Rusija

Rusija (135)

Rusija planira ovog meseca da pooštriti svoje zakone kako bi se puno strože kaznili pedofili koji ponavljaju zločine. Višestruki pedofili trebalo bi da služe doživotne kazne u sibirskim rudnicima.

Novi zakon se uvodi nakon užasnog slučaja ove nedelje, kada su petogodišnju devojčicu oteli pedofil i njegov ljubavnik, silovali je više puta, a posle nasmrt izboli, prenosi Dejli mejl.

Veronika Nikolajeva igrala se u blizini majčinog radnog mesta u Kostromi, a nadzorne kamere su snimile njenu otmicu. Muškarci su je odveli u hostel, a njeno je telo pronađeno u torbi. Osumnjičeni su Denis Gerasimov (44) i Vadim Beljakov (24) i obojica su priznala zločin.

Predsednik parlamenta najavio novi zakon

Predsednik parlamenta Vjačeslav Volodin, bliski saveznik Vladimira Putina, rekao je da "strašna tragedija" Veronikinog zlostavljanja i smrti pokazuje hitnost pooštravanja zakona.

-Ispostavilo se da je jedan od privedenih ranije osuđeni pedofil, rekao je.

-Učinimo sve da zakon o doživotnim kaznama za pedofile bude usvojen u januaru, dodao je.

Podržao je pozive na još strože kazne slanjem svih pedofila u polarne regije na odsluženje kazne.

-Oni koji su osuđeni za takve zločine trebalo bi da služi doživotnu kaznu u najtežim uslovima - na krajnjem severu (Rusije) ili u rudnicima, rekao je.

Telo sakrili u torbu

Navodno su muškarci bili u dugogodišnjoj vezi. Istražiteljima su ispričali kako je zločin bio spontan. Mlađi je predložio partneru da otme devojčicu. Na snimcima se vidi kako jedan od osumnjičenih nosi otetu devojčicu po zavejanim ulicama dok drugi hoda uz njega.

Kada je policija upala u njihovu sobu, pronašli su telo devojčice skriveno u torbi, kažu izvori iz policije. Devojčica je bila silovana pre nego što je ubijena.

Oni su se razveli i živeli su odvojeni, a dan nakon tragedije otac je došao da poseti decu

Četvoročlana porodica, uključujući dvoje dece, pronađena je mrtva u stanu u ruskom gradu Kansku.

Istražitelji su na telima pronašli ubodne rane. Prema jednoj verziji, ubica je suprug koji se posvađao sa ženom oko razvoda. On je navodno izbo nju i njihovo dvoje dece, a onda počinio samoubistvo.

Do zločina je došlo u noći između nedelje i ponedeljka u stanu. Komšija je rekao da je čuo svađu, nakon čega je sve utihnulo.

- Baka je ujutru došla da pokupi unuke i odvede ih u školu, kada je pronašla celu porodicu mrtvu - rekao je jedan od stanovnika zgrade, dodajući da je preminula žena bila njena ćerka.

Prema pisanju medija, preminuli su Nikolaj Kuropatkin (38), njegova bivša supruga Svetlana (35), njihov sin (11) i ćerka (7). Na telima su pronađene posekotine i ubodne rane, prenosi ruska Gazeta.

Prema jednoj verziji istrage, ubica je Nikolaj Kuropatkin. Par se rastavio, Nikolaj je živeo odvojeno, a njegova bivša žena i deca nedavno su se preselili u taj stan. Komšije kažu da je dan ranije Nikolaj došao da poseti decu, kada ih je izbo, a onda je počinio samoubistvo.

Iako poznanici i kolege kažu da je Nikolaj bio mirna i staložena osoba, kanal Mash na Telegramu piše da je često pio i tukao ženu i decu. Svetlana je najzad rešila da ga ostavi, odvela je decu i podnela zahtev za razvod u septembru. Sud je trebalo da razmatra raskid braka 19. januara.

- U jednom trenutku je sa decom pobegla od njega, često ju je tukao - rekla je njihova bivša komšinica Olga.

Svetlana je, prema Olginim rečima, nakon razvoda izgledala srećnije i čak razmišljala o tome da se jednog dana ponovo uda. Žena je želela da deca ostanu sa njom, prenosi REN TV, ali se njen bivši nije složio sa tim.

Policija nastavlja da istražuje slučaj.

Lider Stranke demokratske akcije izjavio je da ruske vojne snage u BiH mogu doći samo u sklopu EUFOR-a i u skladu onoga što bi bilo dogovoreno u Predsedništvu BiH i nikako drugačije

Komentarišući pisanje ruskog lista Pravda, koji pominje mogućnost slanja ruskih vazdušnih vojnih snaga u BiH kao pomoć Republici Srpskoj, Izetbegović je naveo da se nada da stvari neće ići u tom smeru i da srpski član Predsedništva BiH “neće uvesti BiH u sledeći turnus nesreće”.

– Efekti te njegove politike se mogu meriti u milijardama i milijardama štete koju je naneo, u stotinama hiljadama ljudi koji su napustili ovu zemlju. Još nam samo trebaju vojske u BiH, da Rusi dođu na jedan takav način – istakao je on.

List Pravda je u svom tekstu pomenuo opciju ruske pomoći Republici Srpskoj, podsetivši na to da Rusija u Bosnu i Hercegovinu može poslati i vazdušne snage, kako su to uradile i sredinom devedesetih, u svojstvu međunarodnog mirovnog kontingenta.

"Zabranjena zona", najintrigantnije mesto Habarovske teritorije u istočnom Sibiru - jedinstveni planinski masiv Kondjor. Zabrane su uvele vlasti jer se ovde nalaze ogromne zalihe platine, jednog od najvrednijih i najotpornijih plemenitih metala

Kondjor je misterija jer je jedini planinski masiv na svetu koji formira neverovatno pravilan krug. Nalazi se u regionu Ajano-Maj u okrugu Habarovsk, a nedavno je njegovu satelitsku fotografiju objavio i sistem za satelitsko nadlgedanje EU Kopernikus.

Fotografija koju je, kako se navodi, snimio satelit Sentinel 2, otkriva gotovo savršen krug u planinskim masivima ruskog jugoistoka oko reke Amur, koji i danas podstiče različite teorije i nagađanja.

Krenimo redom. Geolozi, rudari i radnici jedini su koji ovde imaju pristup, ostalima je ulazak i boravak na teritoriji planinskog prstenastog masiva zabranjen, retki posetioci moraju da dobiju posebnu dozvolu.

Klima je surova, ledeni vetrovi nemilice duvaju sa Ohotskog mora, uslovi za rad su preteški, iako radnici imaju topao smeštaj, parna kupatila, sportsku salu,

Prema nekim procenama, iz ovog rudnika godišnje se iskopava platina u vrednosti od 115 miliona evra, a otkriveno je sedamdesetih godina prošlog veka kada su rudari, kopajući zlato, u aluvijalnim naslagama reke Kondjor našli platinu i tada je sve počelo.

Eksploatacija platine počela je 1984. godine. Nakon otkrića najvećih svetskih ležišta ovog dragocenog i retkog metala, otkriven je i endemski mineral nazvan konderit, legura bakra, olova, rodijuma, platine i iridijuma. Tu su i ležišta crnog granita i plavog kalcita.

Do danas je dosta uloženo i u infrastrukutru oko rudnika, a 2014. godine izgrađen je aerodrom Urgalan. To, međutiim, nije učinilo ovo daleko područje dostupnim običnom svetu, jer je avionski prevoz omogućen samo naučnicima i radnicima.

Ne zna pouzdano kako je ovaj impozantni krater nastao, a najbliža istini je teorija je da je formiran procesom intruzije - hlađenjem i kristalizacijom magme ispod površine zemlje. Zbog njegovog skoro savršenog kružnog oblika, postoje i teorije da je bio baza vanzemaljaca, ali i da ga je napravio meteor. 

Spoljni prečnik masiva je oko 8 kilometara, a visina ide od 1,2 do 1,4 km. Na severu planinskog obruča nalazi se jaz između oboda. Kroz njega iz centralnog jezgra protiče reka Kondjor.

Postoji još jedna zanimljivost. Ležišta minerala imaju skoro pa tačno definisane granice. Zbog toga je ekstrakcija i distribucija mineralnih stena koje nastaju u Kondjoru veoma efikasna, a planinski venac nazvan "zlatni rudnik".

Ruska Federacija je po eksploataciji platine druga u svetu, odmah iza Južnoafričke republike, a najveći rudnici nalaze se na Tajmiru, Uralu i Kondjoru. Zimbabve je treći na svetu po proizvodnji platine.

Neki političari rusofobskim izjavama vređaju sami sebe, ali i nipodaštavaju sopstveni narod, napisao je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je reagovao danas na navode Rade Trajković, iz Saveza za Srbiju, a posebno je naglasio da su spekulacije o Rusko-srpskom humanitarnom centru „najneodgovornija glupost“, kako prenose beogradski mediji.

Trajkovićeva je juče na Tviteru komentarisala politiku predsednika Srbije, u tom kontekstu i rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, te, kao odgovor jednom od pratilaca napisala:

„E, pa vidite, mi u Prištini smo se tako radovali Rusima juna 1999, pa kako smo prošli? Koliko je Srba u Prištini danas“. Bocan-Harčenko je na svom Tviteru pozvao Radu Trajković da jasno i glasno kaže, ako ima hrabrosti, ko je kriv za stradanje srpskog naroda na KiM.

„A komentari povodom proterivanja Srba iz Prištine? Ajde, da li imate hrabrosti jasno i glasno reći istinu ko je kriv za stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, napisao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da pojedini „političari“ rusofobskim izjavama vređaju sami sebe, ali i nipodaštavaju sopstveni narod.

„Čudno je kako neki ‘političari’, koji bi hteli da uvrede Rusiju, vređaju svojim rusofobskim izjavama sami sebe, pokazujući sa jedne strane da ne znaju ništa i neće da saznaju, sa druge strane potpuno nipodaštavanje sopstvenog naroda“, napisao je Bocan-Harčenko na nalogu na Tviteru.

A kad je reč o Centru u Nišu, Trajkovićeva je napisala: „Od transformacije humanitarnog centra u Nišu u de facto rusku vojnu bazu, čime se ruši neutralnost zemlje okružene članicama NATO, do njegovog zalaganja za promene granica, čime će se dalje parčati Srbija“.

Bocan-Harčenko je odgovorio da su spekulacije o tom centru najneodgovornija glupost i dodao: „Rad centra na likividaciji vanrednih situacija u Srbiji, Grčkoj, Makedoniji, BiH dokazuje da je važan za ceo region. Vrata RSHC su uvek otvorena – dolazite pa videćete sve svojim očima“, naveo je na Tviteru.

Jedan od najsevernijih naseljenih mesta na svetu, Piramidenu, koji je napušten pre dvadeset godina, očuvao je prikaz onoga što je Sovjetski Savez hteo da ponudi na Arktiku.

Ne, ovde nema skrivenih zvučnika koji sviraju Bitlese. U vašoj glavi je tekst poznate pesme. Dobrodošli u Piramiden, ili piramidu ako je prevedena na engleski. Još ispravnije bi bilo Piramida. Inspiraciju za ime grada lako je razumeti kada se podigne pogled. Visoko iznad rudnika uglja, visoki vrh planine zaista izgleda kao piramida, piše thebarentsobserver.

Ovo je sovjetski grad duhova na norveškom arhipelagu Špicbergen u kom su nekada živeli ruski i ukrajinski rudari uglja i njihove porodice.

Iako to nije javno objavljeno, glavna ideja Kremlja nije prvenstveno bila nabavka uglja.

Kopanje uglja dalo je Sovjetskom Savezu u uporište na Špicbergenu. Svalbardski sporazum iz 1920. priznaje suverenitet Norveške nad arhipelagom, ali su sve potpisnice dobile jednaka prava da se bave komercijalnim aktivnostima na ostrvima.

Dvadesetih godina prošlog veka, na kopnu, to je značilo vađenje uglja. Sovjetski Savez je 1927. godine kupio Piramiden od Šveđana, baš kao što je njegova državna kompanija Arktikugol (arktički ugalj) od Holanđana 1934. kupila rudnik uglja Barentsburg jugozapadno u Isfjordenu.

Iste godine, jedno norveško državno preduzeće kupilo je rudnik uglja Svea od Šveđana. Time su na arhipelagu ostale samo norveška i sovjetska zajednica.

Današnja šetanja Piramidenom daje vam uvid u nostalgiju u sovjetskom stilu, na otvorenom i u zatvorenom. Najbolje od svega je to što to nije veštačka scenografija namenjena nekoj vrsti filmske produkcije. Ovo je stvarno.

Miris papirosa, verovatno najjače cigarete ikada napravljene, mrlje na zidovima, ukrasi sa srpom i čekićem i sovjetskom zvezdom koriste se kao ukrasi po gradu.

U udaljenoj prostoriji u Palati kulture nalazi se nekoliko praznih boca jeftine domaće vodke iz Rusije i Privijeta. Na stolu leži knjiga sa transkriptima sa 27. kongresa Komunističke partije Sovjetskog Saveza. To je bio prvi kongres kojim je predsedavao Mihail Gorbačov kao generalni sekretar Centralnog komiteta.

Gorbačov nikada nije imao priliku da poseti Piramiden. Godinu dana nakon 27. kongresa, 1987. godine, generalni sekretar je održao svoj čuveni govor u Murmansku, gde je istakao ogromne potencijale na Arktiku.

Moskovski arktički san ogledao se u Piramidenu. Palata kulture i bazen su najseverniji na svetu. Većina stvari je ''najsevernija'' na svetu u Piramidenu - baletski studio, pozorište, bioskop, pivnica, bolnica itd.

Krajem 1980 -ih, više od 1.000 ljudi je živelo u Piramidenu. Mnogi su došli iz oblastigde se vadio ugalj u istočnoj Ukrajini i jugozapadnom Sibiru. Uprkos privilegijama poput kulturne palate i sportskih objekata, život ovde, na pola puta između kontinentalne Norveške i Severnog pola, bio je težak sredinom zime kada uopšte nije bilo dnevnog svetla i šibao je hladan vetar.

Lepota okolnog arktičkog pejzaža u bojama jeseni ostavlja utisak. Panorama na jugu ispunjena je masivnim glečerom i drugim planinskim vrhovima.

Glavna (i jedina) ulica dobila je ime po 60. godišnjici Oktobarske revolucije. Piramiden je imao sopstvenu staju sa svinjama, kokoškama i pilićima, čak i kravama muzarama.

Stanovnici ovog grada su uzgajali svoje krastavce i paradajz u plastenicima koji su se grejali iz elektrane ugljem koji su iskopali radnici.

Ograda oko osnovne škole ima slike poznatih bajki. Druge slike, u Palati kulture, prikazuju tradicionalne heroje iz Velikog otadžbinskog rata (Drugi svetski rat). Ratne slike ili ne: Svalbard je demilitarizovana zona.

Kontrola Svalbarda u ratnom scenariju mogla bi da bude važna za uskraćivanje snaga važnim patrolnim područjima za strateške nuklearne podmornice na poluostrvu Kola.

Uporište na Svalbardu je za Moskvu takođe važno u većoj arktičkoj strategiji.

Kada je Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza i loše ekonomske situacije devedesetih, morala da konsoliduje svoju imovinu na Svalbardu, Piramiden je bio najmanje važan. Prioritet je dat rudarstvu uglja u Barentsburgu, strateški smeštenom na zapadnoj obali bez leda na ulazu u Isfjorden.

Godine1996. godine tragedija je pogodila dve rudarske zajednice kada se avion iz Moskve u kojem je bio 141 rudar i njihove porodice srušio. Svi nsu poginuli. Nesreća je bila jedan od razloga da Arktikugol, koji je iznajmio avion, zatvori Piramiden.

Prošle zime, još jedna avionska nesreća pogodila je Arktikugol kada su se helikopteri srušili na putu od Piramidena do ruskog heliodroma blizu Barentsburga. Olupina je pronađena na morskom dnu Isfjordena, ali nijedna od osam osoba nije pronađena.

Tokom prolećei letnje sezone u gradu živi oko 20 do 40 ljudi (u zavisnosti od toga koga pitate), uglavnom onih koji se bave turističkim poslovima i održavanjem zgrada i infrastrukture. Samo nekoliko njih boravi tokom polarne noći od novembra do februara.

Trust Arktikugol, koji praktično vodi sve ruske aktivnosti na Špicbergenu, osnovao je 2015. turističku podružnicu pod imenom GoArctica. Sa oko 450 stanovnika, Barencburg će i dalje biti uporište Rusije na Špicenbergu i centar za razvoj turizma.

Ivan Veličenko, Ukrajinac koji radi za GoArctica, kaže za Barents Observer da je fokus na jačanju turizma, dok će rudarstvo biti manje važno.

-Od Barencburga ćemo napraviti centar za ruski Arktik, kaže Ivan Veličenko. -Nostalgija u sovjetskom stilu i dalje će se čuvati u Piramidenu., dodao je.

Sovjetski agenti su pedesetih godina prošlog veka planirali da ubiju tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a kao smrtonosno oružje je trebalo da posluži opasna bakterija ili otrovna kutija za nakit.

To je svojevremeno otkrio viši savetnik nekadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina Dmitrij Volkogonov.

Do pokušaja ubistva Broza, koji je Sovjetskom Savezu bio trn u oku, nikada nije došlo, ali je obaveštajna služba, koja je prethodila Komitetu državne bezbednosti SSSR (KGB), razradila plan za ubistvo. Za atentatora je navodno izabran sovjetski špijun koji je postao ambasador Kostarike u Jugoslaviji, pisao je svojevremeno Volkogonov u listu "Izvestija".

Špijun koji je dobio zadatak da ubije Tita ranije je učestvovao u organizovanju brutalnog ubistva Lava Trockog, zakletog neprijatelja Josifa Visarionoviča Staljina, koje se dogodilo u Meksiku 1940. godine. Njegovo pravo ime je bilo Josif Grigulevič, a delovao je pod imenom "Maks", tvrdio je Volkogonov.

Posle Titovog "ne" Staljinu, šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija naredio je agentima da ga ubiju. Obratili su se Maksu, koji je zadobio poverenje rukovodstva Kostarike, a potom postao ambasador u Jugoslaviji i Italiji.

Sovjetsko Ministarstvo za državnu bezbednost (MGB) razmatralo je mogućnost Titovog ubistva bakterijom koja izaziva kugu. Kako se navodi u tajnom dokumentu, na koji se Vokogonov pozvao u tom članku, bilo je planirano da "Maks" pusti bakteriju u jednom od Titovih salona za prijem stranih diplomata.

- Smrt Tita ili bilo koje druge osobe u prostoriji bila bi neminovna. Sam Maks ne bi ništa znao o svojstvima supstance. Da bi njegov život bio spašen prethodno bi bio vakcinisan protiv kuge - pišu u dokumentu.

Druge opcije su navodno bile da se Tito ustreli pomoću "nečujnog sistema sakrivenog u predmetu za ličnu upotrebu" kao što je naliv-pero, upaljač, štap ili aktovka ili da se napravi kutija za nakit iz koje će, kad se otvori, izaći smrtonosni gas.

Na današnji dan 28. jula daleke 1974. po naređenju tadašnjeg šefa KGB-a, Jurija Andropova, formirana je bila prva specijlna policijska jedinica u Sovjetskom Savezu koja je bila poznata i kao Grupa Alfa, elitna antiteroristička jedinica KGB - kao odgovor na zapadnonemačku specijalnu policijsku jedinicu GSG-9.

Snažan uticaj na stvaranje ovakve antiterorističke jedinice u bivšem Sovjetskom Savezu imao je stravični masakr izraelskih olimpijaca koje su palestinski teroristi iz organizacije "Crni Septembar" oteli i likvidirali u helikopteru prilikom pokušaja bekstva za vreme dvadsestih po redu Olimpijskih igra koje su održane u Minhenu 1972. Jedan od važnih motiva bio je i taj što je Moskva bila jedan od kandidata za naredne 21 olimpijske igre.

Ideja o postojanju jedne takve specijalne policijske jedinice rodila se u glavi dugogodišnjeg šefa Sovjetske obaveštajne službe KGB Jurija Andropova, kasnijeg Genseka KP SSSR-a. Andropov je kako neformlna istorija ove specijalne jednice kaže pozvao načelnika VII uprave KGB-a Alekseja Besčastnova da se hitno formira specijalna antiteroristička jednica . Besčastnov je naredio da se prikupe sve potrebne informacije, tekstovi, sve što je moglo da se odije o britanskim i nemačkim specijalnim jednicama, iskustvima, obuci, operacijama, ali i da se iskoriste znanja vojnih specijalnih jednica pre svega vojne službe GRU i njihovog SPECNAZ-a i spesijalnih mornaričkih jednica, pre svega podvodnih diverzanata, koji su svoje početke imali već 1970. godine znači četiri godine ranije.

Iskustva, prikupljena znanja i selekcija ljudi uticala je da se izabrani pripadnici okupe baš pred šefom KGB Andropovim baš 28. jula 1974. godine. Tad je donesen i ukaz o formiranju grupe za specijalne namene A klasifikacije ( otuda i kansniji naziv Alfa).

Brojno stanje novoformirane jednice bilo je 40 pripadnika. Organizacijski novoformirana jednica smeštena je u sastav VII moskovske uprave KGB namenjena za izvođenje složenih antiterorističkih akcija.

Sa upotrebom ove jednice bili su zadovljni kako u KGB- u tako i u moskovskoj policiji, ali i detašmanima širom Rusije. Jendica se koristila za suzbijanje pobuna, složenih talačkih situacija i za specijalne zadatke. Šefovi su bili prezadovoljni ovom jednicom, da je naređeno formiranje još jedne pod oznakom "Vimpel", koja je formirana 1981.

Inače do 1985. Alfa je bila podčinjena generalnom skeretaru KP SSSR-a

Sa formiranje druge specijalne jednice lista zadataka ovih jednica je proširenea, pa se nisu bavili samo sa antiterorističkom i antigerilskom borbom nego obezbeđenjem važnih ličnosti i strateških objekata od mogućeg napada. A onda je došla i treća specijalna jednica pod oznakom "Kaskad".

Razlog zašto su formirane bile čak tri specijalne policijske jednice leži u jednoj analizi analitičara KGB -a koji su početkom 1980-tih godina 20 veka bili predvideli da Sovjetskom Savezu preti veliki talas terorizma, posebno u pojednim republikama SSSR-a i autonomnim pokrajinama sa brjnim manjinama koje će imati separatističke težnje, pa je čitava zemlja bila premrežena sa ovim specijalcima, sa naglaskom na kritična mesta.

Glavni centar za obuku pripadnika jednice "Alfa" stvoren je Podmoskovlju. Formirano je nekoliko baza, a najveća nosi naziv Balašiha, koja je upravo izgrađena po nalogu Andropova. Baza se nalazi u Podmoskovlju i opremljena je kako se opisuje u literaturi sa velikom zgradom šestospratnicom, šest sportskih sala, velikim bazenom, ogormnom streljanom, poligonom za obuku. Međutim, baza nema izgled kako se opisuje klasične kasarne spartanskog tipa, već se radi o jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama po uzoru na hotelske sa odličnim uslovima, kako bi specijalci i oni koji dolaze imali koliko toliko dobar komfor.

Inače pored baze nalazi se i aerodrom na kome je bila uspostavljena helikopterska baza, kao i avionska eskadrila sa letelicama tupovljev i jak, kako bi mogli biti brzo prebačeni na bilo koju tačku SSSR-a a kasnije Ruske Federacije.

Ko može biti pripadnik Alfi?

Uglavnom radilo se o iskusnim mladićima starosti od 22 do 27 godina, koji su završili vojni rok ili su bili u redovima pograničnih jednica KGB ili dolaze iz redova MILICIJE.

Kandidati su morali da imaju odličnu fizičku spremu, a obuka traje više od godinu dana, kroz koju kandidat prolazi detaljno i uz stroge provere instruktora. Da bi postao vrhunski specijalac potrebno je tri godine intenzivne obuke i rada. Obuka se sastoji od klasične pešadijske, zatim padobranskih skokova, borilačkih veština, plivanja, ronjenja, učenja stranih jezika.

Operativno specijalci su organizovani u grupe. Svaka grupa broji 12 pripadnika koji se dele na podtimove sa po četiri člana.

Geslo jednice je "Gde se pojavi Alfa prestaje kompromis".

Sa raspadom Sovjetskog Saveza, veliki broj pripadnika ove jednice je napustio redove KGB i pronašao dobroplaćene poslove sa one strane zakona obezbeđujući kockarnice, noćne klubove, filijale banaka, štedionica, ali i novopečene bogataše. Brojno stanje uoči sloma SSSR-a je bilo 500 ljudi

Veliki izazov za ovu jednicu usledio je kad je izbio Prvi čečenski rat. Upravo Alfe su u njega bile poslate i prvi su se suočili sa čečnskim terorizom. Tamo gde je bilo gusto oni su bili prvi. Prvi su stupili u borbu sa terorističkim komandantima Salmanom Radujevim i Šamilom Bajavim. Prošli su Prvomajskoje, Dubrovku, Beslan. Najpoznatija aksija u kojo su učestovovali bila je otmica autobusa u Stavropolju kada su dvjica Čečena oteli 41 putnika i tražili oslobađanje svojih drugova iz zatvora. Upad u autobus izvele su Alfe. Akcija je trajala 30 sekundi jedan terorista likvidiran, drugi uhapšen, a oteti putnici nepovređeni.

Pukovnik Savaljev legenda Alfi

Za legendu ove specijalne policijske jedinice smatra se pukovnik Anatolij Savaljev, koji je preko 20 godina proveo u ovoj jednici i obišao mnoga ratišta od Avganistana, preko Nagorno-Karabaha, Čečenije, Dagestana. Tragično jestradao kada se dobrovoljno prijavio i zmenio svoj život za život taoca zbog čega je oldikovan visokim odlikovanjem.

NAPOMENA* U izradi teksta korištena literatura Bratstvo Hrabrih Dragana Džamića, Profesija komandos Slobodana Tomića, Revija Obramba...

Međunarodna koalicija koju predvode SAD učinila je novi pokušaj kršenja protokola dekonfliktacije na severoistoku Sirije, usled čega je ruska vojska blokirala američki konvoj

Jedinica oružanih snaga Rusije, dok je obezbeđivala bezbedno kretanje konvoja duž autoputa M-4 u rejonu naselja Tel Tamr u provinciji Hasaka, zabeležila je kretanje koalicione patrole koju su činila četirioklopna vozila MaxxPro i  Ohkosh M-ATV u zapadnom pravcu pod američkim zastavama.

Američka vojska prešla je bez prethodne najave na rusku stranu i prekršila postojeće mehanizme za sprečavanje konfliktnih situacija.

Ruska vojska blokirala je kretanje konvoja oružanih snaga SAD. Kao rezultat, jedinica Koalicionih snaga bila je primorana da se okrene i vrati u svoje područje.

SAD nastavljaju da gube svoj uticaj u severoistočnim regionima Sirije, što je povezano sa rastom antiameričkog raspoloženja i povećanjem broja lokalnih stanovnika koji podržavaju zvaničnu vladu Sirije. Ova situacija primorava Vašington da pojača svoje aktivnosti u regionu, uključujući kršenje svih sporazuma sa Rusijom.

Ruski turistički agent Aleksandar Voronin – sin višeg bivšeg oficira KGB-a – osuđen je na četrnaest i po godina zatvora

Brutalni mladoženja uhapšen je zbog premlaćivanja verenice do smrti nakon što joj je naneo 83 udarca uoči njihovog venčanja.

Ruski turistički agent Aleksandar Voronin – sin višeg bivšeg oficira KGB-a – osuđen je na četrnaest i po godina zatvora.

Aleksandar Voronin (26) ubio je svoju verenicu, Marinu Pankratovu, (26), u stravičnom napadu kada joj je zadao 83 udarca neposredno pre njihovog venčanja.

Aleksandar je inače sin višeg bivšeg službenika službe bezbednosti KGB-a.

Pankratova je pronađena polugola u krevetu nakon trosatnog iživljavanja Voronina.

Prema policijskom izveštaju na moskovskom sudu, nevestino lice bilo je teško unakaženo, a lobanju joj je smrskao neidentifikovani predmet, moguće noga stolice ili tupa strana sekire.

Trup i udovi bili su joj prekriveni ranama, od kojih su neke nastale udaranjem i šutiranjem.

Nakon što je ubio svoju verenicu, Voronin je pokušao da pobegne u inostranstvo, ali je zaustavljen zbog ograničenja putovanja zbog pandemije.

Telo nastradale žene pronašla je Voroninova majka. Nesuđena nevesta je trebala da se uda u njenoj venčanici, ali je ubijena samo nekoliko dana pre očekivane svadbe.

Voronin, koji poseduje kompaniju za iznajmljivanje automobila i turističku agenciju, uhapšen je u jednom moskovskom parku nakon što ga je otac Nikolaj nagovorio da se preda.

On je viđen kako napušta stan koji je delio sa nevestom ubrzo nakon što je ubijena.

Državni istražitelji razgovarali su sa pet bivših devojaka koje su sve prijavile da je Voronin – koji je na suđenju tvrdio da je nevin – i prema njima pokazivao agresivno ponašanje. Tako je jednu od žena vezao i zapretio da će joj dete baciti kroz prozor.

Otac optuženog insistirao je da njegov sin nije ubica.

– Obratite pažnju na činjenicu da je većinu udaraca zadao dešnjak, a Aleksandar je levoruk. Mislim da su najmanje dva muškarca počinila zločin – rekao je.

Na sudu je Voronin uporno tvrdio da se ne seća ničega.

Prijatelji su rekli da su imali “vrlo nežnu” i “emotivnu” vezu.

– Bili su lep par. Delovali su baš skladno – rekao je jedan komšija.

Ipak, otkriveno je da se Marina nedavno žalila policiji na porodično nasilje, ali je kasnije povukla tužbu i pristala da se uda za Voronina.

Strana 1 od 10

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

feb 12, 2021 842

SLUČAJ MOBINGA Progovorila direktorka iz P.S. Fashion: Ruši se sve

in Društvo
Pošto je zamenica marketing menadžera "P…S…Fashion" Jovana Bakula u javnom obraćanju…
jun 06, 2021 503

BAHATILI SE U BMW-U A ONDA - POLICIJA: Usledila je FILMSKA POTERA, a u rancu su imali DROGU za 13 godina ROBIJE (VIDEO)

in Planeta
U Velikoj Britaniji uhapšen je i osuđen vozač BMW-a i8 zbog optužbi u vezi sa drogom…
apr 03, 2021 2663

SEĆATE SE NIKOLE SA ZLATNIM PORŠEOM KOJEG JE NAHVATALA POLICIJA U SRBIJI? Upravo sledi nastavak priče (FOTO)

in Automoto
Nikola Keljanović je reagujući na brojne negativne komentare koje je dobio nakon udesa,…
avg 09, 2020 1904

JA NISAM UBIJAO U VUKOVARU, SRBIJA TREBA DA PRIZNA KOSOVO: Čkaljin sin šokirao izjavama!

in Društvo
Čedomir Petrović, sin srpskog glumca Miodraga Petrovića Čkalje u Centralnom dnevniku na…
avg 09, 2020 1614

PENZIONER IZ BAČKE PALANKE POBEDIO DRŽAVU: Tužio Fond PIO zbog smanjenja penzije, sud doneo odluku da mu se vrati POLA MILIONA DINARA

in Društvo
"Sud tužbeni zakon tužioca usvaja u celosti" - ovo je ishod sudskog postupka u kome je…
jan 29, 2021 1261

PROSLAVILE GA 'RANE' I POBEDA U VELIKOM BRATU, A ONDA JE NESTAO: Evo kako i gde živi čuveni Švaba! Oženio je izvesnu STELU

in Žena
Milan Marić, glumac poznat pod nadimkom Švaba iz kultnog filma “Rane”već duže vreme ne…
avg 08, 2021 1942

JEZIV SNIMAK SA NADZORNE KAMERE: Prošetala lagano do žene, uzela pištolj pa joj pucala u POTILJAK! (UZNEMIRUJUĆE)

in Planeta
Jezivi snimak hladnokrvnog ubistva zabeležile su nadzorne kamere. Kako piše Foks njuz,…
jun 20, 2021 610

Otišla sam na bazen sa drugaricom i primetila čoveka koji čita novine. ODMAH JE BIO SUMNJIV: Kad smo mu prišle, POČEO JE DA SE TRESE od straha

in Žena
Otišla sam sa drugaricom na bazen i odmah mi je zapao za oko čovek. Na prvi pogled,…
apr 23, 2021 992

ZADRUGA ZAVIJENA U CRNO, SUZE NE MOGU DA SE ZAUSTAVE! Sada je definitivno kraj

in Rijaliti
- Iva ta priča ti više ne pije vodu, to si uradila sa Stefanom pa sad radiš i sa Filipom…
avg 16, 2020 4386

NEČUVENA SCENA NA GROBLJU U PANČEVU: Spustili sanduk u raku, a onda je usledio ŠOK! (FOTO)

in Vojvodina
Nečuvena scena na Pančevačkom novom groblju! Ljudi su se okupili da rođaku i prijateljicu…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji