DŽABA BACATE PARE! Doktorka otkrila: Ako ovako uzimate vitamine i minerale - to je kao da ništa niste uneli

Ginekolog dr Ana Mitrović objasnila je gde grešimo kad uzimamo suplemente vitamina i minerala.

- Živimo u 21. veku koji je vek suplemenata. Pol Link, čuveni američki hemičar koji je dobio dve Nobelove nagrade, rekao je da je 20 vek bio vek antibiotika. Ali zbog zloupotrebe antibiotika procenjuje se da će 2050. godine najveći uzrok smrtnosti biti upravo neizlečive infekcije jer se razvila rezistencija. On je rekao i da će 21. vek biti vek suplemenata - objasnila je u jutarnjem programu na TV Prva ginekolog dr Ana Mitrović.

Šta to zapravo znači? Zašto su suplementi postali najvažniji proizvod za nas?

- Broj ljudi na planeti se povećao, kvalitet hrane se značajno smanjio, njegova biološka vrednost i da bismo obezbedili kvalitetan i zdrav život i kvalitetno potomstvo, moramo da pored što biramo šta jedemo (da hrana bude prirodna, organska, netretirana prevelikom količinom pesticida i hemije) i unosimo određene suplemente - vitamine, minerale, oligoelemente koje ne možete uneti u dovoljnoj količini hranom - jer toga više u hrani nema - objašnjava dr Mitrović.

Tako na primer, količina vitamina i minerala koju ćete naći u jednoj jabuci ili brokoliju danas se drastično razlikuje od one koju ste mogli da nađete pre 20 godina. Zato je suplementacija neophodna.

Koji su to nutrijenti koje je neophodno da žene koje planiraju trudnoću dodatno unose u organizam?

- Prvenstveno vitamin D, C i folna kiselina, ali bih tu dodala i cink, selen i magnezijum su upravo oni nutrijenti koji su potrebni za optimalnu repoduktivnu funkciju. Potrebno je adekvatno se suplementirati i to minimum 6-8 nedelja pre trudnoće."

Dr Ana ističe i da su se preporučene doze promenile u odnosu na raniji period.

- Vitamini koju su bazično antioksidansi, a to su vitamin C i E se apsolutno preporučuju. Ono što je takođe potrebno jeste magnezijum i to u adekvatnoj količini. Mi smo svi u jednoj hroničnoj hipomagnezijemiji - neostatku ovog minerala jer ga u hrani nema dovoljno, zemlja nije kvalitetna jer je previše tretirana. A magnezijum je važan za funkciju preko 300 ćelijskih procesa.

U kom obliku je najbolje ga uzimati?

- U obliku koji se može dobro resorbovati. Postoje različiti preparati, da li će biti u nekoj direkt formi ili u okviru neke multiformule, nije bitno. Otprilike bi potrebna dnevna doza bila između 300 i 400 miligrama za trudnice. U periodu pre trudnoće bi 300 mg bilo sasvim dovoljno."

Dr Mitrović je ukazala i na veliku grešku koju svi pravimo kad je reč o suplementaciji.

- Mana suplemenata jeste kada odjednom unesete veliku dozu, ne može organizam da sve to resorbuje, da uzme sve, nego će uzeti jedan deo, a višak će otići u urin. Tako da bi bilo mnogo bolje, a znam da to nije komforno za mnoge, da se češće uzima manja doza jednog vitamina da bi se ona bolje resorbovala. Ako uzmete veću dozu ne znači da ste sve uneli u organizam. Organizam uzima samo onoliko koliko može da resorbuje, ostatak izlučuje - kaže doktorka.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji