EVROPSKI SATELIT SNIMIO RUSKU ZABRANJENU ZONU U HABAROVSKOJ OBLASTI! Ovo mesto krije veliku tajnu i još veću moć, a ni danas niko ne za odgovor na ključno pitanje! /VIDEO/

"Zabranjena zona", najintrigantnije mesto Habarovske teritorije u istočnom Sibiru - jedinstveni planinski masiv Kondjor. Zabrane su uvele vlasti jer se ovde nalaze ogromne zalihe platine, jednog od najvrednijih i najotpornijih plemenitih metala

Kondjor je misterija jer je jedini planinski masiv na svetu koji formira neverovatno pravilan krug. Nalazi se u regionu Ajano-Maj u okrugu Habarovsk, a nedavno je njegovu satelitsku fotografiju objavio i sistem za satelitsko nadlgedanje EU Kopernikus.

Fotografija koju je, kako se navodi, snimio satelit Sentinel 2, otkriva gotovo savršen krug u planinskim masivima ruskog jugoistoka oko reke Amur, koji i danas podstiče različite teorije i nagađanja.

Krenimo redom. Geolozi, rudari i radnici jedini su koji ovde imaju pristup, ostalima je ulazak i boravak na teritoriji planinskog prstenastog masiva zabranjen, retki posetioci moraju da dobiju posebnu dozvolu.

Klima je surova, ledeni vetrovi nemilice duvaju sa Ohotskog mora, uslovi za rad su preteški, iako radnici imaju topao smeštaj, parna kupatila, sportsku salu,

Prema nekim procenama, iz ovog rudnika godišnje se iskopava platina u vrednosti od 115 miliona evra, a otkriveno je sedamdesetih godina prošlog veka kada su rudari, kopajući zlato, u aluvijalnim naslagama reke Kondjor našli platinu i tada je sve počelo.

Eksploatacija platine počela je 1984. godine. Nakon otkrića najvećih svetskih ležišta ovog dragocenog i retkog metala, otkriven je i endemski mineral nazvan konderit, legura bakra, olova, rodijuma, platine i iridijuma. Tu su i ležišta crnog granita i plavog kalcita.

Do danas je dosta uloženo i u infrastrukutru oko rudnika, a 2014. godine izgrađen je aerodrom Urgalan. To, međutiim, nije učinilo ovo daleko područje dostupnim običnom svetu, jer je avionski prevoz omogućen samo naučnicima i radnicima.

Ne zna pouzdano kako je ovaj impozantni krater nastao, a najbliža istini je teorija je da je formiran procesom intruzije - hlađenjem i kristalizacijom magme ispod površine zemlje. Zbog njegovog skoro savršenog kružnog oblika, postoje i teorije da je bio baza vanzemaljaca, ali i da ga je napravio meteor. 

Spoljni prečnik masiva je oko 8 kilometara, a visina ide od 1,2 do 1,4 km. Na severu planinskog obruča nalazi se jaz između oboda. Kroz njega iz centralnog jezgra protiče reka Kondjor.

Postoji još jedna zanimljivost. Ležišta minerala imaju skoro pa tačno definisane granice. Zbog toga je ekstrakcija i distribucija mineralnih stena koje nastaju u Kondjoru veoma efikasna, a planinski venac nazvan "zlatni rudnik".

Ruska Federacija je po eksploataciji platine druga u svetu, odmah iza Južnoafričke republike, a najveći rudnici nalaze se na Tajmiru, Uralu i Kondjoru. Zimbabve je treći na svetu po proizvodnji platine.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

sep 21, 2020 1298

SHVATIO DA JE DOŠAO KRAJ: Milo Đukanović tipuje na dve destinacije za beg, spremio milijardu evra!

in Balkan
Podgoricom je počelo da se šuška. Ako je verovati glasinama, Milo Đukanović ne planira da…
jan 24, 2021 1972

SEĆATE LI SE DEČAKA KOJI JE TRAKTOROM DOVEZAO PORODICU 1995: Danas je otac, srećan i uspešan čovek!

in Balkan
Sjetim se da sam nekada živio u kući koja nije imala tekuću vodu, da su moji orali…
mar 04, 2021 1886

STRAVIČNA NESREĆA NA IBARSKOJ: Vozač prešao u drugu traku, ubio čoveka, pa pokušao da pobegne

in Automoto
Na licu mesta poginuo vozač koji se kretao iz pravca Kragujevca, a čiji je auto posle…
jan 23, 2021 2200

Gde je sad moj Beograd? Video Nikole Koja nateraće vas da zaplačete od muke!

in Društvo
Poznati glumac prošetao centrom Beogradom u potrazi za bioskopima i pokazao u kolikom je…
dec 24, 2020 679

DUŠAN JE HEROJ KOJI JE SPASAO BEBU U OBRENOVCU: Nešto me je teralo da preturam po kontejneru, a onda sam čuo plač VIDEO

in Društvo
Devojka stara 23 godine sinoć je prebačena kolima Hitne pomoći u Ginekološko akušersku…
jun 28, 2021 963

“Vidi, jedna stvar je sigurna!” HRVAT pitao kako da uđe u Srbiju – usledio je ODGOVOR koji nije očekivao

in Balkan
U komentarima koji su usledili ispod objave mladića iz Hrvatske, javili su se korisnici…
nov 22, 2020 1807

MISTERIJA I DALJE TRAJE: Pet TAJNI koje je ARKAN odneo u grob

in Kriminal
Željko Ražnatović Arkan poneo je sa sobom u grob i mnoge tajne koje će možda Srbiji…
jan 24, 2021 972

SVI SU UZDISALI UZ PEKARKU IZ VARLJIVOG LETA: Ovako danas izgleda Jagodinka Simonović

in Žena
Ulogu u "Varljivom letu 68." sam sama birala, samo sam tražila od Gorana Paskaljevića da…
feb 05, 2021 1119

SAHRANA KOJA JE PROMENILA SRBIJU: Ovacije, skandiranje i rađanje SLOBODANA MILOŠEVIĆA

in Društvo
“Dok stojimo u kapeli, čujemo i osećamo neku buku i gužvu pred vratima kapele. Ne znamo…
dec 20, 2020 751

KUPILA TATI ROLEKS VREDAN 1,5 MILIONA! Državljanka Srbije pokušala da prošvercuje skupoceni sat! ŠOKIRAĆETE SE KAD ČUJETE ŠTA JE REKLA CARINICIMA

in Kriminal
Carinski službenici su 21. marta 2018. godine na aerodromu „Nikola Tesla“ sprečili…

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji