OVO VAM JE MALO UKRIVO Novi izgled kružnog toka u Loznici za nevericu, a ovo je objašnjenje (FOTO)

Fotografija kružnog toka u Loznici, na raskrsnici Bulevara Dositeja Obradovića i Ulice Slobodana Penezića pravi je hit na društvenim mrežama. Na njoj se vidi da centralno ostrvo ne stoji u sredini već vuče na jednu stranu i to prilično.

Ta fotografija izazvala je brojne reakcije i komentare poput oni da će zbog "lošeg projekta beton zameniti zelenu površinu", "da će ulica još malo ući ljudim u kuće", "da li je projektant bio pijan", ili jednostavo "ovo vam je malo ukrivo".

U Javnom preduzeću “Loznica razvoj”, koje projektuje i izvodi ove radove, međutim, objašnjavaju da je projekat usaglašena sa pravilima saobraćajne i građevinske struke, da su ga izvodili inženjeri sa iskustvom, te, kako kažu, "nema mesta bojazni da budući kružni tok neće biti funkcionalan".

Od trave beton, od betona trava

- Ove dve ulice koje se vide na slici, ne ukrštaju se pod pravim uglovima, pa kružni tok nije mogao u prvom trenutku da bude u središtu. Međutim, on će biti u potpunosti u sredini raskrsnice. Sa jedne strane ući će u zelenu površinu, a sa druge strane značajan deo površine koji je sada u betonu, biće zatravljen i pretvoren u zelenu površinu - objašnjava Nikola Dragićević, direktor JP “Loznica razvoj”.

  

"Uspostavljamo simetriju"

U ovom preduzeću, koje je radilo i brojne druge kružne tokove u Loznici, objašnjavaju da je razlog pomeranja, "uspostavljanje simetrije", ali i omogućavanje bezbednog saobraćaja, imajući u vidu, kažu, da je reč o ukrštanju ulice sa saobraćajnicom koja ima četiri trake.

Radovi u toku na kružnom toku  

- Isprekidane linije iz Ulice Dositeja Obradovića, koja ima četiri trake, kao što se vidi na slici, dele kružni tok na ravnomerne delove. To znači da kružni tok nije pomeren ni desno ni levo, već je postavljen u središte postojećih traka i saobraćajnica – objašnjava direktor JP “Loznica razvoj”.

Kako naovodi dalje, raskrsnica svakako nije pod pravim uglom, bliže je čak 45 stepeni, pa su se "morala ispoštovati pravila struke za bezbedno funkcionisanje saobraćaja".

- Zelena površina je usaglašena i koncentrična sa sedištem kruga, zatim ivičnjaci i kolovozne trake, tako da nema mesta bojazni. Da smo kružni tok pomerili, saobraćaj ne bi mogao da se odvija – smatra direktor JP “Loznica razvoj”.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji