NE KUPUJTE OVAJ SLADOLED! Ima ga u svim našim prodavnicama, a živ je OTROV! Posebno opasan za decu

Sezona sladoleda je već uveliko otvorena, a rafovi u prodavnicama preplavljeni su mnogima omiljenom poslasticom. Sladoled posebno vole naši najmlađi, a nema sumnje da je ovaj slatkiš najbolji ukoliko vam je potrebno osveženje i predah od vrućina. Ipak, dok razgledate frižidere prodavnica u potrazi za omiljenim ukusima, morate se zapitati da li bi domaći sladoled bio bolje rešenje za vas i vašu porodicu.

Naime, većina sladoleda koji su u ponudi po supermarketima sadrži konzervanse, veštačke boje, štetne zaslađivače i ogromne količine šečera, a neretko proizvođaći pribegavaju upotrebi aditiva za produženje roka trajanja, poboljšanje ukusa, izgleda i ostalih karakteristika. U prekomernim količinama aditivi mogu štetno da utiču na zdravlje, posebno kod dece, a emulgatori i stabilizatori u većim količinama mogu da izazovu i laksativno dejstvo.

Danas jedna prosečna kugla sladoleda sadrži oko 250-350 kalorija, što čini više od polovine dnevnog unosa zasićenih masti, čak i bez uzimanja u obzir korneta, sirupa i posipa koji proizvođači dodaju u svoju mešavinu. Još je šokantnija činjenica da preko 50 odsto kalorija u sladoledu dolazi direktno iz njegovog visokog sadržaja masti, dok ostatak dolazi iz ugljenih hidrata.

Preterana konzumacija visoko zasićene masne hrane dovodi do toga da nivo lošeg holesterola u krvi počinje da raste, što dalje dovodi do nakupljanje masnih naslaga u arterijama i povećanju šansi za srčane bolesti i moždani udar. Visok sadržaj šećera u sladoledu, posebno glukozno-fruktoznog sirupa koji industrijski sladoledi pretežno sadrže, na sličan način šteti zdravlju srca jer je konzumiranje previše šećera povezano sa većim rizikom obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, ali i pojedinih tumora.

S druge strane, lista sastojaka za domaći sladoled prilično je jednostavna i na njoj se nalaze zdrave namirnice, Sve što vam je potrebno su punomasno mleko, jaja, voće po izboru i, najbolje bi bilo, med. Ljubiteljima sladoleda od vanile ili čokolade, potrebni su ekstrakt vanile i kakao, ali za koju god vrstu da se odlučite, znajte da nećete omanuti ako koristite aparat specijalno namenjen za sladoled.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji