Žena

Žena (980)

Rediteljka i voditeljka i autor emisije "Kulturni nokaut" Maja Uzelac preživljava najteže trenutke u svom životu ostavši bez supruga Miroslava Ničića koji je preminuo 13. aprila posle duge i teške bolesti.  

Maja je od svog supruga oprostila na Fejsbuku, ali i zahvalila svima koji su bili uz njih sve teške dane.  

"Hvala svima koji su se igrali sa našom decom kad se Miki razboleo, a ja sedela po bolničkim sobama, na internetima i u doktorskim ordinacijama.

Iako su neke njihova deca čekala kod kuće; iako su neki od njih inače izbegavali decu, jer nisu mogli da imaju svoju i patili su zbog toga.

Hvala onima koji su ih zasipali slonovima i dobrim vilama; onima koji su nam kuvali i donosili torte. Iako neki od njih nisu imali posao ni ušteđevinu, iako neki nisu imali vremena ili snage. Svima koji su dali krv i dali trombocite, iako su se neki plašili igle. Svima koji su želeli to da urade, ali drugi su dali dovoljno pre njih.

Hvala svima koji su odlagali svoje sastanke da bi sa mnom pričali o lošim filmovima i o ludačkim cipelama, da ne bih mislila samo misli iz pakla. Svima koji su nas vodili na izlete i zvali na mora i na planine. Hvala svima koji su nudili svoje mesečne plate, rešavali sumanute tehnikalije i preskakali birokratske crne rupe u moje ime. Svima koji su nas zvali da radimo zajedno.

Svima koji su nas povezali sa svojima i predstavili kao svoje.

Svim onim doktorima koji su mogli da nas gledaju kao pacijenta i rodbinu koja dosađuje, ali su nas gledali kao ljude kojima je stalo. Hvala svima koji su se sa mnom tresli oko svake krvne slike, guglali svaki test i sad, zajedno sa mnom, mogu da upišu hematologiju. Hvala i onima koji su mislili da sve to nije dovoljno, i zbog toga se iscimali, kupovali avio-karte i uplaćivali osiguranja, pokušavali nešto za njega sa svoje strane.

Hvala onima koji su nas primali po stranim gradovima i svađali se sa nama oko organske hrane. Hvala onima koji su se posle toga mirili i grlili. Hvala svima koji su tri i po godine živeli sa nama ovako. I voleli nas sve više, umesto da nas sve više izbegavaju.

Hvala onima koji su plakali sa nama pre sedam dana. I onima koji su izigravali klovnove da me nasmeju. Hvala onima koje je bolelo što on više nije tu, i onima koje je bolelo zato što nas, koji smo ostali, boli.

Bio je nežan-talentovan-blesav-problematičan-čaroban-zajeban-ekološki aktivan-biljakama okrenut-kuvanjem inspirisan-umetnik-strastven-esktreman-opterećen-posvećen-dečak-ideolog-muž-sin-brat-tata-veseo-tužan-zabavan-težak-lep-dobar-pametan. I moj.

Bio je čovek koji mi je ostavio svoju poslednju rečenicu: Nemoj samo ti sad da se smoriš. (+"cin-cin" - tako smo se kucali burmama).

Bio je takav čovek koji je - u tri različite zemlje, u pet bolnica - napisao, iskomponovao, producirao i otpevao svojoj porodici album od 12 pesama. Toliko je hteo da bude sa nama, i toliko je uradio da nam bude lakše.

Svirao je sint od metar dužine u bečkoj bolničkoj sobi. Drao se upola glasa u Tel Avivu i u sterilnom bloku VMA, prikačen za infuzije i citostatike.

Zabrinuta mama mačka odnela je u zubima svoje mače i to verovali ili ne, pravo na noge medicinskim radnicima u Hitnoj pomoći.

Slike koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju mačku koja bolesno mače spušta pravo ispred lekara i sestara u lokalnoj bolnici u Istanbulu.

Lekari su odmah priskočili u pomoć, dok se mama mačka sve to nadgledala, motajući se oko njihovih nogu.

Ovaj prizor zabeležio je jedan pacijent dok je čekao da mu se ukaže pomoć.

Kako se navodi, lekari su dali mački i njenom malenom mleko, a onda su ih odveli do veterinara. Slike iz ove bolnice obišle su svet.

Na društvenoj mreži Tviter podeljena je neverovatna fotografija. Na prvi pogled ptica grabljivica nosi plen u kandžama, pa zastala da malo odmori.

Međutim, kada se malo bolje zagledate u plen, vidite da je riba, a onda dolazi reakcija "Au čoveče, pa to je ajkula!".

Tako je, dobro ste videli, ptica grabljivica u kandžama nosi bebu ajkule.

O kojoj vrsti ptice i ajkule je reč, ne znamo, ali je suština u tome da je gospodar nebeskog plavetnila ulovio nesuđenog gospodara morskog plavetnila.

Šta ovog leta sa osiguranjem, koliko će koštati, da li će obuhvatati koronu… Brojne nedoumice kod građana ovih dana oko budućih putovanja u vreme pandemije pokušali smo da odgnetnemo sa Zoranom Ćirićem, ispred Udruženja osiguravača Srbije.

Ljudi će gledati da im ne propadnu putovanja, Grčka, Turska, Crna Gora… samo su neke od država gde stanovnici Srbije imaju uplaćene aranžmane. Naravno, pričamo i o svakoj drugoj vrsti putovanja u inostranstvo.

Polise osiguranja su vruća tema… Ono osnovno o njima treba ponoviti.

- Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja građana u inostranstvu koje je potrebno zbog iznenadnih bolesti ili nesrećnog slučaja – počinje priču Zoran Ćirić.

Međutim, u svakoj polisi su navedene situacije u kojima ta polisa ne važi odnosno u kojima prestaje obaveza osiguravajućeg društva prema vlasniku polise.

- To su, između ostalog, ratno stanje, katastrofalni zemljotresi i pandemije. S ozbirom na to da je SZO proglasila pandemiju virusa Corona 19, polisa putnog zdravstenog pokriva troškove testiranja koje bi neko imao dok se ne utvrdi da je oboleo od tog virusa – tvrdi naš sagovornik.

I tada kreće ovo o čemu pričamo.

- Od tog trenutka, (kada se utvrdi da neko ima Covid) prestaju obaveze osiguravajućeg društva po polisi putnog zdravstvenog osiguranja, a dalji tretman obolelog mora da bude u skladu sa procedurama koje svaka država propisuje za slučaj pandemije.

- Primera radi, u Srbiji je to organizovano kroz državne zdravstvene ustanove – dakle kroz državno zdravstveno osiguranje, a ne kroz privatno.

Polisa bi koštala bi 100, 200 evra?

Jako važno, uvođenje nove polise u osiguravajuća društva nije jednostavna procedura. U ovom slučaju, pitanje je i koliko bi ona koštala. Jedan dan na respiratoru na primer, košta različito od države do države, a to je samo jedna stavka. Kada bi se uzeli u obzir svi ti troškovi, njena cena bi prevazilazila 100, pa verovatno i 200 evra, pitanje je onda da li bi se isplatila.

Suština kod korone je da je proglašena pandemija i da zbog toga nema plaćenog lečenja u inostranstvu. Isto važi i za svaku bolest od koje bude proglašena pandemija – plaćena su testiranja i tretmani dok se ne utvrdi da neko boluje od toga, a onda mora po proceduri koju je ta država propisala.

- Dakle, svi koji tokom ovog leta budu putovali u inostranstvo moći će regularno da kupe polisu putnog zdravstvenog osiguranja koja će važiti kao i do sada, osim za lečenje virusa Covid-19, jer je aktuelna pandemija, saznajemo u Udruženju osiguravača.

Bilo je priča i o odštetama, odnosno, načinu na koji građani u vreme virusa komuniciraju sa osiguravajućim kućama.

- Osiguravajuća društva su organizovala rad svojih zaposlenih od kuće i prodaja polisa zbog toga nije trpela.

- Nije bilo moguće fizički otići u poslovnicu i kupiti polisu, ali se prešlo na on-line prodaju. Što se tiče UOS (Udruženje osiguravača Srbije), odštetni zahtevi mogu da se šalju poštom ili elektronskom poštom i to je funkcionisalo, jer je sve rađeno elektronski.

- Dakle, sporazume za naknadu štete su i garantni fond pri UOS i Biro zelene karte, slali oštećenim licima, a po dobijanju potpisanog sporazuma, davani su nalozi za plaćanje – završava Zoran Ćirić.

10 moćnih imena za devojčice i dečake: Nose izuzetno snažnu poruku i jedna su od najpopularnijih u Srbiji

Jedna od najlepših imena za dečake i devojčice potiču upravo iz nama bliske, bratske Rusije. Sem što prelepo zvuče, ova imena imaju i izuzetno snažna i moćna značenja.

Mnoga od ruskih imena su vrlo poularna i u Srbiji već dugi niz godina, pa tako roditelji često daju deci baš ruska imena.

Mi izdvajamo 10 najlepših ruskih imena za devojčice i dečake, koja su vrlo popularna kod nas.

Ženska imena:

1. Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, srećna i sveta.

3. Maša – nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo ona koju Bog ljubi.

4. Nataša – ovo ime znači rođen, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti uglavnom pripadalo deci rođenoj na Božić.

5. Irina – značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir i spokojstvo.

Muška imena ruskog porekla:

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem – slav, čest u slovenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – Bog je milostiv. Ovo ime je uniseks, odnosno može se dati i dečaku i devojčici.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači branitelj mora.

4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovek, junak.

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Ime Ivan znači Bog je milostiv.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavilo je da će od ponedeljka 04. maja Željko Mitrović osnovcima predavati gradivo iz biologije i fizike.

Pomoćnik ministra prosvete Mladena Šarčevića izrazio je veliku zahvalnost Željku Mitroviću što je, na poziv ministra, izašao u susret mladim naraštajima naše zemlje i pristao da časove, koje je do sada emitovao na svojim društvenim mrežama, snimi i na RTS-u.

– Veliko nam je zadovoljstvo i čast što je jedan takav vrstan poznavalac bioloških i fizičkih nauka pristao da obrazuje i našu decu. Od trenutka kada smo uvideli da gospodin Mitrović želi da izađe iz okvira akademskog pisanja i uredništva emisija na svojoj televiziji, i da je poželeo da svoje znanje deli i usmeno, putem svojih profila na društvenim mrežama, razmišljali smo o njegovom angažovanju u nastavi na daljinu. Ministar Šarčević mu je uputio poziv, i na našu veliku sreću, gospodin Mitrović je pristao je da svoja predavanja prilagodi osnovcima – izjavio je za Njuz pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje dr Milan Pašić.

On je naglasio da se ovom pojačanju raduju i nastavnici pomenutih predmeta, kao i učenici i njihovi roditelji, jer se veoma retko ukazuje prilika da neko sa najviše naučnih radova iz stručnih oblasti predmeta, predaje gradivo učenicima osnovne škole.

– Iako su moja predavanja pre svega namenjena struci, potrudiću se da svoje izlaganja svedem na nivo jednog osnovca, jer bih voleo da među tim pametnim osnovcima vidim i svog naslednika.  Takođe, iako ću časove snimati na RTS-u, nastaviću i da na svojoj televiziji Pink prikazujem edukativne sadržaje. Mi smo napravili takvu programsku šemu da konstantno pratimo nastavu koja se emituje na RTS-u i to ne samo iz biologije i fizike, koje su moje stručne oblasti, nego i iz ostalih predmeta. Emisije kao što su Magazin In, Paparazo potera, Ekskluzivno, Premijera, Premijera – vikend specijal, Nacionalni dnevnik, Zadruga i druge, umnogome prate gradivo koje se obrađuje i u osnovnoj i u srednjoj školi, a posebno u vezi sa predmetima Srpski jezik i književnost, Filozofija, Psihologija, Sociologija, Ustav i pravo građana – istakao je profesor Željko Mitrović.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete, razmatra se trajno realizovanje nastave na daljinu, jer se sve više pravih stručnjaka pridružuje njenoj realizaciji, a tako nešto ne bi bilo izvodljivo putem klasične nastave. On se zahvalio se profesoru Željku Mitroviću i pozvao eksperte sa drugih televizija, poput Milomira Marića, Olivera Jakšića, Verice Bradić, Lava Pajkića i zaposlenih na televiziji Studio B da se odazovu pozivima Ministarstva za držanje časova osnovcima.

Užičanka Nađa Đoković oduševila je sve kada je pre mesec dana otpevala pesmu iz karantina na melodiju Mocartovog "Turskog marša"

Mlada pesnikinja je pokazala svoj talenat, a svi koji su imali priliku da poslušaju pesmu bili su oduševljeni.

Nađa se nije zaustavila na samo jednoj obradi, pa je nastavila u istom ritmu i obradila je Mocartovu "Malu noćnu muziku".

Kako sama kaže, poenta svega je da se narod zabavi u vreme vanrednog stanja i karantina.

Poslušajte Nađinu najnoviju obradu:

Popularni glumac Miloš Biković napravio je potpunu pometnju na Instagramu.

Miloš se fotografisao kako leži na travi i uživa u čarima prirode, ali kobasica na njegovim očima svima je skrenula pažnju.

- Ne znam da li ovo nekako pomaže, ali čovek je srećniji kad su mu oči zatvorene.. - napisao je Biković u opisu fotografije.

View this post on Instagram

Мой первый фильм... Моя первая главная роль... «Монтевидео: Божественное видение»… Этой фотографии 11 лет… Для этой роли мне пришлось научиться хорошо играть в футбол. До этого я практически не умел этого делать, утверждение на проект было под вопросом... В итоге сняли 2 полнометражных фильма и три сезона сериала... 5 лет длилось это путешествие. Хотели бы посмотреть? Od ovog trenutka 11 godina je prošlo... Petogodišnje putovanje u ,,Montevideo” deluje kao da je to bilo u nekom drugom životu i... kao da je bilo juče. #montevideo #монтевидео #films #serbia

A post shared by Miloš Biković (@bikovic) on

"Šta je ovo?", "Zašto baš kobasica na oči?", "Dobra fora", komentarisali su njegovi fanovi ispod fotografije što srpski, što ruski.

Muškarac koji je rešenje svog velikog problema potražio preko tabloida, završio je kao zvezda interneta. Naime, nakon što je napisao "Kako da oprostim svojoj ženi što me je varala sa mojim šefom, sa svojim kolegom i našim susedom", on je u daljem delu teksta naveo kako i pored svega, želi da ostane sa suprugom.

Neimenovani muškarac iz Engleske je naveo da je star 31. godinu, dok je njegova supruga nešto mlađa od njega i ima 27 godina. Kako je napisao u pismu Deidri, u braku su tri godine.

- Mislio sam da smo srećni. Jednom smo se posvađali oko seksa jer sam bio umoran nakon celodnevnog rada, a žena mi je viknula: "Bar mi tvoj šef pruža užitak u krevetu." Priznala mi je da me je varala i pre svadbe, kao i da je sa šefom spavala prve godine našeg braka - ispričao je on.

Kako kaže, on ju je upoznao sa šefom na rođendanskom slavlju šefove žene, a primetio je da su njih dvoje flertovali, kao i da je šef uzeo broj njegove žene.

Sused je (u)lovio miša

- Slao joj je skupe poklone, a onda su se našli i "spavali". 'Samo se dogodilo', rekla mi je. Išli su u hotele kad god su mogli, a kako ona tvrdi, osećala je veliku grižu savesti, ali onda je to odlučila da prekine i da počne ispočetka. Pitao sam je da li je bilo drugih pa mi je priznala da je spavala sa kolegom na poslovnom putu, a onda i sa susedom kad je došao da ulovi miša kod nas kući. Bilo je to kad smo se tek venčali. Rekla je da je bila mlada i glupa kao i da sad ne bi napravila ništa tako užasno. Nisam mogao da verujem šta mi govori, mislio sam da je naš seksualni život dobar, ali ispostavilo se da ona često želi seks, dok ja ne. Nekada je ne napaljujem, a priznala je i da je glumila orgazme. Rekla mi je da me voli svim svojim srcem, kao i da joj je drago da se konačno sve zna, ali ja se sad osećam izgubljeno. Možemo li ovo prevazići - pita se ovaj (više puta) prevareni muškarac.

Didre mu je odgovorila da mogu ako je žena zaista odlučila da je njenim aferama kraj. 

- Poverenje se neće vratiti preko noći, ali znam za parove koji su uspeli da poprave vezu nakon što je jedan od njih varao, a danas su fokusiraniji na svoju vezu nego tada. Sad bar znate koje područje svoje veze morate ojačati. Idite lekaru i proverite da li je vaš nizak libido posledica hormonalne neravnoteže. Pitajte suprugu što je nadražuje i kakve dodire voli. Oboje se morate više posvetiti predigri - savetovala je Didre.

Bacanje zemlje u grob je običaj koji se praktikuje od davnina.

Večina ljudi pribegava običaju bacanja grumena zemlje na sanduk, čak i ne znajući njegovo pravo značenje. Кako stariji ljudi, tako i mladi, povodeći se takvim primerom, čine to izgovarajući pri tome reči: “Neka mu je laka crna zemlja”.

Taj čin ima svoje poreklo u magijskoj zaštiti od mrtvih. Кada svi prisutni bace po neki grumen, onda grobari završavaju posao vraćajući svu ostalu zemlju koja je iskopana iz rake preko sanduka pokojnika. U razna vremena na različite načine se štitilo od mrtvih u strahu da se ne povampire.

Živi su pribegavali raznim lukavstvima da bi ovo izbegli.

Postoji običaj da se ne vraćaju istim putem kojim su i došli na sahranu pokojnika, ili su zatrpavali kamenjem grob da se pokojnik ne bi povampirio.

Bacanje zemlje je sliča ritualna radnja. Svako baca po neki grumen zemlje da zemlja bude teža, a ne lakam a kao odušak savesti je što se kaže da pokojniku bude laka zemlja ne znajući da je to zaštita upravo od pokojnika. U većini naših krajeve se uz grumen zemlje baca i po koji sitan novčić, kojim se na simboličan način, poručuje pokojniku da isti novac ponese nekom pokojniku koji je bio blizak onome ko je novčić bacio.

Strana 1 od 70

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji