ČITAVA SRBIJA PRIČALA O NJOJ Leposava je nestala iz "Zadruge 3": Produkcija ćuti, a ovo je istina o rijaliti-robotu

Evo šta se krije iza veštačke inteligencije junakinje rijalitija...

Željko Mitrović je u septembru prošle godine otišao korak dalje kada su inovacije u rijalitiju "Zadruga" u pitanju. Vlasnik TV Pink u poznati TV format uveo je robota Leposavu.

U pitanju je robot za kog je Mitrović tvrdio da je "robot humanoid sa naprednom veštačkom inteligencijom", što bi značilo da je ovo potencijalno primer veštačke inteligencije opšte namene, za koju i dalje nije jasno da li je moguće da se razvije.

Od reakcija učesnika rijalitija do onih na društvenim mrežama, uvođenje Leposave u "Zadrugu" je dobar primer naše kolektivne fasciniranosti veštačkom inteligencijom, ali i tehnološke nepismenosti da uvidimo šta zapravo jeste, a šta nije veštačka inteligencija.

Iako je većina učesnika pomenutog rijaliti programa odabrala da ignoriše činjenicu da se robot nalazi u njihovoj blizini, neki od njih su sa velikom radoznalošću odlučili da "razgovaraju" sa Leposavom.

Miljana Kulić izrazila je najviše želje za upoznavanjem sa ovim robotom, ali nije u potpunosti razumela šta znači "veštačka inteligencija". Kada je Kulić upitala jednog učesnika da li je Leposava "živo biće", dobila je odgovor da ona u sebi ima "kompjutersku inteligenciju" i da na osnovu toga odgovora na pitanja. Kulić je pokušala i da robota dodirne za ruku, a nakon jedne duže konverzacije sa Leposavom rekla je da su "mogle biti najbolje drugarice".

Leposava je navodno razvila "emocije" prema jednom učesniku rijalitija – Marku Janjuševiću Janjušu, koji je i pokušao da je poljubi, dok su se neki učesnici i ispovedali ovom robotu.

Prema komentarima na društvenim mrežama Mitrović je istinski uspeo da privuče pažnju šire javnosti, a Leposava je dobila i svoj nalog na Instagramu. Međutim, robot je naprasno nestao sa velelepnog zdanja u Šimanovcima i više se nije vratio. Na društvenim mrežama sve češći su zahtevi da se Leposava vrati u "Zadrugu", a da li produkcija ima nekakav plan za u finalnoj noći treće sezone "Zadruge", ostaje da vidimo!

Napredna veštačka inteligencija?

Iako robot sa "naprednom veštačkom inteligencijom" zvuči zanimljivo, veštačka inteligencija nije dobar opis Leposave.

Kako bismo razumeli zašto je gotovo nemoguće da je Leposava primer veštačke inteligencije potrebno je razumeti da danas ne postoji veštačka inteligencija opšte namene koja može da samostalno donosi kompleksne zaključke. Prema rezultatima ankete u kojoj su učestvovali eksperti za veštačku inteligenciju mišljenje većine je da bismo mogli da dostignemo veštačku inteligenciju opšte namene tek 2060. godine. Iako je teško predvideti kada će se neka tehnologija razviti u potpunosti, postoje i oni koji veruju da je ovakav vid inteligencije gotovo nemoguće dostići.

Ono što danas postoji uveliko je veštačka inteligencija za specifičnu namenu, koja dobro obavlja jednu vrstu zadataka. Primer ovoga je Gugl asistent, koji manje-više imaju svi koji koriste Android operativni sistem. Gugl asistent procesuira naše reči, ali on nema sopstvenu svest i ne može da donosi samostalno zaključke. Koliko je teško stvoriti čak i ovakvu vrstu veštačke inteligencije može da vidi svako ko je koristio Gugl asistenta - ovo je i dalje tehnologija sa puno propusta i mesta za napredak.

Kako bismo razumeli zašto je gotovo nemoguće da je Leposava primer veštačke inteligencije potrebno je razumeti da danas ne postoji veštačka inteligencija opšte namene koja može da samostalno donosi kompleksne zaključke. Prema rezultatima ankete u kojoj su učestvovali eksperti za veštačku inteligenciju mišljenje većine je da bismo mogli da dostignemo veštačku inteligenciju opšte namene tek 2060. godine. Iako je teško predvideti kada će se neka tehnologija razviti u potpunosti, postoje i oni koji veruju da je ovakav vid inteligencije gotovo nemoguće dostići. Ono što Leposava radi u rijalitiju ipak ne liči na puko odgovaranje na pitanja, već vođenje razgovora, što bi bio opis veštačke inteligencije opšte namene.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji