ISTINA O ROMSKOM NARODU: Evo kako su nastali i zašto nemaju svoju državu!

Kad je mudri kralj Guru otišao da proveri šta Luri rade sa zemljom koju im je dao, imao je šta i da vidi: pošto su samo svirali i pevali, nisu obradivali zemlju koja im je poklonjena, a stoku, orude i seme prodali su u bescenje…

Jedna od najpoznatijih romskih legendi o njihovom nastanku, Lurska legenda, koju je persijski pesnik Firdusi zabeležio u svojoj “Knjizi o kraljevima” još oko 420. pre naše ere, govori o Bahram-Guru, dobrodušnom i mudrom vladaru iz Sasanidske dinastije, koji je želeci da svojim podanicima olakša život, došao na ideju da im pronade neku razonodu, ni ne sluteci da ce imati presudnu ulogu u istoriji jednog naroda.

Kad je primetio da su njegovi podanici iz dana u dan su sve tužniji, jer su stalno radili, bez odmora i zabave, Bahram-Gur je od kralja Kambodže i indijskog maharadže Šankala zatražio da medu svojim podanicima izaberu neku vecu grupu ljudi, koja ima talente i sposobnosti da olakša život drugim ljudima, što su ovi odmah prihvatili: nedugo zatim, kao dar indijskog Maharadže, u Bahram-Gurovu zemlju stiglo je 12.000 pevaca i sviraca.

Da bi mogli da žive od svog rada, Bahram im je dao zemlju, oruda i semenje raznih biljki.

Ovi ljudi, po imenu Luri, koji su bili dobri muzicari i zabavljaci, sve vreme su svirali i pevali, zbog cega su Bahram-Gurovi podanici dobili volju za životom i oraspoložili se, a on konacno bio srecan.

Posle godinu dana, mudri kralj Guru rešio je da proveri šta Luri rade sa zemljom koju im je dao, ali tada je imao šta i da vidi: pošto su samo svirali i pevali, nisu obradivali zemlju koja im je poklonjena, a stoku, orude i seme prodali su u bescenje. Takode, da ne bi gladovali, prosili su, što je njega posebno razljutilo, pa im je naredio da pokupe svoje instrumente i odu iz njegove zemlje.

Luri su ga poslušali i krenuli dalje, od kad lutaju svetom, zabavljajuci druge, uz pomoc svojih instrumenata i nekih životinja, poput majmuna ili medveda.

Osim price o 12.000 lurskih pevaca i sviraca od kojih su nastali današnji Romi, brojne su one u kojima je glavni lik ciganski car Penga, koji je posle Boga bio najmocniji na planeti.

Kad je Penga jednog dana, izazivajuci Boga, okupio svoju vojsku i izdao zapovest da udaraju u bubnjeve, zemlja i nebo tresli su se od lupnjave.Od tolike buke, navodno se i sam Bog uplašio, pa mu je predložio da žive u miru i slozi. Romski car je, medutim, nastavio da ga provocira, dokazujuci mu da je i on u stanju da pravi cuda: cas je izazivao grmljavinu, cas kišu, sve dok Bogu nije dojadilo. Tada je Bog silom nebeskom ubio Pengu, njegovo najmocnije carstvo razorio i njegove podanike prokleo da neprastano idu od zemlje do zemlje, ne nalazeci nigde mira.

Ovaj nomadski narod vremenom se podelio u više plemena i grupa, koje imaju zasebne nazive i karakteristike.

Primera radi, Banjaši su vlaško romsko pleme kome je maternji jezik rumunski. Ovako ih najcešce nazivaju njihovi saplemenici Džambasi, a njihovo ime u prevodu znaci “rudari”. Banjašima se nazivaju i Romi koritari u Slavoniji i Vojvodini, ali i Karavlasi u Bosni.

Džambasi govore romskim jezikom s mnogo primesa rumunskog. Bave se trgovinom, najcešce konjima. Ime su dobili od rumunske reci “geambas” koja znaci: poznavalac konja, dobar jahac, ali i mangup, lupež i probisvet.

Kad govore, otežu, pa ih drugi Romi ismejavaju.Veoma su ratoborni i nepoverljivi. Istraživaci pretpostavljaju da su Kalderaši iz naših krajeva rasprostranjeni po Australiji, Južnoj Americi.Njihov poznati rod Macvaja, cijih pripadnika u velikom broju ima u Severnoj Americi i Kanadi, vodi poreklo od macvanskih kalderaša.

Lejaši su grupa vlaških Roma, koji su nekada bili nomadi. Sada su ti Romi, kao ustalom i gotovo svi ostali, naseljeni po selima i gradovima širom severne i severoistocne Srbije. Rec lae, znaci i “potok”, pa ime tog romskog plemena prevode sa “potocari”, tj.oni koji žive pored potoka-vode.

Lovari su vlaško-romsko pleme ciji se pripadnici mogu naci po citavoj Evropi, a sebe nazivaju“neustrašivim svetskim skitnicama koje krstare mnogim zemljama”. Lovari tvrde da su Mordvini, što je u stvari ime jednog finskog naroda koji žive u srednjem toku Volge. Njihov jezik jeromanizovani oblik romskog sa velikim primesama madarskog, što ukazuje na to da su dugo živeli zajedno sa Rumunima i Madarima.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji