MAJKA MI JE REKLA: NE VERUJ TOM MENTOLCU! KRISTIJAN O LUDOM ĐOLETU: Ispraznio je šaržer ka meni da mi ne bi vratio pare!

Đorđe Blagojević zvani Ludi Đole bio je glavni akter jedne od najkraćih kriminalnih priča sa beogradskog asfalta. Ubijen je dok je vozio motor Požeškom ulicom 2. juna 1998. godine, samo dve godine nekon što je izašao iz anonimnosti. 

Manje se zna da je drugovao sa Krsitijanom Golubovićem, a još manje da mu je Kristijan pozajmio novac kako bi mogao da izađe iz grčkog zatvora. Međutim, Ludu Đole je "zahvalnost" Goluboviću pokušao da vrati u mecima.

Na ovoj fotografiji koju je Kristijan lično prokomentarisao, nalazi se Golubovićeva majka sa Ludim Đoletom. Ono što se na slici ne vidi, otkrio je Kristijan.

"Ludog Đoleta iz Kumodraža je moja pokojna majka primila u kuću, hranila, krila od policije... Ovaj smrad je posle svega što smo moja majka i ja učinili za njega, nakon samo par dana ispalio ceo šaržer iz pištolja sa namerom da me ubije, kako mi ne bi vratio novac koji sam mu dao da plati kako bi izašao iz grčkog zatvora. Pogledajte taj pogled moje majke koja mi je sve vreme govorila da je mentolac i da mu ne veruje! I gde je taj loši "LUDI" klinac sada? Ubijen je kao pas na ulici, upucan u glavu sa samo 19 godina Pouka: Ne hrani lošeg psa jer će te ugristi kad tad", napisao je Kristijan kao komentar na ovu sliku.

Od lokalnog mangupa, ovaj devetnestogodišnjak, postao je za kratko vreme traženi kriminalac, pa je za njim bila raspisana i poternica. Ludorije Blagojevića su počele u februaru 1996. godine kada je upao u jedan minimarket u nameri da od gazde uzme reket.

Gazda je odbijao jer je imao "leđa" u vidu lokalnog mangupa Srđana Veličkovića. Blagojević se povukao, ali samo na kratko... Već posle nekoliko sati se vratio i sasuo ceo šaržer u noge Veličkovića i jasno gazdi stavio do znanja da će, ukoliko ne plati, on biti sledeći.

Posle ovog događaja policija raspisuje poternicu za njim, ali to Đoleta ne sprečava da samo par dana kasnije baci bombu u dvorište porodične kuće Dragoslava Lukića, vlasnika pomenute prodavnice.

Policija ne uspeva da ga uhapsi, a Đole nastavlja po starom, samo par dana kasnije opet je glavni akter pucnjave, ovoga puta ispred kafića "Stefan" kada puca na Gorana Marjanovica zvanog Franja, teško ga ranjava i uzima mu zlatni lanac i pištolj.

Izgleda da Ludi Đole nije imao vremena za gubljenje. Samo nedelju dana kasnije opet poteže oružje i iz automobila sa diplomatskim tablicama puca na Ljubomira Zorića(19), koji je sa devojkom izašao u grad.

Beogradska policija svakodnevno dobija prijave o incidentima u kojima je glavni akter Blagojević. To su uglavnom otimanja i reketiranja, ali i siledžijsko ponašanje i šenlučenje uglavnom uz vatreno oružje. Policija odlučuje da mu stane na put i daje se u poteru za njim. Dok su ga jurili, Ludi Đole upada u jedan butik u ulici Braće Jerković i napada prodavca. Sa kratežom u ruci on traži pazar, a kada je video da je kasa prazna, besan prebija prodavca i sa rafa odnosi dva pejdžera i dva mobilna telefona.

Kao i nekoliko puta pre toga Đole uspeva da izmakne ruci zakona. Preko 100 policajaca je učestvovalo u akciji hapšenja ali je on uvek uspevao da pobegne.

Poslednji pokušaj policije da ga uhapsi propao je u tržnom centru "Piramida" u bloku 44. Iako je ceo tržni centar bio bio opkoljen Đole je uspeo da dođe do automobila koji ga je čekao parkiran u tržnom centru i pobegne.

Jurnjava je počela od splavova u bloku 70. gde je prijavljeno da Đole svraća po reket, preko savskog nasipa kroz blokove do Piramide. Nekoliko sati je trajala opsada, dok napokon momci u plavom nisu shvatili da je Đole i ovoga puta umakao. U sledećih nekoliko dana u odvojenim akcijama policije uhapšeno je nekoliko pripadnika njegove ekipe, a zanimljiv je podatak da su svi bili maloletni.

Đole tada shvata da u Beogradu postaje "vruće" i zajedno da svojim prijateljem Edvardom Stanimirovićem beži u Italiju, odakle zbog potezanja oružja biva primoran da se skloni u Grčku. 1998. se vraća u Beograd, i odmah nastavlja po starom - razbojništva i reketi.

Tokom utakmice AEK-Partizan inspektori ga prepoznaju u publici i kreće potera za njim.

I sve se završava kao u priči klinaca koji su u njemu videli idola: Govorili su da nikada neće pasti i nije - ubijen je!

Đordje Blagojević, zvani Ludi Đole, devetnaestogodišnji "Robin Hud iz Kumodraža" kako su ga zvali oni koji su mu bili naklonjeni, ubijen je dok je 2. juna 1998. godine vozio motor Požeškom ulicom. Na njega je pucano iz kola u pokretu. To je bio kraj jedne od najkraćih kriminalnih epizoda na beogradskom asfaltu.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji