Mlada mama bliznakinja koje boluju od Daunovog sindroma hrabro poručila: One su moja snaga, koja me tera da se borim za njihovo bolje sutra (FOTO)

Kada je saznala da će svom suprugu podariti bliznakinje, Podgoričanka Sara Huremović imala je samo dvadeset godina. Lekari su je uveravali da čeka zdrave devojčice, sve je bilo savršeno. Međutim, Irma i Ilda boluju od Daunovog sindroma...

Samohrana majka Sara Huremovic otkrila je kroz šta je sve prolazila poslednjih osam godina, koji trenutak joj je najteže pao i šta joj vraca osmeh na lice.

"Pored svih urednih kontrola i uradenog triple testa, desio se prevremeni porodaj u trideset prvoj nedelji trudnoce. Na svet sam donela dva andela"

Ilda i Irma su rodene 18. avgusta 2008. godine, istog dana kao i ja, samo dvadeset godina ranije, 18. avgusta 1988. godine. Verujem da postoji neka jaca sila i da to nije slucajno", zapocela je emotivnu ispovest za My cup of tea, Sara Huremovic.

"Tri nedelje nakon njihovog rodenja, neonantolog je mom tati i meni saopštio da moramo posetiti geneticara, što smo i uradili. Pomenuti doktor, geneticar, mi je odmah saopštio da su moje devojcice deca ometena u razvoju koja nece moci da hodaju, da se hrane same i obavljaju najosnovnije potrebe kao sva ostala deca"

Ukratko, rekao mi je da su Irma i Ilda devojcice sa Daunovim sindromom. To sam prihvatila izuzetno teško, jer uopšte nisam znala šta je Daunov sindrom i šta sve ta bolest sa sobom nosi."

Kroz šta je sve prošla, to samo ona zna, a Sara se, sa suzama u ocima, prisetila najtežeg trenutka u odrastanju njenih cerkica.

"Najteže mi je palo kada je Ilda sa samo devet meseci bila dva puta u komi i Irminih sedam operacija koje su prouzrokovale njen gubitak kose koji me dotukao."

Vremena za depresiju i ocaj nije bilo...

Sara je morala da se suoci sa okolnostima od kojih se svaki roditelj najviše plaši i nastavi život koji se zauvek promenio. Bolnice su postale njihova druga kuca.

"Od prvog dana kada su izašle iz bolnice uzdigla sam glavu i borila se koliko sam mogla. Mnogo je tu truda i rada uloženo. Sedamnaest puta sam boravila u institutu u Igalu, šest meseci u Kotoru, u stacionaru za gluvonemu decu u Beogradu, Lipovackim šumama i mnogim drugim ustanovama. Uporedo sam ih svakodnevno vodila kod defektologa i logopeda u Prvom Udruženju dece i omladine ometene u razvoju u kojem sam sada ja PR."

Medutim, tu mukama nije kraj. Hrabra Sara odlucila je da se razvede od supruga od kojeg, kako kaže, nije dobila dovoljno podrške za odgajanje devojcica kojima je pažnja najpotrebnija.

"Posle deset godina braka i potpunog nerazumevanja mog bivšeg supruga, odlucila sam da život nastavim sama sa njih dve i omogucim im što bolji i bezbrižniji život kao i sopstveni izvor prihoda. Pre godinu i po dana sam pozajmila novac i pocela prodaju garderobe u iznajmljenom stanu gde sam u isto vreme radila i pazila na devojcice.

Veliki sam borac i optimista u životu. Bilo je noci kada nisam ni spavala i naravno svaki trud se isplati, pa se nadam da ce i ovaj. Tacno je da sam vlasnica jednog butika ženske garderobe u Podgorici u kojem Ilda i Irma provode jako mnogo vremena, gde su ukljucene makar kada stigne garderoba u izlaganju i slaganju svega što tamo prodajemo."

Iako radi dva posla, Sara istice ono što svaka mama zna, a to je da je najzahtevnija roditeljska obaveza da njihova deca budu srecna i vaspitana. Pozitivna je, jaka, ali ima trenutaka kada ne zna kako da nastavi dalje.

"Odgajati dete je jako veliko odricanje i odgovornost, posebno kada postoji neki dodatni problem. Deca kao deca zahtevaju mnogo brige i borbe da bi ih roditelji izveli na pravi put. Naravno da se desi da padnem s vremena na vreme, ali moji glavni pokretaci su upravo one. Njih dve su moja snaga, koja me diže i tera da se borim za njihovo bolje sutra."

Veliku podršku Ildi i Irmi pružaju drugari iz škole.

"Drugari, prvo iz vrtica, a sada i iz škole, su ih jako lepo prihvatili, pomažu devojcicama, jako su im posveceni, pozivaju ih na rodendane i vole da se druže sa njima."

Ilda se u slobodno vreme bavi manekenstvom i to veoma uspešno, a iz prvog reda uvek je bodre mama i sestrica.

"Ilda je prva manekenka sa Daunovim sindromom na svetu koja je sa svojih pet godina prošetala pistom Montenegro Fashion Week-a. Ona je, takode, prva devojcica u bivšoj SFRJ koja je prijavljena i koja je osvojila nagradu za 'Miss and Mister Montenegro Kids', gde je postala princeza Crne Gore i Miss interneta 2016. godine. Dobila je dve diplome i sada pohada kurs za treci stepen manekenstva."

Hrabra, nasmejana i pozitivna Sara porucuje roditeljima cija su deca obolela od bilo koje bolesti da ih ne skrivaju u svojim domovima, vec da na njih gledaju kao na zdravo i sposobno dete.

"Roditeljima koji imaju decu sa posebnim potrebama bih preporucila da se ponose njima, da ih vole, paze i maze, jer nije njihova greška što su rodeni takvi. Da ih socijalizuju što više, tako što ce ih ukljuciti u što više aktivnosti i što više društva."

Imala je poruku i za sve one koji su zdravi, ali cesto veoma nezadovoljni.

"Ljudima bih preporucila da budu srecni i kada je rec o najmanjoj sitnici, jer upravo to cini život lepšim i bezbrižnijim. Sreca je u malim stvarima."

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji