DARKO TRAŽI SPAS U OZLOGLAŠENOJ CRNOJ RECI: Zbog Marine i BEBE pristao na LEČENJE ZAVISNOSTI u manastiru!

Darko Lazić se oporavlja od teške saobraćajne nesreće, a nakon što je pre nekoliko dana saznao srećne vesti, da je njegova verenica Marina trudna, i da će postati otac po drugi put, odlučio je da iz korena promeni život.

- Iako su Darkovi roditelji srećni što njegovo zdravstveno stanje ide na bolje, oni i dalje strahuju da bi mogao da se vrati narkoticima kad izađe iz bolnice. Zbog toga su se na više strana raspitivali o rehabilitaciji, a akda su im prijatelji pričali o novim metodama lečenja u manastiru Crna reka, oni su odlučili da na svaki način ubede sina da ode na odvikavanje upravo tamo - priča izvor i dodaje da je Lazić tek nakon saznanja da će dobiti drugo dete pristao na lečenje.

- Iako je Darko na njihov predlog rekao da ima vremena i da će razmisliti o svemu, njegovi roditelji nisu polagali preteranu nadu u to da će se on lečiti od zavisnosti. Izbegavao je nekoliko puta tu temu, i zamolio roditelje da mu to ne pominju, dok ne dođe trenutak da izađe iz bolnice. Ipak, kada mu je Marina pre neki dan rekla da je trudna, on je rešio da će ići i na lečenje, i tražio majci da se raspita i prikupu sve potrebne informacije - kaže izvor i otkriva, da će ako sve bude kako treba, i Marina krenuti sa njim.

- Manastir se nalazi u planinama, u klisuri nedaleko od Novog Pazara, ali su štićenici smešteni u obližnjim paviljonima, gde žive tokom lečenja. Radi se o čitavom programu, koji je namenjen kako za štićenike, tako i za njihove porodice. Zavisnici imaju svoje radne obaveze, smešteni su u prirodi, i izmešteni od gradskih dešavanja. Marina će imati mogućnost da posećuje Darka na svakih nekoliko dana, i da bude blizu Darka. Budući da svi hoće da mu pomognu, nije isključeno a će se na tih nekoliko meseci svi preseliti u novi Pazar, kako bi Darku dali podršku za težak period koji mu predstoji. Lazići u Pazaru imaju rođake i bliske prijatelje i objašnjava pravila lečenja.

- Pravila su stroga u paviljonima, a metode se zasnivaju na principu kažnjavanja štićenika i te metode su neprijatne, ali vrlo efikasne. Bili bi zaposleni tokom celog dana, i ne bi imali vremena za razišljanje o bilo čemu drugom. U odom manastiru su se izlečile hiljade ljudi - dodaje izvor blizak pevaču.

Južno od Novog Pazara, kada se krene putem za mesto Banje na Kosovu, nalazi se manastir Crna Rijeka (ili, ako više volite, manastir Crna Reka). Ukoliko dolazite kolima, prođite kroz selo Ribariće tako da vam jezero ostane sa leve, a džamija sa desne strane, i nastavite uzbrdo makadamom sve dok ne stignete do manastirskog konaka.creka1

Do Ribarića možete stići i autobusom iz Novog Pazara. Kada stignete u Ribariće, pređite most i krenite uzbrdo makadamom - posle sat vremena hoda stićićete do novog manastirskog konaka koji je u izgradnji, zatim ćete proći pored stare česme koja će vam ostati sa leve strane, i ubrzo stižete do samog manastira.

Manastir se nalazi u sistemu pećina, na četiri nivoa, smeštenom u unutrašnjosti strme litice do koje se dolazi kada se pređe uzak drveni mostić iznad provalije. Nekoliko zasvođenih terasica izgleda kao da visi na vertikalnoj steni, ali crkva je zapravo unutra, u jednoj ogromnoj pećini.

Provalija ispred manastira zapravo je kanjon reke koja se nekada zvala Bela, a koju je, po legendi, sveta Joanikija prekrstila u Crnu, jer je tu tražila svoga brata i nije ga mogla naći. Manastir se u pisanim dokumentima prvi put pominje u XIII veku, a pećinsku crkvu oslikao je čuveni zograf Longin, u XVI veku. Freske su dosta dobro očuvane.

U crkvi se čuvaju mošti Svetog Petra Koriškog, kojima se pripisuju čudotvorne moći isceljenja raznih bolesti i telesnih nedostataka. Ispod kivota nalazi se prostirka na koju bolesnik može da legne. U ovoj crkvi je izvesno vreme boravio podvižnik Sveti Joanikije Devički.

Novi konak je u izgradnji, tako da još nije funkcionalan, ali se u starom konaku može noćiti, uz blagoslov igumana.

 

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji