na sobnoj temperaturi. To se radi ujutro.

2. Do večeri, "voda od belog luka" je spremna za upotrebu. Morate konzumirati 2/3 čaše, 3-4 sata nakon poslednjeg obroka, noću, pre spavanja.

3. Sledećeg dana, postupak pripreme „vode od belog luka“ ponovite sa svežim, jednim, čenom belog luka.

4. Nastavite da uzimate vodu belog luka mesec dana.

Za to vreme će se formirati specifičan imunitet protiv KOVIDA-19.

Jedan poznati ORL doktor iz Vijetnama nedavno je imao nesvakidašnju intervenciju. Na pregled mu se javio muškarac sa bolom i svrabom u ušima, a kada ga je pregledao imao je šta i da vidi.

Stotine pečurkica od 2cm poraslo je u njegovom uhu!

Doktor smatra da je on "zaradio" gljive najverovatnije nakon deljenja štapića za uši, prenosi portal Telegraf.

Muškarac se uspešno oporavlja od nesvakidašnjeg "gosta" u ušima.

Ugledni profesor medicine Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije, otkriva tajne alterantivne medicine i daje savete za jačanje imuniteta.

U svom dosadašnjem radu pridobio je poverenje hiljada građana, koje je tokom karijere lečio, ali i miliona građana Srbije čije simpatije je pobrao tokom 2020.godine u toku svetske pandemije. Za Magazin Novosti sumira svoja iskustva sa pacijentima i otkriva tajne nekoliko metoda alternativnog lečenja.

Ako sagledamo celokupnu zdravstvenu situaciju u svetu, koji alternativni metod za jačanje imuniteta preporučujete?

- Ima mnogo načina za podizanje imuniteta. jedan je šetnja na hladnom vazduhu, u trajnju do sat vremena. Drugi je boravak u sauni, takođe do sat vremena. U ishrani korisiti hranu bogatu vlaknima, povrće, najmanje dva puta nedeljno morska riba. po mogućnosti pečena.

U uslovima svetske epidemije korona virusa, kakav savet biste dali našim čitaocima za jačanje psihičkog zdravlja?

- Definitivno znamo da psihički stres dodovdi od ozbiljne supresije imunog odgovora. Stres aktivira odgovor koji u osnovi ima aktivaciju simptokusa, a to sve ide na uštrb aktivnosti imunog sistema i intelektualnih funkcija. Stoga je postizanje stanja relaksacije, vežbama disanja, dobrim snom, meditacijom uvek dobro za imuni sistem.

Koja tri narodna leka biste preporučili našim čitaocima za jačanje imunog sistema?

- Na prvom mestu je list koprive, na drugom bih uvek stavio beli luk, a treće mesto orah. Kopriva sadrži brojne imunostimulatorne i antikarcinogene supstance, a beli luk i brokoli suprona jedinjenja koja su izraziti antioksidansi. Orah je namirnica sa puno korisnih materija, neke od njih, junglan na primer su jedinstvene samo za njega.

Da li svojim pacijentima preporučujete neke alternativne metode lečenja i u koju medicinu najviše verujete pored tradicionalne medicine?

- Verujem da sve što pomaže treba da se koristi. Ako postoji efikasan lek, zašto ga ne koristiti. Ako neka biljka ima odlične efekte, na primer imela u regulisanju šećera, kao imunostimulator i antikarcinogena biljka, zašto je ne korsititi.

Da li vaši pacijenti veruju u alternativnu medicinu i savete koje im dajete?

- Imam dobar odnos sa pacijentima, tako da mi govore šta koriste. Ogroman broj koristi neku od metoda alteranativne i komplementarne medicine, ali se plaše da do kažu svom lekaru. Poslednjih godina je eksplodirala upotreba homeopatije, kao i kvantne medicine.

Štiti unutrašnje organe, smanjuje hronične upale koji uzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca.

Cvekla je često zanemarivano korenasto povrće s kojim teško koje može da se meri kada je reč o zdravstvenim benefitima. Konzumiranje soka od cvekle smanjuje krvni pritisak u toku nekoliko sati.

Sastojci cvekle, poput kiseonikovog oksida, šire žile i pojačavaju protok krvi. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje 500 grama soka od ovog povrća u samo nekoliko sati smanji povišeni pritisak.

Istraživanja su pokazala da ako pre vežbanja popijete sok od cvekle prosečni čovek će da vežba16 posto duže – cvekla doslovno pojačava izdržljivost i smanjuje postotak iskorištenosti kiseonika.

Cvekla je takođe odličan izvor betaina, nutrijenta koji štiti ćelije, proteine i enzime od spoljašnjeg stresa. Štiti unutrašnje organe, smanjuje hronične upale (koji uzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca), simptome vaskularnih bolesti i štiti od mnogih hroničnih bolesti.

Cvekla je bogata fitonutrijentima koji, ne samo da joj daju prepoznatljivu boju, već štite od raka. Svojstva povrća istražuju se i u kontekstu lečenja raka dojke, prostate i pankreasa. Sastojci u cvekli takođe su od krucijalne važnosti za detoksikaciju organizma, tačnije za fazu u kojoj se toksini razgrađuju i vežu uz druge molekule kako bi se izbacili iz tela.

Lišće cvekle, koje većina ljudi baca, takođe je izrazito zdravo, a ima više gvožđa nego spanat. Krcato je cinkom, vlaknima, magnezijumom i drugim važnim nutrijentima.

Bliži se leto, a sa njim i želja mnogih da  izgube po koji centimentar u struku. Budući da je već poznato da se izgladnjivanjem nikakav efekat ne dobija, predlažemo vam 8 recepata za ukusne obrok salate uz koje ćete biti i siti, a i moći ćete da doterate liniju po vašoj želji.

 

1.Grčka salata

Potrebno je:

2 krastavca, 2 paradajza, 1 paprika, 1 crni luk, 1/2 glavice zelene salate, 8-10 maslina, 100 g feta sira, so, biber, maslinovo ulje, peršunov list

Priprema:

Fetu isecite na kockice, prelijte je maslinovim uljem i sitno isečenim peršunovim listom. Blago promešajte i ostavite da odstoji. Povrće operite, zelenu salatu isecite na komadiće veličine zalogaja, paradajz isecite na kriške, krastavac na kolutiće, masline prepolovite, a crni luk sitno isecite. U dublju činiju spojite povrće, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte pripremljeni feta sir i ako treba još malo maslinovog ulja. Sve blago promešajte i poslužite grčku salatu.

2.MINESTRONE SALATA

Potrebno je:

450 g crvenog pasulja, 450 g makarona, 1 glavica crvenog luka, 2 tikvice, 150 g zelene salate, 3 paradajza, 1 šargarepa, 100 g parmezana, 20 listića mladog spanaća, 4 struka svežeg bosiljka, so

ZA PRELIV:

2 kašike senfa, 1 kašika meda, 1 kašičica origana, biber, so, vinsko sirće

Priprema:

U slanoj vodi odvojeno skuvajte pasulj i makarone, pa ih ocedite. Crveni luk isecite na tanke listiće, neoguljene tikvice na polovine kolutova, zelenu salatu na trake, paradajz na kockice i šargarepu na kratke štapiće. U odgovarajućoj činiji pomešajte sve pripremljene sastojke, dodajte parmezan i sitno iseckani sveži bosiljak, pa sve još jednom pažljivo promešajte. Na kraju minestrone salatu začinite prelivom pripremljenim od navedenih sastojaka i servirajte na tanjirima obloženim mladim listićima spanaća.

3. SALATA SA CVEKLOM, JABUKOM I KAČKAVALJEM

Potrebno je:

1 cvekla srednje veličine, 1 zelena jabuka, 1 manji crveni luk, 1 šargarepa, 1 krompir, 1 jaje, 50 g kačkavalja, 1 kašika sirćeta, so

Priprema:

Skuvajte krompir, pa izrendajte povrće, osim luka – njega narežite na tanke kriške. Izrendajte i jabuku, a kuvano jaje i kačkavalj iseckajte na kockice. Sve sastojke dobro izmešajte, dodajte so i sirće i još malo promešajte.

4.SALATA OD BORANIJE

Potrebno je:

500 g mlade boranije, so, 1 veza rotkvica, 150 g čeri paradajza

ZA PRELIV: 50 ml maslinovog ulja, 1 kašika seckane mirođije, 2 mlada luka, 2 kašike limunovog soka, so, susam

Priprema:

Boraniju očistite, isecite, operite i kuvajte u posoljenoj vodi 15-20 minuta. Ocedite je, isperite pod mlazom hladne vode i ohladite. Dodajte rotkvice narezane na kolutiće i paradajz. Prelijte pripremljenim prelivom od ulja, mirođije, luka, limunovog soka, soli i susama. Sve sastojke dobro promešajte i poslužite.

5.MEŠANA VITAMINSKA SALATA

Potrebno je:

1 glavica kupusa, 4 šargarepe, 1/2 glavice zelene salate, 2 paradajza, so, ulje, sirće ili limunov sok

Priprema:

Očistite i operite povrće, pa kupus i šargarepu narendajte, a zelenu salatu i paradajz sitno isecite. Spojite povrće za mešanu salatu u dublju činiju i začinite salatu po ukusu sa soli, sirćetom ili limunovim sokom i uljem. Gotovu salatu poslužite kao prilog uz sve vrste mesa.

6.SALATA SA PIRINČEM I POVRĆEM

Potrebno je:

1 šolja integralnog pirinča, 1 patlidžan, 1 paradajz, 1 crni luk, 10 maslina, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, so, biber, peršun, bosiljak

Priprema:

Patlidžan oljuštite, isecite na kockice, posolite i ostavite da malo odstoji i pusti vodu. U šerpu stavite šolju pirinča, dve šolje vode i prstohvat soli. Stavite na srednju vatru i kuvajte oko 20 minuta. U tiganj stavite kašiku ulja i luk iseckan na rebarca. Kada je luk na pola gotov dodajte iseckanu papriku. Nakon što je paprika omekšala dodajte i patlidžan. Povrće treba u ovoj fazi samo da se izgriluje, pa nemojte dodavati puno ulja. Kada je povrće gotovo dodajte začine, so, biber, peršun, bosiljak, iseckan paradajz i masline i ostavite da se povrće hladi. Nakon što je pirinač skuvan pomešajte ga sa ostatkom povrća. Salata može da se jede hladna i topla.

7.SALATA OD LUBENICE, DINJE I SUSAMA

Potrebno je:

1/3 šolje šećera, 3 kašike belog vinskog sirćeta, ½ kašike soli, ½ kašike mlevenog đumbira, 3 kašike ulja, 3 kašike maslinovog ulja, 1 ½ kašičica susama malo preprženog, ½ kašičice susamovog ulja, crvena mlevena paprika, 2 šolje na kocke isečene lubenice, 2 šolje na kocke isečene dinje, 1 iseckan krastavac, 1 glavica zelene salate, sveži korijander, feta sir

Priprema:

U manjoj posudi pomešajte šećer, sirće, so i đumbir. Stavite na šporet i zagrevajte dok se šećer potpuno ne otopi. Prebacite smesu u veću posudu i malo-pomalo dodajite maslinovo i obično suncokretovo ulje, naprestano mešajući varjačom. Zatim, na kraju, dodajte susamovo ulje, susam, so, biber i mlevenu papriku. U velikoj posudi pomešajte dinju, lubenicu i krastavac, zalijte sa pola šolje dresinga i dodajte zelenu salatu. Na vrh salate možete staviti listove svežeg korijandera i izmrvljeni feta sir.

8.ZELENA SALATA SA JABUKOM, CELEROM I ŠARGAREPOM

Potrebno je:

1 glavica zelene salate, 150 g zelenih jabuka, 150 g šargarepe, 150 g celera, 150 g kisele pavlake, 50 g majoneza, so

Priprema:

Zelenu salatu operite, isecite na rezance i stavite u dublju posudu. Celer, šargarepu i jabuku očistite, narendajte i dodajte u činiju sa salatom. Pomešajte kiselu pavlaku, majonez i so, pa ovim dresingom prelijte salatu i promešajte.

Zbog neznanja, nemoći, nedostaka pravog leka, zbog toliko toga, mnogi u sodi bikarboni vide spas i za najteže bolesti. Onda malo-malo čujemo da pomaže i kod kancera, a desi se čak da tako nešto izjave i lekari. Onkolog Vladimir Kovčin za portal Nova.rs priča ima li ikakve istine u ovim tvrdnjama i odakle uverenje da soda leči rak.

Pulmolog Branimir Nestorović nedavno je iznova iznenadio javnost jer je u jednoj TV emisiji kao lek za karcinom pominjao sodu bikarbonu, a ranije je govorio i da soda pomaže kod autoimunih bolesti. To je dodatno podgrejalo nade onih koji uveliko veruju da je soda bikarbona svemoćna, pa i da je jača od kancera. Pozadina je, čini se, uverenje da soda bikarbona reguliše pH vrednost krvi stvarajući baznu sredinu uprkos kiseloj, za koju kažu da je podloga za razvoj bolesti.

Ima li ikakve istine u tome priča prof. dr Vladimir Kovčin, internista onkolog.

“To nije nikakva ni zvanična metoda niti ispitana metoda. Nema mnogo podataka da je rađeno utemeljeno istraživanje o tome pomaže li soda kod kancera.”

Doktor kaže da se soda bikarbona koristla za ublažavanje tegoba od povećane kiselosti u želucu, ali da je i to danas zastarelo. Zato napominje da se priča o sodi bikarboni i lečenju raka može naći jedino na internetu.

A odakle zapravo uverenje da soda može biti lek za rak?

“To je verovatno vezano za pH vrednost krvi. Međutim, vi da biste promenili pH vrednost krvi, ne možete da uzimate nešto na usta jer sve to prođe želudac. Na primer, soda bikarbona koju uzmete na usta, prolazi kroz želudac i neutrališe se želudačnom kiselinom. Stoga, da biste promenili pH krvi, morate da nešto date venski. A bikarbonati kao elektroliti se dodaju u pojedinim slučajevima venski, ali to je strogo kontrolisano u metaboličkim jedinicama kada je to neophodno. Zato sve to nema logike, a u velikim količinama može i da škodi”, priča doktor.

Stoga doktor napominje da se nikako ne treba lečiti preko interneta.

“Razgovarajte sa svojim lekarima čak i o takozvanim glupim temama. Bolje je to – da vam lekar objasni da li je nešto štetno ili pak možda korisno, ali nikako ne treba slušati prazne priče i podlezati uticajima i reklamama sa interneta”, kaže naš sagovornik

Može da ugrozi zvaničnu terapiju

Upozorava i da probanje na svoju ruku može da bude štetno po klasično lečenje.

“Mnogi izgube jako puno vremena pokušavajući da se izleče na alternativne načine i odlažu lečenje zvanične medicine. Posle kad dođu kod lekara, već je kasno, bolest je uznapredovala i šanse da se bilo šta uradi su jako male. Tada dođu u situaciju da ne mogu da prime ništa od zvanične terapije jer je opšte stanje pacijenta toliko loše da ništa ne možemo da uradimo.”

Doktor ima još jednu poruku za sve one koji su uprkos svemu uvereni da soda i slične stvari rešavaju najteže bolesti.

“Kad pomenu nešto slično, pitam ih jel znate nekog ko je tako izlečen. Kažu uvek da ne znaju, ali da su čuli od nekog tamo da jeste. Onda poručim – dajte mi jednoga koji jeste – da vidimo, možda vredi o tome pričati. Ali toga nema.”

Zbog neznanja, nemoći, nedostaka pravog leka, zbog toliko toga, mnogi u sodi bikarboni vide spas i za najteže bolesti. Onda malo-malo čujemo da pomaže i kod kancera, a desi se čak da tako nešto izjave i lekari. Onkolog Vladimir Kovčin za portal Nova.rs priča ima li ikakve istine u ovim tvrdnjama i odakle uverenje da soda leči rak.

Pulmolog Branimir Nestorović nedavno je iznova iznenadio javnost jer je u jednoj TV emisiji kao lek za karcinom pominjao sodu bikarbonu, a ranije je govorio i da soda pomaže kod autoimunih bolesti. To je dodatno podgrejalo nade onih koji uveliko veruju da je soda bikarbona svemoćna, pa i da je jača od kancera. Pozadina je, čini se, uverenje da soda bikarbona reguliše pH vrednost krvi stvarajući baznu sredinu uprkos kiseloj, za koju kažu da je podloga za razvoj bolesti.

Nema logike

Ima li ikakve istine u tome, za portal Nova.rs priča prof. dr Vladimir Kovčin, internista onkolog.

“To nije nikakva ni zvanična metoda niti ispitana metoda. Nema mnogo podataka da je rađeno utemeljeno istraživanje o tome pomaže li soda kod kancera.”

Doktor kaže da se soda bikarbona koristla za ublažavanje tegoba od povećane kiselosti u želucu, ali da je i to danas zastarelo. Zato napominje da se priča o sodi bikarboni i lečenju raka može naći jedino na internetu.

A odakle zapravo uverenje da soda može biti lek za rak?

View this post on Instagram

I know, you know about Baking Soda, it has many controversies, one being that’s a healer and multi-functional ingredient. It surely has some benefits, but let’s look closer at it. ☁️Baking soda (sodium bicarbonate) is a common staple in our kitchens, good for baking but also for cleaning around too. But we’re more interested in baking soda in skincare products and who hasn’t tried that DIY mask with baking soda on your face? Just because it’s so affordable and cheap skincare right? ☁️Baking soda is easy to find and affordable. In some cases, it can take the place of more expensive skincare products. Baking soda may be used for a variety of conditions affecting the skin. Some of these uses are backed by research, while others only have anecdotal evidence and should be used with caution. ☁️It can help with acne. Baking soda has antibacterial properties, so it might help a bit to kill the bacteria topically, but it’s not recommended to use it on the whole face, but you can use it on your body. ☁️Baking Soda Cures Eczema The national Eczema Association claims that can help relieve the itchiness, if used in a warm bath, a cup of 1/4 for 10 - 15 min, after dry and moisturize your skin but it cannot cure it ☁️Psoriasis There’s no scientific evidence that it works for Psoriasis, but some people find relief from redness and itchiness water the bath with baking soda and oatmeal. ☁️Chickenpox Again for the same reasons to help reduce itchiness and redness. ☁️Hemorrhoids It’s not a cure, but it can soothe inflammations after a baking soda bath. ☁️Mosquito bites For the same reasons, because they cause inflammation, itchiness, and redness, it might work for mosquito bites too. A paste of baking soda and water might help soothe them. ☁️Bee stings There’s no evidence that baking soda can neutralize bee venom, reduce the pain and swelling of bee or wax stings. ☁Fungal infections In fact for fungal infections of the skin and nails, such as onychomycosis, it is actually true there have been improvements when soaked in a solution of baking soda and water. ☁️Yeast infections in the comments ⬇️

A post shared by JKSkinbeauty | K-Beauty Shop?? (@jk_skinbeauty) on

“To je verovatno vezano za pH vrednost krvi. Međutim, vi da biste promenili pH vrednost krvi, ne možete da uzimate nešto na usta jer sve to prođe želudac. Na primer, soda bikarbona koju uzmete na usta, prolazi kroz želudac i neutrališe se želudačnom kiselinom. Stoga, da biste promenili pH krvi, morate da nešto date venski. A bikarbonati kao elektroliti se dodaju u pojedinim slučajevima venski, ali to je strogo kontrolisano u metaboličkim jedinicama kada je to neophodno. Zato sve to nema logike, a u velikim količinama može i da škodi”, priča doktor.

Stoga doktor napominje da se nikako ne treba lečiti preko interneta.

“Razgovarajte sa svojim lekarima čak i o takozvanim glupim temama. Bolje je to – da vam lekar objasni da li je nešto štetno ili pak možda korisno, ali nikako ne treba slušati prazne priče i podlezati uticajima i reklamama sa interneta”, kaže naš sagovornik

Može da ugrozi zvaničnu terapiju

Upozorava i da probanje na svoju ruku može da bude štetno po klasično lečenje.

“Mnogi izgube jako puno vremena pokušavajući da se izleče na alternativne načine i odlažu lečenje zvanične medicine. Posle kad dođu kod lekara, već je kasno, bolest je uznapredovala i šanse da se bilo šta uradi su jako male. Tada dođu u situaciju da ne mogu da prime ništa od zvanične terapije jer je opšte stanje pacijenta toliko loše da ništa ne možemo da uradimo.”

Doktor ima još jednu poruku za sve one koji su uprkos svemu uvereni da soda i slične stvari rešavaju najteže bolesti.

“Kad pomenu nešto slično, pitam ih jel znate nekog ko je tako izlečen. Kažu uvek da ne znaju, ali da su čuli od nekog tamo da jeste. Onda poručim – dajte mi jednoga koji jeste – da vidimo, možda vredi o tome pričati. Ali toga nema.”

Strana 1 od 17

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji