RODITELJI POZAJMLJUJU STVARI, KUPUJU POLOVNO... Ukoliko čekate bebu, potrebna vam je hrpa novca! Marija "našla spas" u Mađarskoj

Roditelji u Srbiji moraju izdvojiti dve i po prosečne plate, tačnije 1.000 evra za kupovinu kreveca, kolica, kadice za kupanje, pelena, odeće, kozmetike i ostalih potrepština neophodnih po dolasku bebe iz porodilišta.

Cene bebi-opreme u našoj zemlji u najkraćim crtama bi se mogle okarakterisati kao paprene, jer su u pojedinim zemljama u okruženju isti proizvodi upola jeftiniji. Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala „bebac“, kaže da veliki broj roditelja nema para, zbog čega su prinuđeni da stvari pozajmljuju ili da kupuju polovne. Mnogima u pomoć priteču bake, deke i šira rodbina, dok drugi, poput Novosađanke Marije V., alternativu pronalaze u šopingu u Mađarskoj. 

- Kompletnu opremu za bebu kupujemo u Mađarskoj jer je tamo znatno jeftinije. Još ako uračunamo i povraćaj poreza, isplati se otići i pazariti. Računali smo da u proseku uštedimo od 30 do 50 odsto, sve zavisi da li naletimo na neke akcije ili ne - objašnjava Marija.

 - Da situacija na srpskom tržištu bebi-opreme „ne štima”, potvrdila je i Komisija za zaštitu konkurencije, koja je nedavno pokrenula postupak protiv 172 vlasnika maloprodaje i veleprodaje zbog pretpostavke da su trgovci dogovarali minimalne cene i tako izgradili monopol na tržištu bebi-opreme. 

- Godinama unazad smo ukazivali na to da niko ne kontroliše bebi-opremu. Napokon je Komisija za zaštitu konkurencije počela da radi svoj deo posla, zbog kojeg je i osnovana. Nisu se upoređivale cene sa proizvodima u zemljama okruženja, već onih na srpskom tržištu, a one su u startu bile kudikamo više nego što bi trebalo da budu. To je stvar monopolskog ili kartelskog dogovaranja jer dva ili tri generalna uvoznika diktiraju minimalnu cenu. Vi ne možete drugačije nastupati na tržištu nego samo pod tim uslovima.

I to je osnovni problem - objašnjava Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Sniženje cena bebi-opreme, objašnjava Papović, moguće je jedino dolaskom „novih igrača” na tržište, i to velikih trgovinskih lanaca koji u svom asortimanu imaju i takve proizvode. On dodaje i da bi vraćanje kolektivne tužbe, kao mogućnost zaštite prava većeg broja građana odjednom, omogućilo bolju zaštitu potrošača, u ovom slučaju i roditelja. 

- Ustavni sud je 2012. ukinuo odredbe Zakona o parničnom postupku koje su omogućavale kolektivnu tužbu i naknadu štete. Da su ti članovi u primeni, mi bismo kao organizacija mogli pokrenuti postupak na ime protivpravno stečene dobiti, a kazne bi bile milionske - ističe Papović.

Ukoliko se dokaže da su trgovci sastavljali ugovore kojima su definisali minimalne cene proizvoda za bebe, mogu biti kažnjeni sa 10 odsto godišnjih prihoda, uz zabranu da to više ne rade.

Do tada, jedine žrtve monopola na tržištu bebi-opreme ostaju isključivo roditelji, koji skupo plaćaju kolica, kozmetiku, cucle, varalice, flašice i ostale potrepštine. Prema rečima roditelja, u prvih godinu dana rođenja deteta iz kućnog budžeta za osnovne potrebe izdvajaju čak 2.500 evra.

Stvari za novorođenče

- cucle 230-950 dinara 

- flašice 300 - 2.600

- posteljina 2.000 - 8.000

- 15 švedskih pelena 900 - 1.800 

- 30 tetra pelena 2.200 - 4.000

- pakovanje jednokratnih pelena 1.400 - 2.700 

- benkice (pet komada) 400 - 10.000 

- bodi (tri komada) 800 - 5.000 

- kapice (tri komada) 200 - 3.000 

- čarape (tri para) 320 - 2.000 

- toplomer 400 - 6.000 

- set za negu (češalj, četka, makazice itd.) 700 - 5.000 

- kadica za kupanje 1.000 - 10.000 

* cene su izražene u dinarima

Za bebine osnovne potrebe u toku samo jednog meseca roditelji moraju da izdvoje oko 13.000 dinara. U to ulazi kupovina pelena (4.000 dinara), kozmetike (3.000 dinara), i to vlažnih maramica, bebi-sapuna, šampona, pudera i drugo, kao i hrane, na koju ode od 6.000 dinara, pa naviše, a iznos varira u zavisnosti od toga da li majke doje.

Cene u Srbiji i u Mađarskoj

Oprema: Srbija - Mađarska

Krevetac 12.000 - 9.000

Kolica 17.500 - 12.000

Auto-sedište 6.500 - 4.500

*cene su izražene u dinarima

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji