Planeta

Planeta (339)

Indijski pevač Gedela Ananda Rao, poznatji kao Svaradmahuri, preminuo je usled posledica koronavirusa.

Imao je 67 godina.

Anand je rođen u selu Tulagam u okrugu Srikakulam. Njegov otac je takođe bio umetnik i uticao je na njega i njegove početke.

Kada je započeo pevačku karijeru, nasttupao je na mnogim festivalima. Anand je učestvovao i na mnogim takmičenjima i osvojio mnogo nagrada. 

Postao je slavan i prava legenda i ušao je u istoriju održavši čak 6500 koncerata.

Anand je umro, star 67 godina, od COVID-19

Naučnici su bili u šoku kad su u reci Detroit ulovili "pravo rečno čudovište", kako su ga nazvali, ogromnu ribu za koju se veruje da ima više od 100 godina starosti.

Osoblje Društva za zaštitu ribe i divljih životinja kaže da se radi o jesetri dugačkoj oko 2 metra i teškoj oko 108 kilograma.

Stručnjaci smatraju da je ulovljena riba jedna od najvećih jesetri ikada zabeleženih u SAD, a sudeći prema težini i veličini zaključili su da je u pitanju ženka i da je starija od 100 godina.

"Verovatno je prvi put zaplivala rekom Detroit oko 1920. godine kada je grad Detroit postao 4. najveći grad u SAD", naveli su iz Društva.

Jesetre nastanjuju vode Severne Amerike, od zaliva Hadson do reke Misisipi.

Mužjaci mogu da žive do 60 godina, ali ženke i do 150.

Desetine hiljada radnika iz istočne Evrope radi u mesnoj industriji u Nemačkoj.

Pratili su oglase u rumunskim novinama: Nemačka traži radnike u mesnoj industriji. Napustili su domovinu u potrazi za boljim životom, a onda je usledilo razočarenje.

- Najgore je bilo radno vreme. Morao sam da ustanem u 1 sat noću, da bih stigao na posao. Dakle, budim se usred dubokog sna, i još sam morao da radim do 17, 18 sati popodne - priča jedan od radnika iz Rumunije.

Drugi kaže, "tretiraju vas kao robove", i dodaje: "svaki dan morate da vučete tone mesa, bole vas leđa, i na kraju meseca zaradite samo 800 evra". Mladi Rumun ne krije da se ponekad isplače zbog svega.

Obojica su napustili posao u fabrici mesa posle tri meseca, i zaposlili se u drugoj kompaniji, gde se nadaju boljim uslovima rada, izveštava DW. Podstrek im je to što od 1. aprila, u ovoj privrednoj grani, nije dozvoljeno koristiti sezonske radnike.

Ranije su strani radnici, zapravo, bili zaposleni u kooperantskim firmama, koje su im davale minimalne plate. Ali sada, sindikati su dobili vetar u leđa u borbi za ravnopravnost ove ugrožene grupe radnika.

Ipak, sada sindikati i poslodavci ne mogu da se dogovore o kolektivnom ugovoru, pa stoga predstavnici zaposlenih vrše pritisak i pozivaju na štrajk upozorenja. Radnici informacije dobijaju na rumunskom, poljskom ili ruskom jeziku, jer mnogi ne razumeju nemački.

Međutim, potpisali su ugovore o radu, napisane na nemačkom jeziku, i zato često suviše kasno vide u šta su se upustili. Predstavnik sindikata kaže da u ovom domenu vladaju loši uslovi rada, loše plate, ali i da ljudi dolaze s pogrešnim predstavama i onda uvide da "Nemačka, ipak, nije pravi raj".

Još jedan radnik (53) kaže da nije očekivao raj, ali jeste očekivao pošteno plaćen posao. On je kao zanatlija radio na nemačkim gradilištima četiri meseca, a neverovatno zvuči da je mesečno zarađivao svega 300 evra.

Kaže da ga je nužda naterala da dođe, kako bi pomagao porodici u Rumuniji i sinu koji želi da studira. Mnogi Rumuni koji se bave poslom prerade mesa žive u mestašcu Elde, i kažu da platu nekada čekaju i dva meseca, zbog čega ne mogu na vreme da šalju novac kući.

- Deset dana smo jeli samo testeninu sa šećerom, pitali smo za platu i ništa. Samo vas lažu - ističe jedan od radnika.

Prema nekim izveštajima, policajci i dileri droge razmenili su vatru u metro stanici.

Najmanje 23 osobe ubijene su u pucnjavi u stanici Jacarezinjo u Rio de Žaneiru, prenose lokalni mediji.

Video koji navodno prikazuje posledice pucnjave podeljen je na internetu.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak za koji se veruje da je prethodio pucnjavi, a koji se događa u jednoj od favela u blizini metra u Rio De Žaneiru.

Na snimku se vidi kako grupa muškaraca prelazi sa jedne terase na drugu, a neki imaju crne rančeve.

Ubrzo kamera se seli na prugu gde se vide specijalci BOPE naoružani sa dugim cevima kako se oprezno kreću uz prugu, da bi se u jednom momentu pojavila snimka iz samog metroa koja je ubrzo iz nepoznatih razloga prekinuta.

Za sada i dalje nije saopšteno šta se dešava u ovom najmnogoljudnijem gradu.

U ranim jutarnjim satima 12. oktobra 1978. godine, gosti hotela “Čelsi” na Menhatnu u Njujorku bili su svedoci neobičnih zvukova koji su dopirali iz sobe gitariste “Seks Pistolsa” Sida Višusa.

Kakvi su gosti bili tih sedamdesetih godina prošlog veka u ovom hotelu, krici, urlanja i jauci nisu bili neobična pojava. Međutim, ovo što se čulo tog jutra nije bilo uobičajeno. Toga su postali svesni i gosti hotela, kada je telo Nensi Spangen iznešeno u vreći za leševe. Imala je samo 20 godina.

Pre nego što je stradala, Nensi Spangen je bila lepa devojka iz Filadelfije koja se preselila u veliki grad. Bila je grupi devojka, ona koja obožava partijanje na pank muzičkoj sceni.

 

“Bila je baš iskrena u tome. Nabavljalaje drogu za bendove“, rekla je fotografkinja Ajlin Polk, koja je sedamdesetih godina prošlog veka poznavala Nensi. “U to vreme, da biste bili grupi devojka, trebalo je da budete visoki, mršavi i da se moderno oblačite… A onda se pojavila Nensi. Nije se trudila da bude slatka ili šarmantna. Nije govorila ljudima da je model ili plesačica. Imala je neurednu, smeđu kosu i višak kilograma. Kao da im je dobacivala “Da, ja sam prostitutka i baš me briga“.

Nensi Spangen je bila osoba koja nikad nije brinula o tuđim osećanjima, a ta osobina ju je uvalila u brojne nevolje, još kad je bila dete. Čak je izbačena iz škole zbog dugačkog jezika. Ipak je diplomirala sa 16 godina i težila je da stekne više obrazovanje. Pošto je upisala višu školu u Koloradu, skapirala je da školovanje, ipak, nije za nju i preselila se u Njujork. Bila je vrlo inteligentna, odličan sagovornik i to je ono što je Sid voleo kod nje.

 

Iako su mnoge grupi devojke bile šokirane njenim izledom i ponašanjem, Spangenova nije obraćala pažnju. Bila je u pratnji Džonija Tandersa i Džerija Nolana iz “Hartbrejkersa” na nastupima u Njujorku i u Londonu. U Londonu se pridružila novoj grupi, “Seks Pistolsima“, u kojoj ju je posebno zainteresovao basista Džon Sajmon Riči, poznatiji kao Sid Višus.

 

 

 Za razliku od ostatka benda, koji su bili protiv nje toliko da joj nisu dozvolili da sa njima ide na turneje, Sid je u Nensinom sebičnom i bezosećanom ponašanju video nešto privlačno i zanosno. Kada su se njih dvoje sreli te 1976. godine, odmah su izbili u prvi plan, uprkos što je nju pratila reputacija narkomanke i pokretne nevolje. Od tada su njih dvoje bili nerazdvojni.

 

“Nensi… je naučila Sida sve o seksu i drogama i o načinu života njujorških rokera“, ispričao je je Malkom MekLaren, menadžer “Seks Pistolsa“. Realno gledano, Višusu je bilo porebno vrlo malo da uči. I pre upoznavanja sa Nensi Spangen, Sid Višus je bio problematičan. Članovi benda se nisu sramili da javno kažu da je Sidova zavisnost usporavala grupu i da upravo to uzrok otkazanih ili prekinutih nastupa. N jegov odnos sa Nensi je samo pogoršao stanje. Na kraju, u januaru 1978. godine, “Seks Pistolsi” su se raspali, zbog, kako su naveli, Višusovog poroka i zavisnosti i, između ostalog, zbog Sidove veze sa Nensi.

U avgustu iste godine, Sid Višus i Nensi Spangen su se uselili u hotel “Čelsi“. Hotel “Čelsi” je bio poznat u umetničkim krugovima i kod muzičara. Ovaj hotel je bio dom Bobu Dilanu, Dženis Džoplin, Igiju Popu i Džimiju Hendriksu , a u njemu su stanovali slikari Džekson Polak i Endi Vorhol.

 

Tokom dva meseca, ovaj čuveni hotel je bio sklonište za napoznatiji par u svetu pank muzike, mesto gde su mogli da pobegnu od sveta. Oni su tako znali da žive danima, a ponekad i nedeljama. Prijatelji Sida i Nensi su, s razlogom, bili zabrinuti. Plašili su se da će njihova zavisnost da im dođe glave. To se, u ranim jutarnjim satima 12. oktobra 1978. godine, i desilo.

Tad, nekoliko medija je izvestilo da je Sid priznao zločin rečenicom “Jesam, ja sam to učinio… jer sam jebena džukela“, zbog čega policija nije sumnjala ni na kog drugog. Međutim, posle hapšenja Sida Višusa otkriveno je da je on spavao kad se ubistvo dogodilo. Javnost, uključujući Sidove prijatelje i porodicu, je verovala u muzičareve tvrdnje.

Mnogi su spekulisali da je tragičan događaj nastao kao rezultat neuspelog samoubilačkog dogovora, koji je par romantizirao kao pank verziju Romea i Julije.

 

“Ona je bila njegova prva i jedina ljubav u životu“, rekao je MekLaren. “Verujem da je Sid nevin“.

Nepuna četiri meseca posle hapšenja, Sid je umro od predoziranja heroinom. Bio je na slobodi i pravio je žurku u stanu u Grinič vilidžu , pošto se vratio iz zatvora i pedesetpetodnevne rehabilitacije od droge. Sid je bio u zatvoru zbog nastrtaja na brata Peti Smit, Toda. Naime, Sid je napao Toda sa polomljenom bocom “hajneken” piva u noćnom klubu “Hura”, dok je bio na uslovnoj slobodi, pošto je uhapšen zbog sumnje da je ubio Nensi.

 

Sidov leš su pronašle njegova majka i nova devojka. Imao je 21 godinu. Po smrti Sida Višusa, policija je zatvorila slučaj Nensi Spangen. Glavni osumnjičeni je bio mrtav i policiji se činilo besmisleno da nastavi sa istragom.

 

 

 Bilo je nekoliko teorija vezanih za ubistvo. Jedna od njih je da je Nensina smrt samoubistvo, a druga da je telohranitelj i diler droge bio ubica. Nijedna od ovih tvrdnji nije istražena, pa je do danas slučaj ostao nerešen i samo je još jedan od misterioznih skandala koji jasno ukazuju na to koliko život grupi devojke može da bude loš.

 

Šta se desilo tog oktobarskog jutra, prvi je prikazao Fil Strongmen u filmu “Pretty Vacant: A History of UK Punk” iz 2007. U flmu, on tvrdi da bi Rokets Redgler, koji je bio Sidov telohranitelj, diler droge i gardarober, a koji je umro 2001, mogao da bude krivac za Nensino ubistvo, pošto ga je videla da krade novac iz Sidove sobe.

 

Činjenica je da je novac stvarno nestao iz sobe te noći. Sid je dosta zaradio od objavljivanja obrade Sinatrove pesme “My Way“, a keš koji se nalazio u hotelskoj sobi je bio za drogu, naravno.

 

Kakva god da je istina, Sid i Nensi su postali nerazdvojni u smrti, kao Keti i Hitklif iz “Orkanskih visova“. Njihovu romansu je predstavio i Aleks Koks  u biografskom filmu iz 1986. “Sid i Nensi”, sa Gerijem Oldmanom i Kloe Veb u glavnim ulogama. U tom filmu se reditelj igra sa činjenicom da ju je Sid ubio, mada je zadržana dvosmislenost da li je to učinio namerno ili slučajno.

 

Džon Lidon frontmen “Pistolsa” je izrazio žaljenje 2014. zato što je pozvao svog prijatelja iz detinjstva, Sida, u bend. “Nije imao šanse da se izvuče, da bude drugačiji. Njegova majka je bila heroinski zavisnik. Osećam se loše što sam ga doveo u bend, Sid se uopšte nije snašao. Smatram se donekle odgovornim za njegovu smrt“.

 

I majka heronski ovisnik

 

Sidovo telo je, kao što sam napisala, pronašla njegova majka En Beverli pored igle i kašičice. Ona je sina snabdevala heroinom koji ga je ubio.

 

Lidon je Sidovu majku opisao kao “čudnu hipi ženu“. En je napustila Sidovog oca. Kao mali, Sid se mnogo selio, a živeo je sa majkom i na Ibici gde je ona, navodno, prodavala kanabis da bi zaradila za život. Konačno su se smirili u Hekniju.

 

Sidu Višusu je scensko ime dao prijatelj Lidon i to po uginulom hrčku, jer su i Sid i hrčak “znali da ugrizu“.

 

Upad na pank scenu

 

Kad je pank počeo da se razvija kao muzički pravac, Sid je bio redovan u “Klubu 100” na Oksford stritu. Znali su ga, jer je čistio klub, na nastupima je umeo da maše lancem od bicikla, bacao je pića, i izmislio je čudan ples, tako što je skakao gore – dole da bi bolje video binu.

 

Sid je prvo bio bubnjar grupe “Sijuksi i Banšiz” i svirao je na njihovim prvim nastupima.

 

Vrtoglav uspeh i još vrtoglaviji pad

 

Sidovo pridruživanje “Pistolsima” 1977. pružilo je Višusu rešenje za bes koji je nosio u sebi. Vrtoglavi uspon i još vrtoglaviji pad benda, uzdizanje iz mančesterskih podruma gde su svirali, do poslednjeg nastupa u “Vinterlend balrumu” u San Francisku, bio je tako briljantan i kratak.

 

“Seks Pistolsi” su provocirali svakom pesmom i nastupom, a Sidu je bilo dozvljeno da se prepusti svojim primarnim instiktima, što je oduševilo odnašnje britanske tinejdžere i vrlo brzo je postao njihov idol. Drogiranje je bilo samo deo svega. Sidovo samodestruktivno ponašanje je znalo da dođe dotle da se svesno isekao na limenku od pasulja, dok su se on i Nensi goreli cigaretama po rukama.

Bez kontrole besa sa dobrim smislom za humor

 

I danas je ličnost Sida Višosa nepoznanica. Priče kako je fizički zlostavljao Nensi, povraćao na grupi devojke, davio mačke i da se stalno svađao i nasrtao dok je trajala američka turneja “Pistolsa“, i danas se mogu čuti. Oni koji su ga poznavali pričaju drugu priču. Stiv Severin iz “Banšiza” je jednom rekao da je Sid “imao briljantan smisao za humor i to je bilo vrlo simpatično“.

 

Nensina majka Debora  se seća Sida kao slatkog, detinjastog i neartikulsanog mladića, kad jednom bio kod nje u poseti u Filadelfiji. Tad je bio do ušiju zaljubljen u njenu ćerku. U Deborinoj knjizi o Sidu i Nensi koja nosi naslov “Ne želim da živim ovaj život” iz 1983, Debora je navela jedan razgovor sa Sidom koji je vodila sa njim kad je bio u zatvoru zbog navodnog ubistva njene ćerke: “Ne znam zašto sam živa, sada kad nema Nensi“. Knjiga nosi naslov po jednoj Sidovoj izjavi.

 

Destruktivna devojka sa šizofrenijom

 

A šta je sa Nensi? Ova dvadesetogodišnjakinja se obično opisuje kao destruktivna narkomanka sa lošim uticajem na svakoga kog je upoznala. Nensi je za “Pistolse” bila ono što je Joko Ono bila za “Bitlse”, a Kortni Lav za “Nirvanu“. Švercovala je heroin iz Njujorka u London kada je pratila Džonija Tandersa i “Hartbrejkerse“.

 

Smatra se da je Nensi patila od nedijagnostikovanog psihijatriskog poremećaja, a neki pominju da je imala šizofreniju. Njena majka je jednom priznala da joj je ćerka imala vrlo uznemirujuće ponašanje kao dete, da je pretila braći i sestrama, pa je čak napala i bebisiterku – makazama.

 

Potpisana smrtna presuda

 

Na kraju krajeva, Sid i Nensi su sebi potpisali smrtnu presudu.

 

Nekonvencionalne, samodestruktivnve prirode, oboje nisu imali nikakav izlaz sem u – smrt. Problematična ponašanja bez kontrole, bes i inat su ih doveli do ćorsokaka – zamračene sobe u hotelu “Čelzi” i do sigurnog, međusobnog uništenja.

 

Pokreti koji su usledili na samom kraju sedamdesetih godina prošlog veka, kao što su “post – pank” i “novi talas“, a koje su Lidon i ostali muzičari prihvatili, bili su daleko optimističniji, radosniji i sa vizijom boljeg sveta. To je ono što Sid i Nensi nisu ni mogli da zamisle i nikada nisu videli. Refren iz pesme “God Save the Queen” koji glasi “Bez budućnosti” pokazao se kao ispunjenje proročanstva za mlade ljubavnike.

Policija je mogla samo da konstatuje smrt

Muškarca iz Sidneja na smrt je izbola njegova tašta nakon što ju je više puta napao dok je optuživao svoju ženu da ima aferu sa instruktorom tekvondoa.

Istraga smrti Adama Kobla u njegovoj kući u Nort Ričmondu u januaru 2019. otkrila je da je do ubistva došlo nakon nasilne svađe između njega i njegove žene Robin, te njene majke Kej Lenard, rečeno je u ponedeljak na suđenju u zapadnom predgrađu Sidneja Lidkombu, prenosi Tvnz.co.nz.

Veče pre, Robin Kobl se vratila kući pripita nakon sastanka s muškarcem, a Adam joj je pomogao da legne u krevet, nakon čega je otišao da pogleda poruke na njenom mobilnom telefonu. Nakon što je video eksplicitne poruke između Robin, s kojom je bio u braku 19 godina, i njenog instruktora borilačkih veština, Adam je izneo niz “zlostavljačkih komentara”, ali ona nije reagovala.

Sledećeg jutra on je skinuo svoju burmu i presekao je kleštima.

- To je ono što si ti uradila sa mojim srcem – rekao je svojoj ženi.

Par je nastavio svađu, nakon čega je Robin pozvala svoju majku koja je došla i rekla Adamu da se iseli i bude kod svoje majke ako već ne mogu da prestanu da se svađaju. Adam je potom otišao u kuhinju i uzeo nož, zgrabio taštu za kosu s leđa i bacio je na tlo i naneo joj povrede na vratu.

Robin je pokušala da obuzda Adama i uhvatila ga za vrat rukom savijenom u laktu. Tašta je u pismenoj izjavi navela da je tada rekla Robin da ga ne pušta “ili ćemo svi biti mrtvi”. Ležeći na leđima, tašta je uspela da izvuče nož od Adama i brzim pokretom zabila ga u njegove grudi.

Kad je policija stigla, proglasili su ga mrtvim na licu mesta.

Rane koje su pretrpele dve žene, uključujući niz posekotina na nadlaktici i rukama tašte, su pregledane i utvrđeno je da se poklapaju sa njihovim navodima o dešavanju. Iako je Adamova porodica sumnjala da je ubistvo planirano, istraga nije pronašla takav dokaz.

- Ova epizoda nasilja je bila spontane prirode i eskalirala je iz verbalne svađe između Adama i Robin – rekao je mrtvozornik Derek Li.

Pre svađe, poznanici su njihov brak opisivali kao nestalan i zategnut. Oboje su mnogo pili i često se svađali, a policija je često primala prijave o verbalnom nasilju u porodici. Ali, od 2018. svađe su se pretvorile u tuče. Par je u decembru iste godine digao ruke od poroka i krenuli su na savetovanje zbog zavisnosti.

Kristin je nestala pre skoro 25 godina, a sada je konačno uhapšen osumnjičeni za njeno ubistvo.

Muškarac iz San Pedra koji je bio osumnjičen za nestanak brucoškinje iz Kalifornije Kristin Smart 1977. godine, uhapšen je zbog sumnje za umešanost u ovaj zločin, objavile su vlasti u utorak.

- Pol Flores (44) smešten je u zatvor okruga Sen Luis Obispo - rekao je šerif Jan Parkinson na konferenciji za novinare, preneo je Ktla.com.

Flores je uhapšen skoro mesec dana nakon što ga je šerifova kancelarija imenovala za "glavnog osumnjičenog" i pretražila imanje njegovog oca u Aroju Grandeu, gradiću na oko 20 kilometara jugoistočno od okruga Sen Luis Obispo, sa psima i georadarom.

Otac, 80-godišnji Ruben Flores, takođe je uhapšen u utorak ujutru u Aroju Grandeu, a prema podacima iz zatvora priveden je zbog sumnje da je bio saučesnik u zločinu i zadržan je uz kauciju određenu na 250.000 dolara.

Šerifova kancelarija je predala slučaj okružnom tužiocu koji će ustanoviti moguće optužnice. Pol Flores bio je zadnja osoba koja je videla živu 19-godišnji Kristin Smart, pre nego što je nestala pre 25 godina nakon što je s njim napustila žurku u kampusu.

Uprkos iscrpnoj potrazi, istražitelji nisu mogli da nađu njeno telo u godinama koje su usledile i zakonski je proglašena mrtvom 2002. godine. Nikakvi ostaci nisu pronađeni tokom nedavne pretrage na imanju Rubena Floresa u Aroju Grandeu, otkrio je šerif na konferenciji.

- Nećemo stati dok ne nađemo Kristin, bez obzira na troškove i vreme, posvećeni smo tome. Naći ćemo Kristi – rekao je Parkinson. 

Ktla.com navodi da je policija od 2011. izdala 41 poternicu, tragala za fizičkim dokazima na 16 lokacija i predala 37 starijih predmeta na DNK testiranje. Došli su i do skoro 200 predmeta novih fizičkih dokaza i ispitali desetine ljudi.

Nova informacija omogućila je policiji da obezbedi sudski nalog za nadzor nad Floresovim mobilnim telefonom. A onda su, prošle godine, istražitelji izdali nalog za dva pretresa kuće u San Pedru koja je pripadala Polu Floresu.

Prvi pretres je bio 5. februara prošle godine u njegovoj kući u Aveniji Aplend, a istovremeno su detektivi izdali naloge za pretres kuća u vlasništvu Floresovog oca, majke i sestre.

- Fizički dokazi otkriveni u tim pretragama doveli su do izdavanja još jednog naloga za pretres kuće Pola Floresa prošlog aprila – rekao je Parkinson.

Kako je istakao, drugi pretres je obavljen 22. aprila, kad su istražitelji "pronašli dokaze povezane sa ubistvo Kristin Smart".

- Još dokaza je otkriveno tokom pretresa kuće Rubena Floresa sredinom marta – dodao je Parkinson, ali nije obezbedio detalje oko toga šta su zaista otkrili, a oba naloga za pretres je sud zapečatio.

Flores je bio među onima koji su ranije ispitivani u vezi nestanka studentkinje, ali nije bio uhapšen u vezi sa slučajem do utorka, kako navodi "Los Anđeles tajms". On je takođe porekao optužbe nakon što ga je tužila Kristinina porodica na građanskom sudu i pozvao se na Peti amandman, odnosno pravo da ćuti.

U međuvremenu, Kristinina porodica se oglasila saopštenjem nakon hapšenja.

- Više od 24 godine čekali smo ovaj gorko-slatki dan. Nemoguće je rečima izraziti šta ovaj dan znači za našu porodicu: molimo se da je to prvi korak ka vraćanju naše ćerke kući. Iako će Kristinin predivni duh uvek živeti u našim srcima, naš život bez njenih zagrljaja i osmeha je bol koji nikad neće minuti. Saznanje da su otac i sin, uprkos našim očajničkim apelima za pomoć, mogli da čuvaju tu užasnu tajnu skoro 25 godina, poričući nam šansu da smestimo našu ćerku na počinak, jeste neumoljiv i neoprostiv bol - navela je porodica Smart, dodajući da sada polažu sve nade u pravosuđe.

Ktla.com navodi da je Flores uhapšen pre dva meseca u odvojenom slučaju, zbog sumnje da kao prekršitelj zakona poseduje oružje. Prethodno je bio osuđen zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Gledali smo je u popularnoj seriji "Peaky Blinders"

Slavna glumica Helen McCrory, umrla je u 52. godini života, nakon teške borbe sa rakom.

Tužnu vest potvrdio je njen suprug, takođe poznati glumac Damian Levis.

- Slomljeno mi je srce što moram ovo da saopštim... Moja prelepa supruga preminula je nakon hrabre borbe sa rakom. Umrla je mirno, kod kuće, okružena porodicom i prijateljima - tužno je saopštio njen muž.

Braća su ubistva i samoubistvo planirali duže od mesec dana, saopštila je policija

Tokom vikenda na Instagramu se pojavilo opširno pismo mladića iz Teksasa, koje je počelo zabrinjavajućom tvrdnjom: "Ćao svima, ubio sam sebe i svoju porodicu".

Kada je porodični prijatelj video pismo Farhana Tovhajda (19), napisano na 11 strana, odmah je pozvao policiju, upozoravajući ih da je mladić suicidan.

U ponedeljak ujutru policija je ušla u porodičnu kuću u Teksasu i unutra pronašla šest mrtvih ljudi.

Na podu su ležali Farhan Tovhajd, njegov brat Tanvir (21), njegov otac Tovhidul Islam (54), njegova majka Iren Islam (56), njegova sestra bliznakinja Farbin (19) i njegova baka Altafun Nesa (77).

Sve njih ubili su braća Farhan i Tanvir kao deo samoubilačkog pakta, koji su planirali više od mesec dana, rekla je policija za Washington Post.

- Izgleda kao da su dva sina složila da će počiniti samoubistvo i da će sa sobom u smrt povesti i članove svoje porodice - rekla je policija.

Policija nije potvrdila kada su se dogodile smrti, ali je rekla da su braća najverovatnije ubila članove porodice u subotu uveče.

Masovno ubistvo porodice, koja se iz Bangladeša u SAD preselila pre 15 godina, ostavilo je prijatelje i komšije u šoku.

- Ne možemo da verujemo šta se dogodilo porodici. Bili su veoma voljeni, nismo primetili da imaju bilo kakve probleme - rekao je prijatelj za Post

Jedan komšija je rekao da je baka došla kod njih u posetu iz Bangladeša i da je trebalo prošle nedelje da se vrati kući, ali je njen let odložen zbog pandemije.

Prema pismu koje je Farhan objavio na Instagramu, on i njegov brat su se godinama borili sa mentalnom bolešću.

Farhan je napisao da je od devetog razreda patio od depresije i da je više puta naškodio sebi. Njegova porodica je pokušala da mu pomogne, ali rekao je da su se njegovi mentalni problemi nedavno pogoršali. Studirao je računarstvo na Univerzitetu Teksas u Ostinu, ali je zimus izbačen iz studentskog doma nakon što je cimeru rekao da planira da ubije porodicu.

Došao je kući, gde je bio i njegov brat Tanvir, kog je opisao kao "depresivnog i socijalno anksioznog".

Na kraju, braća su odlučila da ubiju porodicu, a potom i sebe, stoji u Farhanovom pismu.

- Umesto da moraju da se nose sa posledicama mog samoubistva, mogao bih da im samo učinim uslugu i povedem ih sa sobom - navodi se u pismu.

Kupili su pištolje, napisao je još, jer je "kontrola oružja u SAD smešna". Nije jasno kada je Farhan objavio pismo na Instagramu, ali policija je u njihovu kuću stigla u oko jedan sat posle ponoći u ponedeljak.

Vojvoda od Edinburga, princ Filip, suprug britanske Kraljice Elizabete, preminuo je danas u 99 godini.

Vojvoda od Edinburga, rođen kao princ Filipos od Grčke i Danske, rođen je 10. juna 1921. u Grčkoj, kao sin princa Andreja od Grčke i Danske i princeze Alise od Batenberga.

Filipovo detinjstvo je obeleženo mnoštvom porodičnih sukoba. Već u vreme njegovog rođenja brak njegovih roditelja bio je u teškoj krizi. Tako je u vreme puča, Filipov otac izbegao u egzil u Monte Karlo gde je živeo sa svojom ljubavnicom, dok se Alisa s petoro njihove dece zatekla u egzilu u Parizu, kada je princ Filip imao samo 18 meseci.

U početku su se nastanili u kućici u pariskom predgrađu koja je bila u vlasništvu njegove tetke Marije Bonaparte, udate za princa Džordža od Grčke. Kako je pisao Dejli mejl, princ Džordž bio je zaljubljen u svog ujaka, princa Valdemara iz Danske, i to i te kako nije krio.

Život Filipove porodice u to vreme nije bio lak. Nisu imali novca, račune su im plaćale bogate tetke, a njegove sestre morale su da traže bogate muževe. U međuvremenu, kada je imao samo osam godina, Filipova majka je obolela od shizofrenije, a otac nije želeo da prihvati decu i retko ih je viđao. Čim je Filip napunio devet godina, sve četiri sestre su mu se udale za Nemce koji su bili povezani sa Trećim rajhom, a on je ostao sam kod ujne i ujaka.

Sa ocem se gotovo nikad i nije video, a znao je i da godinama ništa ne čuje o majci, sve dok ih jednog dana, nakratko, nije spojila tragedija. Naime, Filipova sestra Sesilija, njen muž, svekrva i dva sina doživeli su stravičnu avionsku nesreću 1937. godine. Uprkos bolu, svi su nastavili dalje sa svojim životima.

Prilikom jednog njegovog boravka u Nemačkoj, on je počeo da posećuje školu "Šlos Salem". Školovao se u Francuskoj, a potom i Engleskoj, gde je tokom Drugog svetskog rata i služio u britanskoj mornarici. Za to vreme je njegova majka, što je kasnije saznao, pomagala Jevrejima, te je 1993. godine posthumno proglašena "Pravednikom među narodima", što je najveći poklon Izraela ljudima koji nisu Jevreji.

Princeza Alis je posle rata postala monahinja, a Filip se zaljubljuje u kraljicu. Pre venčanja se od Filipa zahtevalo da iz grčke crkve pređe u anglikansku, da se odrekne helenske krune i postane Britanac. Godine 1947. uzeo je britansko državljanstvo, odrekao se titule princa od Grčke i Danske, a u novembru iste godine oženio se Elizabetom. Sestre nisu prisustvovale venčanju zbpg povezanosti njihovih muževa sa nacistima. Godine 1957. on postaje princ Velike Britanije, pa kao član britanske kraljevske porodice počinje redovno da ispunjava mnoge javne dužnosti.

Kada su se Grci ponovo okrenuli monarhiji, njegova majka dolazi u posetu Bakingemskoj palati gde poslednje dve godine svog života ostaje uz svog sina. Alis je želela da bude sahranjena u Jerusalimu, uprkos protivljenju kraljevske porodice zbog tada pomršenih odnosa sa Izraelom.

Iako je Filip gotovo ceo svoj život bio sam, bezgranično je voleo svoju majku, pa je patio što je sahranjena u Jerusalimu, u koji nije mogao da ide zbog bolesti.

Strana 1 od 25

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

maj 06, 2021 142

OPAKA BOLEST JE UNIŠTILA SVE NJENE SNOVE: Živela je pravu bajku, lepotom osvojla publiku, pa skončala prerano! (FOTO)

in Paparazzo
Imala je sve što čovek može da poželi, a onda se sve promenilo u nekoliko meseci "Srce mi…
maj 06, 2021 141

Otišla sam u popularnu kliniku u centru Beograda, a tamo me je dočekao NADRILEKAR: Zbog komplikacija su me IZNELI IZ ORDINACIJE

in Moda
Početkom marta otvorena je Pandorina kutija kada su na društvenim mrežama u Srbiji…
maj 06, 2021 360

NAŠA VODITELJKA SE SLOMILA U PROGRAMU UŽIVO: Očima punim suza i drhtavim glasom saopštila TRAGIČNU vest!

in Paparazzo
Marija Savić Stamenić teško je primila vest da je u Nišu preminula mlada porodilja M. P.…
maj 06, 2021 1470

Poznao te tata! Nije se ljutio što nemaš ni ruku, ni nogu, ni prsa… Ovako je Orić ubio SRPSKOG dečaka

in Balkan
Sud BiH oslobodio je 30. novembra 2018. Nasera Orića optužbi za zločin protiv ratnih…
maj 06, 2021 319

NAKON ŠTO JE "ZVEZDA GRANDA" IZVRŠILA SAMOUBISTVO, SAŠA POPOVIĆ ODRŽAO HITAN SASTANAK: Više ništa neće biti ISTO!

in Takmičenja
Snežana se složila sa Sašom da moraju da ublaže komentare i da nijednog takmičara ne…
maj 07, 2021 118

Drugovi tragično nastradalog Bogdana (19) se uzalud borili da ga ožive: Plutao po površini jezera i tad je krenula borba

in Istočna Srbija
Jezivi detalji nesreće koja se dogodila na jezeru Veliki Zaton kod Majdanpeka Drugovi…
maj 06, 2021 428

KOMŠINICA IZ BRESTAČA OTKRIVA: Darko Lazić zbog Velje Nevolje unajmio TELOHRANITELJE, jedan uvek ide s njim, dvojica čuvaju KUĆU

in Kriminal
Pevač Darko Lazić navodno suočava se sa ozbiljnim problemima otkako je njegovo ime…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji