Snimak koji je preplavio društvene mreže

 

Često smo, nažalost, svedoci brutalnosti mladih.

 

Snimak koji je preplavio društvene mreže, sa sigurnošću možemo reći da je uznemirujući. Na snimku se jasno vidi kako maloletni dečak N.A (12), drži macu i devojčica koja snima sve to. U tom trenutku, devojčica sa smehom nagovara dečaka da ubaci malu macu u dvorište u kom se nalaze dva agresivna psa.Kada su videli kako su dva psa na brutalan način počela da dave mačku, dečak je vikao kako nije znao da će psi to da urade, dok se devojčica koja je sve to snimila telefonom, smejala i dalje.

Udruženje Levijatan je osudilo ovaj čin, rekavši da država radi ono što treba da radi Levijatan ne bi morao da postoji, a roditelji ovog budućeg Petkova Steve, bi bili strogo kažnjeni!

 

Brojni korisnici društvenih mreža osudili su ovakav čin i postavili pitanja šta rade roditelji koji ne vaspitavaju adekvatno svoju decu, ali i država koja ne sankcioniše ovakve postupke.

Njeno telo je ubrzo nakon uviđaja odneto

 

Devojka stara 25 godina pronađena je mrtva danas pored klupe u beogradskom parku na uglu Tiršove i Pasterove ulice.

Ovo je mesto na kom je ona pronađena:

 

Ekipa Hitne pomoći pokušala je reanimaciju, međutim devojka nije davala znake života. Na licu mesta bila je policija koja je obavila uviđaj, ali i porodica preminule devojke.

 

Prema rečima očevidaca, njeno telo je ubrzo nakon uviđaja odneto. Prema pisanju pojedinih medija nesrećna devojka verovatno neposredno pre smrti, uzela veću dozu narkotika.

Na mestu nesreće, u parkiću kod Tiršove našla se i ekipa Espresa. Osim očevidaca iz obližnjih radnji, niko ni ne zna šta se pre samo sat vremena tu desilo. Ljudi normalno prolaze ovuda, a neki su čak i sedeli ne sluteći da je jedan život nedavno tu izgubljen.

 

Telo nesrećne devojke odneto je na obdukciju, nakon koje će biti utvrđen tačan uzrok njene smrti.

Μεštani Bačkog Jarka, gde se preselio osuđivani silovatelj, uznemireni saznanjima o svom novom sugrađaninu

 

Po izlasku sa višegodišnje robije zbog silovanja, Dušan Murgaški Pikaso (59) se nastanio u okolini Novog Sada, u Bačkom Jarku. Meštane ovog naselja uznemirilo je saznanje ko im je od pre nekoliko dana novi sugrađanin. Činjenica da sada slobodno šeta izazvala je strah u mestu sa oko 7.000 ljudi.

 

U centru ovog prigradskog naselja, pojedini meštani sa kojima smo juče razgovarali, kažu da ne poznaju Pikasa, a kada su saznali da je reč o bivšem višestrukom osuđeniku za silovanja, bili su u šoku.

 

- Ne poznajem ga, ali je strašno što je došao ovde da živi - ne krijući uznemirenost veli sredovečna meštanka, ne želeći da joj se ime objavljuje u novinama, niti da se fotografiše. - Ako je zaista među nama, moramo biti na oprezu.

 

Istog mišljenja je i stariji čovek koji ističe svoje mišljenje, da osobe osuđene zbog silovanja nikada ne bi trebalo više da se nađu na slobodi.

 

- To je strašno - kaže ovaj čovek. - Kako neko može da se usudi da na takav način nasrne na ženu i decu? Nadam se da je pod policijskom prismotrom, jer takve osobe ne bi trebalo slobodno da šetaju i izazivaju strah. Nikome sada više nije sigurno da izađe na ulicu.

 

Podsetimo, Igor Jurić, osnivač fondacije “Tijana Jurić”, upozorio je žene i devojke iz Srbije, posebno iz Novog Sada i okoline da je Murgaški pušten iz zatvora. On se na slobodi našao 30. novembra, posle odslužene višegodišnje kazne, zbog silovanja.

 

Borac za uvođenje doživotne robije za silovatelje i ubice dece i trudnica, naveo je da Murgaški iza sebe ima tri silovanja, i da je među žrtvama i devojčica od 14 godina.

 

Zbog napastvovanja maloletnice, bio je osuđen na deset godina zatvora, a posle izdržane kazne je pušten na slobodu 2008. Pikaso je poslednji put bio uhapšen početkom decembra 2008. zbog sumnje da je silovao sredovečnu Novosađanku.

 

Isekao se pikavcem

 

Prilikom privođenja na saslušanje pre deceniju, u ondašnji Okružni sud u Novom Sadu, Pikaso je sam sebe povredio na putu od zatvora do sudske zgrade.

 

Murgaški je sam sebe povredio u marici, imao je vidljive posekotine na vratu i venama obe ruke. Dežurnom istražnom sudiji je tada pokazao kako je u gornjoj veštačkoj vilici sakrio sasušeni pikavac od cigarete kojim se isekao po vratu i rukama.

Otac Stefana (14) i Nikole (13), koji su se pre dve godine utopili u Srebrnom jezeru, ogorčen je što su dvojica najodgovornijih za ovu tragediju osuđeni samo na uslovne kazne

Aleksandar Petrović iz Rače, otac Stefana (14) i Nikole (13), koji su se pre dve godine utopili na Srebrnom jezeru, ogorčen je što je i nakon ponovljenog suđenja Osnovni sud u Velikom Gradištu izrekao gotovo minimalne kazne optuženima za ovu tragediju.

 

Ovaj sud je, podsetimo, direktora OŠ "Karađorđe" Zorana Jovanovića i trenera Miloša Gajića, u čijoj su organizaciji dečaci bili na jezeru, osudio na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, koja neće biti izvršena ukoliko naredne dve godine ne učine novo krivično delo.

 

Istom presudom na kaznu od dve godine zatvora osuđeni su Milanka i Dragan Stanković iz Niša, koji su dečacima iznajmili pedaline s kojih su pali u vodu i utopili se. Prethodnom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud vlasnicima pedalina izrečene su iste kazne, dok su direktor škole i trener osuđeni na godinu dana kućnog zatvora.

 

- Ogorčen sam jer je kazna direktoru smanjena, a on je imao najveću odgovornost i trebalo je da dobije najveću kaznu. Deca su njemu poverena. Ako sud smatra da životi moje dece vrede toliko, zaista ne bih imao ništa lepo o njima i njihovom radu da kažem - kazao je za Kurir nesrećni Petrović, napominjući da će uložiti žalbu na presudu.

 

Od stravične tragedije prošle su dve godine, ali kako kaže otac, bol za izgubljenim sinovima ne jenjava.

 

- Teško nam je. Preteško. Svaki dan ležem u krevet i budim se samo sa jednim pitanjem - da li je moguće da se tako nešto dogodilo. Sećam se tog jutra kad sam ih odvezao na utakmicu. Nisam znao gde će sve ići. Niko nam nije rekao! Znao sam samo da idu da igraju fudbal - objašnjava otac prisećajući se tog kobnog dana i dodaje:

 

- Ne znam zašto su tamo svraćali jer su na tom jezeru već imali loše iskustvo ranije. Stefan mi je pričao da su se deca, kada su bili na ekskurziji, pogurala i da je jedan dečak pao u vodu. Srećom, bilo je plitko, pa su ga odmah izvukli. Zašto su opet tamo išli, nije mi jasno. To je pitanje koje me muči - kaže Petrović.

 

Prema njegovim rečima, možda je zbog tog iskustva Stefan tog dana i odlučio da uđe u vodu da izvuče brata.

 

- Sigurno je mislio da je voda plitka. On je upravljao pedalinom, a Nikola je sedeo na ivici i upao u vodu. Videvši to, Stefan je povikao: "Ljudi, pomagajte, Nikola se davi!", skinuo je stvari sa sebe i skočio u vodu. Siguran sam da nije znao koliko je duboko i da je u vodu ušao samo da pomogne svom bratu - priča potreseni otac i dodaje da se sa Stefanom poslednji put čuo 15 minuta pre utapanja.

 

Inače, nesrećni Aleksandar Petrović ima i ćerku koja je bliznakinja s Nikolom. I njoj je, kako kaže, sve teže jer nema podršku svoje braće. - Sa Nikolom je bila nerazdvojna. Svuda su išli zajedno. Teško joj je, sedim s njom i razgovaram, pokušavam da joj malo olakšam, ali nedostaju joj braća. Oni su bili njena najveća podrška - kaže Petrović.

 

Aleksandar Petrović objašnjava da je direktor škole dobio otkaz posle tragedije. - U početku je bio s nama, pružao nam podršku da bismo se lakše suočili s bolom, ali je kasnije prekinuo svaki kontakt. Čuo sam da je, kada je suđenje počelo, obilazio decu i tražio im da menjaju iskaze. Verujem i da je to tačno, jer su deca zaista kasnije menjala iskaze. Neka rade šta hoće, ne znam kako će izaći na kraj sa svojom savešću, ako je uopšte ima. Direktor je bio vođa i organizator puta, on je imao najveću odgovornost. Da je svoj posao radio kako treba, do tragedije ne bi došlo - iskren je Petrović.

NIKAD se nikom nisam zamerila, bilo koga uvredila, nikome ništa ne dugujem, mrava nisam u životu zgazila...

 

Taman posla da sam digla ruku na bilo koga, a kamoli na rođenu majku! Nisam je ubila, već se borila za svaki sekund njenog života!

Ovako za "Novosti" započinje svoju ispovest Željka M. iz sela Leskovac kod Lazarevca, koja je donedavno živela u porodičnoj kući sa majkom Milkom Koprivicom (78), čije je beživotno telo pronađeno preksinoć, zakopano u dvorištu.

 

Slučaj je otkriven jer su komšije prijavile policiji da iz Željkinog i Milkinog dvorišta "nešto zaudara" i da sumnjaju da se, s obzirom na to da je duže vreme nisu videli, nešto desilo starici. Tačnije, da joj je možda naudila ćerka i potom je zakopala u dvorištu porodične kuće.

Na lice mesta odmah su izašli policija i dežurni zamenik Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, koji su obavili uviđaj. Zaista, telo upokojene Milke nađeno je zakopano u plitkom grobu u dvorištu.

 

- Zamenik OJT je nakon obavljenog uviđaja naložio obdukciju pronađenog tela, kako bi se utvrdio uzrok smrti - rekli su za "Novosti" iz tužilaštva.

- Takođe, saslušana je ćerka preminule, a biće urađene i druge neophodne provere radi rasvetljavanja ovog nesvakidašnjeg slučaja.

 

Zasad niko nije uhapšen.

 

- Plašim se da ne odem u zatvor, iako sam nevina - kaže nam Željka M. - Bog je, nadam se, kao i pravda, na mojoj strani. Zaista sam sve učinila da ostarelu i bolesnu majku gledam kako treba, održim u životu. Ali eto, nisam mogla drugačije da je sahranim nego onako kako sam znala i umela.

 

Naša sagovornica priča da je Milka bila stara i bolesna. U poslednje vreme, dok bi Željka bila na poslu, umela je, kako tvrdi, i da padne u kući. Ali, nije se baka dala.

 

- Pre oko desetak dana, radila sam po dvorištu i u bašti. Umorila sam se i legla da se malo odmorim. Mama se već dan-dva pre toga osećala malo lošije, ali ništa nije ukazivalo da je ozbiljno bolesna - priča Željka.

 

Od umora, ćerka je zaspala, ali kad se probudila, videla je da je Milki loše. Imala je temperaturu, osećala se slabo:

 

- U toku noći, stanje je bilo još gore, stavljala sam joj obloge, masirala... Sutradan, počela je da kašlje i povraća krv. Zvala sam Hitnu pomoć, ali su mi rekli da su "puni" i da se snađem sama, da majku spremim, nađem nekog od komšija da je preveze u Dom zdravlja u Lazarevac. Niti se bilo ko od komšija odazvao na moj apel za pomoć, niti sam ja, s obzirom na to koliko sam mršava i slaba, mogla sama da je podignem iz kreveta i vodim peške i autobusom bilo kuda.

 

Zatim se, priča Željka, majčino stanje popravilo.

 

- Tražila je da joj dam sladoled, volela ga je. Odmah sam otrčala do prodavnice i kupila joj. Usput sam svratila do komšinice i ispričala joj šta se dešava, na šta mi je ona rekla da je sigurno u pitanju korona. Poverovala sam i sve od sebe dala da budem stalno uz majku, negujem je i opet dignem na noge, ozdravim.

 

Međutim, nedugo potom, baka Milka je preminula.

 

- Bila sam u šoku, očajna, tužna. Zvala sam groblje da se raspitam šta da radim, koliko košta da se organizuje sahrana, iskopa grob. Grobar mi je rekao da je iskopavanje 15.000 dinara, a kada sam objasnila da nemamo grobno mesto i da jedino mogu majku da sahranim u dvorištu, odbio je da to uradi. Komšinica mi je rekla da nije ništa neobično da se bližnji sahrani u dvorištu kuće, da to rade mnogi po selima u Srbiji. Nisam ni pomislila da sad ja možda nešto loše radim, grešim. A sve sam morala sama, ne pitajte kako. Nije sramota nemati, bruka i greh je ne pomoći - kaže Željka.

 

Tako je prvo po pomoć oko sahrane otišla u komšiluk.

 

- Niko nije hteo da mi pomogne u tome, čak ni kramp ili ašov da mi daju. Otišla sam u gvožđaru, kupila ašov i počela da kopam raku u dvorištu. Zatim sam, sve kako dolikuje za sahranu, zapalila sveću za dušu, skuvala žito, okupala majku, kupila i obukla joj novo odelo, cipele. Kupila sam i jastuk, čaršav, prekrivač, peškir. Nekako sam uspela da je odnesem do rake. Iako je imala jedva 50 kilograma, mislila sam da je teška još toliko.

 

Stavila sam je unutra, očitala molitvu i onda zakopala i položila cveće na grob. Nadala sam se da je sad na nekom lepšem mestu, gde će joj biti bolje. Ali, ni tu joj nisu dali mira...

 

MAMA je imala penziju, nešto više od 25.000 dinara. Ja sam nezaposlena zvanično, ali ne bežim od bilo kakvog posla. Radim i po kućama, čistim, perem, a ne bežim ni od posla na njivi. Tako smo dopunjavale naš zajednički budžet, jer samo od mamine penzije, kad se plate sve dažbine, nije bilo moguće imati dovoljno za pristojan život, lekove, higijenu - priča Željka.

 

IZ nadležnog VJT juče su "Novostima" rekli da obdukcija pokojne Milke Koprivice još nije gotova. To nam je potvrdila i njena ćerka Željka M.

 

- Očekujem nalaze obdukcije. Znam da ništa nisam uradila protivno zakonu, da je mama umrla prirodnom smrću. Verujem da je zaista kao posledica korone nastupila smrt, ali možda je bilo još nečega.... Rekli su mi da će, kad bude završena obdukcija, nadležni obavestiti o svemu i komunalnu službu, da će mi se pomoći da ponovo sahranim mamu, ovog puta na groblju.

Nataša Janković (42), zapisničarka Apelacionog suda i jedna od petoro stradalih u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, sahranjena je svojevremeno na groblju u selu Čokot u prisustvu mnogobrojnih članova porodice i prijatelja.

Kolege i sugrađani za Natašu imaju samo reči hvala, a na licu mesta se okupilo oko stotinjak ljudi koji su došli da zapale sveće i izjave saučešće porodici tragično preminule.

 

 

Među prisutnima su kolege iz Apelacionog suda u Nišu, predstavnici pravosuđa, kao i mnogobrojni drugovi sinova preminule Nataše.

 

 

- Jao, Nataša, oko moje milo. Majko, ne mogu ovo da izdržim - jecao je Natašin suprug na prozoru kuće, nakon što je posle opela iznet sanduk sa telom njegove supruge.

 

Natašina majka neprekidno je plakala, grlila i ljubila sliku ćerke dok je kovčeg iznošen iz kuće.

- Zašto mi je, Bože, uze iz ovog života - naricala je Natašina majka Gorica.

 

U autobusu bila sa sinom

 

Zajedno smo krenuli autobusom, ja u školu, a mama na posao. Ona je sela sa koleginicom negde na sredini, a ja sam sa drugarima otišao nazad. Video sam da voz ide ka nama i sledeće čega se sećam je da su ljudi padali na mene, bili su krvavi, a ja sam se pitao gde mi je majka, ispričao je Petar Janković (16), koji je u petak pukom srećom preživeo stravičnu nesreću.

 

 

Uspeo je Petar da se kroz prozor izvuče iz autobusa, očajnički tražeći majku.

 

- Umio sam se snegom, i počeo da je dozivam. Na sve strane bila su tela i delovi tela, galama i jauci. Našao sam majku zaglavljenu ispod voza. Uhvatio je valjda točak i... - zastaje na trenutak Petar da dođe do daha, dok briše suze sa lica. Smogavši snage, ispričao je da je njegova majka u tom trenutku još davala znake života.

 

- Klimnula je glavom i kao da je rekla da je dobro, a onda je pala u nesvest i više me nije čula. Odvezla nas je Hitna pomoć, ja sam se nadao da će biti dobro, ali mi je otac u Kliničkom centru saopštio da majka nije preživela - govori nam ovaj tinejdžer.

"Najlepši cvet zvani Despot se uspavao na krilima anđela, Gospod se o njemu brine"

Vest o smrti četvorogodišnjeg Despota Stankovića potvrdila je za Telegraf.rs majka dečaka Dejana.

- Istina je. Upravo sam ispratila svoje dete na večni počinak, na dan kada je trebalo da slavim njegov četvrti rođendan - navela je Dejana.

Tužna vest objavljena je noćas u Fejsbuk grupi Despot Stanković heroj.

- Pišem, brišem... Kako sročiti sve i napisati sve što si prošao sa svojom majkom koja te istinskom ljubavlju štitila i pazila, branila... Dejana, ti znaš da te mogu do kraja razumjeti.

Pripremi se na bol do kosti, rasparčano srce i dušu. Ali, veruj, tu će ti biti uvijek i zauvjek, daće ti on znak ponekad. Znam da ćeš iz ovoga izaći još jača i bolja - stoji na Fejsbuku u izrazima saučešća.

0Majku Dejanu upoznali smo još u decembru 2019. godine kada je objavila fotografiju iz bolničke sobe u Tiršovoj. Na njoj se vide Despot u svom krevetiću i majka Dejana kako leži pored njega, na improvizovanom ležaju.

- Da li ste nekad razmišljali o svakodnevnim sitnicama kao što je na primer krevet? Baš sad ležim na ovom mom, koji je nastao iz moje mašte pomoću štapa i kanapa. I razmišljam... lepo je imati krevet, mekan, udoban... ali kad ga nemaš, dobar je i ovaj, u svakom slučaju bolji nego stolica. Budite zahvalni za sitnice i nije sve tako crno. Evo, zidovi oko mene su šareni - napisala je tada.

Potresnu fotografiju čitaoci Telegrafa podelili su više od 8.000 puta.

- Dajana, Gospod nam pokloni najbolje, najlepše... naučimo mnogo, ostanemo bez dela sebe. Imamo, pa nemamo, ali Bogu hvala na svemu. Najlepši cvet zvani Despot se uspavao na krilima anđela, Gospod se o njemu brine. Ostavio je u svima nama zraku lepote i značaja, pogotovo vama koji ste ga videli, doziveli, zagrlili...

Pusti suzama neka teku, majka je jedna. Budi hrabra. Imaj na umu da je Despot u Gospodnjem vrtu, vrtu ljubavi i svetlosti. On je tamo gde idu svi ovozemljski anđeli, deca nasa. Nisi jedina, plačemo mnogi za Despotom. Ostaće u srcu sećanje na njega. Iskreno saučešće celoj porodici - stoji u porukama podrške za roditelje preminulog dečaka.

Inače, Despot je prevremeno rođeno dete, koje je doživelo brojne nevolje još od časa rođenja. Najpre je reanimiran, potom mu je ugrađen VP šant zbog hidrocefalusa, a kasnije je utvrđeno da boluje od epilepsije. Zbog svega mozak je pretrpeo veliko oštećenje, zbog čega nije sedeo, nije pratio pogledom, nije se smejao, nije reagovao na okolinu.

Komšija napominje da je čuo priču da je Dobrica prvo ubio Ivanu, pa zatim sebe

Beživotno telo Ivane A. (36) pronašla je njena majka u Melencima nakon što joj se ćerka nekoliko dana nije javljala. Kako pričaju komšije žrtva je nedavno izletela na ulicu i vikala "ubiće me, pomozite ljudi". 

Takođe je pronađen i leš Dobrice A. (42).

Komšije prepričavaju okolnosti koje su prethodile tragediji koja je potresla celo mesto.

- Ja sam tu treća kuća od njih, svašta se dešavalo. Ivana je često istrčavala na ulicu i zvala pomoć, nedavno je sva u bunilu izletela i vikala "ubiće me, pomozite ljudi" - priča komšija

Komšija napominje da je čuo priču da je Dobrica prvo ubio Ivanu, pa zatim sebe.

- Da su mnogo pili, to pouzdano znam, e sad da li su bili uživaoci narkotika, kako po selu priča, to ne znam i ne mogu pouzdano da tvrdim - priča žena srednjih godina iz iste ulice, koja još dodaje da su i danju i noći, svi prozori na Ivaninoj kući bili otvoreni i da se često čula vika i svađa.

Meštani potvrđuju da je Ivana iz prvog braka sa suprugom iz Elemira, imala dva sina, tinejdžerskog uzrasta, koji žive sa ocem u ovom selu i da ih je retko viđala,  od kako je napustila Elemir i vratila se u Melence, gde je radila kao trgovac u jednoj kineskoj prodavnici.

Tela Ivane A. (36) i njenog supruga Dobrice A. (42) pronađena su u njenoj kući u Melencima. Žrtvin brat rekao je da je obdukcioni nalaz potvrdio da je njegova sestra ubijena.

Istraga je u toku, a u javnost za sada nije stiglo mnogo detalja.

Brat pokojne Ivane, Igor Radišić (39) iz Melenaca ne zna mnogo o slučaju.

- Rečeno nam je da je obdukcioni nalaz u Novom Sadu potvrdio da je moja sestra ubijena. Detalje ubistva ne znam. Sve ukazuje na to da je izvršeno ubistvo i samoubistvo. O svim ostalim detaljima bićemo naknadno obavešteni - ispričao je tugom slomljeni Igor.

 

* Imala je još četvoro dece, poslednji put se porodila u zatvoru * Pre petomesečne bebe, porodica na porođaju izgubila još jednog sina * Najpre se verovalo da je dečak preminuo

 

Pritvorenica Radmila M. (34) preminula je sinoć u Okružnom zatvoru u Beogradu. Reč je o ženi iz sela Petlovača kod Šapca, osumnjičenoj za smrt petomesečnog sina K. M, koja je priznala šta je uradila istražnim organima nakon što je tvrdila da je dete pronašla mrtvo u kolicima.

Priča o tragediji porodice najpre je dospela u javnost u aprilu prošle godine, kada je 20. u mesecu petomesečna beba K. M. preminuo. Kako je majka tada rekla, bebu je prethodno nahranila i ostavila u kolicima da spava. Kasnije je navodno shvatila da je mrtva.

Kako smo pisali, porodica je bila duboko pogođena smrću dečaka. On je, naime, prevremeno rođen sa zdravstvenim problemima, i to nakon što se porodica oporavljala od prethodnog gubitka.

Ni dva kilograma nije imao, pa je prebačen na Institut za neonatologiju u Beogradu. Tamo se lečio dva i po meseca, a otkako su ga doneli kući, zaboravili su na sve muke posle rođenja. Bio je razdragana, umiljata i vesela beba, svi su ga pazili, igrali se sa njim. Lepo je napredovao, rečeno je našem reporteru pre godinu i po dana.

- U Beogradu su ga lečili od trinaest bolesti. Imao je i sepsu, ali su lekari uspeli da ga spasu. Otpustili su ga i rekli nam da ima šum na srcu, aritmiju i da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom. Sutra smo imali zakazanu kontrolu, a mi ćemo ga sutra sahraniti - kazala je tada preminula majka Radmila za Telegraf.rs.

Radmila M. i njen suprug Saša M. prethodno su na porođaju izgubili muško dete.

- To smo teško preživeli i mnogo smo se radovali kada se K. rodio. Sin i snajka imaju dvoje dece i hteli su još, Bog je dao da se izvuče jer se rodio pre vremena, bio je nejak, ali sudbina im ne da pa ne da - objasnio je deda Milan kroz šta je porodica prošla.

Majka Radmila: Pripremila sam flašicu, posle je zaspao

Majka Radmila govorila je za medije o tome šta je prethodilo smrti dečaka. Najpre je kako je kazala pre nego što je podignuta optužnica za teško ubistvo, pripremila hranu. To se navodno desilo uveče oko pola deset.

- Pojeo je dvadesetak grama mleka iz flašice i kada je podrignuo, spustila sam ga u kolica. Nisam se ni minut okrenula od njega, on je već zaspao - rekla je majka navodeći pretpostavku da je upravo tada preminuo, te da nije uspela da ga probudi.

Odneli su dete u Dom zdravlja u Prnjavoru gde je lekar rekao da je mrtvo. Kolima hitne pomoći je prebačeno u Šabac, gde je urađena obdukcija. Nedvosmisleno je utvrđeno da se dete nije samo ugušio, a u predistražnom postupku, Radmila je ispričala šta je uradila. Međutim, nakon toga osporavala je svoj iskaz.

Lekari su u izveštaju na licu mesta napisali da je beba primljena bez respiracije, palpabilnih pulseva, hladne periferije, sa mrtvačkim mrljama, nereaktivnim zenicama, EKG je pokazao ravnu liniju, iz usta i nosa se cedio zgrušan mlečni sadržaj sa sukrvicom.

Tada je pokopana i poslednja nada mladih roditelja da će rođenjem K.M. zalečiti stare rane i da su, iako žive u teškoj sirotinji, za njih stigli bolji dani. Tek su počeli da grade svoje porodično gnezdo kada su jesenas u Petlovači kupili kuću koja je u požaru izgorela do temelja, pisali smo. Počeli su da sređuju svoj dom, ako se tako uopšte može nazvati ruina od zidova i bez krova. Imali su novca tek da urede jednu sobu. U toj teskobi od šesnaest kvadrata ima mesta za krevet, sto i stolice. U njoj svi spavaju i jedu, u njoj je mali Kristijan, umesto u krevecu spavao u kolicima smeštenim u jednom ćošku.

- Pošteni su ljudi, nikoga oni nisu prevarili i nikome nisu ostali dužni. Deca im idu u školu, čista su i uredna, vidi se da majka Radmila lepo brine o njima. Saša je baš vredan, radi sve što mu se ponudi, ne odbija ni jedan posao da bi prehranio porodicu i sređivao tu kuću u koju su se uselili - kazali su ljudi u Petlovači našem repoteru.

Više javno tužilaštvo u Šapcu protiv majke Radmile podiglo je protiv optužnicu za teško ubistvo.

Imala je još dvoje dece sa Sašom M. od 10 i 17 godina, i sina iz prvog braka od 16 godina. Poslednji put se porodila u zatvoru pre nekoliko meseci, a dete je Centar za socijalni rad smestio u hraniteljsku porodicu.

BEBA stara 17 meseci nastradala je pre skoro dva meseca u Kraljevu kada je pala kroz prozor na trotoar. NJena majka je na svom Instagram profilu odlučila da progovori o tragediji koja ju je zadesila.

Da podsetimo, devojčica je u 24. decembra pala kroz prozor sa drugog sprata zgrade na pločnik, a očevici su pozvali Hitnu pomoć. Beba je prebačena u KC Kragujevac gde su se lekari dva dana borili za njen život, ali nažalost, bezuspešno. Majka devojčice odlučila je da na svom Instagram profilu objasni šta se dogodilo i objavom potresla i rasplkala sve pratioce.

Ona je pojasnila da je želela da snimi video o tome šta se kobnog dana dogodilo, ali nije imala snage, te je napisala malo duži tekst. Kako je navela, u danu kada se nesreća dogodila sa ćerkicom je otišla u šetnju, pa u posetu baki.

- Baba ima terasu i Kasija je stalno izlazila tu, cela ulica bi je čula koliko bi s smejala i koliko bi vrištala kada izađe sa njenim Simom - napisala je majka i nastavila:

- Posle par minuta sam je uzela i rekla babi: "Sve mi se nešto preznoje dlanovi kada vidim kako skakuće ovde", iako nema kako da padne, niti bilo šta. Još par minuta smo bile kod babe i otišle kući. Kad kažem da sam tog dana sve stigla, a zapravo nisam ništa, mislila sam na ovo. Kada stignemo kući znalo se, izuvamo se, obuvamo patofne, palimo njen omiljeni program i spremam joj kakao za spavanje. Od toga prvi put u životu nisam ništa uradila, znate li šta jesam? - navela je majka.

Ona je pojasnila da su u stanu imali prozor kog se mnogo plašila.

- Mama mi je jednom prilikom rekla, iako sam to već znala sama: "Nemoj otvarati taj prozor, Kasija je vrcoprc". Za neke stvari koje mi je pričala ujedno i za taj prozor rekla je: "Samo se jednom greška pravi". Tog dana ništa od navedenog gore nisam uradila, samo sam otvorila taj prozor kog sam se toliko plašila i otišla da spremim kakao, da uspavam Kasiju - napisala je.

- Bila je u njenoj kutiji sa igračkama, gledala sam je tako se lepo igrala. Prišla mi je, zatrčala se jako i toliko jako mi je zagrlila nogu. Rekla sam joj: "Evo Kasi, sad će mama da spremi i dolazim da spavamo". Ona je otišla. Nisam stigla da raspremim krevet, nisam stigla da spremim kakao, hitna se čula. Rekoh, bože šta li se dešava ovo, da pogledam, da se Kasija ne uplaši. Kada sam to pomislila sve mi je već bilo jasno. Kroz prozor sam se presavila i samo sam sa strane prozora videla njenu igračkicu.

Majka devojčice navela je da se sve desilo u tri minuta, da su je ljudi gledali i govorili: "Jao, ne".

- Strčala sam iste sekunde bosa i znate šta? Nisam stigla ni da je vidim. Toliko su bili brzi i ja sam krenula odmah u bolnicu, opet nisam stigla da je vidim. Znate šta sam stigla? Stigla sam samo da zatvorim prozor kada je bilo i više nego kasno. Ta dva dana bila su mi kao večnost. Nikad gora nikad više pitanja nikad više tuge u meni. Toliko sam samo želela da budem pored nje, nikad se nismo razdvajale. Baš nikad! Doktori su me pustili, svoju princezu sam mazila i rekla joj da je ona najjača na svetu i da je najlepša i ljubila je tako nežno samo da ne oseti bol. Drugog dana je već sve u meni umrlo. Dišem, ali ne živim - završila je svoju potresnu poruku Kraljevčanka.

Strana 1 od 71

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji