Vojvodina

Vojvodina (168)

Otac je za nesreću je saznao u nedelju oko sedam ujutru, kada su ga probudili policajci.

Slavko Gudz, otac Tatjane (15), koja je poginula u udesu zajedno sa drugaricom Marijom Fekete (17) i Božidarkom Đukić (23), kaže da se kobne večeri protivio da ćerka ide u diskoteku, jer je imao loš osećaj

- Rekao sam ćerki da ne izlazi u grad, jer imam neki loš predosećaj, a ona mi je odgovorila: "Tata, pusti me, vidiš da je ova korona, možda mi je poslednji put" - rekao je otac.

Slavko Gudz, otac je Tatjane Gudz (15), koja je u nedelju oko 3.30 sati poginula u saobraćajnoj nesreći na putu između Ruskog Krstura i Kule. U istoj nesreći život je izgubila i Tatjanina drugarica Marija Fekete (17), kao i Božoidarka Đukić (23), dok se Marijina sestra M. S. (14) bori za život. Nesreća se desila kada je Mihajlo Sabadoš (23), koji je pijan vozio "reno megan", u kom su bile devojke, ali i mladić Jovan V. (18), koji je takođe teško povređen, sleteo s puta i upao u kanal.

- Tatjana i sestre iz Kule, Marija i M. S., bile su nerazdvojne. Njih tri su još u četvrtak zajedno bile na bazenu, a Tatjana mi je posle rekla da su se tamo dogovorile da u subotu idu u diskoteku u Odžacima, jer je trebalo da nastupa pevačica koju vole. Ne znam zašto, protivio sam se tome. Kao da sam znao da će se ovo desiti - priča uplakani Tatjanin otac i dodaje da je čuo da su devojčice u subotu uveče prvo bile na nekoj kućnoj žurki.

Kako kaže, za nesreću je saznao u nedelju oko sedam ujutru, kada su ga probudili policajci.

- Moja Tatjana mi je bila desna ruka, od sve dece najviše mi je pomagala, slušala me. Išla je u drugu godinu prehrambene škole. Baš u nedelju smo planirali da pečemo prase i da se malo okupimo, a sada sahranjujem ćerku - kaže Slavko, stežući ćerkinu sliku.

- Slale su snimke iz provoda Tetka sestra iz Kule kaže da je mlađa devojčica, koja je u Dečjoj bolnici KC Vojvodine, pre tragedije cele večeri slala rođaci snimke iz provoda. Rekle su majci da idu u šetnju, a otišle su u klub. Mlađa sestra je rođaci iz Novog Sada slala videe sa žurke. Ovo niko nije očekivao - kaže tetka.  

Nesrećni otac kaže da je čuo da je nastradala Marija Fekete ispala iz kola i da je ležala na putu.

- Glava i grudi su joj bili smrskani. Druga devojčica bila je u jarku. Čuo sam i da je Jovanu operisana kičma i da su mu amputirane noge, kao i da na sve to ima koronavirus - kaže Slavko. 

Ništa manja tuga nije ni u porodici Marije Fekete i njene povređene sestre M. S. Njihov očuh Zoran Šijak kaže da su devojčice kobne večeri izašle u grad sa drugaricom Tatjanom, koja je trebalo da prespava kod njih.

- Rekle su nam da idu da prošetaju po kraju i da neće daleko ići. Na kraju su završile u diskoteci - priča potreseni očuh, koji je za nesreću saznao kada je krenuo na pecanje.

- Svakog jutra bih, pre odlaska na pecanje, ušao u sobu devojčica da proverim da li su se vratile iz grada i da li spavaju, ali sada to nisam učinio. Pozvali su me i rekli da su one doživele nesreću. Odmah sam otišao tamo, ali me nisu puštali da priđem blizu - kaže Šijak.

Očaj u porodici Đukić S dečkom bila u provodu, iza sebe ostavila dete (3)

Tetka Božidarke Đukić, koja je iza sebe ostavila trogodišnju ćerku, kaže da njeni roditelji ne progovaraju od tuge.

- Božidarka je bila najmlađa od četiri sestre, po završetku škole otišla je u Novi Sad gde njena sestra drži firmu za održavanje zgrada i zaposlila se. Tamo je i upoznala oca svoje ćerkice. Zabavljali su se, a nije znala da je oženjen. Tek kad je zatrudnela, sve se saznalo. Vratila se kod roditelja i sama odgajala devojčicu. Bila je mirna, povučena i tiha - priča tetka.

- Mihajlo koji je vozio auto smrti bio je Božidarkin momak. Znam da su se zabavljali, pa je kobne večeri sa njom i drugom Jovanom bio u provodu. Ove tri devojčice uopšte nisu bile njene drugarice, njih je Mihajlo slučajno sreo i povezao. Kakva crna sudbina - dodala je ona.

On dodaje da vozača "renoa", Mihajla Sabadoša, ne poznaje, ali da poznaje povređenog Jovana V.

- Jovan se družio sa devojčicama i ranije, znali smo ga dobro - kaže on.

Zla sudbina stradalih sestara, obe rano ostale bez očeva

Zoran Šijak, očuh Marije Fekete i njene povređene sestre, kaže da je Marija išla u mašinsku školu "Mihailo Pupin".

- Školovala se za varioca, a i njena mlađa sestra planirala je da upiše istu školu - navodi on i dodaje da su devojčice sestre po majci i da su obe rano ostale bez očeva.

- Ja sam osam godina u braku sa njihovom mamom. Ona ovo jako teško podnosi. Kad bi makar mogla da vidi mlađu ćerku u bolnici bilo bi joj lakše. Devojčica nema povrede glave, već nagnječenje vratnog pršljena i drže je u veštačkoj komi - priča Zoran.

- Moja žena je bila jako vezana za Mariju. Kada je ona imala manje od godinu dana njen otac se obesio, pa se moja žena preudala. U drugom braku je dobila drugu ćerku, ali joj je i drugi suprug preminuo i to u 40. godini - dodaje Zoran.

Vozač u pritvoru zanemeo pred tužiocem

Mihajlo Sabadoš saslušan je juče pred Višim javnim tužilaštvom u Somboru, a kako se nezvanično saznaje, branio se ćutanjem. Njemu je određen jednomesečni pritvor, a na teret mu se stavlja teško delo protiv bezbednosti saobraćaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. 

Policija je u kući na stolu pored ubijene Katice pronašla oproštajno pismo koje je navodno napisao Anđelko

 

Anđelko F. (65) iz sela Dupljaja kod Bele Crkve zaklao je u sredu svastiku Katicu T. (61) u svojoj spavaćoj sobi, a onda se obesio u radionici iza kuće zato što nesrećna žena nije imala hrabrosti da obelodani vezu s njim i da počnu zajednički život.

Na licu mesta dan posle svirepog ubistva i samoubistva koje se dogodilo u sredu oko 17 sati stajale su uplakane Anđelkove ćerke.

Za života su ga ne neizmerno volele, i one i njihova deca, a danas su, kažu, osramoćene zbog očeve tajne ljubavi sa njihovom tetkom po majci, koja ih je na kraju života i koštala.

 Ne pitajte nas ništa. Sramota nas je od celog sveta. Naš tata je bio dobar čovek i bile smo vezane za njega, kao i naša deca, a uradio je ovako strašnu stvar. Ubio je našu tetku. Šta da kažemo njenoj deci sada, iako ništa nismo krive. Niko nas još od porodice nije zvao, osim jedne tetke, a imamo ih još dve i ujaka. Došla sam juče iz Uljme, gde sam udata, da obiđem tatu i ušla sam u njegovu kuću. U dnevnoj sobi sam ugledala žensku tašnu, pa sam glasno zvala oca. Niko nije odgovarao. Ušla sam u sobu i videla tetku Katicu u lokvi krvi, zaklanu. Ležala je na leđima na krevetu. Tate nije nigde bilo, tek kasnije smo ga pronašli obešenog u radionici - potreseno priča mlađa ćerka ubice.

Kad je preko telefona od mlađe sestre čula da je u kući njenog oca ubijena njena tetka, starija ćerka se potajno nadala da je Anđelko presudio i sebi, kad je već dokrajčio Katicu.

- Molila sam boga da, kad je već ubio nju, i sebe ubije jer kako bi živeli sa njim, a da znamo da je tata ubio sestru naše majke. Iako grozno zvuči, kao da mi je pao kamen sa srca kad mi je sestra javila da se tata obesio nakon zločina. Šta se tu tačno desilo, verovatno nikada nećemo saznati. Krv sam pronašla i po kupatilu, na lavabou, kao i njegov brijač. U smrt je otišao obrijan - iskreno priča Tanja.

Dok Tamaru teši suprug Radoslav, njena dve godina starija sestra Tanja kaže da nikada više neće doći u kuću u kojoj je odrasla, a onda otkriva da je porodica odranije sumnjala da su Anđelko i Katica ljubavnici.

- Nije da se nije sumnjalo, ali niko tatu o tome nije pitao. Saznali bismo da su se videli ovde ili onde i bilo nam je čudno, ali smo to prećutkivali. Otkad je pre četiri godine u decembru, iznenada zbog tromba na mozgu umrla naša majka, on je izgleda otpočeo vezu sa našom tetkom, koja je bila privlačna žena i prava zavodnica. Ne znam šta joj je to trebalo u tim godinama, kad ima punoletnu unuku. Ona je zvanično bila u drugom braku, a od policije sam saznala da je muža slagala da ide na grob svoje sestre, a došla je u krevet mog tate i evo šta se desilo. Ja mislim da je tata vršio pritisak na nju da se preseli kod njega, ali da ona nije smela da to uradi od njene dece i muža - ispričala je Tanja, koja, iako je udata i ima decu školskog uzrasta, još uvek nosi devojačko prezime, kog sada želi da se odrekne.

Policija je u kući na stolu pored ubijene Katice pronašla oproštajno pismo koje je navodno napisao Anđelko i u njemu tvrdio da su se dogovorili da u smrt odu zajedno, kad već ne mogu da budu zajedno.

- Mi nismo pročitale pismo jer ga je policija našla i samo nam ga iz ruke na tren pokazala. Od šoka nismo ništa videle - kaže Tanja.

Ona otkriva da je pročitala u očevom telefonu poslednju poruku koju je primio od Katice.

- Policija nije odnela tatin telefon, pa sam videla poslednju Katičinu poruku tati u kome ga je obavestila da brzo kreće kod njega. "Spremna sam, da popijem kafu i stižem", napisala mu je. Inače, iz kuće sam izbacila njene patike i još neke stvari koje sam našla.

Porodice Željke (39) i Nebojše Milosavljevića (46) iz Laćarka, koji su poginuli u subotu na pružnom prelazu u Zminjaku kod Šapca, a njihovi sinovi N. M. (8) i A. M. (11) teško povređeni, smatra da je tragedija mogla da bude izbegnuta da je prelaz bio obezbeđen rampom.

Dvojica dečaka koja su ostala siročići oporavljaju se na Institutu za majku i dete u Beogradu jer su, srećom, prošli sa lakšim povredama. Nesreća se desila kada je teretni voz naleteo na ford fokus u kojem je bila porodica koja se vraćala sa odmora u Banji Koviljači.

U kući Milosavljevića u Laćarku okupila se brojna rodbina koja ne može da veruje da više nikada neće videti Željku i Nebojšu.

- Kažu da mašinovođa nije kriv jer je svirao. Pa šta ima da svira kad ljudi prelaze tuda, a nema ni rampe ni ničega - rekao je jedan rođak u šoku, dok je drugi rekao da ne može da progovori od bola.

Iz dvorišta se prolamao vapaj očajne Nebojšine majke: "Jao, sine moj, vrati se! Bože, zašto si mi uzeo zlatno dete, šta će moji unučići bez mame i tate!"

Željkin rođeni brat Darko Kvrgić za nesreću krivi nadležne organe.

"Železnice": Mašinovođa svirao i kočio

Kako je saopšteno iz "Infrastruktura Železnice Srbije", putni prelaz "obezbeđen je vertikalnom drumskom signalizacijom".

- Mašinovođa je zvučnom signalizacijom najavljivao da voz prilazi putnom prelazu i počeo je da koči kada je primetio automobil na putnom prelazu, ali drumsko vozilo, i pored svih znakova upozorenja, nije na vreme uspelo da pređe prugu - navodi se u saopštenju.

- Ja njih pitam zašto je dan posle nesreće pokošena trava oko pruge, a na dan kada su mi stradali sestra i zet od nje uopšte nisi mogao da vidiš da li ide voz. Barem da je rampe bilo, ali nema ničega! Svako je mogao da strada! Zar zbog takve gluposti da ostanem bez svoje seke i da tako mali dečaci izgube oba roditelja - jedva izgovara brat stradale žene.

Branko Miladinović kaže da se i posle osam godina od smrti svoje ćerke Tamare u novosadskoj diskoteci “Kontrast” oseća užasno, ali da ga borba za pravdu u Srbiji još uvek drži u životu.

On poručuje da je tragedija u "Kontrastu" zapravo zločin. Neispravne elektroinstalacije 1. aprila 2012. godine dovele su do izbijanja požara oko dva sata nakon ponoći u ovom objektu koji je imao samo jedan izlaz.

Tada su poginuli Marina Aničić (25), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) Renato Vuković (21), Milena Dalmacija i Tamara Miladinović (25).

Osam godina Miladinović, pravnik po struci sa pravosudnim ispitom, osnivač Udruženja građana "Istina Tamarini Zakoni" ukazuje da je tragedija u Kontrastu zapravo zločin, odnosno posledica nesavesnog rada inspektora kontrole i nadzora novosadske Uprave sektora za vanredne situacije, turističke inspektorke i građevinskog inspektora, što je potvrđeno i naknadnim parničnim presudama Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu.

Po imenu njegove ćerke Tamare, jedne od poginulih u požaru, Zakon o zaštiti od požara i nosi ime a na osnovu tog Zakona donet je i Pravilnik.

- Kada samo malo zastanem i pogledam Tamarine novinarske priloge na internetu, suze mi same krenu – tugu preveliku trpimo i svakim danom je sve teže i teže. Nas roditelje ubijene dece niko više ne može da vrati u normalan život! Odlasci na groblje svaki dan su već posebna priča, ali obećanje koje sam dao ćerki daje mi snagu da ovu misiju završim, pre svega da bi naš narod kao i buduće generacije živele u civilizovanom društvu i da mogu da dođu do pravde . Zbog trenutne situacije, sami smo obeležili tragičnu godišnjicu. Zapalili smo sveće i položili cveće - rekao je Miladinović

- Kada ovo sve prođe napravićemo veliki skup gde ćemo tražiti da se taj objekat gde je bila diskoteka skloni i da su tu naprav pametan eko park za mlade u ime svih žrtvava pozara u Novom Sadu od Kontrasta i Laundža do Radničkog Univerziteta, hotela Putnik – rekao je Miladinović.

On je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv petoro novosadskih tužilaca zato što su, kako navodi, namerno sačinili loše optužne predloge protiv inspektora iz državnih organa uprave, koje su rezultirale oslobađajućim krivičnim presudama. U parničnim postupcima po tužbama porodica stradalih utvrđena je pravosnažno odgovornost države, grada Novog Sada odnosno nesavestan rad u službi svih inspektora.

- Tužilaštvo je ignorisalo nesavesnost u inspektorskom radu i nije želelo da pravim imenom kvalifikuje krivičnu odgovornost inspektora. Upotrebio sam sa mojim timom eminentnih stručnjaka sve dozvoljene instrumente sistema kako bi došli do neophodne reforme pravosuđa. Narodnoj skupštini poslao sam i predlog Zakona za formiranje regulratolnog tela za nadzor i kontrolu tužilaštva i sudija - nastavio je on.

U parničnim postupcima utvrđeno je niz propusta. Od toga kako je "Kontrast" imao nelegalno izgrađenih preko 100 metara kvadratnih da je ulaz, deo prizemlja i deo sprata diskoteke takođe nelegalno i divlje sagrađeno, te da nikada nije doneto Rešenje o sprovedenim merama zaštite od požara.

Miladinović zahteva i smenu inspektora Sektora za vanredne situacije Predraga Marića jer su sve parnične presude dokazale njegovu odgovornost. Dalji život je kaže podredio tome da ljudi u Srbiji dođu do pravde zbog čega svima ko mu se obrati pruža adekvatnu pravnu pomoć.

- Ne znam da li ću doživeti sve promene u našem pravosuđu koje sam zacrtao sa mojim timom, ali moj zadatak je da misiju zvršimo do kraja - rekao je Miladinović.

Za smrt šestoro mladih ljudi osuđen su vlasnik diskoteke Alojz Ganić, koji je preminuo januaru ove godine, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković te električar Miroslav Papuga. Oni su svoje kazne mahom već odslužili.

Sudilo se i trojici inspektora protivpožarne zaštite, načelnici Turističke inspekcije Radoslavi Rončević i građevinskom inspektoru Veselinu Kercu. Međutim, njima se sudilo za krivično delo zloupotrebe službenog položaja - za koje su i oslobođeni, a porodice preminulih godinama tvrde da im se sudilo za pogrešno krivično delo. Naime, kako kažu, delo koje njih zahvata je nesavestan rad.

Psihički oboleli Radovan D. (49) zabarikadirao se u stanu sa porodicom, porazbijao sav nameštaj i urlao da će napraviti masakr. Specijalci mu upali u stan, savladali ga i poslali u ludnicu.

 

Radovan D. (49) iz Novog Sada zabarikadirao se preksinoć sa ženom i decom u stanu, polupao sav nameštaj i pretio da će ih sve pobiti! Kad su shvatili da je Radovan zaista spreman da napravi masakr, policijski specijalci su mu upali u stan i savladali ga, nakon čega je nasilnik prebačen u ludnicu.

Neverovatna drama odigrala se oko tri sata iza ponoći u zgradi u Šekspirovoj ulici u novosadskom naselju Liman.

Stanar ove zgrade kaže da je Radovan u celom kraju poznat kao veoma problematičan.

On dodaje da je bilo samo pitanje vremena kada će Radovan biti uhapšen, jer su ga i ranije komšije prijavljivale zbog raznih izgreda, ali dosad zbog toga nije bio u zatvoru.

U vreme poslednjeg incidenta je, navodno, bio pijan, pa je nasrnuo i na svoju porodicu.

- Znao je u nastupu besa, ludila i pijanstva da fekalijama izmaže zidove u hodniku zgrade. Često je obijao i biciklanu i krao bicikle komšijama, a prema svima se ponašao kao da mu niko ništa ne može. Sad je udario i na svoje najbliže... Zaista ne znam da li je ranije bio nasilan prema svojoj porodici. Nadam se da će sad konačno biti adekvatno kažnjen - ispričao je ovaj Novosađanin.

Zabrana prilaska

Kako se nezvanično saznaje u policiji, Radovan je posle privođenja u stanicu prebačen na Kliniku za neuropsihijatriju Kliničkog centra Vojvodine. Takođe, izrečene su mu hitne mere zabrane prilaska i komunikacije sa porodicom.

- Delo je okvalifikovano kao nasilje u porodici. Tužilac će, nakon što okrivljeni bude otpušten iz bolnice, doneti odluku o daljem postupku - rekao je on.

Oko 7.30 se čula svađa, čuo sam Branislava kako govori: "Nemoj Stanislava, nemoj zbog M.", to je njihovo dijete. Dijete je plakalo a onda se čulo da se spominje nož, tada sam istrčao napolje i vidio njega kako bježi u komšijsko dvorište i nju kako ga juri".

Ovim riječima, komšija bračnog para Stanislave i Branislava M. iz Zrenjanina, prepričava dramu koja je jutros u naselju Baglješ u Zrenjaninu prethodila ubistvu.

Kako je za Blic ispričao komšija Miša Kondić, on je istrčao kada je shvatio šta se dešava u kući njegovih prvih komšija, piše Blic.

– Video sam Branislava kako bježi od nje. Preskočio je u komšijsko dvorište gdje su ostali krvavi tragovi, izašao na kapiju i krenuo ka ćošku ulice. Ali, tu ga je ona sustigla držeći u rukama dva velika noža. Tada ga je ubola u grudi i glavu, mislim da ga je tim ubodima dokrajčila – kazao je komšija.

I druge komšije su, čuvši žustru svađu supružnika, odmah pojurile da ih razdvoje, ali je za Branislava bilo kasno jer ga je supruga, prema nezvaničnim informacijama, izbola još dok je spavao.

– Ona je hladnokrvno spustila noževe koje je držala u rukama i ušetala u kuću. Uzela je kćerkicu i ključeve od auta sa namjerom da ode, međutim mi smo je zadržali i uzeli joj ključeve. Sve to vrijeme ona je mirno reagovala – priča komšija.

Kako javlja naš reporter sa lica mjesta, jutros se moglo čuti da je Stanislava policiji ispričala da ga je ubila jer ju je Branislav drogirao.

Komšije još pričaju da je Stanislava, nekadašnja nastavnica u jednoj osnovnoj školi u Zrenjaninu, bila nezaposlena najverovatnije kako bi mogla da se posveti kćerki jer djevojčica ne pohađa vrtić.

– On je programer, radio je od kuće. Uvijek su bili zajedno. Djelovali su kao skladan par, uvijek bismo ih viđali sa kćerkicom, niko nije mogao da pretpostavi da će se ovo desiti. Doselili su se u ulicu prije par godina, niko nije imao ružnu riječ da kaže za njih – pričaju komšije.

Podsjetimo, Stanislava je ubrzo uhapšena i određeno joj je zadržavanje do 48 sati.

Stravičan zločin se dogodio ispred petogodišnje ćerke

Stanislava M. (41) brutalno je ubila supruga Branislava M. (39) nanevši mu više uboda kuhinjskim noževima od kojih je nesrećni čovek na licu mesta preminuo. Kako nezvanično saznajemo, ona je, posle užasnog zločina koji se odigrao naočigled ćerke (5) i komšija, u svoju odbranu rekla da je to sve rezultat kljukanja narkoticima!

Prema glasinama, Stanislava je policiji ispričala da je supruga ubila jer je protiv njene volje kljukao narkoticima.

- Drogirao me je na silu, svašta mi je davao, zato sam ga ubila - rekla je Stanislava, braneći se pred policijom.

Takve navode Branislavljeve kolege iz uspešne programske kompanije u Zrenjaninu su oštro demantovale navodeći da je Bane bio izvrstan kolega, odličan stručnjak i neko na koga je uvek moglo da se osloni.

Komšije iz Kačareva o njoj imaju samo reči hvale

Marija S. (31), čije je beživotno telo pronađeno juče u 15 sati u "golfu" u Pančevu, u kojem je bio i leš Milana Ž (41), rodom je iz Kačareva. Rano se udala i u međuvremenu, rastala od supruga.

Komšije iz Kačareva o njoj imaju samo reči hvale. Pričaju da je imala dvoje dece, jedno koje je tinejdžerka, a drugo ima samo oko godinu dana.

- Prvi put se porodila pre svoje 18. godine. Ima još jedno dete od godinu dana. Bila je jedno vreme i u Nemačkoj na usavršavanju jezika - kažu komšije šokirane svime što se dogodilo, jer je Marija iz dobre familije.

Pretpostavljaju da će sada brigu o deci da preuzmu njeni otac i majka. 

Njena bliska drugarica iz detinjstva kaže da Marija potiče iz dobrostojeće porodice, kao i da su roditelji ulagali u nju da se školuje.

- Majka joj drži butik, a otac joj je preduzetnik. To je jedna fina porodica, a Marija je vrlo mlada ostala trudna, međutim, naravno, rodila je dete, završila je škole i  zaposlila se. To njeno starije dete, ćerka, ide u srednju školu i izrasla je u divnu i vaspitanu curu - kaže Marijina drugarica.

Kako je ispričala, ne može da veruje da joj se tako nešto desilo, posebno što ona sada ima i bebu kod kuće...

Tela Marije i Milana juče su pronađena u "golfu" u centru Pančeva. Automobil je bio Marijin.

Oni su navodno, bili u emotivnoj vezi. Milan je došao do zgrade u kojoj je živela Marija kako bi se sastao sa njom. Ušao je u "golf", sumnja se da su se posvađali i da je Milan najpre ubio nju, a zatim sebe.

Na njihovim telima pronađene su prostrelne rane u predelu glave nanete vatrenim oružjem, a u "golfu" se nalazio i pištolj, kalibra 7,65 mm, kojim je, najverovatnije i izvršen zločin.

U Višem javnom tužilaštvu u Pančevu je rečeno da je naložena obdukcija tela, od koje će zavisiti dalja istraga.

- Naložena je obdukcija i ukoliko ona isključi mogućnost ubistva i samoubistva tražiće se drugi osumnjičeni - rečeno je u tužilaštvu.

Milan Ž. je, inače, iz Velikog Gradišta, a Marja S. je imala boravište u Pančevu.

Misteriozna smrt male Milice Bogdan (9) iz Kajtasova zavila je celo selo u crno.

Devojčicu koju meštani sela kod Bele Crkve opisuju kao nasmejanu i vedru, uvek spremnu za igru i druženje, porodica danas sahranjuje.

 

Iako potreseni i u bolu, familija i komšije ne mogu da se otmu utisku da je Miličina smrt došla kao grom iz vedra neba. Sumnja se da je uzrok smrti trovanje vodom iz bunara. Međutim, meštanka koju smo sreli tvrdi da je reč o ukletoj kući.

- Tu je živeo moj dever. Imao je troje dece, ali su svi do jednog umrli u toj kući - kaže na početku razgovora za „Alo!“ kuma porodice Bogdan.

Ona navodi da se pre pola veka dogodila tragedija slična ovoj koja je pogodila porodicu Bogdan.

- Jeste bilo pre 50 godina, ali je to bila strašna tragedija. Isto ovako, sve je bilo čudno. Dever je nakon smrti dece prodao imanje. Nije mogao da podnese tu kuću. Mislim da je ukleta - ispričala je kuma kroz suze.

Malu Milicu, kako navodi, videla je poslednji put u subotu.

- Vozila je bicikl na ulici. U prolazu me je pozdravila. Kao da je sada ovde gledam, ne mogu da verujem da je nema. Svi smo je mnogo voleli. Bila je mnogo dobro dete. Jedina sreća u nesreći, ako tako može da se kaže, jeste ta da su dečaci, koliko čujem, dobro - navodi ona.

Prvi komšija porodice devetogodišnje Milice kaže, iako se radi o socijalno ugroženoj porodici, da je reč o ljudima i deci za primer.

- Mene je zatekla smrt deteta, i to tako iznenada. Video sam je kako se igra s vršnjacima na ulici, a posle čujem malecka umrla. Pa kako?! Navodno, voda nije kako treba. Manite me te priče, svi mi ovde pijemo tu vodu, uostalom i ostatak te porodice... Doktori treba da saopšte istinu, kakva god da je. Miličin otac je vredan čovek, ide radi na nadnicu gde god šta ima, ne libi se posla. A majka je pedantna žena, brine o deci najbolje što može. Uslovi kod njih u kući su u redu, ljudi žive i u mnogo gorem - kaže komšija za kuću u kojoj je Milica živela sa roditeljima, dva brata i još četvoro dece.

Podsetimo, devetogodišnja Milica umrla je u nedelju u Opštoj bolnici u Vršcu, a lekari sumnjaju da je uzrok smrti trovanje vodom iz lokalnog bunara. Primljena je u bolnicu sa visokom temperaturom i povraćanjem, a ubrzo je preminula. Miličina dva brata primljena su sa istim simptomima, a zatim su prebačena za Beograd. Dečaci su van životne opasnosti.

Nikad nije bilo problema sa vodom

Dragan Popović, direktor Centra za socijalni rad u Beloj Crkvi, kaže da za sve godine koje živi u tom mestu nije bilo problema sa vodom, ni u Beloj Crkvi, ni u okolini.

- Porodica prima socijalnu pomoć, ogrev i pakete s hranom. Užina i knjige za decu su besplatne. Milica je bila veoma društvena, kao i ostala deca. Njeni roditelji, posebno otac, na nadnicu rade sve poljoprivredne poslove, majka održava higijenu i brine se oko kuće - navodi Popović i dodaje da će Centar pokriti i trošak sahrane.

Dvojica dečaka koja su iz Vršca prebačena u Dečju kliniku u Tiršovoj stabilnog su opšteg stanja, a dalja ispitivanja su u toku, rekao je Siniša Dučić, direktor Tiršove.

- Dečaci su primljeni sa temperaturom i bolovima u stomaku tokom jučerašnjeg prepodneva na Univerzitetsku dečju kliniku. Dijagnostičke procedure su u toku. Danas su oba dečaka stabilnog opšteg stanja - rekao je docent dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike.

- Ubiše te, sine moj - rekao je kroz suze otac Ištvan Lakatuš, a zatim skočio za kovčegom Ervina Bilickog (17) koji je sahranjen juče na gradskom groblju u Bečeju.

Od ranog jutra porodica, rodbina, prijatelji i školski drugari Bilickog dolazili su ispred pekare “Stars” da bi zapalili sveće i ostavili cveće na mestu gde je u nedelju ujutru pronađen mrtav.

- Celo naše društvo okupilo se u gradu, izašli smo da se provedemo u subotu uveče. U jednom trenutku, Ervin je ustao i rekao da ide kući. Kasnije, saznali smo tragične vesti. Dok je išao kući peške, zaustavio se automobil ispred njega, istrčala su četvorica ljudi i tukla ga do smrti. Nije mogao da se brani, pao je u nesvest - priča jedna od drugarica ubijenog Ervina.

Sahrani na gradskom katoličkom groblju prisustvovalo je više od hiljadu ljudi. Svi kafići u Bečeju su nešto pre 15 sati zatvoreni i sugrađani Bilickog su masovno krenuli da odaju poslednju počast tragično nastradalom mladiću.

Pošto je Ervin puno voleo muziku, želja njegove porodice bila je da sviraju dve violine dok su kovčeg nosili do grobnog mesta. Mlađa sestra i majka Bilickog plakale su dok se kolona lagano kretala. Svi su gledali u zemlju i naglas izgovarali: “Kako neko može da uskrati jedan mlad život.”

Kada su radnici gradskog groblja počeli da spuštaju kovčeg Ervina Bilickog, otac je zapomagao, a zatim skočio u raku. Nastao je opšti metež, a dvojica rođaka su jedva uspeli da ga izvuku.

Ubrzo je na groblje stigla i ekipa Hitne pomoći jer je ocu mladića pozlilo. U nesvest su pale još dve žene koje su se uplašile kada je otac mladića skočio.

Ervin Bilicki posle završene osnovne škole nije želeo da upisuje srednju, već je počeo da radi za dnevnicu po Bečeju i tako preživi. Njegova učiteljica Magdona Sabo kaže da je bio “dobar i lepo vaspitan dečak”.

- Ne mogu da shvatim da je neko mogao da uradi ovako nešto. Da pretuku jednog mladića. Kakav god da je razlog, šta god da je razlog za njihove razmirice, ovako nešto nije smelo da se dogodi. Bio je divan momak - kaže učiteljica Sabo.

Kako “Blic” saznaje, policija istražuje ko je napao Bilickog i tukao ga u subotu uveče, sat posle ponoći. Prema prvim informacijama, mladića su pretukli rođaci devojke iz Bačkog Petrovog Sela, s kojom je Bilicki bio u vezi. Zasad u policijskoj istrazi nema podataka da je mladić pretučen na nacionalnoj osnovi.

Strana 1 od 12

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji