Rusija

Rusija (172)

Imajući u vidu da je ta teritorija već duže vreme pod ruskom kontrolom pretpostavlja se da je snimak nastao odavno

Snimak ukrajinskih vojnika koji svečano podižu američku zastavu na svom uporištu pronađen je na njhovom fleš disku, piše ruska novinska agencija FAN.

Na videu, koji je agencija objavila na svom Telegram kanalu, čuje se kako pripadnici ukrajinskih oružanih snaga govore na engleskom sa izraženim akcentom dok, pored svog, podižu obeležje SAD. Jedan od vojnika je rekao “podignite je visoko” svojim saborcima i pokušao da zviždi melodiju američke himne, ali nije stigao dalje od prvih nekoliko nota.

FAN tvrdi da je njihovoj redakciji poslat sadržaj pronađenog diska, dok se, kako navode, “svečanost” odigrala blizu sela Kominternovo (Pikuzi na ukrajinskom), nekoliko kilometara istočno od Marijupolja. Imajući u vidu da je ta teritorija već duže vreme pod ruskom kontrolom pretpostavlja se da je snimak nastao odavno, možda i pre ruskog napada 24. februara.

Vojnici na snimku nisu identifikovani, dok je FAN čak zamolio korisnike društvenih mreža da pomognu oko istrage i obaveste redakciju o svojim nalazima.

Sjedinjene Države su doživele pravi šok dok su procenjivale posledice svog udara na najranjiviju tačku Rusije. Ovo su izvestili stručnjaci iz Kine

Prošlo je više od šest meseci od početka ukrajinske krize i zaista su se za to vreme desili mnogi važni događaji. Jedan od njih, prema kineskim analitičarima, bio je i udar SAD na mesto koje su američki političari smatrali najranjivijim u Rusiji – njenu ekonomiju. Rezultat ovog napada bio je neočekivan ne samo za Sjedinjene Države, već i za ostatak sveta. Takve podatke objavljuje Sohu.

„SAD, zajedno sa svojim partnerima, uvele su Rusiji ekonomske sankcije bez presedana. Na Zapadu su bili sigurni da je ruska privreda preslaba i da će se pod takvim pritiskom brzo urušiti“, rekli su analitičari kineskog internet portala.

 

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, ruska privreda je doživela nekoliko teških kriza, zbog čega je do početka 2000-ih zemlja bila u prilično teškoj finansijskoj situaciji. Od tada u zapadnim zemljama postoji percepcija da je ekonomija najslabija tačka Rusije. Verovalo se da je, uprkos prilično značajnom rastu u poslednjih dvadeset godina, i dalje krhka i neodrživa na geopolitičke nemire.

 

Prema Sohu, američki političari su bili uvereni da će sankcije gurnuti rusku ekonomiju u haos, već po prvom usvojenom paketu ograničenja. Kao rezultat toga, SAD i njihovi saveznici su pokrenuli snažan napad na Rusku Federaciju, usled čega su uspeli da zamrznu deo deviznih sredstava i isključe jedan broj banaka iz SVIFT sistema. Međutim, dalji razvoj događaja bio je krajnje neprijatan, pa čak i šokantan za Sjedinjene Države.

 

„Uprkos brojnim ekonomskim sankcijama Zapada, ruska ekonomija je opstala, a rublja je čak ojačala u odnosu na dolar. Ono što se dogodilo bilo je veliko iznenađenje za Sjedinjene Države“, naveli su stručnjaci iz Kine.

 

U Kini su uvereni da su SAD pogrešile sa sankcijama, pošto udar na takozvanu najslabiju tačku Rusije nije doneo željeni rezultat. Štaviše, antiruska ograničenja dovela su do ozbiljnih problema u zapadnim zemljama, koje su se zbog nemogućnosti sklapanja trgovinskih poslova sa Ruskom Federacijom u istom obimu, suočile sa nedostatkom energenata i drugih strateških resursa.

U martu 2022. godine, kada su ruski okupatori neprekidno bombardovali Černihiv, grad na sjeveroistoku Ukrajine, penzioner Valerij Fedorovič uzeo je svoju lovačku pušku i otvorio vatru.

 

Gađao je neprijateljski borbeni lovac “Su-34”, te ga je uspio pogoditi, a avion je pao i bio je potpuno uništen.

 

“Kada je drugi put naletio, gađao sam ga i pao je“, prisjeća se sada već slavni penzioner iz Černihiva.

 

Za obaranje ruskog borbenog aviona odlikovan je medaljom Državne granične službe “Za pomoć u zaštiti državne granice”, objavljeno je na internet stranici ukrajinske državne acencije.

 

“Čudno je zvučao, proizvodio je čudnu buku, a zatim je pao“, opisao je Fedorovič uništenje neprijateljskog aviona.

 

Kao pravi lovac, Fedorovič je uzeo trofej kao suvenir – fragment oborenog “Su-34”, kojeg i danas čuva kao uspomenu.

Bio je dobro obučen. Ubijao je brzo, mirno, ne ostavljajući tragove iza sebe. Veliko iskustvo imao je u radu sa eksplozivom, a to kako je rukovao oružjem je zadivilo policijske eksperte.

Julian Sinanaj - Albanac koga je ruska mafija obučavala da bude plaćeni ubica. I postao je. Godinama je važio za najopasnijeg čoveka evropskog podzemlja. Oni koji su ga lično poznavali nikad ne bi pomislili da se iza fasade mirnog i staloženog čoveka zapravo krije hladnokrvni ubica. 

 

Ovo je priča o njemu.

 

Sinanaj je rođen 1983. godine. Njegova porodica, kao i mnoge druge albanske porodice, emigrirala je u Grčku. Njegovi roditelji, brat i on su se preselili u Atinu u potrazi za novim životom. Majka i otac su mu se razveli dok je bio tinejdžer. Okolina koja je upirala prst u njega videvši ga pre svega kao Albanca, problemi u porodici i život van domovine uticali su na to da Sinanaj pređe na drugu stranu zakona. Ruska mafija ga je uzela pod svoje. Preoblikovali su ga potpuno jer su u njemu videli potencijal da vrlo lako može da postane inteligtni, nezavisni hladnokrvni ubica. I to je na kraju i postao.

 

Sinanaj je 15 godina ubijao po Atini, Solunu i Pireju. Sumnjiči se za više od 20 ubistava i terorističkih dela. U jednom trenutku je osetio da mu je život ugrožen od strane njegovih klijenata i tada odlučuje da se vrati u Albaniju i da tamo nastavi sa “poslom”.

 

Bio je dobro obučen. Ubijao je brzo, mirno, ne ostavljajući tragove iza sebe. Veliko iskustvo imao je u radu sa eksplozivom a to kako je rukovao oružjem je zadivilo policijske eksperte. Bio je precizan u gađanju i sa desnom i sa levom rukom. Bio je dobro plaćen za svoje "usluge" pa je mogao da vodi luskuzan život. Ujedno je novcem nabavljao i oružje i eksploziv.

 

“Većinu tog novca sam slao porodici u Grčkoj a ostatak sam zadržavao za sebe. Novac sam trošio na kocku, žene i putovanja u inostranstvo”, rekao je istražiteljima.

 

Za ubistvo jednog biznismena iz Valone dobio je 35.000 evra. Ubio ga je naočigled njegove dece, a kasnije je u iskazu istražiteljima rekao da mu je žao što je to učinio na takav način. 

 

Iako je bio treniran da ostane hladne glave neke svari nije mogao da predvidi. Njegova tadašnja devojka mu je došla glave. Ona ga je odala istražnim organima. Kada ga je policija konačno uhvatila našli su kod njega razno oružje, mine, eksploziv… Pronašli su i notes u kome je prezicno vodio evidenciju svojih žrtava. Zapisivao je ime žrtve, tačno vreme smrti, kako je ubijena i uz svaku je imao priloženu fotografiju.

 

“Ne pričaj ni sakim ni oko čega jer će te oni ubiti” - zapisao je sebi kao podsetnik na svojoj beležnici.

 

Optužen je da je izvršio čitavu seriju plaćenih egzekucija u Albaniji i Grčkoj. Grčke vlasti ga sumnjiče za više ubistava za koje je primio novac, ali on nije želeo da sarađuje sa istražiteljima te zemlje. Dolazili su zbog njega četiri puta u Tiranu ali on je odlučio da o tome ćuti.

 

Osuđen je na 35 godina zatvora.

Nezavisna novinarka iz Bugarske Diljana Gajtandžijeva poslala je novu video poruku Vladimiru Putinu u kojem ga upozorava da je jedan od programera Glavne obaveštajne uprave Oružanih snaga Rusije vrbovan od strane britanske obaveštajne službe i da ta osoba kodira softvere za jedinice za upravljanje nuklearnim projektilima!

Gajtandžijeva, autorka poznatog sajta „Armswatch.com“, je tako javno ukazala na diverziju koja bi mogla da ima nesagledive posledice po Rusiju.

– Predsedničke Putine, veliki broj upravljačkih jedinica nuklearnih projektila mora biti potpuno zamenjen novim. Zavrbovani programer je napravio kod, koji izaziva da ispaljena nuklearna raketa ne eksplodira.

U „Belingketu“, takozvanoj novinarskoj istraživačkoj grupi povezanoj sa britanskom obaveštajnom službom, nedavno su komentarisali da u slučaju NATO nuklearnog napada na Rusiju, Moskva ne bi mogla da uzvrati udarac. Sada je jasno na šta su mislili.

Organizacija koja vrbuje programere isti scenario sprema i Кini – upozorava Gajtandžijeva u video poruci.

Podsetimo, ona je nedavno upozorila Vladimira Putina da u njegovom okruženju ima izdajnika i doušnika britanske obaveštajne službe, kao i da politički vrh Srbije prodaje oružje Ukrajincima, a da se lažno predstavljaju kao neutralni u sukobu Moskve i Кijeva.

Novo istraživanje agencije "Rojters" otkrilo je da je Kremlj dugo planirao rat u Ukrajini, zbog čega još prošle godine poslao tajne agente, spavače, koji su se infiltrirali u ukrajinski državni aparat, posebno u Službu bezbednosti Ukrajine (SBU). Prema saznanjima agencije, jedan od navodnih spavača je Andrija Naumov koji je uhapšen u Srbiji u junu ove godine.

U Ukrajini, Naumov je pod istragom državni istražnog bira zbog sumnje za izdaju, jer je navodno predao tajne Černobilja stranoj državi.

Naumov je 2018. godine postavljen za šefa COTIZ-a, državnog preduzeća odgovornog za upravljanje imanjem radioaktivne zone oko Černobilja. Glavni deo uloge COTIZ-a bio je da promoviše „ekstremni turizam“ u zoni isključenja, ali je to preduzeće imalo ulogu u održavanju bezbednosti lokacije.

Naumov je kasnije bio šef odeljenja za unutrašnju bezbednost SBU, odeljenja koje istražuje druge oficire osumnjičene za kriminalne aktivnosti. Prošle godine je navedeno da je osujećen pokušaj ubistva Naumova od strane drugih službenika SBU. Kasnije je otpušten, prenosi Rojters.

On je nestao neposredno pre rata, a onda se u junu pojavio u Srbiji. U saopštenju srpske policije od 8.juna, navodi se da je uhapšen ukrajinski državljanin koji je identifikovan kao A.N. na granici sa Severnom Makedonijom.

On je pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju. Pretresom BMW, kod njega je pronađeno skoro 125.000 dolara i 608.000 dolara u gotovi kao i dva smaragda. Policija je istakla da ono što je pronađeno kod njega u automobilu "potiče iz kriminalnih delatnosti". Naumov je dalje u zatvoru u Srbiji.

Da je reč o bivšem generalu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), javnost je saznala od predsednika Srbije Aleksandra Vučića 14. juna. On je tada na konferenciji za medije u odgovoru na pitanja RSE izjavio da "ima informacije" o uhapšenom Naumovu, ali nije otkrio više detalja.

Nakon hapšenja Naumova, njegov advokat Viktor Gostiljac izjavio je za RSE da je njegov klijent u policiji negirao krivicu.

Andrij Naumov u Srbiji se tereti za pranje novca, što je krivično delo, i protiv njega se trenutno vodi istraga.

"Zakonski rok za trajanje istrage je šest meseci, koliko može trajati i pritvor u ovoj fazi krivičnog postupka", navode u pisanom odgovoru na upit RSE u nadležnom tužilaštvu.

Ukrajina razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi sa Andrijem Naumovim, bivšim visoko pozicioniranim ukrajinskim obaveštajcem, koji je u pritvoru u Srbiji. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo Generalno tužilaštvo Ukrajine.

"Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom krivičnom postupku radi pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata", navodi Tužilaštvo.

Pravila izručenja se sprovode na osnovu domaćeg zakona, kaže za Radio Slobododnu Evropu predsednica nevladinog Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Katarina Golubović. Ova organizacija iz Beograda okuplja pravnike uključene u promovisanje i zagovaranje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava.

Posebna pravila, pojašnjava Golubović, mogu da postoje u slučajevima kada dve države imaju sporazum kojim regulišu to pitanje. To jeste slučaj sa Srbijom i Ukrajinom.

"Naš zakon propisuje proceduru u kojoj se više organa pojavljuje, od Ministarstva spoljnih poslova preko koga se odvijaju 'prepiske', do Ministarstva pravde, koje ima ključnu ulogu u donošenju konačnih odluka o izručenju", navodi Golubović.

Dodaje da zakon u Srbiji traži pisanu garanciju da se prema licu koje se izručuje neće primeniti smrtna kazna, ako je propisana, kao i da ministar pravde procenjuje da li se radi o slučajevima u kojima je zabranjeno izručenje, kao što je političko krivično delo, odnosno ukoliko je lice gonjeno po političkoj osnovi.

Golubović ističe da za državu koja traži izručenje nije propisan rok do kada ona može uputiti zamolnicu za izručenje svog državljanina drugoj državi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je nestandardan odgovor na dolazak američkog dalekometnog naoružanja u Donbas. Ovo mišljenje dele politički analitičari iz Kine

Ukrajinsko rukovodstvo i njegovi zapadni partneri u svojim javnim istupima demonstriraju odlučnost da nastave borbu protiv Rusije i odbijaju čak i da razgovaraju o mogućnosti nastavka mirovnih pregovora. Štaviše, američka strana je najavila početak isporuka višenamenskih raketnih sistema HIMARS velikog dometa. Kao odgovor na taktiku Zapada, ruski predsednik Vladimir Putin preduzeo je neobičan korak, smatraju kineski stručnjaci, nakon čega je njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski počeo da paniči.

„Putin je smislio zaista pametan trik“, kažu kineski analitičari.

Prebacivanje američkih borbenih sistema u Kijev izazvalo je veliku buku u zapadnim medijima: Zapad je incident nazvao prekretnicom u ukrajinskoj krizi. Međutim, nekoliko dana nakon dolaska prve partije ovih borbenih sistema dogodilo se nešto što ukrajinske vlasti nisu očekivale. Postalo poznato da je Vladimir Putin potpisao ukaz broj 440.

Gore navedeni dokument omogućava svim građanima Ukrajine da podnesu zahtev za rusko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri. Ako su ranije takvu mogućnost imali samo stanovnici Donjecke i Luganske Narodne Republike, sada je ima mnogo veći broj ljudi. Prema kineskim analitičarima, sama činjenica pojave takvog dokumenta je dokaz da je Putin još jednom nadmudrio svoje protivnike.

„Privlačenje ukrajinskih građana na svoju stranu značajno će ojačati sveobuhvatnu nacionalnu moć Rusije“, naveli su stručnjaci iz NR Kine.

Dok SAD i njihovi saveznici razmatraju koje oružje da pošalju Ukrajini, a da ne obezvrede sopstvenu vojnu moć, Rusija je poništila sve njihove napore. Nije tajna da veliki broj Ukrajinaca simpatiše Rusku Federaciju, a ima i onih koji mrze Zelenskog i njegove zvaničnike. Svi ovi ljudi će rado iskoristiti priliku da dobiju rusko državljanstvo, a masovno prebacivanje ljudi na stranu Moskve biće težak udarac za ukrajinski režim.

Nekoliko dana nakon što je Putin potpisao pomenuti ukaz, iz Ukrajine je stigla izuzetno zanimljiva vest. Zelenski je smenio šefa državbne bezbednosti SBU i generalnog tužioca sa njihovih funkcija.

Kako je ukrajinski predsednik objasnio svoju odluku, to je učinjeno zbog činjenice da je veliki broj zaposlenih u ovim resorima osumnjičen za izdaju.

Tako je Kijev zapravo priznao da čak ni službenici za sprovođenje zakona nisu posebno lojalni ukrajinskom režimu, posebno je zanimljivo da se to dogodilo zbog Putinovog potpisivanja ukaza br. 440. Što se tiče Zelenskog, njegove akcije počinju da izgledaju sve više i više kao panika.

Još jedna potvrda da Srbija treba da gleda samo i isključivo sopstvene interese

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto sastali su se danas u Moskvi. Tema razgovora bila je snabdevanje gasom, a Lavrov je izjavio da će razmotriti mađarske zahteve za dodatnim količinama gasa.

Iz ove posete je nekoliko stvari bitno, možda čak i otrežnjujuće za Srbiju. Ali, krenimo redom.

Prvo, zanimljivo je kako Zapadu danas ne smeta što Sijarto i Lavrov razgovaraju, a samo mesec dana ranije na Srbiju se sa Zapada, narodski rečeno “digla kuka i motika” zbog najavljene posete ruskog šefa diplomatije: kako se usudio da odluči da putuje u Srbiju i kako Srbija želi da ga primi?

Ipak, kada je u pitanju Mađarska, Zapad je očigledno stava da ova zemlja brani svoje interese, te da je Evropskoj uniji potrebna radi saglasnosti oko sankcija, pa im onda Sijartov sastanak sa Lavrovom nije nikakav problem.

Drugo, ono što je posebno interesantno je kako to ne smeta ni Rusima. Ni Lavrovu, ni predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ni ruskom narodu.

Samo je Srbija u oba slučaja kažnjena i osuđena i iz inostranstva i od pojedinih političkih struktura u zemlji. A upravo Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, vodi najčasniju politiku na svetu, odlučnu i nezavisnu.

Na kraju, licemerje Lavrova je posebno pitanje. Naime, kada su u pitanju bile dodatne količine gasa za Srbiju, ruski ministar je rekao da to nije moguće jer “cevi više ne mogu da prime”, pa je naša zemlja bila primorana da kupuje jednu trećinu na dodatnom tržištu gde su cene nenormalno visoke. Kako to da Rusija razmatra zahteve za dodatnim količinama gasa za one koji su im uveli sve pakete sankcija, dok za Srbiju, koja to nije učinila zahvaljujući nezavisnoj politici predsednika Vučića, to nije moguće?

Podsetimo, Mađarska je uvela sve EU sanckije Rusiji, glasala na Evropskoj komisiji i time praktično podigla rampu jedinstva i dala zeleno svetlo da bi cela EU sankcijama mogla da gazi Rusiju.

Rusi su doslovno ovim potezom poručili: “Snalazite se, braćo Srbi, na slobodnom tržištu, pa skinite sebi kožu s leđa”.

Sve ovo je u potpunosti ogolilo licemerje, i zapadno i rusko, a srpskom narodu treba da posluži kao motivacija da se uzmemo u pamet, da ljubavi, kad je u pitanju politika, nema ni levo, ni desno, ni na Zapadu, ni na Istoku, već da treba da gledamo samo i isključivo sopstvene interese!

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se narodu i poslao poruku Americi, zbog svog nastojanja da sačuva unipolarni svet i poredak, da predstavlja veliki rizik po čovečanstvo i izazivanjem svetskog sukoba

Vladimir Putin je tokom svog obraćanja rekao da neke zemlje nisu spremne da izgube svoju dominaciju na međunarodnoj sceni i da su u problemu da održe nepošteni unipolarni model, zbog čega rizikuju da dođe do velikog sukoba.

- Pod izgovorom "poredka zasnovanog na pravu", još jednom upitnom konceptu, pokušavaju da kontrolišu globalni proces. Udružili su se stvarajući blokove i koalicije koje idu u korist jednoj državi - Americi. Prirodna prava drugih učesnika u međunarodnom odnosima su ignorisani, fudamentalni principi nedeljivosti i sigurnosti se koriste selektivno - upozorio je Putin.

Ruski predsednik se osvrnuo i na sankcije Zapada prema Rusiji.

- Zapadne jednostrane i nelegitimne sankcije protiv suverenih zemalja dostigle su nivo bez presedana. Moram da dodam da su i zemlje koje tvrde da su neutralne prešle granicu i prekršile zakon konfiskujući privatnu imovinu i guše slobodu govora koji su zagarantovani po zakonima njihovih zemalja. U nekim slučajevima, dominacija jedne ili grupe zemalja na globalnoj sceni nije samo kontraproduktivno već i veoma opasno, a neizbežno se stvara globalni sistematski rizik - dodao je Putin.

Ruski predsednik je u svom obraćanju istakao neophodnost svake zemlje za samoopredeljenost svog puta.

- U mutipolarnom svetu u 21-om veku nema mesta za nejednakost i diskriminaciju zamalja i ljudi.

Zbog toga Rusija govori o praktičnoj neophodnosti razumevanja vitalnog međunarodnog principa suverenog jednakosti među zemaljama - u kojem svaka zemlja ima pravo da odabere svoj model za razvijanje - zaključio je Putin.

Nakon incidenta u Kerčkom moreuzu iz Sevastopolja je isplovila ruska podmornica projekta 877 „Paltus“. Nestanak najbešumnije podmornice jako je zabrinuo zapadne eksperte.

Kako navodi bivši mornar Erik Moreno, podmornica je mogla da otplovi u Kerčki moreuz i možda se već nalazi tamo, piše ruski portal „Utro“.

Na svom nalogu na Tviteru ekspert je objavio snimak „Crne rupe“, kako nazivaju podmornicu na Zapadu, koja može da krene u pohod iz Sevastopolja. Snimke je objavio list „Dejli star“.

Moreno smatra da „Paltus“ može da počne igru „žmurke“ sa brodovima NATO-a u Crnom moru, kao što je to bilo za vreme Hladnog rata.

Ranije se američka vojska obratila Stejt departmentu sa molbom da saopšti Turskoj njene planove da pošalje vojni brod u Crno more. Prema Morenovom mišljenju, on može da postane lak plen za ruske podmornice, jer Crno more ima samo jedan ulaz i jedan izlaz.

 

„Ruska podmornica se možda nalazi na izlazu iz Bosfora radi kontrole moreuza. Rusija možda ima celu vučju jazbinu koja je spremna da napravi problem američkim brodovima“, zaključio je on.

Dizel-električna podmornica projekta 877 „Paltus“ ima zadatak da se neprimetno prikrade brodu ili podmornici protivnika, da izvede napad i zatim da tiho nestane.

Strana 1 od 13

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji