ISPLIVALA DOKUMENTA O TAJNOM OVLAŠĆENJU 127e: Amerika za pet godina pokrenula više od 20 proksi ratova

SAD su navodno koristile tajno ovlašćenje pod nazivom „127e“ da pokrenu dvadesetak proksi ratova od 2017. godine, navodi se u članku koji je u petak objavio Intercept.

Medij tvrdi da je dobilo nikada ranije viđena dokumenta i da je obavio razgovore sa najvišim zvaničnicima koji su lično bili upućeni u ove programe.

Intercept je dokumente primio preko Zakona o slobodi informacija, tvrdeći da su ti papiri prva zvanična potvrda da je najmanje 14 takozvanih "127e programa" bilo aktivno na širem području Bliskog istoka i Azijsko-pacifičkog regiona 2020. godine. Ukupno, Pentagon je navodno pokrenuo 23 odvojena programa "127e" širom sveta između 2017. i 2020. godine, što je koštalo američke poreske obveznike 310 miliona dolara.

Intercept objašnjava da je "127e" jedno od nekoliko praktično nepoznatih ovlašćenja koje je Kongres dodelio Ministarstvu odbrane u poslednje dve decenije. On ovlašćuje američke komandose da sprovode „protivterorističke operacije“ u saradnji sa stranim i neregularnim partnerskim snagama širom sveta uz minimalni spoljni nadzor.

Program omogućava SAD da naoružavaju, obučavaju i obezbeđuju obaveštajne podatke stranim snagama. Međutim, za razliku od tradicionalnih programa pomoći iz inostranstva, koji se fokusiraju na izgradnju lokalnih kapaciteta u partnerskim zemljama, očekuje se da 127e „surogat snage“ slede naređenja SAD i da sprovode misije pod vođstvom Vašingtona protiv američkih neprijatelja kako bi postigli američke ciljeve, u suštini služeći kao zastupnik Pentagonove armije.

Prema pisanju lista, skoro nikakve informacije o ovim operacijama se nikada ne dele sa bilo kojim članom Kongresa ili zvaničnicima Stejt departmenta. Generalno je nepoznato gde se te operacije izvode, njihova učestalost, ciljevi, pa čak ni identitet stranih snaga sa kojima SAD sarađuju da bi ih sprovele.

Kritičari programa upozoravaju da bi oni mogli da dovedu do neočekivane vojne eskalacije i angažuju SAD u više od deset sukoba širom sveta, pošto "127e" ne dozvoljava bilo kakav nadzor ili aktivnost zvaničnika spoljnih poslova.

List napominje da iako najnovija serija dokumenata baca više svetla na program "127e", on je i dalje uglavnom nepoznat i javnosti i članovima Kongresa, koji skoro nikada ne dobijaju izveštaje koji se odnose na program.

Vladin zvaničnik upoznat sa programom, koji je tražio anonimnost da bi razgovarao o tome, rekao je Interceptu da većina zaposlenih u Kongresu čak nema dozvolu da pogleda izveštaje "127e".

Stiven Semler, suosnivač američkog istraživačkog centra za spoljnu politiku, rekao je za Intercept da Pentagon radije vodi svoje operacije uz minimalni nadzor, doprinos ili birokratiju od strane Kongresa i to čini već dugi niz godina.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji