Donirala je matericu svojoj sestri bliznakinji: Dirljivi detalji operacije koja je prvi put izvedena u Beogradu (FOTO)

Sestre koje imaju po 37 godine, od koje je jedna starija od druge četiri minuta, već u ponedeljak biće puštene kući, na 120 kilometara od Beograda. Sestra koja je drugoj dala matericu već ima troje dece, pokušaj oplodnje kod ove što je dobila već u avgustu

Bliznakinje, kojima je tim stranih i naših stručnjaka iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj u nedelju presadio matericu, žive na 120 kilometara od Beograda a inače se osećaju dobro nakon ovog istorijskog poduhvata i već su počele da sede, kaže za Telegraf.rs doktor nauka dr sci. med Milan Milenković iz Sahlorenske Univerzitetske bolnice u Geteborgu, koji je bio deo ovog tima.

Ovaj tim je proteklog vikenda, izveo prvu transplantaciju materice u svetu sa jednojajčanih bliznakinja. Jedna sestra, koja je već rodila troje dece, donirala je svojoj sestri matericu, koja je rođena bez nje.

Sestre koje imaju po 37 godina, od koje jedna starija od druge četiri minuta, već u ponedeljak biće puštene kući. Zasad ne žele da se otkriva njihov identitet i "izlaze" u medije.

- Obe već ustaju, jedu... Razmišljali smo da ih danas pustimo kući, ali one žive 120 kilometara od Beograda pa bi u ponedeljak morale ponovo da dođu na kontrolu da bi im se uradila biopsija sa grlića materice. Da se ne bi vraćale, ostaju na klinici tako da će u ponedeljak ići kući - rekao je Milenković 

Milenković je otkrio da su se sestre prvo javile lekarima u Švedskoj, a pošto oni imaju saradnju sa našim stručnjacima, posebno sa profesorom Miroslavom Đorđevićem, koji je poznat po promeni pola, rešili su da se ovaj naučni projekat izvede u Srbiji.

- Prednost je što su one jednojajčane bliznakinje, pa nema potrebe za imunosupresivnom terapijom koja se pije da se organ ne odbaci. Srećni smo zbog ovog zahvata koji je ravan zahvatu tima sa Harvarda, a koji je 1954. godine uradio prvu transplantaciju bubrega sa jednojajčanih blizanaca. Za ovu transplantaciju pripreme su počele još 29. juna prošle godine. Pre nje smo uradili veštačku oplodnju i sačuvali embrione. Već krajem avgusta uradićemo prvi embriotranfser i moći ćemo da kažemo da je žena apsolutno dobro tek kada rodi dete - objašnjava Milenković koji ne skida osmeh s lica zbog operacije.

Direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj prof. dr Zoran Radojičić rekao je da nikada neće zaboraviti trenjutak kada je kroz presađenu matericu potekla krv, što je ispraćenom spontanim ali glasnim aplauzom u operacionoj sali.

- Postali smo deo svetske medicine. Pre deset godina je pokojni profesor Savo Perović govorio o transplantaciji uterusa odnosno materice. Mi smo bili skeptični. Sada mi je drago što se njegov san ostvaruje - rekao je prof. dr Radojičić.

Pomoćnik direktora za hirurgiju u Tiršovoj, prof. dr Miroslav Đorđević, zahvaljujući kojem su i došli stručnjaci iz sveta uz čiju pomoć je izvedena ova transplantacija, odmah je najavio novu ekskluzivu.

- Nadam se da ćemo uskoro transplantirati i penis - kazao je prof. dr Đorđević.

Ovaj revolucionarni poduhvat izveden je pod vođstvom Matsa Branstruma iz Švedske, a tim su pored Radojičića, Milenkovića i Đorđevića činila još tri lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, tri iz Izraela, kao i ogromna ekipa iz Tiršove.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji