Žena

Žena (1308)

Plivanje za časni bogojavljenski krst u Zrenjanjinu dovelo je do najave velike mrsne pravoslavne svadbe, budući da je jedan od plivača, Aleksandar Anđelković nakon završteka trke zaprosio svoju dugogodišnju devojku Jelenu.

Nakon što je završio trku koja prema njegovim rečima nije imala takmičarski karakter, jer mu nije bilo bitno koji će po redu stići do cilja, Aleksandar, inače iz Novog Sada, kleknuo je ispred svoje devojke Jelene i pitao je da li želi da ostatak života provedu zajedno, nakon čega je ona izgovorila sudbonosno "da".

 

- Od samog početka naše veze znao sam da je ona ta, a ova prosidba je došla spontano. Planirao sam je oko nedelju dana, jer je Jelena davno ukrala moje srce - istakao je ovaj mladić.

Aleksandar već drugu godinu za redom dolazi iz Novog Sada i na Bogojavljenje pliva u Zrenjaninu, a ova godina i današnji praznik za njega kako navodi imaju poseban značaj.

Verenici su za ovo kratko vreme već skovali plan, te planiraju da uskor robinu okupe na velikoj mrsnoj pravoslavnoj svadbi.

Ako želite da se očeličite, isprobajte recept predsednika organizacije "Srbska čast"

Najjači Srbin na društvenim mrežama, Bojan Stojković, predsednik organizacije "Srbska čast", opet je privukao pažnju svojom objavom na društvenim mrežama.

On je postao poznat kada je objavio fotografiju iz svoje spavaće sobe na kojoj se vidi kako pozira u spavaćoj sobi, sa posteljinom koja ima dezen srpskog grba i stare srpske zastave koja je na zidu.

No, opet je u centru pažnje.

Ovog puta, postavio je video na kome polunag radi sklekove u snegu.

- Da budemo zdravi i jaki - stoji u objavi.

Ovaj klip je do sada videlo 32.000 korisnika.

Testovi su otkrili da dečak ima akutnu limfoidnu leukemiju - rak krvi koji je najčešći među decom

Džekson Kraford počeo je da dobija modrice na stomaku sa dve godine, za koje je njegova mama mislila da su posledica udaraca nakon što mu je dijagnostikovana bolest oka.

Tek kada je mama Keli shvatila da modrice nisu nestale, a Džekson dobio temperaturu, odvela ga je u bolnicu.

Testovi su otkrili da dečak ima akutnu limfoidnu leukemiju – rak krvi koji je najčešći među decom. Džekson, koji ima brata blizanca po imenu Eli i drugog brata Dilana, odmah je primljen u dečju bolnicu Alder Hej u Liverpulu. Lekari su brzo započeli 30-dnevnu terapiju steroidima i intenzivnu hemoterapiju.

Ali testovi su otkrili da prvih nekoliko tretmana hemoterapije nije uspelo da ubije rak, pa su mu lekari povećali dozu. Posle nekoliko nedelja hemoterapije, Džekson je izgubio kosu, zbog čega je njegova mama rekla da je bio veoma uznemiren. Ali Keli ga je uverila rekavši da ima „čarobnu kosu“ koja će ponovo izrasti kada izađe iz bolnice. Keli, koja sada ima 30 godina, bila je trudna sa Dilanom dok je Džekson bio bolestan, ali je uspela da uzme rano porodiljsko odsustvo sa posla u pošti kako bi mogla da ostane u bolnici sa njim.

Džekson, koji sada ima šest godina, stavljen je na dvogodišnji tretman koji je uključivao uzimanje oralne hemoterapije svake noći kod kuće, pored tekuće hemoterapije, lumbalnih punkcija i steroida. Sada, četiri godine kasnije, Džekson je dobro reagovao na lečenje, ali i dalje mora na preglede na svaka tri meseca, izvestio je Cheshire Live.

– Veoma sam ponosna na Džeksona što se tako dobro snašao u osnovnoj školi i nastavio sa životom. Nedavno sam se uspaničila kada je bio prekriven modricama i plašila se da je ponovo oboleo, ali mi je onda rekao da je igrao fudbal sa starijim dečacima – dodala je ona.

Prilagođavanje normalnom životu je teklo postepeno i bilo je izuzetno teško. Džekson, učenik osnovne škole Di Point, sada je dobio nagradu za svoju hrabrost. Dobio je nagradu za istraživanje raka u Velikoj Britaniji za decu i mlade, u partnerstvu sa TK Makk-om, a za nagradu ga je upravo nominovala njegova majka.

Tinejdžerku Ivanu nisu  primili u ambulantu jer nisu primetili da je trudna

 

Slučaj prevremeno rođene bebe u Brazilu koja je proglašena mrtvom šokirao je svet.

Naime, brazilski lekari proglasili su prevremeno rođenu bebu mrtvom i zvali pogrebnika dok je ona satima ležala u mrtvačnici, ali je on primetio da beba diše, te se ispostavilo da je i dalje živa, prenosi Daily Mail pisanje lokalnih medija.

 

Bebu, koja je dobila ime Augustus, rodila je 18-godišnja majka u mestu Ariquemes nakon što je zatražila medicinsku pomoć zbog jakih bolova i krvarenja.

 

Tinejdžerku nisu primili u ambulantu jer nisu primetili da je trudna, a kasnije je, bez ičije pomoći, rodila bebu tešku samo 900 grama.

 

Lekari su dete, rođeno u sedmom mesecu trudnoće, proglasili mrtvorođenim i pozvali pogrebnika da odnese telo i pripremi ga za sahranu.

 

Međutim, patolog je tokom procedure primetio da bebi kuca srca i odmah je vratio u bolnicu gde je smeštena na Jedinici intenzivne nege novorođenčadi.

 

Nakon toga, beba je bila u stabilnom stanju i dobro je reagovala na terapiju, dok je majka ubrzo bila otpuštena s lečenja.

 

Bebina baka je rekla da je njen unuk dosta pomerao ruke i noge, kao i da ima jake otkucaje srca.

 

Pogrebnik je pokupio bebu oko 3 sata ujutro u utorak, a primetio je da je još živa nekoliko sati kasnije dok se pripremao za sahranu.

 

Kaže da je u jednom trenutku uočio da Augustus udiše zrak, nakon čega mu je poslušao srce i primetio otkucaje.

 

Baka je medijima rekla da je ogorčena jer se lekari nisu potrudili da spase detetu život.

 

Policija i drugi nadležni organi su otvorili istragu o bizarnom incidentu, a iz bolnice i dalje tvrde da je beba bila mrtva kada je stigla kod njih.

 

– Za mene je to čudo. Čuo sam doktorku kako govori i ona mi je vrlo jasno rekla da je ova beba mrtva. Pogrebno predzeće je došlo po njega i bio je mrtav. Nekako se taj otkucaj srca vratio – rekao je portparol zdravstvene ustanove u Ariquemesu.

Tri devojke koje žive u Beogradu i bave se prostitucijom, otkrile su sve tajne i detalje organizacije ovog ilegalnog posla.

 

Tri devojke S. (25), K. (18) i M. (30) koje su došle u Beograd iz Kragujevca, Novog Sada i Zrenjanina zajedno žive na Zvezdari. Jedna od njih bavi prodajom turističkih aranžmana, druga se bavi umetnošću i vajarstvom, dok treća radi u kozmetičkom salonu.

 

Ali, ova uobičajena priča ima i svoju drugu stranu - devojke se u pauzi između regularnih poslova bave i prostitucijom. U te svrhe iznajmljuju još jedan stan, na sasvim drugoj lokaciji, u koji svakodnevno dovode svoje klijente.

 

Novinari Monda razgovarali su sa ovim devojkama o tome kako je organizovan ovaj nelegalni posao, zašto su odlučile time da se bave, imaju li kriterijume prema kojima biraju klijente, imaju li svog "zaštitnika" i da li će uskoro prestati da zarađuju novac na ovaj način, koji je neprihvatljiv kako sa zakonske, tako i sa moralne strane, za većinu građana Srbije.

 

 

 

"Ne radimo ni za koga, nemamo zaštitnika i makroa i sve organizujemo same". Ovo je prva rečenica koje su devojke rekle kada je počeo razgovor sa njima, za koji su insistirale da bude anoniman i da njihov identitet bude sakriven.

 

"Sve radimo i organizujemo same. Iznajmile smo stan koji ima 100 kvadrata, dva kupatila, tri sobe i luksuzan nameštaj. Tu dovodimo klijente isključivo po preporuci, što znači da ne može da dođe niko nepoznat i da traži naše usluge. Ustajemo kasno kada ne radimo regularne poslove i stalne mušterije nam dolaze od 15 časova popodne do 23 časa uveče. Termini su oko pola sata. Za jedan dan svaka od nas može da zaradi oko 500, 600 evra", kaže K., koja se inače bavi prodajom turističkih aranžmana.

 

Odlučile su da žive i da rade zajedno, kako bi bile sigurnije i bezbednije, ali smatraju da im zaštita muškarca nije potrebna.

 

"Osećamo se zaštićeno zato što jedna o drugoj vodimo računa. Drugačije je kada nas je tri, mnogo je sigurnije nego da radi samo jedna. Mana toga jeste što uvek jedna koja najbolje izgleda ima više posla, pošto je mušterije više traže, dok druge imaju nešto manje. Ipak, to smo prihvatile i svaka ima svoju računicu. Povremeno umesto mene radi i moja sestra, ali nikada nismo zajedno u smeni, zato što ne želimo da drugoj da budemo konkurenicija", kaže S. (25) koja inače radi u kozmetičkom salonu.

 

Ponude kafu i piće

Kako su nam objasnile, vode računa o tome da se mušterije koje dođu kod njih ne osećaju neprijatno, da stvore opuštenu atmosferu koja je nalik na nekadašnje bordele.

 

"Nikada ne sme da se desi da mušterije sretnu jedan drugog i to je glavno pravilo. Atmosfera je opuštena, uvek skuvamo kafu i ponudimo piće, gledamo da se mušterije osećaju dobro. Često nam kažu da smo ljubazne, drage, raspoložene. Dolaze kod nas jer osećaju da ovaj posao radimo zato što volimo, a ne zato što nas je muka naterala. Muškarci osete kada se žena gadi, kada joj je teško i pruža seksualne usluge sa nekom mučninom. Oni se onda osećaju loše i ne žele da dolaze", kaže M. za Mondo.

 

Klijente najčešće dočekuju provokativno obučene, u halterima i izazovnom donjem vešu. Kako kažu, pravilo im je da uvek po stanu nose štikle.

 

"Želimo da napravimo ugođaj i zato smo u svoje usluge uvrstile i masažu i propratne aktivnosti koje klijenti žele. Onima koji su nam stalni gosti, često se dešava da zaspe, traže da se istuširaju ili nešto slično, ali mi oko toga ne pravimo nikakv problem. Među mušterijama imamo neke ugledne ličnosti, kao što su ljudi iz policije, zatim biznismeni, lekari, vlasnici građevinskih firmi. Svi nas smatraju negovanim, doteranim i vole da dolaze kod nas", kaže M.

 

 

 

Dok M.O. koja se bavi umetnošću kaže da joj bavljenje prostitucije odgovara zato što inače vodi sasvim drugačiji život i to joj je "ventil", druge devojke se slažu da je novac glavni razlog zbog čega su ušlle u posao koji se smatra jednim od najnemoralnijih.

 

"Sve ovo radim najviše zbog novca. Nije kao da nemamo posao i od čega da živimo, ali nam je potreban dodatni izvor prihoda. Ja imam i dete koje moram da izdržavam i ovaj posao mi pomaže u tome. Nemam nikakav problem sa tim i pre bih zarađivala na taj način, nego da radim za crkavicu ceo mesec pa da opet nemam ništa, iako znam da većina ljudi to ne shvata", kaže S.

 

Nisu bile hapšene

 

Kada procenimo da je neka situacija ili klijent rizičan iz bilo kog razloga, gledamo da to izbegnemo, objašnjavaju one.

 

"Zbog toga gledamo da smo uvek sve tri u isto vreme u stanu, a da klijenti dolaze pojedinačno, a ne u grupama. Imale smo nekoliko neprijatnih situacija ali smo to uspešno rešile. Nikada nismo imale problema sa hapšenjem niti bilo šta tome slično, jer vodimo računa kome dajemo broj telefona, koji uvek imamo odvojeno, privatni i službeni. Kada zaradim dovoljno novca ili odlučim da je dosta bavljenja prostitucijom, bez problema ću sa ovim završiti", navodi K.

Gde se organizuju svingerske žurke, koja pravila važe za posetioce i kako izgleda pozivnica za ovakvo okupljanje u Beogradu?

 

Svingerska okupljanja već godinama su "javna tajna" u Srbiji, održavaju se daleko od očiju javnosti i organizuju na različitim lokacijama. Ovakva vrsta zabave za većinu ljudi predstavlja tabu, ali upućeni tvrde da je praktikuje veći broj parova u našoj zemlji nego što se to pretpostavlja.

 

Mondo je istraživao ovaj fenomen, i došao u kontakt sa organizatorima ovakvih žurki. Evo šta su otkrili:

Na jednoj od pozivnica za ovakvu vrstu okupljanja navedeni su detalji o smeštaju, cenama i rezervacijama. Plaća se ulazak u prostor u kome se žurka održava i navedena su pravila ponašanja koju prisutni treba da poštuju.

 

"Sving žurke u luksuznom smeštaju na Dedinju. Od 22 do 05 časova ujutru. Poslujemo dugi niz godina na visokom nivou. Bitna nam je opuštenost, zabava i sloboda. Mesta tenziji nema. Smeštaj od 280 metara kvadratnih raspolaže sa 11 odvojenih soba ko želi malo intime, kao i dve glavne prostorije sa barom, 3 saune i 4 džakuzi kade. Broj mesta je ograničen na 70. Cene karata su: Pojedinci: 75 evra Dame: 20 evra Parovi: 35 evra Uz kartu je uračunato – boravak u vili od 22 do 5 ujutru, druženje sa našim damama kojih ima od 8 do 12 svako veče, mi ih plaćamo da budu tu, zatim 4 pića po izboru gratis, sve sobe, saune, džakuzi, kao i neograničen broj prezervativa. Molim samo ozbiljni ljudi i bez nepotrebnih pitanja! Hvala. REZERVACIJE SU OBAVEZNE!", navedeno je na pozivnici.

 

Prema rečima organizatora u pitanju je žurka koja se održava u vili, ali postoje i mnogi drugi načini organizacije sličnih okupljanja.

 

"Naša žurka se organizuje u nešto udaljenijem delu grada, u luksuznom objektu. Uglavnom nas posećuje od 50 do 100 ljudi, koji su raspoređeni na spratu i prizemlju. Svingerska okupljanja mogu da budu na privatnim lokacijama u kućama, u lokalima koji su otvoreni za sve koji žele da dođu, kao i u klubovima gde se plaća mesečna članarina", objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, pojedine sving žurke organizuju se za manji broj ljudi i kriju se iza naziva luksuznih spa centara.Namenjene su obično za dva ili tri para.

 

"Jedna od varijanti su i veća okupljanja u vilama u Crnoj Gori tokom leta, na Kopaoniku i Zlatiboru tokom zime, a ostatkom godine u Beogradu, uglavnom na Dedinju i Senjaku. Na takve žurke dolazi mnogo bogatih muškaraca i mlađih devojaka. To mogu da budu i privatne žurke na koje možete da uđete samo na poziv ili preporuku. Postoji još jedna opcija, a to su svinegerska okupljanja u odvojenim prostorijama pojedinih noćnih klubova u Beogradu", otkrivaju organizatori za MONDO.

 

PRUŽAJU USLUGE POSREDOVANJA?

 

Prema njihovim rečima, većina organizatora žurki nalazi se "u sivoj zoni", ali ima poteškoća da se registruje. Tvrde da devojke kojima se plaća da budu na svingerskoj žurci nemaju obavezu da stupaju u seksualne odnose, već dolaze u svojstvu gosta i ponašaju se kao i svi drugi posetioci.

 

"To može da bude i usluga posredovanja, ukoliko je neko sam i nema partnera koga bi poveo. Svuda važe ista pravila, sve na dobrovoljnoj bazi, 'ne' znači 'ne', žurke su zabranjene za mlađe od 18 godina i osobe u alkoholisanom stanju. Nema dodirivanja bez odobrenja, slikanja i snimanja, kao ni biilo čega što narušava diskreciju. Jedini registrovani sving klub nalazio se u Gornjem Milanovcu, ali ne sumnjam da će ih biti više", kaže organizator.

 

Postoje svingerski klubovi koji godinama rade i razvili su posao toliko da svake nedelje imaju više od 300 gostiju i da organizuju više različitih žurki istovremeno, kaže on.

 

"To su veliki prostori gde se organizuje svingersko okupljanje sa maskama, gde dolaze oni koji žele da zaštite svoj identitet. To su obično ljudi koji prvi put dolaze i nemaju iskustva u takvoj vrsti zabave. U istom prostoru organizuju se i druge žurke koje zahtevaju određeni dress code koji može da bude elegantan, atraktivan ili seksi, sve zavisi kakva je tematika žurke. Sve su dobro posećene i uglavnom koštaju više nego uobičajena sving okupljanja",kažu za MONDO organizatori.

S.K. (36) jedan je od posetilaca ovakve vrste zabave koja je većini ljudi nepoznanica. Kako kaže za MONDO, već nekoliko godina praktikuje ovakve žurke sa svojom suprugom i tvrdi da tamo dolaze "sasvim obični i normalni ljudi".

 

"Uglavnom imaju oko 50 gostiju u prostoru na kome ima sprat i prizemlje. Prostori su opremljeni luksuznim nameštajem, čisti, sređeni i sa većim brojem kupatila, čistim peškirima i sredstavima za higijenu. Parovi koji dolaze uglavnom su stariji od 30 godina, zaposleni, dobrog materijalnog statusa, a vrlo retko sam viđao mlađe osobe. Retke su i situacije da se neko ponašao neprimereno. Kada se tako nešto desi, obezbeđenje je tu da takvu osobu udalji iz prostora", kaže S.K.

 

PODRUM U KOJEM SU SNIMALI GOSTE

 

Ipak, ni negativna iskustva među onima koji posećuju sving žurke takođe postoje. To se najčešće dešava kada organizacija nije odgovarajuća i kada osobe koje dolaze ne poštuju pravila diskrecije.

 

"Jednom smo supruga i ja otišli na žurku koja se održavala van Beograda. Spolja je prostor izgledao loše, poput nekog podruma. Zapravo je to bio kafić čija namena je promenjena za potrebe sving žurki. Većina gostiju bila je starija od 50 godina. Prostor je bio mali i nije bilo kupatila. Ničega provokativnog tamo nije bilo. Kasnije sam čuo da imaju sigurnosne kamere, a da su snimke koristili za ucenu pojedinih gostiju", kaže S.K.

 

Ipak, društvene mreže i svingerski sajtovi promenili su ovakvu situaciju, jer postoji mogućnost da se posetioci informišu o svakom mestu na koje idu.

 

"Tamo osobe koje praktikuju sving okupljanja ostavljaju komentare o žurkama. Mogu se posetiti internet profili posetioca, što je jako dobro. Takvi profili mogu biti javno navedeni ukoliko se neko ponašao neprimereno i pravio probleme. To mnogo olakšava pronalaženje parova i smanjuje rizik da će doći do neprimerenih situacija"

Koliko puta ste čuli da su se mladenci požalili kako im je umesto poklona ili novca, neko od gostiju na venčanju “uvalio” praznu kovertu? Sigurno makar jednom… A kako to obično biva, “prevarant” ostane neotkriven jer su mladenci isuviše bili uzbuđeni, opijeni srećom i svime što se oko njih dešava (istina, nekad i alkoholom) da bi uopšte primetili ko im je kakvu kovertu i u kom trenutku “tutnuo” u ruke…

Na jednom srpskom forumu je tako jedna bivša mlada, a sad srećno udata žena sa dvoje dece po imenu Barbara, otkrila da je na sopstvenom venčanju dobila ne jednu, ne dve, već tri takve prazne koverte… Priča se povela o neobičnim (u najmanju ruku) svadbenim običajima, nekim prilično neprijatnim – poput onog da se javno upisuje koliko para je koji gost dao ili koji poklon doneo, pa do onih nekih zastarelih po kojima svekar polaže pravo na prvu bračnu noć sa mladom.

Ali ono što je najviše “raspalilo” forumaše jeste baš ta priča o praznim kovertama. Kako je većina istakla, nije sramota ako nemaš para za poklon, ali je “odvratno ako lažeš i obmanjuješ mladence koji su ti ili neki prijatelji ili, još gore, rodbina”.

Svoje iskustvo podelio je jedan korisnik ovog foruma iz Čačka po imenu Milutin, a njegova zaista neverovatna priča izazvala je pregršt komentara na mreži… Evo šta se to Milutinu dogodilo:

- Oženio sam se pre 12 godina i, hvala Bogu, još sam u braku. Bolju ženu nisam mogao da odaberem i ako mene pitate, svima bih savetovao brak. Ali posle iskustva koje sam imao, ne bih i venčanje – počeo je ovim rečima svoju priču.

- Svadba je bila za 300 gostiju, i žena i ja imamo dosta prijatelja i rodbine, pa jednostavno nismo mogli da smanjimo. Pare smo pozajmili, računajući da ćemo ih vratiti posle venčanja, jer smo većini, makar onim najbližim, poručili da bi nam više značile pare od poklona – iskren je Milutin.

- Sve je bilo super, bilo je veselo, igralo se do jedan u noć… Posle smo, kako je to običaj, žena i ja otvarali poklone, a pare iz označenih koverata smo stavljali na gomilu. Znao sam da će biti nekih nepotpisanih poklona i koverti, uvek se desi da se zaboravi čestitka u poslednjem trenutku. Ali rekoh da ih ne mešam sa drugima, lakše ću onda “provaliti” šta je od koga i kome da se zahvalim na pravi način. Da ne bude zovem Đoleta da mu kažem “hvala na tosteru”, a on čovek uzeo TV. Nije u redu – rekao je on.

Dođem ti 50 evra

A onda se desilo ono za šta je Milutin čuo da se dešavalo mladencima, ali nikada nekome njemu bliskom. Naišao je na praznu kovertu…

- Otvaramo mi tako te koverte, a ljudi su davali koliko je ko imao – 20, 30, 50, 100 evra… Svako prema svojim mogućnostima. Dobar drug iz vojske, a za koga sam znao da je u finansijskim problemima, napravio je foru, pa je u kovertu stavio papirić na kome piše: “Dođem ti 50 evra”. I stvarno mi je posle pola godine dao pare. Ali, da se vratim… Uzimam ja tako jednu belu kovertu, znate one “pljosnate” kao za račune, i vidim da je tanka… Otvorim, a unutra ništa! – šokirano je naveo Milutin.

- Au, bog te maz’o, pa to se stvarno dešava, pomislim. Pitam ženu je l’ ima ideju ko bi mogao da bude, ona kaže da nema. Stvarno su nam svi gosti bili vrlo bliski. Ako nije familija, onda su prijatelji iz detinjstva. Bilo je tu njenih drugarica i mojih drugova koji su poveli momke i devojke, a koje ne poznajemo, ali oni i nisu davali pokone. Dakle, blizak krug od 300 ljudi, a među njima “korov”… Pa, da li je moguće? – kaže Milutin.

I ja sam Srbin

Izdaja ga je toliko pogodila da se zainatio da istera celu priču do kraja. Konsultovao se sa ženom, zaključili su da se najverovatnije radi o nekom daljem rođaku, jer su prijatelje koje su zvali znali od detinjstva, odrasli su zajedno…

- “Znam ja Srbe u dušu, pa i ja sam Srbin, mene su našli”, pomislim i krenem da zovem redom telefonom one koji se nisu potpisali na poklon. Jedan rođak, drugi rođak, tetka s tatine strane, ujak s mamine i tako redom. Lepo ja sve, pitam je l’ im bilo lepo, zahvalim se na poklonu, pa kažem: “Jao, pobrkale nam se čestitke, baš me sramota, ne znam na čemu da se zahvalim…?” I onda oni kažu – te pekač, pa 50 evra, set posuđa, i tako… Krug se suzio, svi od rodbine su nešto dali. Ostalo mi samo par prijatelja. Neke dve njene drugarice i moja tri drugara, od kojih sam sa jednim zaista odrastao. Išli zajedno u vrtić, školu, živi u mojoj ulici, druga kuća od mojih roditelja… Posle srednje je otišao u Ameriku, bio tamo nekih desetak godina, pa kako nije bilo posla, vratio se i sad je opet kod svojih. Rekoh, daj i njega da prebrinem, ubeđen da nije on prevarant – priča Milutin.

- Pozovem ga, pa opet odglumim sve po redu – kako me je sramota, eto zovem da se zahvalim, a ne znam na čemu… itd, kad ono tajac…. Ćuti on s druge strane telefona. Rekoh (neću ime da mu kažem, da ga dalje ne brukam): “Što ćutiš, šta je bilo?” I tu on počne nešto da “maže”. Te izgubila mu se čestitka, te je stavio 200 evra, te je ostavio pare da njegovi daju… Vidim ja koliko je sati… Zahvalim mu se što je bio na venčanju i kažem: “Druže, mogao si da mi kažeš da nemaš, ne bi bio nikakav problem… ‘Ajd, na zdravlje ti bilo”. Više nikada mi se nije javio, niti ja njemu. A njegovi roditelji crvene svaki put kad me sretnu. Šta će nesrećnici, sramota ih na njegov red – ovim rečima je završio svoju ispovest Milutin.

Njegova priča je izazvala burne reakcije, dosta je bilo onih koji su mu čestitali što nije prećutao, a tek poneko ga je nazvao “sitnom dušom” i da je trebalo da pusti sve i “da ne ruši staro prijateljstvo zbog glupih para”.

Strašna saobraćajna nesreća koja se dogodila 1997. godine, obeležila je živote članova porodice Vajtli.

Bilo je nedeljno jutro i Džuli i Endi Vajtli su se sa svojim osmogodišnjim sinom Lendonom vraćali iz crkve kada ih je na raskrsnici udarilo vozilo Hitne pomoći.

Udarac je bio toliko jak da je vozačka strana bila poptpuno uništena. Endi, koji je vozio, je preminuo na licu mesta.

Potom su vatrogasci izvukli iz kola Džuli koja je bila na mestu suvozača i koja je zadobila manje povrede.

Koliko je automobil bio “zgužvan”, ljudi nisu ni znali da je u vozilu i Lendon Tek kad su primetili dečiju patiku, shvatili su da postoji i treći putnik.

Kada su ga konačno izvukli iz olupine, Lendon nije pokazivao znakove života. Lekari su uspeli da ga nakratko ožive, međutim, njemu je do bolnice još dva puta stalo srce, i jedva su ga reanimirali.

Lendon je nekoliko nedelja bio u komi, a doktori su nesrećnoj Džuli rekli da su minimalne šanse da preživi, kao i da će, ako se to dogodi, dečak biti nepokretan i sa nepovratnim oštećenjem mozga.

Ipak, suprotno svim očekivanjima, Lendon se probudio iz kome, i to bez znakova oštećenja mozga.

Njegova majka je bila van sebe od sreće, a onda je pokušala da pažljivo sinu saopšti da mu je otac umro u nesreći.

– Pitala sam ga: “Da li znaš gde je tvoj otac?”, a on me je šokirao odgovorom: “Da, znam, video sam ga na nebu” – ispričala je Džuli koja je potom pretrpela još veći šok.

Pogledajte intervjuu sa Džuli Vajtli:

– U jednom trenutku, nagnuo se ka meni i rekao: “Eh, da, mama, zaboravio sam da ti kažem, “gore” sam video i tvoje ostalo dvoje dece! Bila sam zapanjena jer on nikako nije mogao da zna da sam pre nego što sam ga rodila, imala dva pobačaja. Endi i ja mu to nikada nismo rekli – kaže Džuli.

Kada se treći put “vraćao” s onog sveta, Lendon tvrdi da je sreo Isusa Hrista.

– Isus mi je rekao da moram da se vratim na zemlju, budem dobar hrišćanin i drugima ispričam o njemu – poručio je Lendon.

On je sada odrastao čovek, i živi normalnim životom. U glavi ima 23 metalne pločice, kost sa zadnje strane lobanje je iskorišćena da bi mu bio rekonstruisan nos i minimalno vidi na levo oko…

A Džuli je napisala knjigu o čudu koje joj je vratilo sina iz mrtvih…

Njena životna priča je poput mnogih, a samo jedna osoba ima razumevanja za nju

Paraćinka koja živi u kući s mužem i njegovim roditeljima podelila je svojevremeno ispovest u kojoj se požalila da su pritisak i očekivanja preveliki i da joj ništa ne nedostaje osim poštovanja.

Njena životna priča je poput mnogih, a samo jedna osoba ima razumevanja za nju.

– Mnogo mi je teško. Nemam kome da se izjadam. Živim sa mužem i njegovima u njihovoj porodičnoj kući. To je selo blizu Paraćina. Mnogo nas je pod jednim krovom.

U braku smo dve godine i još nemamo decu. Ne ide nam. Pokušavamo, ali ne uspevamo. Sad smo krenuli po lekarima, jer me njegovi stalno pritiskaju kako još nisam zatrudnela.

Pored njegovih roditelja i nas u kući su još njegova sestra sa detetom, baba, deda i prababa. Čertiri generacije u istom prostoru. Ne mogu da se žalim, ništa mi ne nedostaje, osim poštovanja. Radim po ceo dan, kao i svi, ali meni se pričinjava da ja najviše. Najviše me kinji svekrva i zaova. Sve što uradim nije im dobro. I dok moj muž ćuti, smatra da je to prirodno, u zaštitu me jedino uzima deda.

Jednom je lupio štapom kad me je svekrva napala. Rekao je da je i ona došla sa strane u našu kuću, ali da je niko nije maltretirao. Odmah je zaćutala. Isplakala sam se. Došao je deda u podrum gde sam plakala. Tešio me i rekao da se ne nerviram, da će doći sve na svoje mesto kad rodim, a da je Milenko, moj muž a njegov unuk, još mlad i da će se on nametnuti kao autoritet. Prijaju mi dedine reči, kad sam s njim u društvu meni je najbolje. Iskusan je, ima mnogo pameti. Plačem svakog dana, ali volim Milenka i dedu, pa znam da će biti bolje – završila je žena svoju ispovest.

Mira Sorvino bila je silovana sa samo 16 godina, a istinu je otkrila tek relativno nedavno kako bi pomogla i drugim žrtvama koje su bile u sličnoj situaciji.

Holivud je u početkom nedelje potresla vest da je preminuo slavni glumac Pol Sorvino, najpoznatiji po ulozi Polija Siserona u mafijaškom klasiku "Dobri momci" ("Goodfellas") iz 1990. godine.

Njegov publicista je izjavio da je glumac umro prirodnom smrću, u svom domu u Indijani, a iza sebe je ostavio suprugu i troje dece. Iako je podjednako voleo svoje naslednike, ipak se činilo da je posebno bolećiv prema ćerki Miri koja je i sama glumica.

View this post on Instagram

A post shared by Mira Sorvino (@mirasorvino)

Zapravo, poslednjih dana mrežama kruži njen snimak sa dodele Oskara, kada je osvojila ovu prestižnu nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu "Mighty Aphrodite". Njen govor je ostavio Pola u suzama, koji nije skrivao ponos zbog ćerkinog uspeha.

- Kada ste mi dali ovu nagradu, odali ste počast i mom ocu Polu Sorvinu koji me je naučio sve što znam o glumi. Volim te mnogo, tata - rekla je ova 54-godišnjakinja između ostalog u svom oskarovskom govoru.

Pol Sorvino posebno je bio zaštitnički nastojen i kada je saznao da je čuveni predator Harvi Vajnstin probao da napastvuje Miru. Vajnstin je navodno pokušao i da uništi njenu karijeru, a o svemu je progovorila 2018. godine.

Inače, Mira je od najranijih dana znala da će biti glumica. Još kao tinejdžerka bila je deo hit serije Swans Crossing, nakon čega je radila kao asistentkinja režije, kasting direktorka i asistentkinja producenta na snimanju filma Amongst Friends 1993. godine.

Nakon nekoliko manjih uloga, Vudi Alen ju je odabrao da igra u njegovom filmu "Mighty Aphrodite" što joj je i donelo prestižno priznanje. Kako je Sorvinova pričala, na snimanju ovog filma joj nije bilo lako i osećala je da je neprestano pod velikim stresom.

- Bila sam apsolutno neurotična dok sam snimala "Moćnu Afroditu". Svake noći sam bila na ivici nervnog sloma. Plakala sam, obraća se Bogu, bila sam toliko nervozna. A onda bih sutradan došla i odradila svoje scene - priznala je Mira u jednom intervjuu.

Glumica je nizala ulogu za ulogom, a među istaknutijima su "Romino i Mišelino školsko okupljanje", "Mimikrija", "Semovo leto"... Za svoj rad na televiziji, bila je nominovana za Emija zbog svoje uloge Merilin Monro u "Normi Džin i Merilin", dok je dvaput nominovana za Zlatni globus, kako za ulogu Monroove, tako i za glavnu ulogu u mini-seriji "Trgovina ljudima".

Međutim, u trenutku kada je ceo svet hipnotisano pratio svaki njen potez i kada je bila na vrhuncu slave, mnogi nisu ni sanjali kakvu je jezivu tajnu krila od sveta. Ona je sa samo 16 godina bila napastvovana od strane jedne slavne ličnosti čiji identitet nikada nije želela da otkrije. O svemu je progovorila prvi put tek pre dve godine.

- Ovde sam da bih pomogla. Drugi koji su preživeli isto ovo zaslužuju pravdu i više vremena kako bi naučili da se nose s tim. Osećate sramotu, kao da ste vi krivi - istakla je glumica.

- Hteo je da me uplaši za horor scenu. Vezao me je za stolicu, izvadio je kondom iz džepa i ugurao mi ga u usta, počela sam da se gušim - s bolom je ispričala Mira.

- Zato ovo radim sada kako bih pokušala da pomognem, jer trenutno postoje svi ovi koji su preživeli zlostavljanje i kojima je potrebna pravda, koji moraju da osete da mogu da odvoje vreme koje im je potrebno da prebrode traumu, da reše sramotu - objasnila je glumica koja je danas jedna od najglasnijih kada je u pitanju izmena zakona o silovanju.

Strana 1 od 94

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji